Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nás v rodině bylo zvykem tykání - mám dva o dost starší bráchy a obě švagrové si s našima tykají - s mamkou od svatby, s taťkou trochu později - a říkají mamko/taťko. Naši si s mým manželem samozřejmě hned kolem svatby taky potykali, pro něj to bylo trochu nezvyk, protože u nich je to právě naopak, tykání zvykem není - má dva bráchy, jeden má už 6ti letou dceru, ale rodiče jeho ženě tykání doteď nenabídli (nebo na to ona nepřistoupila, každopádně jim vyká), stejně i přítelkyně toho druhého (tam to ale chápu, ještě se nevzali, i když už jsou spolu taky věky). Na mojí svatbě si „posilněný“ tchán potykal s mýma bráchama, ale mě nikdo nic nenabídnul - ani tchán ani tchýně. Bylo mi to hrozně líto, zvlášť když se nám pak narodilo mimčo - nechtěla jsem jim říkat příjmením a zároveň učit dítě tykat a říkat babi/dědo, připadalo mi to divný. Tak jsem jednou - s vědomím toho, že mě mají moc rádi, tak to snad pochopí - tchýni všechno řekla a ona to vzala úplně skvěle. Pobrečely jsme si vzájemně na rameni, řekla, že bude moc moc ráda, když jí budu říkat mamko a popadla mě za ruku, že to jdeme vyřídit i s tchánem. Ten to vzal sice trochu rozpačitě, ale u tykání jsme zůstali, postupně se rozpaky rozplynuly a funguje to skvěle. Myslím, že otevřenost a důvěra se prostě vyplatily. A paradoxně, i když jsem poslední, koho si jejich kluci domů přivedli (oba moji švagříčci mají partnerky „služebně“ starší, než jsem já), já jediná si s nima tykám. ![]()
tchýni tykám (sama mi nabídla tykání asi tím způsobem, že prý čekala, že jí to nabídnu sama a já že pořád nic
). Je jí přes 70, takže říkat jí jménem mi nějak přes pusu nejde, „mami“ už vůbec ne, tak jí říkám „babi“. Nejradši bych jí ale vykala ![]()
Můj muž mojí mámě taky tyká a oslovuje ji jménem.
Manžel už bohužel rodiče nemá,ale mamko a taťko bych jim rozhodně neříkala.Mým rodičům manžel tyká a říká jménem.Od té doby,co jsme spolu začali chodit.
verenika píše:
Mě přijde je oslovovat maminko-tatínku- rodiče mám jen jedny přece
Mám stejný názor. Nešlo by mi přes pusu říkat tchánovcům maminko a tatínku.
Až se malá narodí, tak přítelovo mamce před malou třeba i babi řeknu, ale maminko nikdy. ![]()
Říkám babičko, dědečku VY - vykám, zdravím dobrý den a na shledanou.
Děti samozřejmě tykají a říkají normálně AHOJ.
Můj muž říká mé mámě TY babičko, případně Jarko a normálně AHOJ.
Ale prostě vztah mezi ním a mojí mámou je naprosto jinde než můj s jeho rodiči. Asi z části mou odtažitostí to přiznám, ale mi prostě tcháni nikdy nesedli a taky mi nikdy NIKDO tykání nenabídl.
Moje máma to manželovi narovinu nabídla, ťukla si s ním a bylo (ale taky až dlouho po svatbě).
Děti mám 6 a 4 - jsou zvyklé že maminka říká jinak než oni a tatínek - nikdy jim to divné nepřišlo. ![]()
Tykáme si od narození prvního dítěte, prý mi to chtěla nabídnout o svatbě, ale to se nedočkala.
Sariel píše:verenika píše:Mám stejný názor. Nešlo by mi přes pusu říkat tchánovcům maminko a tatínku.
Mě přijde je oslovovat maminko-tatínku- rodiče mám jen jedny přeceAž se malá narodí, tak přítelovo mamce před malou třeba i babi řeknu, ale maminko nikdy.
moje kamarádka má ale třeba tchýni hrozně ráda, prý to cítí, jak kdyby opravdu měla najednou dvě maminky, takže mami jí přijde naprosto přirozené.
Já teda u ex-tchánovců říkala tchýni jménem a tátovi občas i tati, prostě jsem ho měla tak ráda, že jsem si ho přivlastnila ![]()
Dočetla jsem a jak je to u nás…
Má mamka nabídla příteli tykání hned při seznamování. Byla jsem s ním tenkrát asi 4-5 měsíců. Mamka ale obecně nerada vyká a navíc je přítel jen o 10 let starší. ![]()
Mně přítelovo mamka nabídla tykání po max půl roce. Jsme spolu často, rozumíme si, tak proč ne.
Vzájemně se všichni oslovujeme jmény, ale věřím tomu, že až o přítelovo mamce budu mluvit před dcerou, budu jí nazývat babička.
Tykam a rikam jim kresnim, i kdyz s tchanem bylo treba to zapit ;D
Jitulinek26 píše:Sariel píše:moje kamarádka má ale třeba tchýni hrozně ráda, prý to cítí, jak kdyby opravdu měla najednou dvě maminky, takže mami jí přijde naprosto přirozené.verenika píše:Mám stejný názor. Nešlo by mi přes pusu říkat tchánovcům maminko a tatínku.
Mě přijde je oslovovat maminko-tatínku- rodiče mám jen jedny přeceAž se malá narodí, tak přítelovo mamce před malou třeba i babi řeknu, ale maminko nikdy.
Já teda u ex-tchánovců říkala tchýni jménem a tátovi občas i tati, prostě jsem ho měla tak ráda, že jsem si ho přivlastnila
Možná bych si na takové oslovení také zvykla, ale i když jí mám ráda, tak bych to asi říct neuměla. Maminku mám jen jednu.
Přítelovo mamku beru jako skvělou kamarádku, oporu a tu, která mi s čímkoli a ráda pomůže.
Mě nabídli tchýně s tchánem tykání až když se narodil malý.. ![]()
Ale jinak,co slyším od ostatních,tak bych řekla,že většina tchánům i tchýním pořád vyká..
Takže asi,jak kde..
Tykám já manželovo rodičům i on mým a bylo nám to nabídnuto hned v den svatby. Já jsem teda trošku pomohla, když jsem před tchýní prohlásila, že jí odteď můžu říkat tchýně a ona naznala, že radši jméno. A mám pocit, že můj taťka nabídl tykání ještě před svatbou, ale chlap s tím měl problém, po svatbě si už zvykl.
Mě to nabídli už kdysi, ale bylo mi to blbý, jsou o 10let starší než naši. Ale když se narodil první prcek, nabídli mi to znovu. Takže jsme se dohodli na kompromisu, tykám, ale říkám babi a dědo:-) mami a tatí mi nějak nejde do pusy. ![]()
já tchánovcům vykám, tykání mi nebylo nabídnuto… a snažím se je neoslovovat, protože mi je takový blbý říkat „pani K“ ![]()
možná bych je tak měla začít oslovovat, jak píšeš, aby slyšeli, jak to zní blbě ![]()
Vykám, stejně tak všem manželovým tetám a strýcům, oni mi tykají (oslovuju „dědo“, „teto“, „strejdo“, anebo vůbec). Manžel to má s mou rodinou taky tak.