Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V poslední době se nám nějak roztrhl pytel s jazykovými tématy; tak přidám ještě jedno - čím z vašeho nářečí na sebe upozorníte vůči zbytku republiky?
A hnedka připojím z brněnského hantecu:
Dyž má negdo betelnó hoknu, vybóchá těžkó krupicu. A pěkný old love, žádný pápěry. A má tech rantálů plnó kešeňu…
Přijdu dýl ![]()
Už to moc neříkám, protože teď bydlím na Moravě, ale mně se to líbí.
A prosím, nepište mi, jak to nesnášíííííte. Vím, že lidé na to jsou alergičtí. Mně se nelíbí zase jiná slova.
Juro - teda ty dneska jedeš ![]()
Tak: rožni (rozsviť), kotouč (kolečko na svoz něčeho), žufánek (naběračka), vajdlink (mísa na těsto), jídlonosič (kastrůlky), …
Jura007 píše:
Dyž má negdo betelnó hoknu, vybóchá těžkó krupicu. A pěkný old love, žádný pápěry. A má tech rantálů plnó kešeňu…
no to se teda ten člověk má
![]()
Clementine píše:
Juro - teda ty dneska jedešTak: rožni (rozsviť), kotouč (kolečko na svoz něčeho), žufánek (naběračka), vajdlink (mísa na těsto), jídlonosič (kastrůlky), …
u nás „vajlink“ ![]()
když jsme u toho Brna - šalina, trajf (ale to nevím, jestli je echr brněnské
)
Jura007 píše:
Když má někdo.....a dál nevím nic ![]()
Rožni světlo.
Kde? Hen. Žufánek, lokše, kutrny…
zvratné sloveso „sa“ a je to jasné, Valaši přijeli. ![]()
A koncovky sloves - ja (spíja, jíja…
), přídavných jmen -ů (jaků, zelenů…)
Proto my Valaši musíme mluvit spisovně.
Ale mezi svými… ![]()
Příspěvek upraven 11.03.12 v 18:21
Clementine píše:
Juro - teda ty dneska jedešTak: rožni (rozsviť), kotouč (kolečko na svoz něčeho), žufánek (naběračka), vajdlink (mísa na těsto), jídlonosič (kastrůlky), …
Na severní Moravě kolečku říkají „táčky“. Ale to se mi zdá roztomilé
Vlastně všechny tyhle krajové libůstky (až na žličku) se mi zdají roztomilé, myslím, že to naši řeč obohacuje.
mimochodem, můj tchán, rodilý Brňák, říká šalina i elektrice ve významu proudu v zásuvce (nesahej na to, kopne tě šalina).
Šalina je původní brněnské slovo (znamená jak tramvaj, tak obecně elektřinu), no a trajf neboli trolejbus se taky občas nazývá tykadlo…
Alichi píše:
Rožni světlo.
Kde? Hen. Žufánek, lokše, kutrny…
zvratné sloveso „sa“ a je to jasné, Valaši přijeli.
A koncovky sloves - ja (spíja, jíja…![]()
), přídavných jmen -ů (jaků, zelenů…)
Proto my Valaši musíme mluvit spisovně.
Příspěvek upraven 11.03.12 v 18:21Ale mezi svými…
tak my jedem na -ijou, jijou, vijou, vařijou… moji rodiče už to vijou a spolužáci se smáli, že z toho vyjou ![]()
Tereza1986 píše:Jura007 píše:
Dyž má negdo betelnó hoknu, vybóchá těžkó krupicu. A pěkný old love, žádný pápěry. A má tech rantálů plnó kešeňu…Když má někdo.....a dál nevím nic
Když má někdo dobrou práci, vydělá hodně peněz. A pevnou měnu, nic podřadného. Pak má těch peněz plnou peněženku…
(Podotýkám, že nejsem rodilý Brňák…)