Sousedi nechávají doma malé děti samotné

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4672
18.2.14 10:57

@Angua Ano, dcera má instrukce, je pořád u ní, možná až příliš :D

Jinak vyšplhat může max na židli a to dělá tak tisíckrát za den, dřív z ní padala běžně, teď už je šikovná. Může spadnou z houpacího koně, což se sem tam stane, ale pod ním je to měkké puzzle. Jak říkám, starší je jí pořád za zadkem a hraje si s ní. Ale nenechávám je takhle 3× týdně - zatím taková situace nastala asi tak 5×, kdy mi přišlo jednodušší nechat je doma spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
18.2.14 10:59

Debata na posledních dvou stránkách je přesnou ukázkou toho, co jsem měla na mysli, když jsem psala, že nelze tyhle věci nikomu vysvětlit. Kdo to v sobě nemá, jede si po svém a je přesvědčen, že všechno dělá správně, ostatní jsou divní zbytečně úzkostliví.

@andreiika, holky se Ti snaží říct, že je úplně jedno, co Tvoje batole vymyslí nebo nevymyslí - nikdo nepochybuje o tom, že Tvoje starší dcera je rozumná holčička, která se o něj dobře stará a dává na něj pozor…

Jde o to, že je na ni přenesena zodpovědnost, která jejímu věku nepřísluší… a je úplně jedno, že o tu zodpovědnost sama stojí. Devítileté dítě nemůže být zodpovědno za život a zdraví mladšího sourozence - i když o to stojí (!)

Stát se může cokoli - naprosto cokoli. I kdyby se batole „jen“ šťouchlo pastelkou do oka a způsobilo si vážné zranění… bude to Tvoje starší dcera, která si nadosmrti ponese životem vědomí, že sourozenec nevidí na levé oko a že to byla ona, která ho měla hlídat, zabránit tomu… a že to nedokázala.

Lidská psychika je prevít a dokáže i ničit životy. Tím, co děláš, neohrožuješ vlastně ani tolik bezpečí svého batolete (věřím, že devítiletá slečna je dost šikovná)… ohrožuješ mnohem více - a z mého pohledu mnohem nezodpovědněji a neomluvitelněji - právě ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
18.2.14 10:59

@andreiika
Já tě chápu, sama jsem dost často hlídala od roka dceru známé když mi bylo 8-9 let a jelikož jsem tam trávila dost času tak jsem věděla co malá dělá nebo nedělá, uměla jsem jí udělat mlíko když se náhodou vzbudila, přebalit prostě všechno a byla jsem strašně zodpovědná. Kdyby se cokoliv dělo stačilo zvednout telefon nebo zazvonit na sousedku. Nikdo na tom neviděl nic špatnýho a já sama jsem se cítila tak strašně zodpovědně že jsem prostě nemohla dovolit aby se něco stalo - ten pocit jde těžko popsat, ale tak strašně důležitě, že se prostě „nemohlo“nic stát. A fakt mi na tom nepřipadá nic špatnýho, znáš svoje děti přece ne :-)

A co se mě týče já svoje 3 letý nechám klidně spát vezmu vysílačku a jdu bez problému pryč. Sice ne nikam daleko, ale nakoupit do krámu nad barákem, večer na skleničku/kafe k sousedce. A když byla malinká tak jsem musela jít s psy ven, protože jim nestačí jenom zahrada a musela jsem aspoň na dvacet minut jít ráno - malá spala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
18.2.14 11:01

@BohunkaP Presne to jsem se snazila vysvetlit, lec marne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
18.2.14 11:02

@BohunkaP no, ale s takovou bych těm dětem musela být za zadkem do konce života… Což nehodlám a nehodlám být úzkostlivou matkou, která není schopná dát důvěru svým dětem. Ano, stát se něco může, ale já věřím že ne. Starší třeba chodí od 8mi let sama do školy - 3 zastávky autobusem. Někomu to přijde nepředstavitelné, pro mě normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
18.2.14 11:04

@andreiika já tě chápu, umím si to představit :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
18.2.14 11:05

@andreiika Vis, ona jedna vec je duverovat umerne veku a druha nalozit diteti neco, co neni schopno do dusledku pojmout a ustat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
18.2.14 11:06

@Natálka26 děkuju ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.2.14 11:06
@St. Estephe píše:
No tak jednoduchy priklad - batole neco vdechne, to je hned, staci, ze vam deset vterin predtim vypadne mince z kapsy, pripadne spatne rozzvyka ovoce, piskot, cokoli. Dany predmet zalepi hrtan, dite behem nekolika sekund fialovi, modra. Je potreba ho popadnout a pokusit se predmet vyklepat. Zvladne tohle devitilete dite? Ze dorazite do peti minut? Ale to uz je vase batole mrtve.
@St. Estephe píše:
No tak jednoduchy priklad - batole neco vdechne, to je hned, staci, ze vam deset vterin predtim vypadne mince z kapsy, pripadne spatne rozzvyka ovoce, piskot, cokoli. Dany predmet zalepi hrtan, dite behem nekolika sekund fialovi, modra. Je potreba ho popadnout a pokusit se predmet vyklepat. Zvladne tohle devitilete dite? Ze dorazite do peti minut? Ale to uz je vase batole mrtve.

Můj syn před cca 2 rokama vdech 2 korunu a ani já nevěděla co dělat :roll: Takže tam to není až tak o věku. Moje kamarádka má 9 letou dceru, která je už tak vyspělá, že se dokáže o svou mladší bez problému postarat a to jí je také něco přes 1,5 roku. A sestra má 10 letou holčinu a ta potřebuje péči jak 3 letě dítě. Myslím, že se takové věci můžou stát komukoliv. Jsou případy, kdy neuhlídá dítě např. rodič, babička,… to by pak to dítě nemohl hlídat nikdo. Samotné malé dítě bych doma nenechala, ale pokud budu přesvědčená, že to 9 letě dítě zvládne a je k tomu vedeno a o to malé se na chvilku postará, tak bych to neřesila. Měla bych k němu důvěru asi jako k té babičce.

• Citovat
  • Upravit
4672
18.2.14 11:07
@St. Estephe píše:
@andreiika Vis, ona jedna vec je duverovat umerne veku a druha nalozit diteti neco, co neni schopno do dusledku pojmout a ustat.

Já si ale nemyslím, že by to neuměla pojmout a ustát. Ona ráda hlídá a chce hlídat. Chce být velká sestřička, která se postará a je jako maminka.

V tomhle si my dvě prostě neporozumíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
18.2.14 11:08
@Anonymní píše:
Můj syn před cca 2 rokama vdech 2 korunu a ani já nevěděla co dělat :roll: Takže tam to není až tak o věku. Moje kamarádka má 9 letou dceru, která je už tak vyspělá, že se dokáže o svou mladší bez problému postarat a to jí je také něco přes 1,5 roku. A sestra má 10 letou holčinu a ta potřebuje péči jak 3 letě dítě. Myslím, že se takové věci můžou stát komukoliv. Jsou případy, kdy neuhlídá dítě např. rodič, babička,… to by pak to dítě nemohl hlídat nikdo. Samotné malé dítě bych doma nenechala, ale pokud budu přesvědčená, že to 9 letě dítě zvládne a je k tomu vedeno a o to malé se na chvilku postará, tak bych to neřesila. Měla bych k němu důvěru asi jako k té babičce.

Copak nechapes, ze na to devitilete dite nevystaci ani fyzicky? Ja nevim, to uz jsou omluvy a vymluvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
18.2.14 11:08

@andreiika Jak by ustala to, ze se pred ni sestra zacala dusit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
18.2.14 11:10
@Anonymní píše:

Ano stát se to může, ale kdybych myslela jen na ty nejčernější scénáře, tak mě budou mít za zadkem furt a to by nebylo dobré ani pro mě a už vůbec ne pro ně. A mladší už kolikrát něco zaskočil nebo se dávila u jídla a starší u toho byla a viděla jak reaguju. Prostě nepřemýšlím nad tím co by se mohlo stát, nechci a nemůžu. To bych se fakt zbláznila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
18.2.14 11:11
@andreiika píše:
@BohunkaP no, ale s takovou bych těm dětem musela být za zadkem do konce života… Což nehodlám a nehodlám být úzkostlivou matkou, která není schopná dát důvěru svým dětem. Ano, stát se něco může, ale já věřím že ne. Starší třeba chodí od 8mi let sama do školy - 3 zastávky autobusem. Někomu to přijde nepředstavitelné, pro mě normální.

Ale houby. Nemáš jim být za zadkem, pleteš jablka a hrušky.

Máš je vést k samostatnosti a zodpovědnosti. Ale zodpovědnosti za vlastní život - ne za život jejich sourozence.

Mojí dceři je šest let, také čas od času sama doma zůstane - dojdu na nákup, pro bráchu do školky, apod. Ale NIKDY není postavena do situace „hlídej bráchu a dej na něj pozor“… protože to je zodpovědnost, která jejímu věku prostě nepřísluší a která by jí v případě nějaké nepředvídatelné situace mohla přinést celoživotní psychické trauma.

A nepřísluší ani Tvé o tři roky starší dceři… i když o to stojí a i když Ty si to myslíš (a omlouváš planým „nebudu úzkostlivou matkou“).

Zodpovědnost za dítě je výhradně na rodičích - a ty, kteří ji přenesou na staršího sourozence, považuji za daleko nezodpovědnější než takové, kteří prostě jen vedou dítě k samostatnosti tím, že jej nechají samotné (a samo na sebe spoléhající, SAMO ZA SEBE ODPOVÍDAJÍCÍ) doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
18.2.14 11:11

@St. Estephe žádný omluvy a výmluvy, já jí prostě věřím a to co tu píšeš na tom nic nezmění… Ale můžeš zavolat na sociálku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí