Tykáte tchýni?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
emocuc.polymorf
11.3.12 08:49
kate02 píše:
emocuc.polymorf píše:
Hele, dokonce jedný kámošce se stalo, že když její manžel dodělal VŠ (do tý doby rodiče tykali a mladí vykali), tak její rodiče na promoci řekli: Tak, Zdenečku, když jsi dodělal tu školu a jsi teď inženýr, budeme si tykat! :hug: A JEHO rodiče na to: Tak to ne! Zdeneček nebude nikomu z vás tykat!… a finito. :cert: Oni se nezmohli na odpor. V dnešní době! Dospělýmu chlapovi!.. normálka to ty rodiče zakázali.. podle mě z obavy, že by tý kámošce taky museli nabídnout tykání… :roll: No, trapas.. :roll:
hele, mě by ale třeba taky urazilo, kdyby někdo vyžadoval vykání jen proto, že nemám VŠ a jsem „něco míň“ a najednou dostudováním by se to změnilo :nevim: chápu to kvůli dětem, že mi je ten člověk blízkej, ale koncipovat to tak, že „když už máš tu vysokou, můžeme si tykat“… To ne e :think:

Jasně, taky by mě to urazilo a je to špatný přístup (navíc oni nemají VŠ ani jeden :mrgreen: ), ale tak budiž, aspoň to konečně nabídli, ovšem ten závěr byl famózní :lol: :lol: :zed:

• Citovat
  • Upravit
14079
11.3.12 08:52

Já tchánovcům vykám, oni mi tykají. Stejně tak i můj muž a moji rodiče. Dokonce můj taťka svým rodičům ještě vykal.
Z mého pohledu je tohle normální stav :nevim: , protože jsou o dost starší, než mí rodiče.
Jinak když je oslovuju nebo o nich mluvím, říkám babi a děda. Děti je oslovují babi, dědo + křestní jméno. Např. babičko Lído, dědo Honzo (jen příklady).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1998
11.3.12 08:52

muzovo rodice jsou rozvedeni,mamine a tatovy vykam,ale rikam mami,babi a tata nebo deda,s manzelkou jeho taty si tykam,moji mame muz tyka a rika ji jmenem,s tatou z moji strany se nestykame..ono jak pise zakladatelka,hur se rika Vy vole,nez ty vole..nebo se posila do onech mist..myslim si,ze pri tykani si clovek vic dovoli..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
361
11.3.12 08:53
emocuc.polymorf píše:
kate02 píše:
emocuc.polymorf píše:
Hele, dokonce jedný kámošce se stalo, že když její manžel dodělal VŠ (do tý doby rodiče tykali a mladí vykali), tak její rodiče na promoci řekli: Tak, Zdenečku, když jsi dodělal tu školu a jsi teď inženýr, budeme si tykat! :hug: A JEHO rodiče na to: Tak to ne! Zdeneček nebude nikomu z vás tykat!… a finito. :cert: Oni se nezmohli na odpor. V dnešní době! Dospělýmu chlapovi!.. normálka to ty rodiče zakázali.. podle mě z obavy, že by tý kámošce taky museli nabídnout tykání… :roll: No, trapas.. :roll:
hele, mě by ale třeba taky urazilo, kdyby někdo vyžadoval vykání jen proto, že nemám VŠ a jsem „něco míň“ a najednou dostudováním by se to změnilo :nevim: chápu to kvůli dětem, že mi je ten člověk blízkej, ale koncipovat to tak, že „když už máš tu vysokou, můžeme si tykat“… To ne e :think:
Jasně, taky by mě to urazilo a je to špatný přístup (navíc oni nemají VŠ ani jeden :mrgreen: ), ale tak budiž, aspoň to konečně nabídli, ovšem ten závěr byl famózní :lol: :lol: :zed:

No to je taky pravda,že mu to nabídli až po VŠ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
11.3.12 08:53
emocuc.polymorf píše:
kate02 píše:
emocuc.polymorf píše:
Jasně, taky by mě to urazilo a je to špatný přístup (navíc oni nemají VŠ ani jeden :mrgreen: ), ale tak budiž, aspoň to konečně nabídli, ovšem ten závěr byl famózní :lol: :lol: :zed:

Já to pochopila tak, že jim to přišlo jako vhodná příležitost k nabídnutí tykání. A ne, že teda konečně mladý postoupil na vyšší úroveň, tak je toho hoden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19131
11.3.12 08:54
Klarika píše:
Ahoj holky.K založení tématu mě inspirovala včerejší diskuze Jak vás oslovují vaše děti…Takže téma zní Jak oslovuje tchýni a tchána???

U nás v rodině je a bylo zvykem,že se tchýni a tchánovi říká mamko a taťko.

Můj manžel mému otci tyká (říká mu křestním) a mé mamce jen když má nabráno (říká jí křestním nebo tchýně) ;) (mí rodiče jsou rozvedení) navíc mu to nabídli ještě před svatbou.

Ale mi tchán s tchýní nikdy neřekli,jestli jim mám tykat..nebo říkat mami,tati..Dnes po čtyřech letech už bych asi ani nechtěla abych jim tykala,ale příjde mi divné aby mé dítě někomu tykalo a já mu musela vykat..Snažím se je neoslovavat a příjde mi to takové neosobní.Jednou jsem tchána musela oslovit,tak jsem mu řekla příjmením a on se tomu začal strašně smát a řekl mi taky příjmením..Napadlo mě,že jim budu schválně říkat příjmením,aby věděli,jak blbě to zní :) Přitom to jsou tak skvělí lidé..Tchán si hned s každým potyká..A vím jistě,že mě mají rádi.Napadlo mě ještě,jestli to tchýně nebere,tak že se hůře říká Vy vole,než Ty vole a tchán se jí přizpůsobuje.

No ale dost o mě…Jak to máte vy?Tykáte,nebo Vykáte?A jak oslovujete? :)

tchýně mi nabídla tykání hned při druhé návštěvě u nich, to samé moji rodiče mému příteli (ještě nejsme svoji), jsem za to ráda :)
Jinak oslovujeme se navzájem křestním jménem, žádné maminko tatínku,to by mi nešlo přes pusu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1315
11.3.12 08:56
emocuc.polymorf píše:… a ona tobě tyká, jo? :roll: … koza jedna :? Asi má problém se sebevědomím, ne? :nevim:

Jasně že mi tyká,od doby co mě manžel představil.Já už to neřeším,je mi to fuk.Jen děti jsou trošku zmatené,protože při pozdravu vždy starší syn jen kouká.Minule už se ptal,proč babičce říkám „dobrý den,náshledanou a říkám jí příjmením“Vždyť je to přeci babička?"

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
11.3.12 09:02

S tchýní si tykáme a říkáme jménem.
S tchánem je to horší (jsou s tchýní rozvedení). Od začátku mi tykal, já v té době byla mladá žabka (23) a já mu vykala. A nějak to zůstalo. Říkám mu teda jménem, ale vykám. Už se těším, až se dítě bude ptát, jako u Hako :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13750
11.3.12 09:02

Tchýni i tchánovi vykám, vpodstatě je ale neoslovuju příjmením, jen říkám vy, když na to přijde. Rozhodně mi to nevadí, přijde mi to přirozené, mami a tati bych určitě neříkala, a křestním jménem mi to přijde takové divné, po těch letech. Tchán mi kdysi tykání nabízel, ale nešlo by mi to přes pusu. Tykám jen tchánově ženě, která to nabídla hned při seznámení a také proto, že je stejně stará jako můj muž ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
11.3.12 09:06

Mně to taky tchánovci nenabídli, mému manželovi to naši nabídli- tedy tykání- ještě před svatbou.....
Nakonec jsme jim taky začala sama od sebe tykat, nějak mi to přišlo divný, abych jim vykala.

• Citovat
  • Upravit
20807
11.3.12 09:07

tchánovici mi hned druhou návštěvu nabídli tykání a abych je oslovovala mamko, taťko… to mi problémy nedělá… to tykání ano… to mi nějak neleze přes pusu (i když jsou to velice milí lidé a vážím si toho, že ni to tykání nabídli, protože švagrové to nikdy nenabídli a to je se švagrem už 20 let a bývalé ženě od drahého za 12 let taky ne)

drahouš oslovuje mého tátu jménem a tyká mu a mojí mámě říká mamko a vyká jí i když už mu několikrát říkala, aby jí tykal, ale prej mu to nejde i když si s mojí mamkou skvěle rozumějí a moje máma si ho vyloženě hýčká hada jednoho a on si to užívá a nechává si vypékat buchtičky, vyvařovat dobrůtky atd. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
11.3.12 09:28

tchán je taťka (jelikož já tátu nemám, tak mi to neva, řekl si o to)
tchyně je paní Z…, prostě příjmením, ani jí nenapadlo tykání navrhnout
moje máma mému muži tykání navrhla, jemu to přišlo divné, tak zůstal u vykání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
11.3.12 09:36

Neoslovuji a vykám..A vyhovuje mi to..
ještě doplním, že oni mi pochopitelně tykají - přijde mi to přirozené..( tedy neuráží mě to vůbec ničím)

Příspěvek upraven 11.03.12 v 09:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
11.3.12 09:37

Ahoj
Mému tehdy příteli moji rodiče nabídli tykání asi po 3 letech, co jsme spolu byli. První rok mu má matka nemohla přijít na jméno.
Já jsem tchánům vykala dlouho. Nenabídli. Až u svatebního oběda (skoro po 5 a apůl letech) jsem se ptala, jak je mám oslovovat. Tak mi tchýně nabídla tykání a oslovení prý třeba babičko, když už máme dítko. :lol: Na to jsem ji řekla, že přece moje babička není. :mrgreen: Tak zůstalo u křestního jména. Tchán mlčel. Tak jsem mu vykala. A schválně, když jsme k nim zašli, jsem hlasitě pozdravila:„Ahoj. Dobrý den.“ :lol: :lol: :lol: Asi až za rok ho moje máti nakopla, jestli mu to není blbé. :mrgreen:

Takže tykáme si všichni a oslovujeme se jmény.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.3.12 09:38
chuanitka píše:
S tchýní si tykáme a říkáme jménem.
S tchánem je to horší (jsou s tchýní rozvedení). Od začátku mi tykal, já v té době byla mladá žabka (23) a já mu vykala. A nějak to zůstalo. Říkám mu teda jménem, ale vykám. Už se těším, až se dítě bude ptát, jako u Hako :roll:

Třeba se ptát nebude, protože to bude „normální“. Můj muž mé mamince vyká a říká maminko. Ale v naší rodině je to normální. Mě jeho rodiče tykání nabídli, ale já nechtěla, takže jsem taky vykala a oslovovala maminko,tatínku. Děti normálně tykají a vůbec se nad tím nepozastavují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová