Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
lusis píše:
je moc prima,dá se s ní bavit o všem,dalo by se říct že je to i moje kamarádka
presne jako ta moje
![]()
Diskuzi jsem nečetla … tchán dalece před tím, než s enarodil provorzený coby první vnouče, mi ve slabé chvilce po několika fernetech sdělil, že před vnoučetem ho mám oslovovat jen „dědoů. Tchýně mi nabídla tykání za podobných okolností, takže jsem si ráno nebyla jista, jak s tím naložit. Dneska je to tak, že jsou to prostě "děda a babi“.
S manželem jsem začala chodit v 18 letech, takže mi od začátku tchánovi tykali, já jim samozřejmě vykala. Po 11 letech jsme se vzali, furt beze změn, před několika měsíci (jsme s manželem 15 let) mi tchýně nabídla tykání a „říkej mi, jak chceš“, to mě rozesmálo, tak že prý nadávat jí nemusím
. Počítá se, že jí budu říkat jménem, zatím jsem se tomu vyhnula, neoslovuji. Tykání je teda po 15 letech fakt dřina, někdy si musím předříkávat, co jí vlastně chci říct. A tchánovi vykám, zatím mi nic nanabídl. Jinak tykám švagrovo matce (která je moje vlastně nic), tchánovi si s manželem dcery tykají už léta a tykají si i s jeho bratrem a ženou (takže jejich taky nic). Prostě na některých sešlostech jsem byla jediná, kdo jim vykal, a ne, že by mě snad neměli rádi, spíš mají odjakživa z neznámého důvodu respekt
.
Přečetla jsem jen kousíček - tykání po 15 letech je dřina…
Nooo, u mě to bylo po 12 letech, jsme s manželem od 16, takže rodiče mi tykali hned, já jim vykala. Při svatbě, tedy po 12 letech, mi tchyně nabídla tykání a tak jí říkám Jarčo nebo Jaru nebo babi. Už mi to celkem jde. Tchána nemám.
… manžel našim vyká. Jsme tři dcery, naši mají tři zetě, všichni vykají, protože se prostě tykání nezavedlo. Asi to tak zůstane, nevím…
Já manželovu mámu znala dřív než manžela dělala s mojí mamou v praci a pak tam prave nastoupil její syn (můj muž)… no začli sme spolu spát pak chodit hned se k sobě nastěhovali ale to je z jiného soudku (rodinné problémy) po osmi měsících vztahu sem plánovaně otěhotněla. Ale k jádru věci s tchýní si tykám …ale začli sme si tykat až asi po půl roce co sem chodila s jejím synem. Je to fajn ženská a já sem ráda že ji můžu normálně tykat dřív i ted je to většinou Helča ale před malou se snaíme jí říkat babičko.
Moje tchýně mi nabídka tykání v den svatby s jejím synem. A tak to prý udělala i s další snachou od švagra. A tchán mi to nabídl asi čtvrt roku po svatbě. Prý to vypadá blbě když mu vykám a jsme jedna rodina.
Můžu říct že když jsem jim měla poprvé tykat tak jsem byla taková nesvá ale teď už je to skoro deset let a vůbec mi to nepřijde.
anoli30 píše:
Moje tchýně mi nabídka tykání v den svatby s jejím synem. A tak to prý udělala i s další snachou od švagra. A tchán mi to nabídl asi čtvrt roku po svatbě. Prý to vypadá blbě když mu vykám a jsme jedna rodina.
Můžu říct že když jsem jim měla poprvé tykat tak jsem byla taková nesvá ale teď už je to skoro deset let a vůbec mi to nepřijde.
No právě steejně jako tvůj tchán se na to dívám já..Vím,že každý se na to dívá jinak..každý má svůj názor..ale ten můj je ten,že když si můj syn přivede holku,tak si s ní určitě hned nepotykám,ale události jako svatba,nebo narození dítěte mi příjdou,jako dostatečný důvod dotyčnou příjmout do rodiny tím způsobem,že jí nabídnu tykání.
jenny.fields píše:
Vykám a nechtěla bych jinak. Manželovi jsem řekla, že má rodičům nenápadně vysvětlit, že nestojím o nabídky tykání. Kdyby přišly, slušně bych odmítla.
Bydlíme v jednom baráku a myslím si, že lidi, co si vykají se k sobě obecně chovají slušnějiJe to i zkušenost mého širokého okolí.
Můj manžel mým rodičům vyká, můj otec mu většinou tyká, ale to se dá pochopit, je už v hodně pokročilém věku a má jiné způsoby.
..tohle zní jako by vykala i ona tobě, je to tak?… to je pak taky oki ![]()
Jako jediná snacha ze tří tykám.Čím jsem si to zasloužila nevím,snad že jsem byla první ![]()
koukám, že jasno je málokde. U nás je to taky zajímavé, manžel si s mými rodiči tyká a oslovují se jmeny, tchánovci mi začali tykat aniž by mi nabídli tykání. Takže já jim stritně vykám a oslovuji příjmením, ovšem pravda je, že se s nima stýkám minimálně, vadí mi arogantní chování (je mi 42 let) ![]()
emocuc.polymorf píše:jenny.fields píše:..tohle zní jako by vykala i ona tobě, je to tak?… to je pak taky oki
Vykám a nechtěla bych jinak. Manželovi jsem řekla, že má rodičům nenápadně vysvětlit, že nestojím o nabídky tykání. Kdyby přišly, slušně bych odmítla.
Bydlíme v jednom baráku a myslím si, že lidi, co si vykají se k sobě obecně chovají slušnějiJe to i zkušenost mého širokého okolí.
Můj manžel mým rodičům vyká, můj otec mu většinou tyká, ale to se dá pochopit, je už v hodně pokročilém věku a má jiné způsoby.
Máš hezký názor, já se bohužel setkala spíše se vzorce pilicajt tyká, obviněný vyká. Nevyhovuje mi to. I v práci podřízeným mladým ´klukám říkám sice jménem ale vykám jim, to že jsem starší, neznamená že se k někomu mohu chovat nadřazeně
netykam, byt mi to nabizela nekolikrat, nejde mi to proste pres pusu a rekla jsem ji to
Netykam a neoslovuji, pred synem o ni mluvim jako o babicce, ale ji jsem tak nikdy neoslovila… Muj manzel tyka vsem v me rodine, i me babicce, oslovuje jmeny. Cekala jsem, ze mi tchyne nabidne tykani na svatbe nebo po narozeni syna… Ale nic, s manzelem jsem 13 let. A pritom jeho predchozi pritelkyne ji tykala, tak asi nejsem dost dobra…
Mrzi me to, protoze u nas v rodine se na vykani nikdy nehralo a prijde mi to, jako kdyby me neprijala do rodiny. Jejim dvema sestram i jejich manzelum tykam davno, nabidli mi to jeste pred svatbou… ![]()
Přítelovo rodiče jsou moc fajn, rozumíme si, máme si o čem popovídat. Zajet k nim na návštěvu bych se snad i těšila, nebýt toho tykání - vykání. Oni mě v tykají, ale tykání mi nenabídli, tak jim vykám. Vždycky mi dávají pusu na přivítanou, jsou hrozně milý, přítelovo máma skvěle peče
Ale pořád tam cítím takové divné napětí z mé strany, prostě se s nima bavim jako s klienty. S oslovením mám taky problém (poprvé se mi představili jménem a příjmením a vykali mi) protože přítel se jmenuje stejně jako jeho táta. Bývalý tchán mi tykání nabídl a tchýni jsem viděla dvakrát v životě a vykali jsme si. Dřív jsem kombinaci tykání/vykání znala jen vpřípadě dítě/dospělý a lidem kteří mi začali tykat bez toho abychom si „potykali“ jsem automaticky tykala také. Popravdě mi to docela vadí. Přítel řikal ať jim normálně tykam, ale on mé mamině také vyká a ona jemu tyká. Myslím, že by s tím měli přijít oni. Poprvé jsem je viděla cca před rokem a půl, tak doufám že na to brzy dojde.
Příspěvek upraven 24.03.17 v 23:35