Soužití s problematickým dědou

1017
30.8.16 14:47

Soužití s problematickým dědou

Všem holkam přeji dobrý den a prosím o radu. Vzhledem k tomu, že podobné téma jsem nenašla může tato diskuze sloužit i jiným maminkam s mým problémem. Jde o to, že tchýně umírá a manžel řeší co s dědou (jeho otcem, je jediný syn a já k dedovi nemám žádný vztah). Děda je velmi nepraktický, všechno - včetně organizace jeho volného času - za něj vždy řešila tchýně. Děda bydlí 45 minut jízdy od nás a my nemáme energii tam každý den jezdit a dělat mu program. Navíc mám u něj podezření na počínající demenci. Děda ale vlastní docela velký majetek. Manžel přišel s tim, že by prodal svuj majetek a za tyto peníze by se k nasemu dome pristavela samostatna bytová jednotka. Nebyla jsem rada, ale souhlasila jsem. Nyní se ale ukazuje větší problém. Děda zacal pít a to fest. Měl k tomu vždy sklony, ale tchýně ho držela na uzdě. Nekoupe se, smrdí a je pořád v lihu. Jinak je ale naprosto neškodný a nekonfliktní. Přesto, mám malá dvojčata a s tim pitím už ho doma nechci. Podotýkám, že děda k nim nemá žádný vztah, stýkali jsme se vždy jen formálně. V podstatě ani manžel si už neumí další soužití představit. Pozitivní by ale pro nás byly peníze z jeho majetku (hnusně řečeno). Za ty bysme mohli dokončit nejen velkoryse jeho vejminek, ale i část našeho domu. Šly byste do společného bydlení? Nebo ho tam máme nechat pomalu upit k smrti? Fakt nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
30.8.16 14:51

Mam velice spatnou zkusenost se souziti dvou generaci a v zivote bych do toho nesla, neziji ale s rodici. Ani ty penize by mi za to nestaly…

• Citovat
  • Upravit
10287
30.8.16 14:54

Já bych do toho šel a dědovi dojel pro lahev někam na Ostravskou tržnici…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
30.8.16 15:02

Me prijde ze v dnesni dobe pije snad kazdy deda nevim cim to je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
30.8.16 15:03

Vícegenerační bydlení je vždycky na ostří nože a přistěhovat si do baráku nesamostatného starého opilce…no to potěš koště.
Zajistila bych mu třeba obědy, jezdila za ním na návštěvy, aby si nepřipadal úplně sám, ale nastěhovat si někoho takového k dětem, to by bylo do pár let na rozvod :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
731
30.8.16 15:04

Najdi Odlehčovací službu, ať tam za ním párkrát do týdne zajede pečovatelka a postará se o něj. Vše se dá nasmlouvat - hygiena, nákup, úklid, obědy. Když byla tchýně ten tahoun, tak už se cítí na nic a sám. Pokud na to nemáte, tak si vyřiďte příspěvek na péči - nejbližší pobočka Úřadu práce, většinou tam, kde se vyřizují i dávky hmotné nouze, státní soc podpora apod. Z toho to můžete hradit. Zvýšený zájem a péče by mu mohl pomoci k udržitelné míře. U seniora už nejde moc čekat zázraky, chce to pro něj najít hlavně tu správnou motivaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
30.8.16 15:10

Záleží jak je starý. Ale ten vejmínek by byl sólo u vašeho domu, tak proč ne. Myslím, že jeho syn, jedináček, by mu měl nějak pomoci. V baráku ho mít nebudeš, a na starost jen vedle, nebudete muset dojíždět. Myslím, že přece jenom je to rodič, a nejde jen tak ho hodit přes palubu. Děti taky musíme brát takové jaké jsou. Je to na každém, ale já bych to udělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bberundaa
30.8.16 15:17
@jenika1 píše:
Záleží jak je starý. Ale ten vejmínek by byl sólo u vašeho domu, tak proč ne. Myslím, že jeho syn, jedináček, by mu měl nějak pomoci. V baráku ho mít nebudeš, a na starost jen vedle, nebudete muset dojíždět. Myslím, že přece jenom je to rodič, a nejde jen tak ho hodit přes palubu. Děti taky musíme brát takové jaké jsou. Je to na každém, ale já bych to udělala.
:potlesk: dík za takový příspěvek. Taky myslím, že je povinnost se o vlastní rodiče ve stáří postarat. A když bude vlastně ve své oddělené domácnosti, bude to i pohodlné bez dojíždění.

Ono je něco jiného nastěhovat si přímo do domácnosti tchýni a starat se o tchána v pokročilém stáří. A jestli je dost peněz, dá se udělat „vejminek“ tak, aby byl např. bezbariérový, prostorná koupelna atd. A zároveň ještě dědovi zbyde na jeho koníčky a třeba se zkamarádí i s vnoučatama, když je bude mít blízko.

• Citovat
  • Upravit
bberundaa
30.8.16 15:19

Ještě k tomu pití, důvod je asi ten, že mu umírá manželka???
třeba mu bude u vás dobře a pití omezí. A co vlastně na to děda? Chce se k Vám stěhovat?

• Citovat
  • Upravit
33005
30.8.16 15:20

Pokud tchán disponuje majetkem, domluvte se, že si najde vhodný domov důchodců nebo seniorské bydlení s pečovatelskou službou a to se mu z důchodu a případně toho prodaného majetku bude financovat.
Bude tam mít společnost vrstevníků, i nějaký ten organizovaný program, vy můžete chodit an návštěvy, o něj bude postaráno a vy budete mít klid.
Domů bych takového dědu opravdu nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
30.8.16 15:23

Deda k nám jit chce. Ohledně jeho pití… Pil i když tchýně byla zdravá, ale tajně a podloudne. Moc se jí bál. Bydlení by měl u nás zcela oddělené. Jen zahradu bysme sdíleli. Ta je ale obří. Sám byl vždy zvyklý se o zahradu starat. I tam by teda mohl pomáhat. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15659
30.8.16 15:31

Já bych to aspoň zkusila. Děda nikoho nemá a sám pije o to víc. Třeba překvapí - chtělo by to jasná pravidla ohledně hygieny ( klidně podaná přes děti, "jdete se koupat, děda se vykoupe hned po vás a přijde vám dát pusu na dobrou noc ), a soužití - nechcete, aby ho u vás někdo viděl opilého. Myslím, že když bude mít co dělat, nějaký denní režim ( což člověk, zvláště starší, o samotě moc nedrží ), tak to bude o hodně lepší a i když se pití nevzdá, tak se opíjet nebude.
Edit: předpokládám, že pokud tchyně umírá, tak nejspíš už není doma, ale v nemocnici. I nervy z toho, že přichází o svou ženu, můžou přispívat k zvýšené konzumaci alkoholu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
30.8.16 15:47
@samantafox píše:
Deda k nám jit chce. Ohledně jeho pití… Pil i když tchýně byla zdravá, ale tajně a podloudne. Moc se jí bál. Bydlení by měl u nás zcela oddělené. Jen zahradu bysme sdíleli. Ta je ale obří. Sám byl vždy zvyklý se o zahradu starat. I tam by teda mohl pomáhat. :)

Jedině převzít funkci od tchýně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.16 15:58

Můj otec je taky věčně v lihu a do bydlení s ním bych dobrovolně nešla (a že ta možnost byla a finančně by se nám to hodně vyplatilo). Ten teda ale pod vlivem rozhodně není „naprosto neškodný a nekonfliktní“, jak popisuješ svého tchána (já si teda neškodnýho nekonfliktního alkáče představit neumím, ale tak to je moje zkušenost). Řešit za alkoholika jeho problémy = cesta do pekel. Napřed musí sám chtít s tímto něco dělat a projevit snahu (ne jen nějaký sliby) a pak mu můžete pomáhat. Radši bych za ním tak 2 x v týdnu zajela, zajistila nějaký ty obědy nebo nákupy, ale domů bych si ho nenastěhovala.

• Citovat
  • Upravit
LindenSkyHope
30.8.16 16:13
@Anonymní píše:
Můj otec je taky věčně v lihu a do bydlení s ním bych dobrovolně nešla (a že ta možnost byla a finančně by se nám to hodně vyplatilo). Ten teda ale pod vlivem rozhodně není „naprosto neškodný a nekonfliktní“, jak popisuješ svého tchána (já si teda neškodnýho nekonfliktního alkáče představit neumím, ale tak to je moje zkušenost). Řešit za alkoholika jeho problémy = cesta do pekel. Napřed musí sám chtít s tímto něco dělat a projevit snahu (ne jen nějaký sliby) a pak mu můžete pomáhat. Radši bych za ním tak 2 x v týdnu zajela, zajistila nějaký ty obědy nebo nákupy, ale domů bych si ho nenastěhovala.

Přesně tak, mám velice podobnou zkušenost.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová