Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja bych samostatny vejminek udelala (do baraku fakt ne) a pokud je velka zahrada i bych mu oddelila kousek a bude soukromi pro vsechny…plus bych mu tu pecovatelskou sluzbu parkrat tydne zaridila
Ale opravdu ne kvuli penezum, tak hluboko bych neklesla ![]()
@samantafox píše:
Všem holkam přeji dobrý den a prosím o radu. Vzhledem k tomu, že podobné téma jsem nenašla může tato diskuze sloužit i jiným maminkam s mým problémem. Jde o to, že tchýně umírá a manžel řeší co s dědou (jeho otcem, je jediný syn a já k dedovi nemám žádný vztah). Děda je velmi nepraktický, všechno - včetně organizace jeho volného času - za něj vždy řešila tchýně. Děda bydlí 45 minut jízdy od nás a my nemáme energii tam každý den jezdit a dělat mu program. Navíc mám u něj podezření na počínající demenci. Děda ale vlastní docela velký majetek. Manžel přišel s tim, že by prodal svuj majetek a za tyto peníze by se k nasemu dome pristavela samostatna bytová jednotka. Nebyla jsem rada, ale souhlasila jsem. Nyní se ale ukazuje větší problém. Děda zacal pít a to fest. Měl k tomu vždy sklony, ale tchýně ho držela na uzdě. Nekoupe se, smrdí a je pořád v lihu. Jinak je ale naprosto neškodný a nekonfliktní. Přesto, mám malá dvojčata a s tim pitím už ho doma nechci. Podotýkám, že děda k nim nemá žádný vztah, stýkali jsme se vždy jen formálně. V podstatě ani manžel si už neumí další soužití představit. Pozitivní by ale pro nás byly peníze z jeho majetku (hnusně řečeno). Za ty bysme mohli dokončit nejen velkoryse jeho vejminek, ale i část našeho domu. Šly byste do společného bydlení? Nebo ho tam máme nechat pomalu upit k smrti? Fakt nevím…
nešla bych do toho.. prachy nejsou všechno..
vidíte jen prachy, ale už nevidíte tu péči? docela hnusný přístup, sorry…
@martina.se píše:
nešla bych do toho.. prachy nejsou všechno..vidíte jen prachy, ale už nevidíte tu péči? docela hnusný přístup, sorry…
Přesně tak, já když to tady čtu mám pocit, že tady píšou o psovi, který se jim nehodí do krámu a přemýšlej jak se ho zbavit, ale nejlépe tak aby s toho něco káplo. Holky fakt vám nepřeju aby o vás jednou takhle mluvili vaše děti. A zakladatelko mluvila bys stejně i kdyby se jednalo o tvého tatínka?
Pro vsechny ty, které odsuzují aniž by mě znaly mám toto info. Pocházím z jižní Moravy z katolické rodiny. Obě dvě své vlastní babičky jsme spolu s maminkou dochovaly doma a doma umrely. Manželova otce znám formálně a nemám k němu žádný vztah. Spíš je mi nesympaticky. Je to alkoholik, nedodržuje ani základní hygienu a je napůl dementni. Nic mu nedluzim, starala bych se o nej jen kvůli manželovi. K tomu mám dvouletá divoká dvojčata, pracuju z domu a jeden den v tydnu i mimo dům. Nemam žádné hlídání a manzel chodí z práce pozdě. Mám toho opravdu moc a teď do toho tchýně a děda. Takže se nikdo nemůže divit, že bydlení s tímto dědou, který se jako děda k mým dětem nechoval zvažuju s nechutí a zcela racionálně na vážky pridavam i skutečnost, ze má finanční možnosti, které nás mohou posunout v rekonstrukci domu.
Opravdu by domácí radou neprošel nějaký pečovatelský dům?? Zdá se to jako vhodné řešení
@samantafox A? Já mám 3 děti, jsem s nima sama, chodím do práce a to nejen 1 den v týdnu a starám se o své rodiče, kteří už jsou velmi staří a nemohou nic, natož hlídat. Věřím, že tady takových ženských je víc. Jen tak mim.To,ze sis vzala na, žela znamená, že jste s dědou příbuzní ať se ti to líbí nebo ne. Pochopila bych i to že s ním nechcete bydlet, ale ta zmínka o penězích je na blití, to se na mě nezlob…
@TomyTomy. Ne není Tomy. Je to jen jedna z věcí pri rozhodování. Jsou to rodiče mého muže. Jsem ochotna se o dědu starat, i když je pro mě cizí. Můj muž by se měl starat primárně, ale nebude. Vše bude na mě. A nezlob se, řeknu to upřímně. Kdyby deda neměl penize na stavbu vejminku (my je nemáme), tak prostě u nás nebude. Mám prece jen pud sebezáchovy a nejsem ochotná hrat mučednici.
@samantafox Je pravda, ze to s temi penezi je trochu pres caru, ale jinak si do toho nenech kecat. Nakonec se o alkoholika budes starat ty a vim, jak dokazou byt stari lide zly. Ja se budu snazit cely zivot chovat tak, aby moje deti meli zajem se o me postarat. Sama mam babku, ktera na me s.ala cely zivot, nesnaseli ji sousede, nasim delala ze zivota peklo a ted az zustala sama, se snazi ze sebe delat miliuse a svadi vsechno spatne na dedka. O ni bych se nikdy nestarala, ani kdyby mi tady na emiminu tvrdilo tisic lidi, ze je to moje povinnost. Nesnasim vycurane lidi a jenom proto, ze jsem se do teto rodiny narodila (ani si ji nevybrala), se o ni nebudu starat. Mela se rozmyslet a spocitat si to driv, ne az ted kdyz neco potrebuje.
A nesnasim i prirovnani, ze se o me rodice starali, kdyz jsem byla mala… Oni chteli mit deti, byla to jejich volba a pokud se starali s laskou a uctou, udrzovali pekne vztahy i potom, muzu jim to oplatit, ale ne automaticky kdyz me porodili, musim se o ne starat i kdyby me treba zanedbavali, kaslali na me…
@samantafox Fajn,doufejme, ze si na tohle vzpomeneš až budeš stará a příbuzný budou přemýšlet kam s tebou, přece se nebudou obtěžovat ne, co se starou bábou ne?.Víš jak to je boží mlý, y nmelou…
@TomyTomy píše:
@samantafox Fajn,doufejme, ze si na tohle vzpomeneš až budeš stará a příbuzný budou přemýšlet kam s tebou, přece se nebudou obtěžovat ne, co se starou bábou ne?.Víš jak to je boží mlý, y nmelou…
No počkej, to je opravdu pečovatelský dům špatná varianta? Nemyslím to jako odložiště, ale na zajištění vhodných podmínek. Naše babi se nechtěla hnout z domu, žila tam sama, nakonec chodily pečovatelky 2× denně, přesto se stalo, že upadla a ležela třeba celou noc až do rána někde na chodbě!
@dedrichov To je prave to, stari lidi se zabejci a nejede pres to vlak. Taktez nevidim, nic spatneho na pecovatelskem dome. Cloveka obslouzi a rodina tam za nim jezdi rada. Lepsi nez dementni clovek, ktery ma v dome varnou desku, kterou muze nechat zapnutou, nebo dokoran odemceny dum, je tam plno nastrah…
@Anonymní píše:
@dedrichov To je prave to, stari lidi se zabejci a nejede pres to vlak. Taktez nevidim, nic spatneho na pecovatelskem dome. Cloveka obslouzi a rodina tam za nim jezdi rada. Lepsi nez dementni clovek, ktery ma v dome varnou desku, kterou muze nechat zapnutou, nebo dokoran odemceny dum, je tam plno nastrah…
myslím si to samé. Je to zajištění vhodného bydlení, samostatný byt i s vlastním nábytkem, takže člověk nejde úplně do cizího.
@TomyTomy Necetlas můj cely příspěvek? O SVÉ milované příbuzné se postaram BEZ VÝHRAD. A taky jsem se uz HODNĚ starala. Prosím nesud. Cítím z tebe jakousi zlobu…
Deda bohužel naprosto odmítá kolektivní zařízení. Je introvert. A to velký. Pil tajně a sám. Teď chodí do hospody, ale je tam sam. Díky vsem konstruktivním diskutujícím!
Muj otec mel take problemy s alkoholem a v obdobi, kdy doma zadne jine problemy nebyly. Ma to proste v genech. Nikdy jsem si domu nemohla nikoho privest, nevedela jsem, jestli se nekde neopije. A neznecisti prostredi
Potom to vypadalo na rozvod, kdyz slo do tuheho, umoudril se, ale sem tam se mu to povede a nesnasim to!!! Doufam, ze mamka tu bude dyl nez on, jinak zacne pit taky. A rozhodne nechci, aby neco takoveho videli moje deti!!! A jestli si nekdo mysli, ze pije ze samoty? Ne, jen uz mu to nema kdo zakazovat. A jestli se bude koupat? Staryho psa novym kouskum nenaucis…