Spánková porucha - schopnosti

Anonymní
20.7.22 16:02

Spánková porucha - schopnosti

Zdravím, chtěla jsem se zeptat ostatních, zda něco takového také dovedou či znají někoho, kdo tohle také zažívá:

Už od dětství mám spánkovou poruchu, zažila jsem různé věci, naučila jsem se, že můžu se svými sny pracovat, můžu to zdokonalovat, akorát už mi to pak narušilo moc život a přestala jsem se na to tolik soustředit.

Popsala bych to takto, při spaní jdu ve své hlavě do takové místnosti, kde je spousty obrazovek a jsou tam sny, které si můžu zvolit, takhle jsem si několik let vybírala sny. Skvělé bylo, že jsme mohla pokračovat i ve snu, který se mi líbil a zajímalo mě, jak dopadne, i když se mi zdál měsíce nebo roky před tím.
Ve snech umím používat všechny smysly, poslední, který jsem získala byl dotek. Jenže pak už se těžko rozdělují sny od reality a noční můry jsou hodně traumatizující.

Jen jednou se mi podařilo astrální cestování a bylo to tedy také trauma.

Kdysi jsem ještě chodívala po bytě a vše věděla, plně vědomi, jen neovládám své tělo.
Taky jsem se bavila s lidmi, co tam nebyli.

Poslední roky umím to, že než usnu zda se mi sen, který dokážu říkat tomu, kdo se mnou usíná, vyprávět, co se děje, směju se a tak.
Tohle je takový zlomek všeho, ale asi ten nejzajímavější. Říkala jsem si, je tu také někdo takový?
Tehdá jsem málem skočila z okna, ale už tolik necestuju, ve spánkové laboratoři mi řekli, ze je to nejspíš Parasomnie, ale neměla jsem na to sledování v nemocnici.
Neplánuji někde platit za diagnózu, ale jsem docela zvědavá, líbí se mi, že schopnosti dokážu trénovat, rozšiřovat.
Třeba vás napadne někdo, kdo by měl zájem to studovat.

Dlouho už mi tyhle věci leží v hlavě, tak jsem ráda, že o tom zde můžu napsat, děkuji za přečtení. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
20.7.22 16:17

1. za psychiatrickou diagnostiku se neplatí.

2. to co popisuješ není psychiatrická diagnoza, a dokonce to ani není symptom nějaké poruchy. Pokud ti to ruší spánek, tak pak to může být spánková porucha, ale pokud jinak spíš dobře a probouzíš se odpočatá, tak cajk.

Ale prostě máš silnou a živou představivost a naučila ses s ní pracovat v situaci, kdy je dobře přístupná - když se před spaním mozek zkliďuje a zpomaluje (doslova, je to vidět na eeg - tzv. alfa vlny) a obrazy které v takové situace představivost nabízí jsou velmi živé a silněji napojené na emoce, než při běžné bdělosti. A ano - dá se tomu říkat třeba parasomnie. Pracuje s tím třeba hypnozo a nebo všechny sugestopedické metody.

V případě, že ti to nějak narušuje spánek či život, tak asi nejjednodušší bude možná zajít za nějakým hypnoterapeutem/kou. Tam to bude potřeba spíš hradit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
21.7.22 01:43

Mám spánkovou poruchu - narkolepsii, což je neurologické onemocnění. Patří k tomu tzv. „astrální cestování“, spánková paralýza, hypnagogické halucinace při usínání (vidím, cítím i slyším - např. neznámou hudbu a zpěv v nějakém cizím jazyce) a ještě před propuknutím nemoci jsem měla lucidní sny s možností se sama vědomě probudit, které se v dospělosti staly mnohem častějšími. Při lucidním snění jsem si vyzkoušela kde co, na co jsem si zrovna v tom snu dokázala vzpomenout, což je fajn, ale radši bych normální spánek. Mám zážitky, které by se daly přirovnat tomu astr. cestování, duchařině, asi už tuším, kde se vzaly zkazky o únosech mimozemšťanů atd. Jsou to jen hrátky mozku, kterýmu blbě fungují spánkový cyklus a nemá v cajku spánkové fáze. Já to teda moc studovat nehodlám, stačí mi jen, že vím, proč a v čem mi blbě ten mozek funguje a že tohle je „balíček k tomu“, ráda bych se toho spíš zbavila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová