Tykáte tchýni?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
102
11.3.12 10:32

O tykání jsem si řekla...

U nás v rodině bylo zvykem tykání - mám dva o dost starší bráchy a obě švagrové si s našima tykají - s mamkou od svatby, s taťkou trochu později - a říkají mamko/taťko. Naši si s mým manželem samozřejmě hned kolem svatby taky potykali, pro něj to bylo trochu nezvyk, protože u nich je to právě naopak, tykání zvykem není - má dva bráchy, jeden má už 6ti letou dceru, ale rodiče jeho ženě tykání doteď nenabídli (nebo na to ona nepřistoupila, každopádně jim vyká), stejně i přítelkyně toho druhého (tam to ale chápu, ještě se nevzali, i když už jsou spolu taky věky). Na mojí svatbě si „posilněný“ tchán potykal s mýma bráchama, ale mě nikdo nic nenabídnul - ani tchán ani tchýně. Bylo mi to hrozně líto, zvlášť když se nám pak narodilo mimčo - nechtěla jsem jim říkat příjmením a zároveň učit dítě tykat a říkat babi/dědo, připadalo mi to divný. Tak jsem jednou - s vědomím toho, že mě mají moc rádi, tak to snad pochopí - tchýni všechno řekla a ona to vzala úplně skvěle. Pobrečely jsme si vzájemně na rameni, řekla, že bude moc moc ráda, když jí budu říkat mamko a popadla mě za ruku, že to jdeme vyřídit i s tchánem. Ten to vzal sice trochu rozpačitě, ale u tykání jsme zůstali, postupně se rozpaky rozplynuly a funguje to skvěle. Myslím, že otevřenost a důvěra se prostě vyplatily. A paradoxně, i když jsem poslední, koho si jejich kluci domů přivedli (oba moji švagříčci mají partnerky „služebně“ starší, než jsem já), já jediná si s nima tykám. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1140
11.3.12 10:32

tchýni tykám (sama mi nabídla tykání asi tím způsobem, že prý čekala, že jí to nabídnu sama a já že pořád nic :zed: ). Je jí přes 70, takže říkat jí jménem mi nějak přes pusu nejde, „mami“ už vůbec ne, tak jí říkám „babi“. Nejradši bych jí ale vykala :nevim:
Můj muž mojí mámě taky tyká a oslovuje ji jménem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6836
11.3.12 10:34

Manžel už bohužel rodiče nemá,ale mamko a taťko bych jim rozhodně neříkala.Mým rodičům manžel tyká a říká jménem.Od té doby,co jsme spolu začali chodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15977
11.3.12 10:36
verenika píše:
Mě přijde je oslovovat maminko-tatínku- rodiče mám jen jedny přece :nevim:

Mám stejný názor. Nešlo by mi přes pusu říkat tchánovcům maminko a tatínku. :think: Až se malá narodí, tak přítelovo mamce před malou třeba i babi řeknu, ale maminko nikdy. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
11.3.12 10:41

Říkám babičko, dědečku VY - vykám, zdravím dobrý den a na shledanou.
Děti samozřejmě tykají a říkají normálně AHOJ.

Můj muž říká mé mámě TY babičko, případně Jarko a normálně AHOJ.

Ale prostě vztah mezi ním a mojí mámou je naprosto jinde než můj s jeho rodiči. Asi z části mou odtažitostí to přiznám, ale mi prostě tcháni nikdy nesedli a taky mi nikdy NIKDO tykání nenabídl. :nevim: Moje máma to manželovi narovinu nabídla, ťukla si s ním a bylo (ale taky až dlouho po svatbě).

Děti mám 6 a 4 - jsou zvyklé že maminka říká jinak než oni a tatínek - nikdy jim to divné nepřišlo. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
11.3.12 10:41

Tykáme si od narození prvního dítěte, prý mi to chtěla nabídnout o svatbě, ale to se nedočkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1140
11.3.12 10:43
Sariel píše:
verenika píše:
Mám stejný názor. Nešlo by mi přes pusu říkat tchánovcům maminko a tatínku. :think: Až se malá narodí, tak přítelovo mamce před malou třeba i babi řeknu, ale maminko nikdy. :)

moje kamarádka má ale třeba tchýni hrozně ráda, prý to cítí, jak kdyby opravdu měla najednou dvě maminky, takže mami jí přijde naprosto přirozené.
Já teda u ex-tchánovců říkala tchýni jménem a tátovi občas i tati, prostě jsem ho měla tak ráda, že jsem si ho přivlastnila :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15977
11.3.12 10:48

Dočetla jsem a jak je to u nás…

Má mamka nabídla příteli tykání hned při seznamování. Byla jsem s ním tenkrát asi 4-5 měsíců. Mamka ale obecně nerada vyká a navíc je přítel jen o 10 let starší. :D
Mně přítelovo mamka nabídla tykání po max půl roce. Jsme spolu často, rozumíme si, tak proč ne. ;) Vzájemně se všichni oslovujeme jmény, ale věřím tomu, že až o přítelovo mamce budu mluvit před dcerou, budu jí nazývat babička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
11.3.12 10:51

Tykam a rikam jim kresnim, i kdyz s tchanem bylo treba to zapit ;D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15977
11.3.12 10:53
Jitulinek26 píše:
Sariel píše:
verenika píše:
Mám stejný názor. Nešlo by mi přes pusu říkat tchánovcům maminko a tatínku. :think: Až se malá narodí, tak přítelovo mamce před malou třeba i babi řeknu, ale maminko nikdy. :)
moje kamarádka má ale třeba tchýni hrozně ráda, prý to cítí, jak kdyby opravdu měla najednou dvě maminky, takže mami jí přijde naprosto přirozené.
Já teda u ex-tchánovců říkala tchýni jménem a tátovi občas i tati, prostě jsem ho měla tak ráda, že jsem si ho přivlastnila :oops:

Možná bych si na takové oslovení také zvykla, ale i když jí mám ráda, tak bych to asi říct neuměla. Maminku mám jen jednu. :) Přítelovo mamku beru jako skvělou kamarádku, oporu a tu, která mi s čímkoli a ráda pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
11.3.12 11:03

Mě nabídli tchýně s tchánem tykání až když se narodil malý.. :nevim:
Ale jinak,co slyším od ostatních,tak bych řekla,že většina tchánům i tchýním pořád vyká.. :think: Takže asi,jak kde..

• Citovat
  • Upravit
30308
11.3.12 11:13

Tykám já manželovo rodičům i on mým a bylo nám to nabídnuto hned v den svatby. Já jsem teda trošku pomohla, když jsem před tchýní prohlásila, že jí odteď můžu říkat tchýně a ona naznala, že radši jméno. A mám pocit, že můj taťka nabídl tykání ještě před svatbou, ale chlap s tím měl problém, po svatbě si už zvykl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
11.3.12 12:47

Mě to nabídli už kdysi, ale bylo mi to blbý, jsou o 10let starší než naši. Ale když se narodil první prcek, nabídli mi to znovu. Takže jsme se dohodli na kompromisu, tykám, ale říkám babi a dědo:-) mami a tatí mi nějak nejde do pusy. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4760
11.3.12 13:20

já tchánovcům vykám, tykání mi nebylo nabídnuto… a snažím se je neoslovovat, protože mi je takový blbý říkat „pani K“ :mrgreen:
možná bych je tak měla začít oslovovat, jak píšeš, aby slyšeli, jak to zní blbě :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
11.3.12 13:31

Vykám, stejně tak všem manželovým tetám a strýcům, oni mi tykají (oslovuju „dědo“, „teto“, „strejdo“, anebo vůbec). Manžel to má s mou rodinou taky tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová