Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Angua, jj, určitě souhlasím, reakce rodiče je zásadní - ale nespasí to… citlivější povaha to ponese těžko. Trefně to vystihla @ssilvik níže - a to byla jen pitomá boule… kdyby si býval kluk místo boule vyrazil oko, bude si to vyčítat ještě dneska.
@BohunkaP Myslím, že je to otázka priorit. Podle mě lze jakoukoliv situaci řešit i jinak, než nechat malé děti doma samotné. Např. nákup - počkám, až se dítě vyspí a půjdeme spolu, pokud nemůže dítě ven, požádám např. sousedku… Nevím, ale mě se třeba nestalo, že bych musela takhle malé dítě nechat samotné doma, že bych nenašla jiné řešení… ale třeba je to jenom tím, že nejsem v nějaké krizové životní situaci a mám vedle sebe lidi ochotné pomoci…
@BohunkaP to asi ano.
@ssilvik to je pravda, že já prostě chodím s dětma všude, když nemám jinou možnost. Proto mám nervy v kýblu
Nezatěžuju babičku tím, že by hlídala děti, když jsi jdu např. nakoupit. Nebo prostě někam nejdu, omluvím se, že nemám hlídání. Pokud člověk musí nutně do té hospody, dá se třeba chodit na střídačku…
@Angua píše:
@BohunkaP to asi ano.@ssilvik to je pravda, že já prostě chodím s dětma všude, když nemám jinou možnost. Proto mám nervy v kýbluNezatěžuju babičku tím, že by hlídala děti, když jsi jdu např. nakoupit. Nebo prostě někam nejdu, omluvím se, že nemám hlídání. Pokud člověk musí nutně do té hospody, dá se třeba chodit na střídačku…
Přesně tak… občas by to sice bylo pohodlnější, příp. rychlejší, ale mě osobně by to za ty nervy fakt nestálo…
Zakladatelko, jako socialní pracovnice sociálně-právní ochrany dětí(promiňte, ale považuji to za své soukromí), bych Ti doporučila věc oznámit buď místně příslušnému OSPODu nebo Polici ČR.
Oznámení lze podat v úředních hodinách na OSPODu ústně přímo v kanceláři, telefonicky nebo písemně, a to i anonymně. Případem je OSPOD povinen se zabývat. Není pravdou, že „sociálka večer nebo v noci nechodí“. Sloužíme pohotovostní služby po pracovní době, odpoledne, večer, v noci, víkendy, svátky. S ohledem na okolnosti případu bych doporučila tento postup: Budeš-li vědět, že sousedi večer/v noci odešli a děti ponechali samotné, tel. kontaktuj PČR, a ta přivolá sociální pracovnici, kt. má zrovna pohotovostní službu (PČR má tel. číslo na pohotovostní mobil OSPODu). Pokud věc oznámíš přímo OSPODU, měl by namátkově rodinu navštívit, nejlépe ve večerních hodinách, tam se ale může stát, že je „nenačapou“.
Je to pár let zpátky manžel měl nečekaný výjezd já byla ve firmě dcéra prázdniny musel jí nechat doma samotnou no když jsem mu volala a řekl mi, že je doma sama už jsem si představovala vrtulník hasiče policiji a rychlou u nás doma
naštěstí babička byla u nás doma do 10min ![]()
Radši anonymně - taky někdy nechávám na chvíli dítě doma samotné a to už od miminka. Né že bych chodila kalit, ale třeba večer se psem (když dítě spí) a nebo do blízké večerky (ve vedlejším paneláku), když něco akutně potřebuju a nemám doma, např. chci dělat knedlík a nemám droždí. A nechce se mi 15 minut chystat dítě, když jsem za 5 minut zpátky. Kdyby to člověk bral do extrému, tak se může miminku něco stát i když se sprchuju a při tom fakt neslyším nic.
Trochu odbočím od témat. Před rokem jsme byli na koncertě, kde se konal venku na velké hřišti. Čas ukazoval půlnoc a na hřišti 2 kočárky s miminkem.Ten řev z kočárku a rodiče místo toho, aby mazali domu, tak vyndavali mimča a uklidnovali. Copak ty mrnouskové, můžou usnout v takovém hluku? Manžel prý, jdeme pryč, já se nato nemůžu dívat.
@Anonymní píše:
Radši anonymně - taky někdy nechávám na chvíli dítě doma samotné a to už od miminka. Né že bych chodila kalit, ale třeba večer se psem (když dítě spí) a nebo do blízké večerky (ve vedlejším paneláku), když něco akutně potřebuju a nemám doma, např. chci dělat knedlík a nemám droždí. A nechce se mi 15 minut chystat dítě, když jsem za 5 minut zpátky. Kdyby to člověk bral do extrému, tak se může miminku něco stát i když se sprchuju a při tom fakt neslyším nic.
Tak je jasný, že u dítěte nemůže být člověk pořád. Když musím na wc, tak tam jdu taky sama
A je jasné, že i za tak malou chviličku se může něco stát. Ale pravděpodobnost je oproti celé noci taaak malinkatá. Já teda od malé neodcházím z bytu skoro nikdy. Jen, když zazvoní pošťák, tak jdu dolů pro balík, nebo když manžel není doma a večer musím vyvenčit psisko. Ale to počkám, až malá usne a jdu třeba až v 9 nebo 10. Jinak přes den chodím venčit s kočárkem. Vůbec si neumím představit, že bych se ustrojila a šla se někam bavit s tím, že ona doma přece spí, tak tam nemusím být. Tohle, si myslím (a nejen já), že je opravdu na udání.
@verča3636 Já znám jednu holku, která svého synka oblékla a dojela s ním do nejbližší hospody, kde ho nechala na zahrádce a šla chlastat dovnitř. Dělala to tak každý den. No co dodat. Malého už u sebe nemá ![]()
Příspěvek upraven 25.02.14 v 14:41
@Kiky86 hele já jednou hlídala malou od známích a ta se mnou byla i na záchodě
to víš není moje tak jsem neměla to srdce nechat ji plakat za dveřmi
@MarkétkaBeruška Naprosto chápu. Já kolikrát na ten záchod radši ani nejdu, když malá brečí. Dokud to jde, tak to radši vydržím ![]()
Zajímavej článek. Sousedi mojich rodičů mají dvě nnyí už dvouletá dvojčata. Bydlí sami a mají tři psy. Celkem běžně dělají to, že jdou večer se psy ven a dvojčata s nimi nejdou, tzn. jsou doma, buďto už spí (když jdou hodně pozdě za tmy), nebo je přes okno vidět, že jim pustí televizi a prostě na hodinu dvě jdou se psy. Jestli jsou děti v té době v ohrádce netuším. Ale co je šokující je, že už to takhle praktikují alespoň třičtvrtě roku, to byli děti fakt miminka. Přijde mi to šílený, asi spoléhají na to, že si večer děti spolu vyhrají, nebo sledují telku a večer už spí v postýlkách, ale chápete to, to riziko, kdyby se jeden z nich třeba vzbudil? Když je ve vesnici nějaká akce, tak večer jdou, děti asi spí, a kolikrát je vidět, že se vrací v noci, nebo jdou v noci klidně se psy na procházku, sami dva. Nevěděla jsem, že tohle by měla řešit sociálka.. ![]()
@jamoni No hlavně bys to měla řešit ty. Sociálka se o tom nemá jak dozvědět když lidi okolo jen čučí a mlčí. ![]()