Sousedi nechávají doma malé děti samotné

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13046
18.2.14 12:21

Vodbě kdy budeš přesvědčena že tam jsou děti samy zavolej policii, a počkej na ně, při jejich kotrole je upozorni že se takto děje opakovaně. Je to trrestný čin a policie se sockou bude úzce spolupracovat. Vědět o tom a nic nenahlásit se pomalu rovná spolupaqchatelství, pokud budeme všichni „slepí“ k takovýmhle činům, tak potěš koště.. udělej to, jde o děti ne o ně nebo o vaše vztahy.. udělej to dřív než se něco stane

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
18.2.14 12:22

@Natálka26 předpokládám, že odpovědí ti bude „že to vůbec nechápeš a pleteš jablka s hruškama“, protože tady má někdo jiný patent na to jak se věcí mají správně dělat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
18.2.14 12:22

@BohunkaP, mám no :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Zdravím tě. :hug: :hug: :hug: :hug:
Jsem ráda, že tě vidím zase a zase s tebou musím souhlasit :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8504
18.2.14 12:24

@marti81 Jéééé, další právnička :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
18.2.14 12:24

@BohunkaP Ja chapu, kam tim miris. Pokud by se stal sourozenci nejaky uraz, tak si to ten starsi sourozenec s sebou ponese cely zivot. Clovek nikdy nevi. Na druhou stranu jsou velke rozdily v zodpovednosti deti. Nektere 9lete muzou byt na urovni 11 az 12lete. Asi bych to neriskla, pouze obcasne hrani, ale uplne hlidani ne. Mozna to je ale tim, ze zase tak klidna ditka nemam a staci mi videt, co vyvadi, kdyz jsou sami v kuchyni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
18.2.14 12:25
@Natálka26 píše:
Takže když nebude mít žádné povinnosti a žádnou zodpovědnost vůči čemukoli tak to bude v pořádku, protože když by se něco stalo tak by měla psychickou újmu? V tom případě co z ní vyroste?

Povinnosti a zodpovědnost mít naopak musí - ale postupně, s mírou a úměrně svému věku.

Rozhodně ne v devíti letech za život a zdraví svého ročního sourozence.

To jsou věci, které přísluší dospělým - ne dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
18.2.14 12:26

@radúna, díky, taktéž :kytka: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
18.2.14 12:37

@andreiika
Evidentně se neshodneme, hádat se dál nemíním, kdybych nebyla natolik zodpovědná a rozumná stejně jako tvoje starší dcera tak by mi přece nikdo dítě nesvěřil. Zvlášť večer když jde jenom spát, jdu dát mlíko, a spí. Ne všchny 8-9-10 a víceletí jsou nezodpovědní a nespolehliví, je jich dost co jsou daleko vyspělejší. Ale nemá smysl se dohadovat, každý máme svůj názor a já se nemínim hádat. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2028
18.2.14 13:04

Tak taky přihodím. Můj „strýc“ vzal před lety vnučku do lesa, že si potřebuje oříznout pár stromků. Bohužel se mu stal úraz, krvácel, malá (6) sedla na kolo, dojela do vesnice, vyburcovala sousedy a dovedla je zpět. Tím chci jen říct, že stát se může COKOLI! Nechávat děti bez dozoru, abych mohla popíjet v hospodě je na kazajku :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
18.2.14 13:11

@Natálka26 Tady nejde o to, jak moc zodpovedne to osmi deviti desetilete dite je, tady jde o to, ze kdyz se neco posere pres veskerou jeho zodpovednost (ktera je ale z pravniho hlediska stale na dospelem, ktery dite hlidanim poveril), tak z toho snadno bude mit dozivotni trauma. Devitilete dite muze mit zodpovednost za svuj mobilni telefon, za pripravu do skoly, pomoc v domacnosti, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
18.2.14 13:27
@BohunkaP píše:
Debata na posledních dvou stránkách je přesnou ukázkou toho, co jsem měla na mysli, když jsem psala, že nelze tyhle věci nikomu vysvětlit. Kdo to v sobě nemá, jede si po svém a je přesvědčen, že všechno dělá správně, ostatní jsou divní zbytečně úzkostliví.

@andreiika, holky se Ti snaží říct, že je úplně jedno, co Tvoje batole vymyslí nebo nevymyslí - nikdo nepochybuje o tom, že Tvoje starší dcera je rozumná holčička, která se o něj dobře stará a dává na něj pozor…

Jde o to, že je na ni přenesena zodpovědnost, která jejímu věku nepřísluší… a je úplně jedno, že o tu zodpovědnost sama stojí. Devítileté dítě nemůže být zodpovědno za život a zdraví mladšího sourozence - i když o to stojí (!)

Stát se může cokoli - naprosto cokoli. I kdyby se batole „jen“ šťouchlo pastelkou do oka a způsobilo si vážné zranění… bude to Tvoje starší dcera, která si nadosmrti ponese životem vědomí, že sourozenec nevidí na levé oko a že to byla ona, která ho měla hlídat, zabránit tomu… a že to nedokázala.

Lidská psychika je prevít a dokáže i ničit životy. Tím, co děláš, neohrožuješ vlastně ani tolik bezpečí svého batolete (věřím, že devítiletá slečna je dost šikovná)… ohrožuješ mnohem více - a z mého pohledu mnohem nezodpovědněji a neomluvitelněji - právě ji.

hezky vysvětleno :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
18.2.14 14:07
@Anonymní píše:
To nevím, jak to u nich ráno funguje :nevim: Jako jejich přístup k dětem mi je občas proti srsti, když vidím, jak chodí přes den jak prasata, že kolikrát malou bez koupání a omytí frkli rovnou večer do postýlky. Dřív jsem s ní kamarádila dost, takže jsem u toho i pár krát byla. Malá šla do postele za celý den ušmudlaná, ve špinavém bodíčku a s naschlíma nudlema po celém obličeji :poblion: Oni sami o sebe dbají, ale holt mají k těm dětem takový přístup, že některé věci neřeší.
Nemlátí je a najíst dostávají.
Vím, že jednou už málem problém byl. Ráno to starší vstává brzo a ona mu připraví večer čaj a snídani a když se vzbudí, tak se nají a má si hrát, dokud oni nevstanou. Jenže jednou se tomu malému nelíbilo, že je čaj studený, tak si ho chtěl ohřát na elektrickém sporáku. Tak zapnul plotýnku na které byla položená utěrka. Ta chytla a bylo štěstí, že malej nebyl někde v pokoji a že je doběhl vzbudit, jelikož byla vedle skříňka, která byla od té utěrky očouzená. Tak to vyřešila tím, že mu snídani přestala připravovat. Nevím, jak to tam funguje dnes, tihle je cca půl roku zpět.

a to je přesně vono, to je prostě nebezpečný! S dětma musí být člověk aspon v polovědomí, ne chrápat v druhým patře když 5tileták dělá mámě palačinky k snídani a to jsem zažila…na plynu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
18.2.14 14:15
@meringa píše:
Tak taky přihodím. Můj „strýc“ vzal před lety vnučku do lesa, že si potřebuje oříznout pár stromků. Bohužel se mu stal úraz, krvácel, malá (6) sedla na kolo, dojela do vesnice, vyburcovala sousedy a dovedla je zpět. Tím chci jen říct, že stát se může COKOLI! Nechávat děti bez dozoru, abych mohla popíjet v hospodě je na kazajku :cert:

pamatuju si, ýže jsem jako 9 letá běžela pro tátu, když mámě vypadl brácha z kočárku (to taky nechápu) Byla jsem pouze přítomná a budu to vidět nadosmrti a to se bráchovi nic nestalo! Je pravda, že lze pověřit školáka dozorem, ale pouze stylem - vy jste na dvorku a já jsem v zahradě, ale taky 9 leté a 4 leté je něco jiného než 9 leté a roční, to bych se asi bála :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
18.2.14 16:39

@BohunkaP já ti rozumím, ale podle mě v tomhle hraje roli i reakce rodiče, když se něco stane. Můžu reagovat jako „já jsem ti věřila a tys na ni nedala pozor, kvůli tobě teď…“ nebo to vzít na sebe, popř. ve smyslu „to se může stát, není to tvoje vina“. Samozřejmě u závažných úrazů to tolik nepomůže, ale myslím si, že i ta reakce může hodně pomoct na jednu, či druhou stranu. Ale máš pravdu - přímo takto jsem o tom nikdy nepřemýšlela, jen podvědomě to beru tak, že bych nechala děti spolu samotné, až i to mladší bude mít trochu rozumu samo o sobě (i když oni jsou dohromady šílení :zed: :lol: )

Jinak teta pustila kdysi mého taťku s kočárem do potoka (jsou o 5 let) a je z toho celkem dobrá rodinná příhoda :mrgreen: (samo proto, že se nic horšího nestalo)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
399
18.2.14 17:26

Když mi bylo kolem desíti let, dostala jsem na hlídání dvouletého klučíka. Pořád jsem za ním lítala, taky jsem to brala hrozně zodpovědně, stejně mi upadl a udělal si parádní bouli na čele… Hrozně mi to bylo v té chvíli líto, vyčítala jsem si to a měla sama ze sebe pocit, že jsem selhala… Teď mám sama skoro devítiletou dceru a dvouletou neteř. Když jsem o prázdninách zjistila, že jí švagrová nechává moji holce na starost, upozornila jsem ji, že nedělá dobře, ať na ně dohlíží, protože nechci, aby za ní měla holka zodpovědnost… Prostě se mi jen vybavila moje dětská zkušenost. Ať se snažíte sebe víc, vždycky se může něco stát. Jako matka nechci připustit, aby se do podobné situace dostala i moje dcerka a měla v případě, že by se něco stalo, výčitky.
A k diskuzi - nechat 1,5 leté dítě celou noc bez dozoru dospělého je krajně nezodpovědné 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí