Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jarden jenže z toho co si psala, bylo dost věcí co můžou takto normálně fungovat. Něco je problém, ale určitě né vše. Já bych si s maminkou promluvila a navrhla řešení, koupit botičky, koupit mýdlo (nebylo napsáno, že není doma žádné), ubrousky jsou zbytečnost, jen spousta chemie, která by neměla přijít do styku s pokožkou. Oblíkání, dětí převlíkám, myju, ale přijít k nám dneska někdo v 8.30, tak si řekne že jsme prasata, děti krátce po snídani, pusu od jogurtu, mikinu od jogurtu, 30 minut před tím oba čistí. A malé flíčky na oblečení přes den neřeším, to bych převlíkala furt a prala taky tak, do večera toho hodně vydrží, měním jen když jsou fakt mokří a nebo hodně špinavý.
Ale věřím, že na tu maminku je toho hodně. Jestli jsou děti autisté, tak ta bude už na prášky a proto si sehnala pomoc, paní na úklid a hlídání a asi trošku očekává, že převezmete její role. Co by řekla na to, kdyby přišla domů a na stole měla účtenku za mýdlo, žíňku (na utírání zadečku po stolici teda nevhodná věc, musela by být na každé mytí čistá a pak do prádla) atd. Zaplatila by to bez keců? Pokud ano, dokoupila bych potřebné, nechala proplatit a používala.
@Trispinta píše:![]()
výborně, už jsem ztrácela iluze, že ženy by neměly být čuňata a děti k tomu vést, mám to nastavené stejně jako Vy a připadám si tu divně
Ja si pripadam divne dost casto
at uz jdw o vychovu, jidlo, hygenu atd. ![]()
@PetrVesely píše:
No to já bych tedy neřekl. Pusu vlhčákem jo???http://ekonomika.idnes.cz/…4-/test.aspx?…
Presne, nechapu
jednou znama vzala diteti pusu ubrouskem a to zaclo desne brecet. Melo vyrazku a stipalo to ![]()
@Pomka píše:
Presne, nechapujednou znama vzala diteti pusu ubrouskem a to zaclo desne brecet. Melo vyrazku a stipalo to
Souhlas, na dítě nepoužívám, vyrážka pod plenou mi stačila, než jsem přišla na to z čeho je. Použiju max. na ruce někde venku, kde není možnost umýt vodou.
@Aspera píše:
Souhlas, na dítě nepoužívám, vyrážka pod plenou mi stačila, než jsem přišla na to z čeho je. Použiju max. na ruce někde venku, kde není možnost umýt vodou.
Ja na zadek pouzivala, ale hlidala jsem, jestli je pokozka v poradku, mala je snasela dobre. Na ruce hooodne vyjimecne, kdyz jsme venku a domu by to nepockalo, na oblicej v zadnem pripade. Je mi blbe, jen si to predstavim.
@scentini píše:
Pro me je toto silene. Hygenicke navyky mam trochu jinde. Dceri rano pod vodou umyvam pipku, ruce, oblicej. Kazdy den je nekolikrat prevlecena, protoze se zaspini. Ma zvlast obleceni na doma, ven, na spani. Chodi na nocnik po curani utreme po kakani ji dam do vany a zadecek umyju mxdlem a vodou, delam to tak od mimina. Vecer se koupe vzdy, je casto zapocena nebo smrdi nozky do postele bych ji neumytou nedala. Mokry ubrousky pouzivam na cesty nebo i doma po jidlw na pusu. Pouzivam uz 2 a pul roku hipp ubrousky a dcera ma pusinku v pohode. Nehty se moc nestrihaji, dcera si je kouse. Ponozky si taky sundava, ja nasazuji ma i pleneny backurky. Jediny co tak doma dceri nedavam kalhotky, ma jen leginy. Na ven uz jo.
bych si asi taky kousala nehty
s nadsázkou ![]()
@jarden píše:
Děkuji za názor. Možná mi poradíte, jestli je i ok, když se chlapeček neutírá po malé a nosí jen tepláčky bez spodního prádla, stejné i několik dní za sebou… Děkuji.
Pokud vim, tak se chlapecci po curani bezne neutiraji, aspon jsem to u zadneho nevidela, ani u dospeleho chlapa.
Ja bych si s pani zkusila promluvit. Nenasilne, u caje treba, mezi reci, ze by bylo vhodne to a to. Vadily by mi ty nahy nozky… tak davej detem ponozky a backurky sama. To starsi bys to mohla i naucit… jako da se prejit spinave obleceni a tak, ale tohle uz ohrozuje zdravi…
@jarden píše:
Asi si to špatně vykládate, vůbec se nejedná o nějakou sociálně slabou rodinu. Dokonce mají i paní, co jím jednou za týden chodí žehlit a uklízet plochy. Nějakého svrabu se nebojím, spíše mi vadí ta nápadná zanedbanost.
a přijde ti, že to je opravdu zanedbanost? nemůže to být jen určité alternativní nastavení matky?
Jsou zanedbané i jinak? Věnuje se jim? Hraje si s nima, chodí ven, tráví s nimi společný čas?
Tak já teda nevím, asi jsem divná já, ale nic z toho, co píšeš, mi normální nepřijde. Nemají špatný hygienický návyky, podle mě nemají žádný. Od nahých dětí se zaschlou špínou a neostříhaných nehtů po absenci mýdla v domě. Neumím si představit dát dítě špinavý z pískoviště do postele. Je rozdíl, když se dítě nají a zapatlá sebe i oblečení a nebo když v tom chodí a spí týden. A nevím, když je to neučíš odmala, jak je to budou učit až budou chodit třeba do školy? Tam asi nahý přijít nemůžou.
@Monchichik píše:
Tak já teda nevím, asi jsem divná já, ale nic z toho, co píšeš, mi normální nepřijde. Nemají špatný hygienický návyky, podle mě nemají žádný. Od nahých dětí se zaschlou špínou a neostříhaných nehtů po absenci mýdla v domě. Neumím si představit dát dítě špinavý z pískoviště do postele. Je rozdíl, když se dítě nají a zapatlá sebe i oblečení a nebo když v tom chodí a spí týden. A nevím, když je to neučíš odmala, jak je to budou učit až budou chodit třeba do školy? Tam asi nahý přijít nemůžou.
Ale zakladatelka nepíše nic o tom, že by chodily děti nahé ven. Doma si snad člověk může chodit v oblečení, ve kterém chce, které je mu pohodlné. A o mýdle nepíše, že ho doma nemají, jen že nemají tekuté.
Můj názor. Vlhčené ubrousky a tekutá mýdla vůbec nemusí být, jsou to akorát chemické fujbajbly. To, že nemají spodní prádlo a nosí to samé na den i noc, se mě dobré nezdá. Ale proč jsou teda ráno nahatý???
Vše, co píšeš, musíš sama zhodnotit, jestli je v matce nebo dětech - nechtějí se oblékat, utírat na záchodě apod.
A taky by mě zajímalo, z jaké pozice hodnotíš zpomalený psychický vývoj. A tím bych se asi zabývala nejvíce.
My ti tady můžeme napsat xx věcí, ale ty tam jsi a ty vidíš, co vidíš a musíš to zhodnotit sama. Mě se to úplně v pořádku nezdá, ale co s tím hodláš dělat??? Proč se tady ptáš.
K nám někdo zavítat třeba teď… no nevím ![]()
@jarden píše:
Jinak děkuji za info s vlhečenými ubrousky. Pro mě je jen třošku nepříjemné přebalovat zadaček po velké (mladší má plínku) a neutřít ničím miminko. Maminka nemá ani žínku na tyto účely a vše dělá v umyvadle vodou a rukou.
U všech třech dětí jsem to taky tak dělala. Chápu, že jako cizí děti, je to něco jinýho. Ale ruce umyješ. Tu žínku bys musela taky přeprat.
@jarden píše:
Hlídám i několik dní za sebou, proto právě vidím to nevyměněné oblečení aj. Jinak doma je poměrně velký nepořádek, ale to mi tolik nevadí, spíše se bojím bakterií, kdy např. maminka vařila drůbeží maso, a nechala kosti na kuchyňské lince 3 dny apod.Příspěvek upraven 13.11.16 v 08:59
To jim to v tom bytě/baráku ale musí na první smrdět hned, jak tam vejdeš do dveří ![]()
Po malé si snad běžně kluci neutírají, rozhodně bych to nebrala jako nějaký prohřešek.
Mytí každý den není taky úplně ideální pro pokožku. Stejně tak tekuté mýdlo, vlhcene ubrousky.
A tedytedy kluk mi ve třech letech běžně chodil po studeném baráku jen v triku a slipech.ale tedy nebýval nemocný. Já sama doma nasnesu na nohou ponožky nebo backory, tak nenutim ani kluka. A studené nohy nejsoua rozhodující.