Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
I já stále tchýni vykám a to jsme manželé už 15 let. Můj muž celé mojí rodině tyká, naši mu to nabídli už před svatbou. A to spolu všichni vycházíme velmi dobře, prostě je jen manželova maminka jiná škola. Myslím, že mě ráda má. A já jsem si zvykla a prostě to tak beru.
@VeruBorůvka Všichni si tykáme. Jak manžel s mojí rodinou a první nabízel můj táta při prvním seznámení, on totiž bytostně nenávidí vykání, pak moje tchýně ( ta zase celý život musela vykat své tchýni a tchánovi a úplně to nenáviděla) a pak zbytek
… ale je fakt, že se obě rodiny dost často scházíme a vídáme se neustále, tak by to asi bylo i divné
Tykam. Ale ja tykala jeho rodicum i tetam, strycum (a manzel mym) davno predtim, nez jsme spolu zacali chodit. Pri ohlaseni zasnub mi nabidli tykani i manzelovi prarodice. Manzel mym prarodicu z ucty vyka.
Netykám, a příjde mi to divný když spolu máme dítě a mám jí vykat..ale naštěstí jí tak často nepotkávám. Někteří lidi si myslí, že když nabídnou tykačku člověk pak k ním nemá uctu, ale je to o človeku ne o tykačce ![]()
A ještě jsem zapomněla dodat, že vtipný je na tom to, že moje máma a moje o 12 let mladší sestra jim tykat smí ![]()
Tchánovcům vykám, nikdy mi tykání nabídnuto nebylo
. I je zdravím Dobrý den, žádné ahoj ![]()
Netykám, ani můj muž netyká. On ani nikdy tykat nebude.
Mi tchán nabídl tykání, vydrželo mi to asi měsíc. Nijak ho nemusím a bojím se, že pokud bych mu tykala, tak to neskončí dobře.
Tykáme si všichni navzájem, moji rodiče i tchánovci to nabídli po oznámení mého těhotenství
@Klarika mě manželovi rodiče nabídli tykani asi půl roku po svatbě. S tchánem problém nemám a normálně mu tykam, ale co mi nejde, tak je tchýně… nejde mi to přes pusu, nevím proč, ale prostě jsem vždy na nervy, když ji musím oslovit… manžel mým rodičům vyka a vyhovuje to oběma stranám
Všichni si tykáme, ale až po svatbě. Někdy je oslovuju jménem, např. do telefonu vždy, někdy před dětma oslovím „babičko“ „dědo“…Ale známe se přes 13 let, tak to asi taky záleží…a máme se rádi ![]()
@maklerkaMM píše:
Přítelovo rodiče jsou moc fajn, rozumíme si, máme si o čem popovídat. Zajet k nim na návštěvu bych se snad i těšila, nebýt toho tykání - vykání. Oni mě v tykají, ale vykání mi nenabídli, tak jim vykám. Vždycky mi dávají pusu na přivítanou, jsou hrozně milý, přítelovo máma skvěle pečeAle pořád tam cítím takové divné napětí z mé strany, prostě se s nima bavim jako s klientem. S oslovením mám taky problém (poprvé se mi představili jménem a příjmením a vykali mi) protože přítel se jmenuje stejně jako jeho táta. Bývalý tchán mi tykání nabídl a tchýni jsem viděla dvakrát v životě a vykali jsme si. Dřív jsem kombinaci tykání/vykání znala jen vpřípadě dítě/dospělý a lidem kteří mizačali tykat bez toho abychom si „potykali“ jsem automaticky tykala také. Popravdě mi to docela vadí. Přítel řikal ať jim normálně tykam, ale on mé mamině také vyká a ona jemu tyká. Myslím, že by s tím měli přijít oni. Poprvé jsem je viděla cca před rokem a půl, tak doufám že na to brzy dojde.
No já sice ještě nemám tchýni, ale s přítelovou maminkou si týkám, celkově s celou jejich rodinou, až je to někdy divné, ale vždy jak jsem vykla jsem dostala zprda, takže trošku jak doma no, ale přítelova rodina je užasná je to moje druhá rodina hned po mojí, takže tak.Moje mamka je názoru toho, že by jako partneři od dítěte rodičum měli vykat, protože pak jak se nabídne tykání, tak se tak jako ztatí jakýsi ten respekt a mluví s nimi někdy až drze. Takže ano já přítelově rodině celé, až na pár lidiček tykám, ale muj přítel mojí mamce vyká, někdy tykne, ale nebídnuto mu to nebylo, a asi ani nikdy nebude no, je mi to proti srsti, ale mamčin názor asi nezměním, takže asi tak
![]()
Já partnerům od svých dětí tykámm, poznali jsme se, když studovali vš, jeden partner tedy ještě studuje, no a oni mi a manželovi vykají; nemají zatím ještě děti ani nejsou manželé, nevidíme se s nimi zas až tak často, byť ti jedni spolu chodí i bydlí už minim.asi 5 let. Zatím tedy tykačku nenabízím a až ji nabídnu, tak oběma partnerům; asi to bude tehdy, kdy jedni bud budou v očekvání či se vezmou a těm druhým tedy pak to automat. nabídnu taky.
Me zacali automaticky tykat pri seznameni. Bylo mi tehdy 27. Ja jim vykam a po pravde receno mi to vadi. Specialne, kdyz je nejaka rodina oslava a vsichni mi tykaji a ja vykam. Ted je mi 37, mame dve deti. Osloveni se vyhybam, protoze uplne nevim, jak jim rikat a asi i tim nemame uplne osobni vztah. Prijde mi divny, kdyz jedna strana vyka a druha tyka.
Naši nabídli manželovi tykání ještě před svatbou. Táta se slovy-tykej mi, rikej mi jak chceš, hlavně ne -ty vole ![]()
Tchyně s bojovým pokřikem -už seš moje a patříš k nám, mi nabídla tykání o svatbě. Prý jí mám říkat mami. ![]()
Příspěvek upraven 13.10.16 v 10:25
My si všichni tykáme. Tchýni říkám jménem a tchánovi dědo
.