Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, taky mám předepsaný duphaston, ale co nechápu je, že ho mám brát od 11 DC - 25 DC. Přitom ovulku mám cca 13 DC. A taky, co ho beru, měla jsem 2× anovulačnícyklus . Jen jednou ovulace byla, ale to poté, co jsem ho vzala až později (13DC). Tak nerozumím, proč mi jej doktor nasadil tak brzy. Když jsem se ho ptala, jestli nemůže zabránit ovulaci, tak říkal, že ne. Že naopak.
Co si myslíte?
Ahoj holky.
Tak jsem z toho Duphastonu taky jelen. Snažíme se o mimi, jsem půl roku po samovolném potratu a cyklus se mi stále prodlužoval až na 38 dní. Tak mi dr. taky nasadil Duphaston, beru ho teď první měsíc 15 - 25DC a podle bazální teploty u mě ovulace neproběhla!To mě tedy zklamalo, mám ho brát dva měsíce a třetí měsíc mám přijít na ultrzvuk o ovulaci. Pak až dr. nasdí Colstík, jak slíbil. To mě teda mrzí, jestli se ovulace zastaví, tak mě to v těhulkování jen brzdí. No co už jsem se na radu lékaře dala, tak to budu muset dotáhnout do konce a těšit se na clostík, který snad přinese toužebný výsledek!!!
Předtím jsem navštěvovala léčitelku a ta dokázala zprůchodnit mé neprůchodné vejcovody (podle laproskopie). Doktoři mi totiž určili že jsem neplodná!!! Léčitelka je samozřejmě proti práškům a hormonům, dost dlouho mě od nich čistila. Tak teď nevím, jestli jsem udělala dobře, že jsem se dr. zase svěřila do rukou. Dám jím tede ještě šanci a když se nezadaří vrátím se k léčitelce, i když je to poměrně drahá pomoc.
Všem přeji hodně štěstí, ať se brzy zadaří!!!
Ahoj, tak jsem se radila ještě s jiným dokorem a prý ten duphaston opravdu může pomoci na růst sliznice ale ideálně až od 15. DC, takže to teď zkusím posunout. Co mě ale šokovalo je, že kombinace Estrofemu a Duphastonu může působit antikoncepčně, pokud nejsou správné dávky. Tak to už jsem úplně jelen z toho
Každopádně jestli se tento cyklus nezadaří, tak taky najedu na Clostíka. Jenže při tak nízké sliznici si říkám, jestli to není zbytečné
No nevím co s tím.
Obnovuji diskuzi.
Dle BT mám již druhý cyklus bez OVU. Po vyvolávačce se mi ještě navíc udělala cysta a beru thiamin. Mám napsaný DUPHASTON od 20-24DC. Může mi nějak dopomoci k ovulaci v dalším cyklu?
Ked praskne Graffov folikul tak sa uvolni vajicko a na jeho mieste sa má vytvoriť žlté teliesko, ktoré bude produkovať progesterón. Čiže ak žena má ovuláciu, ale nevytvorí sa žlté teliesko tak aj pri oplodnení sa tehotenstvo neudrží(chýba progesterón). Mne jedna veľmi uznávaná lekárka (už veľmi veľa neplodným párom pomohla) tiež predpísala DUPHASTON od 14-23 dc a pritom vie, že ovulku mám okolo 18dc. Povedala, že je to na posilnenie žltého telieska, inak HP bol v poriadku.
Takže baby nestrašte sa tu navzájom.
Keby DUPHASTON blokoval ovuláciu, tak by ho lekári nepredpisovali pred ovulkou a upozorňovali by na fakt, že len po ovulácii sa môže nasadiť.
@soldi píše:
no, teoreticky to tak moze byt, ale prakticky je to hlupost.ked si to vezmes logicky. duphaston je progesteron. telo vylucuje progesteron po ovulacii, cize ked telu das progesteron pred ovulaciou, tak si telo bude mysliet, ze uz je po ovulacii
neplati to na 100%, ale velmi casto duphaston tu ovulaciu skutocne zabrzdi.
Ja nikoho nestrasim, pisem skusenosti z merania BT ![]()
niektorym babam tu ovulaciu naozaj zabrzdi, niektorym nie, tak ako pisem. kazdy z nas je individualny.
pokial ma zena ovulaciu 45dc ako ja, tak brat duphaston od 12dc je totalna blbost. zlte teliesko som nikdy posilnit nepotrebovala, potrebovala som skorsiu ovulaciu ![]()
a bezny gyn vacsinou nema absolutne ziadne ponatie ako sa lieci neplodnost. pozna len vzorec: 5-9dc clostil, 14-23dc duphaston, 12dc pregnyl.
@soldi píše:
Ja nikoho nestrasim, pisem skusenosti z merania BT
niektorym babam tu ovulaciu naozaj zabrzdi, niektorym nie, tak ako pisem. kazdy z nas je individualny.pokial ma zena ovulaciu 45dc ako ja, tak brat duphaston od 12dc je totalna blbost. zlte teliesko som nikdy posilnit nepotrebovala, potrebovala som skorsiu ovulaciu
a bezny gyn vacsinou nema absolutne ziadne ponatie ako sa lieci neplodnost. pozna len vzorec: 5-9dc clostil, 14-23dc duphaston, 12dc pregnyl.
No ja sa nechcem hádať a tiež máš pravdu, že pri 45dc by bolo divné brať lieky od 12dc. A ty si s tým bola u lekára? A podľa neho je to v poriadku, že máš taký dlhý cyklus??? No nechcem sa Ti do toho miešať. Ty vieš a tvoj lekár.
Ovuláciu prestanú mať len tie baby s ktorými nie je niečo v poriadku, ale určite nie pre lieky. Ak si prečítaš v príbaláku farmakologické vlastnosti, tak tam píše: „Dydrogesterón nepotláča ovuláciu - nemá estrogénny účinok, nemá maskulinizačné ani virilizačné účinky - nemá androgénny účinok. Dydrogesterón nezvyšuje telesnú teplotu a nemá anabolický ani kortikoidný účinok.“ A dokonca „dydrogesterón sa nevylučuje močom vo forme pregnándiolu, ako je tomu u progesterónu. Preto zostáva možnosť určiť produkciu endogénneho progesterónu na základe vylúčeného pregnándiolu v moči.“…atď. Inak si dovolím tvrdiť, že trochu tomu rozumiem, keďže mám vyštudovanú chémiu.
Mne liek predpísala veľmi uznávaná lekárka-endokrinologička a nie bežný gynekológ. Podotýkam, že naozaj za jej kvalitnú liečbu ručia pacientky, ktoré nemohli otehotnieť a teraz sú štastné mamičky.
Pokial sa predpise duphaston na liecbu zlteho telieska, tak je to ok aj podla mna, ked sa berie od polky cyklu.
co vsak odsudzujem je, ked sa predpise duphaston pri dlhych anovulacnych cykloch s tym, ze to staci na to, aby zrazu zena zacala ovulovat.
cize konkretne moj pripad pouzijem ako priklad.
prisla som ku gyn s tym, ze mam cykly 60 dni a chcem otehotniet. ona mi predpisala duphaston od 12dc, ze budem mat po nom pekne 28 dnove cykly. ale akosi sa zabudla zmienit, ze budu anovulacne ![]()
takze co sa tyka mna, radsej budem mat cyklus 60 dni a otehotniem, nez ukazkovych 28 dni bez ovulacie. ![]()