Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, holky (možná i kluci) prosím o radu, jestli jste to někdo neřešil-ze zákona jsem to nějak nevyčetla.
Soused má výstavní holuby, bílý i strakatý, načechraný, fakt pěkný. Nemá je v žádné voliéře, ale lítají volně. Má to na chov a následný prodej, takže zdroj zisku. Bohužel se jim hodně líbí u nás na zahradě, kde máme psy a jeden z nich je fakt lovec.
Holubi často sedi u nás na zahradě na zídce (těžko říct proč, ale bourat ji kvůli tomu nebudu). Pes se připlíží, holub si nejspíš myslí kolik má ještě času na to, aby uletěl, ale on ho sundá i za letu když je cca do 2m výšky.
Hned toho prvního jsme natajno zakopali na zahradě a dělali, že nic. Druhýho sundanýho jsme donesli sousedovi, řekli co se stalo a zaplatili mu 1 500,– jako náhradu.
Jenže holub bude asi víc blbej, než bych si myslela, ale oni tam prostě sedí pořád dál a pořád koukají jak se k nim pes přikrádá a kolikrát jde o cm (nechápu jak mohli přežít tolik let evoluce s takhle prázdnou hlavou).
Můj dotaz zní-musíme sousedovi nahrazovat veškeré škody způsobené na našem pozemku, ale na jeho zvířatech? V rámci dobrých vztahů to nechci nechat na 0,– ale zase má jich (měl jich) asi 30 a s 1 500,– za kus už je to celkem ranec.
Edit: říkal mimo jiné, že cena 1500/kus je ještě hodně sousedsky ponížená. Takže nevím, kolik by byla jejich skutečná hodnota.
Příspěvek upraven 04.07.21 v 10:41
Ano, samozřejmě že soudedovi musíte nahrazovat škody, když nejste schopní zvládnot psa, který mu vraždí jeho chovné holuby.
Začněte se psem pracovat a především ho nenechávejte samotného na zahradě.
Jak vůbec můžeš uvažovat, že prostě necháš aby tvůjh pes zabíjel jeho holuby a že se budeš tvářit jako že nic?
Co bys asi tak dělala, kdyby jeho syn po tvých psech střílel z brokovnice a dělal že nic?
@mandle-v-cokolade píše:
Ahoj, holky (možná i kluci) prosím o radu, jestli jste to někdo neřešil-ze zákona jsem to nějak nevyčetla.
Soused má výstavní holuby, bílý, načechraný, fakt pěkný. Nemá je v žádné voliéře, ale lítají volně. Má to na chov a následný prodej, takže zdroj zisku. Bohužel se jim hodně líbí u nás na zahradě, kde máme psy a jeden z nich je fakt lovec.
Holubi často sedi u nás na zahradě na zídce (těžko říct proč, ale bourat ji kvůli tomu nebudu). Pes se připlíží, holub si nejspíš myslí kolik má ještě času na to, aby uletěl, ale on ho sundá i za letu když je cca do 2m výšky.
Hned toho prvního jsme natajno zakopali na zahradě a dělali, že nic. Druhýho sundanýho jsme donesli sousedovi, řekli co se stalo a zaplatili mu 1 500,– jako náhradu.
Jenže holub bude asi víc blbej, než bych si myslela, ale oni tam prostě sedí pořád dál a pořád koukají jak se k nim pes přikrádá a kolikrát jde o cm (nechápu jak mohli přežít tolik let evoluce s takhle prázdnou hlavou).
Můj dotaz zní-musíme sousedovi nahrazovat veškeré škody způsobené na našem pozemku, ale na jeho zvířatech? V rámci dobrých vztahů to nechci nechat na 0,– ale zase má jich (měl jich) asi 30 a s 1 500,– za kus už je to celkem ranec.Edit: říkal mimo jiné, že cena 1500/kus je ještě hodně sousedsky ponížená. Takže nevím, kolik by byla jejich skutečná hodnota.
Nejsem na to odborník, ale napadlo mě, že by to šlo řešit přes pojistku?
Vy určitě máte pojištěného psa a on, když to má jako podnikání, si ty holuby taky může pojistit… ![]()
@Ou píše:
Ano, samozřejmě že soudedovi musíte nahrazovat škody, když nejste schopní zvládnot psa, který mu vraždí jeho chovné holuby.Začněte se psem pracovat a především ho nenechávejte samotného na zahradě.
Jak vůbec můžeš uvažovat, že prostě necháš aby tvůjh pes zabíjel jeho holuby a že se budeš tvářit jako že nic?
Co bys asi tak dělala, kdyby jeho syn po tvých psech střílel z brokovnice a dělal že nic?
Tak to já bych svého vlastního psa n své vlastní zahradě nechávala…
Je dobré si uvědomit, že je to příroda a někteří psi mají to lovení v genech…
Srovnání lovícího psa na své vlastní zahradě se synem střílejícím z brokovnice do jiné zahrady mi přijde poněkud mimo ![]()
Je to váš pozemek. Nic bych sousedovi nehradila. Pes je na zahradě doma. Soused ať nepouští holuby z voliery.
Tohle je těžký no, ale neměl by si je tedy on zajistit? Kdyby tvůj pes vnikl na jeho pozemek a tam je chytal, tak to je špatně, ale to se nestalo ![]()
@Ou píše:
Ano, samozřejmě že soudedovi musíte nahrazovat škody, když nejste schopní zvládnot psa, který mu vraždí jeho chovné holuby.Začněte se psem pracovat a především ho nenechávejte samotného na zahradě.
Souseduv kluk by strilel na psa ze sveho pozemku na cizi pozemek, zatimco pes vrazdi holuby na svem pozemku. Nemel by si holuby zajistit soused?
@Ou píše:
Tvůj příspěvek je úplně mimo. Na svém pozemku mohu mít puštěná zvířata, cizí zvířata tam nemají co dělat.
Ano, musíte. Zvíře nesmí zabít jiné zvíře ať je to na vašem pozemku nebo kdekoliv jinde. Navíc bych si urychleně psa vycvičila, protože s takovou na vás může kdokoliv podat trestní oznámení pro týrání. Usmrcení psem je zvlášť trýznivý způsob zabití zvířete a vy jste za něj odpovědní.
Příspěvek upraven 04.07.21 v 10:48
@iiiv píše:
On si je má zabezpečit, aby vám nelítali na zahradu
Určitě jim i s prominutím se.rou na jejich pozemku.
@topazio píše:
Tvůj příspěvek je úplně mimo. Na svém pozemku mohu mít puštěná zvířata, cizí zvířata tam nemají co dělat.
Ty jsi na omylu. Puštěná zvířata mít můžeš, ale nesmí jiný zvíře zabít.
@Ou Moji psi nejsou na jejich zahradě, takže přirovnání s brokovnicí nedává smysl. Našich slepic si ani nevšimne-ty byli dřív než on a nějak je pojmul za svoje (u něj obdivuhodné). A lovecký instinkt proč? Na slepice chodily kuny, dokud jsme psa nepustili ke slepicím a on si je neochránil. Nebudu trápit 10ti letýho dráhovýho chrta, co máme na dožití, tvrdou převýchovou, že to co mu rvali do hlavy celý život (lovit střapec) teď najednou nesmí…vlastně ani nevím jestli by to šlo.
Neměl by holubi zajistit soused? Holubi na vašem pozemku nemají co dělat. ![]()
@topazio a ano posraný mám komplet vše, včetně čistýho prádla na věšáku, posezení, grillu, prostě kompletka. A to se nabavím o tom, kolik mi toho zůstane na zahradě v zemi potom co zasadím a oni vyzobou.