Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky.K založení tématu mě inspirovala včerejší diskuze Jak vás oslovují vaše děti…Takže téma zní Jak oslovuje tchýni a tchána???
U nás v rodině je a bylo zvykem,že se tchýni a tchánovi říká mamko a taťko.
Můj manžel mému otci tyká (říká mu křestním) a mé mamce jen když má nabráno (říká jí křestním nebo tchýně)
(mí rodiče jsou rozvedení) navíc mu to nabídli ještě před svatbou.
Ale mi tchán s tchýní nikdy neřekli,jestli jim mám tykat..nebo říkat mami,tati..Dnes po čtyřech letech už bych asi ani nechtěla abych jim tykala,ale příjde mi divné aby mé dítě někomu tykalo a já mu musela vykat..Snažím se je neoslovavat a příjde mi to takové neosobní.Jednou jsem tchána musela oslovit,tak jsem mu řekla příjmením a on se tomu začal strašně smát a řekl mi taky příjmením..Napadlo mě,že jim budu schválně říkat příjmením,aby věděli,jak blbě to zní
Přitom to jsou tak skvělí lidé..Tchán si hned s každým potyká..A vím jistě,že mě mají rádi.Napadlo mě ještě,jestli to tchýně nebere,tak že se hůře říká Vy vole,než Ty vole a tchán se jí přizpůsobuje.
No ale dost o mě…Jak to máte vy?Tykáte,nebo Vykáte?A jak oslovujete? ![]()
rok po svatbě jsem pořád vykala a říkala příjmením.
Máti hned u oběda po svatbě dost hlasitě (aby to slyšeli) řekla manželovi, aby jí tykal a říkal dle svého (mami, jménem)
Babi s dědou z jeho strany se do mě brzy obuli, tak jsem jim řekla, že jsem vychovaná tak, že mi to musí někdo nabídnout, že pro mě svatba neni prostě automaticky tykat. Jim jsem tedy po pár týdnech a manželovo rodiče mi to rok po svatbě, když jsme bujaře slavili, nabídli (pod vlivem
, takže jsem z toho byla pár dní pak mírně divná, jestli to bylo fakt nebo ne
)
(o tom, že v určitém období bych to nejradši vrátila nemluvě, přeci jen to udržuje určitý odstup)
My si tykáme a oslovujeme jménem.
Moji rodiče tchánovcům vykají, neoslovují, a když tak babičko/dědečku. Babička se nechala slyšet, že jí to vykání mrzí, snachy jí dál vykají, ale manželé/přítelové vnuček jí tykají.
Tykáme si všichni se všema a osluvujeme babi, dědo-za bezdětna jsme neoslovovali nijak.Nedokázala by jsem jim říct mami, tati a ani křestním jménem
Takže teď je to vyřešený, je to babička s dědou.
Ono je asi fakt,že když si člověk na vykání zvykne,tak jde tykání strašně těžce.Mě se babička na svatbě ptala,jak mi tchýně s tchánem řekli,ať je oslovuju…Říkám,že mi nic neřekli..a ona na to,že se to na svatbě sluší..Ale už jsem to neřešila
navíc obě mé babičky manželovi nabídli,ať jim říká babičko..Ale u manžela v rodině se netyká,tak opět jen když je nějáká rodinná oslava a má už „trojku v žile“
sice to možná někomu může přijít neslušné tykat jen v opilosti,ale mám hodně pohodovou rodinu a jen si z něj pak dělají srandu a neřeší jestli je to slušné nebo ne.
Ja tchyni tykam - rikam maminko/babicko, tchanovi vykam. Manzel nasim tyka, mame rika babicko, tatovi krestnim jmenem. Ale treba moji rodice svym rodicum vykali a ja dedivi tykala a bubec mi to neprislo divny, deda se narodil 1896 a tenkrat to tak bylo. Asi i jak to mam zazity ze starych filmu, tak mi to divny neprislo a neprijde. Nekteri tchanovci taky nejsou vhodne osoby na tykani, nevim jak to popsat ale nekomu se proste lip vyka ![]()
goldenka píše:
Tykáme si všichni se všema a osluvujeme babi, dědo-za bezdětna jsme neoslovovali nijak.Nedokázala by jsem jim říct mami, tati a ani křestním jménemTakže teď je to vyřešený, je to babička s dědou.
Taky jsem si říkala,že kdybych tykala,tak bych říkala babi a dědo
ale u mě to asi nehrozí,aby mi nabídli tykání ![]()
Tchána nemám (+), mám jen tchýni a s tou si tykáme.
Manžel si s mými rodiči i mamky přítelem taky tyká
- naši to nabídli poměrně brzy při chození sami, jsou takoví družní a u tchýně si nejsem jistá, protože tam kontakt až tak častý není, jestli to bylo před svatbou nebo po ní. Ale význam to nemá ani v jedné z rodin. ![]()
Nesnáším to, když rodiče přítele začnou holce automaticky tykat, a ona jim vyká, přijde mi to dost buranské!
A takových kamarádek mám víc, co tchýni vykají a ona jim tyká. A jsou to 30 leté ženské!
Jinak mně tchýně řekla na jedný véče: Nevadilo by vám, kdybych vám tykala? a já na to: Noooo
a manžel na ní: Chceš říct, že si budete tykat?!
a já že Jasně!
A tchýně to i tak myslela, ale otázka vyzněla jako že jen ona mně a na to bych kývnout nechtěla. ![]()
A co se týče oslovení, neoslovuji (má dost blbý jméno) a pokud je to nutný, tak křestním jménem. „Mamko“ by mi přišlo divný, není to u nás zvykem. ![]()
vykam a vlastne jsem ji asi jeste nijak neoslovila
![]()
ex „tchanovi“ tykam a rozhodla jsem se tykat i ex " tchytni" protoze je to desna krava a vykat budu jen lidem, kterych si vazim.
Ja tchanovi tykam (jsou rozvedeny) a tchyni oslovuji prijmenim. Navrhla mi, at ji oslovuji mamco, ale stale s vykanim, takze jsem zustala u toho prijmeni. Mamu mam jen jednu a to tu svoji ![]()
Taky se snažím neoslovovat. Tykání mi po dvou letech nenabídli, v létě bude svatba tak uvidíme jestli to s tchánovci pohne, myslím že se to časem nějak ustálí a budeme si říkat křestníma.
lucie.t píše:
vykam a vlastne jsem ji asi jeste nijak neoslovila![]()
ex „tchanovi“ tykam a rozhodla jsem se tykat i ex " tchytni" protoze je to desna krava a vykat budu jen lidem, kterych si vazim.
tak já tchýni říkám maminko a vykám. nějak mi nenabídla přímo tykání
já teda myslím, že kdybych začala tykat sama od sebe, že by jí to vůbec nevadilo, ale nějak to bez toho nabídnutí neumím… moji rodiče nabídli postupně manželovi tykání oba. takže tyká a oslovuje jménem.
Hned ve svatební den jsem začala říkat mamko a taťko. Nikdo mi to nenabídl. Bylo to z mé vůle. Jak jinak je oslovovat. ![]()
Tchyně mi nabídla tykání po narození dcery. Dlouho jsem si zvykala. To už jsme byli s manželem 8 let. S tchánem si vykám a nějak mi to nevadí. Je mu 70 let. Je to postarší pán.
Můj muž mým rodičům vyká a ani nikdy tykat nechtěl. A dcera jim tyká. Nikdy jsem nad tím nepřemýšlela. Proč taky?