Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminy,
Poslední dobou se často setkávám s názorem, že být na mateřské je opruz, že pořídit si dvě děti to TÉTO doby je nesmysl, že jedno stačí a uživit dvě se nedá… Maminky na mateřské blbnou, jsou nespokojené a vše je náročné…
Minule to na mě vybalila tchýně, že ONA by si do této doby druhé dítě nepořizovala…
Já jsem asi divná, ale krize nekrize… Prostě se špatně nemáme. Sice je peněz méně, práce s 2 dětma hodně, ale já se stejně cítím spokojená.
Další mamina jednoho dítětě mi řekla, že mě obdivuje, že ona má jen jedno, aby se mu mohla plně věnovat a mít volno i pro sebe.
Jsem si připadala jako exot - jako bych sama byla nezodpovědná ženská, která si dělá děti bez rozmyslu.
Minule jsme to řešili s manželem… Naši rodiče jsou první generace, která nazažila válku… Všeho je dostatek, dá se nakoupit levně.
Máte to někdo podobně? Já se třeba díky dětem těším na každý den, jestli mimču vykoukne zub, jestli se starší bude líbit na plánovaném výletě, jestli bude mít radost z dárku… Přijde mi, že jsem v takové euforii
Do práce se zatím netěším, ale vím, že za další tři roky to už asi bude zase jiné…
Rozhodně nejsem žádná „matka pluku“
Už mě opravdu rozčiluje číst články v novinách, jak jde vše do kopru. Hůř je, ale taková hrůza to přece není.
PS: manžel pracuje ve státním sektoru, plat mu snižují, benefity a odměny taky už nemá, nemůže mít ani brigádu dle smlouvy… Takže nežijeme mimo realitu.
Po pravde my taky zvazujeme, jestli druhy jo, nebo ne, uvidime, jak to dopadne, ale ty clanky o ty krizi me uz pekne vytaceji
stejne s tim nic neudelame ![]()
Moc krásně napsáno, souhlasím ![]()
Taky jsem ráda na mateřské a užívám si ji ![]()
Říkám, že mateřská bylo moje nejkrásnější období…
chtěla jsem být doma s dalším prckm, ale nedaří se…
V práci jsem spokojená, ale stejně jsem návrat obrečela…prostě se mi od malého nechtělo…
já si to fakt užila a doufám, že to ještě jednou bude ![]()
MD je nejkrásnější období ženy, vždyť každý den je vyjímečný, každý den se něco nového stane, i když nám to někdy přijde jako stereotip, tak není.
Já jsem spokojená moc.
Každý prská a nadává, já ne ![]()
Přiznávám se, že poslední dobou čtu ty diskuze na téma, jak matka strašlivě trpí doma, nic nemůže a trochu kroutím hlavou.
Já jsem spokojená. Jsem domácký typ, nepotřebuju kalit do rána, to jsem si užila jako mladá holka a připadala bych si teď někde na diskotéce poněkud nepatřičně.
Baví mě obyčejné věci, dobrý film, hezká knížka, občas trochu šití či háčkování…
Není to teda momentálně tak, že bych skákala z postele natěšená, co mi den přinese, protože jsem trochu vyčerpaná z toho malýho parazita uvnitř a trošku nerváček na ty dva parazity zvenčí
Ale jsem spokojená, jsem ráda obklopená svými dětmi, protože ony tu dnešní dobu dělají mnohem krásnější, právě ony jsou to vylepšení, aby svět nebyl jen hrůza, strach, nervování, chození od ničeho k ničemu…
Heliku, krásně napsáno a naprosto souhlasím
též mám manžela ve státní sféře, ale vůbec si nestěžujem i přesto, že je to tam někdy dost divoký ![]()
Těď momentálně žijeme tím, že se stěhujeme za město na ves do baráčku, sice jsme se zadlužili, ale bohužel to jinak dnes nejde, alespoň u nás ![]()
Jinak já to beru tak, že jsem opravdu ráda, že máme zdravé děti a máme zdravého tatínka, jsme šťastný, že se máme a vše ostatní, je sice hodně důležité, ale to první je ještě mnohem důležitější ![]()
Já osobně jsem nechápala kamarádku, která říkala, že druhý nechce, protože by se pak nemohla tolik věnovat tomu prvnímu. To jako že by dávala druhýmu dítěti za vinu, že se starším nemůže… nevím… třeba jít plavat, protože musí kojit nebo proto, že ty plíny něco stojí? Mně jako mladšího sourozence se to vždycky dotýkalo, jestli jako moje máma měla taky někdy takovou myšlenku vůči mně ![]()
@Gladys píše:
Přiznávám se, že poslední dobou čtu ty diskuze na téma, jak matka strašlivě trpí doma, nic nemůže a trochu kroutím hlavou.
Já jsem spokojená. Jsem domácký typ, nepotřebuju kalit do rána, to jsem si užila jako mladá holka a připadala bych si teď někde na diskotéce poněkud nepatřičně.
Baví mě obyčejné věci, dobrý film, hezká knížka, občas trochu šití či háčkování…Není to teda momentálně tak, že bych skákala z postele natěšená, co mi den přinese, protože jsem trochu vyčerpaná z toho malýho parazita uvnitř a trošku nerváček na ty dva parazity zvenčíAle jsem spokojená, jsem ráda obklopená svými dětmi, protože ony tu dnešní dobu dělají mnohem krásnější, právě ony jsou to vylepšení, aby svět nebyl jen hrůza, strach, nervování, chození od ničeho k ničemu…
@ncc1701 píše:
Já osobně jsem nechápala kamarádku, která říkala, že druhý nechce, protože by se pak nemohla tolik věnovat tomu prvnímu. To jako že by dávala druhýmu dítěti za vinu, že se starším nemůže… nevím… třeba jít plavat, protože musí kojit nebo proto, že ty plíny něco stojí? Mně jako mladšího sourozence se to vždycky dotýkalo, jestli jako moje máma měla taky někdy takovou myšlenku vůči mně
možná to první miluje tak moc, že se bojí že by to druhé nemilovala tolik, spousta žen si to myslí ![]()
Jsme na materske moc spokojena a do prace se vubec netesim..druhy chceme aby se narodilo az mi bude koncit 1. materska…
chceme 2 deti na 100%…
materskou si uzivam ale nekdy ma mdny kdy si reknu ach jo a rano zas vstavat a prebalit, oblict, najist, pak kolem obeda spanek atd atd nekdym ito prijde porad dokola a jsme rada kdyz si malyho pujci tchyne a ja mam i den pro sebe
…ale to je asi normalni…moc dobre is uvedomuju ze na matersky prozivam nejlespi obdobi svyho zivota ikdyz to neni vzdy porchazka ruzovym sadem…ale je to z lasky a to pak clovek zvladne vse…
Jinak na MD jsem opravdu ráda, není nic krásnějšího se vzbudit a hned koukat na maličkou která se na mě zubí s postýlky, hned si ji vzít k sobě a přitulit, nikam nespěchat, pak se vzbudí starší, přijde celý rozcuchaný a jde se přitulit k nám
![]()
@Hodaka
No už jí to přešlo… ale vždycky ten důvod, proč druhý ne, vztáhla na peníze - že by neměla tolik financí pro to první a to mu přece nemůže udělat. Mně to přijde trochu sobecký vůči tomu fiktivnímu nenarozenýmu, jestli mi rozumíš ![]()
@Petra Z já to mám taky tak.. Prostě jsem doma ráda, nedovedu si představit, že bych teď měla jít od září do práce a malou bych dala do školky… Doufám, že se tenhle můj pocit změní a až bude čas, tak se budu těšit.
Držím pěsti, ať brzy budeš zase moc být doma… Dle podpisu máš trnitou cestu.
![]()
@monatkaa přesně. Už si zakazuju číst ty komenty pod tím. Ty mě totiž někdy vytočí ještě milionkrát víc… Názory některých lidí jsou fakt zarážející, se úplně točím do vrtule. Já druhé mimčo nezvažovala ani minutu - sama jsem jedináček a i kdybych měla jíst hřebíky tak radši dám své dcerce sourozence. Prostě já bych radši měla všeho polovinu a měla někoho tak blízkého.. Do této doby mám pocit, že mi sestra nebo brácha chybí. ![]()
@kometa32 díky ![]()
Ahoj jsem doma už 4 roky a někdy je to trochu na hlavu. Kolikrát si říkám, že bych se ráda vrátila aspon sem tam na chvíli do práce zase být mezi lidma.Ale zase bych určitě nadávala, že nebylo jak na mateřské. Je fakt že malá, moje druhé dítě je opravdu moc hodná pořád se směje, až ted si to užívám u prvního, byl strašný nespavec a pořád je jsem se pořád strachovala, jestli dělám vše správně a jestli mu něco nechybí ![]()