Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@krtek7489 píše:
A co je špatného na tom, že si ženská, chlap chce udělat rezervu?
A kdo bude šetřit na alimenty, když jsou v tom děti? Otec či matka? Nebo oba, než to rozhodne soud? ![]()
Psala jsi, že energie platíš ty. Tak co teda platíš když energie platí on? Že bys měla přispívat, to je snad jasné. S výdaji problém nemáte, jak říkáš. Tak si naplánujte kolik ještě na živobytí potřebujete a zbytek si rozdělte a dejte si kam kdo chcete. Když máte peníze na hromadě a berete z toho oba, nikdy nebudete vědět nic. Já osobně bych z peněz v hotovosti dala nějakou částku na jídlo a ostatní bych si dala na účet. Tam přece jen nějaký přehled je. Bankovní poplatky já neřeším. Stejně se pořád hýbají.
@Kobliha51 děkuji, já platím v podstatě jen energie (vodu, teplo, teplou vodu) ze svého účtu, zbytek za bydlení platí on a vše ostatní hotově ze společného, asi si prostě určím částku, kterou si v hotovosti budu dávat stranou na svůj účet a bude asi ![]()
@Basterao píše:
@Kobliha51 děkuji, já platím v podstatě jen energie (vodu, teplo, teplou vodu) ze svého účtu, zbytek za bydlení platí on a vše ostatní hotově ze společného, asi si prostě určím částku, kterou si v hotovosti budu dávat stranou na svůj účet a bude asi
Vypadá to, že se domluvíte. Ať si on taky něco spoří. Jednou budete rádi oba.
@Kobliha51 jj právě nejde o to, že chceme něco chamtat za zády, ale hodí se mít někde něco navíc ![]()
@Basterao píše:
@Kobliha51 jj právě nejde o to, že chceme něco chamtat za zády, ale hodí se mít někde něco navíc
Já ti rozumím a chválííím.
![]()
My mame spolecny ucet u banky, kde jsou vsechny poplatky 0 Kc. Vsechny prijmy mame spolecne a protoze jsme oba OSVC, jedna se vetsinou o hotovost (problem se skáknutím do banky a vlozenim penez na ucet - zadarmo - nemame ani jeden), tudiz obalky nevedeme. Mame seznam plateb, ktere se kazdy mesic/ctvrtleti/pololeti) musi uskutecnit (telefony, energie, pojistky, skolne, sporeni atd. + benzin a jidlo a pres internetbanking je postupne hradime a v seznamu skrtame. To, co kazdy mesic zbyde, odklonime na opet spolecny sporici ucet. Na rozvod nesetrime. Zatim.
@Honza 12 píše:
Ježiš.. Nic.. To je v pořádku.. Jen tady byla taková akademická diskuze o vyšších principech.. odlévání peněz ze společného rozpočtu a to tajně.. pro případ rozchodu nebo rozvodu.. Ale do toho se nemíním znovu pouštět.. To stejně nikam nevedlo.. Stejně jako každá debata o principech..
Clovek by si mel setrit sam, ale ne tajne. @Basterao Vem excel, zapis tam vsechny vase prijmy, vsechny vase vydaje, jako je bydleni, auto, pojisteni, jidlo… Urcete si, kolik budete mit na spolecnou zabavu a kolik kazdy kapesne pro svoje ucely. A z toho kapesneho si setri, to je fer. O tom at klidne partner vi. Pak se stane, ze treba jeden mesic usetrite na jidle, benzinu apod, tak to nechte jako spolecne uspory, urcite ne jako soukrome, abys nemela tendenci zacit treba sidit kvalitu jidla apod.
@Cuddy píše:
Clovek by si mel setrit sam, ale ne tajne. @Basterao Vem excel, zapis tam vsechny vase prijmy, vsechny vase vydaje, jako je bydleni, auto, pojisteni, jidlo… Urcete si, kolik budete mit na spolecnou zabavu a kolik kazdy kapesne pro svoje ucely. A z toho kapesneho si setri, to je fer. O tom at klidne partner vi. Pak se stane, ze treba jeden mesic usetrite na jidle, benzinu apod, tak to nechte jako spolecne uspory, urcite ne jako soukrome, abys nemela tendenci zacit treba sidit kvalitu jidla apod.
Já třeba pomalu nevím, co to je kapesné. Natož abysme to vedli doma
Co se koupí, se koupí. I když to není zrovna nejdůležitější, ale potěší nás to. Na co kapesné? ![]()
@Maty1989 pokud mate neomezeny rozpocet, tak ano, co se koupi se koupi. My neomezeny rozpocet nemame a kazdemu udela tadost neco jineho. Je to pro nas jednodussi, urcit si, kolik penez muzeme utratit bez konzultace s partnerem nez sledovat, zda jsou zajmy obou uspokojovany rovnomerne.
@Cuddy píše:
@Maty1989 pokud mate neomezeny rozpocet, tak ano, co se koupi se koupi. My neomezeny rozpocet nemame a kazdemu udela tadost neco jineho. Je to pro nas jednodussi, urcit si, kolik penez muzeme utratit bez konzultace s partnerem nez sledovat, zda jsou zajmy obou uspokojovany rovnomerne.
Tak my máme měsíční výdaje a za zbytek se koupí jídlo, benzín, případně oblečení, co je potřeba, atd. Víc není potřeba. Eventuelně nějaký třeba časopis, sem tam zkusíme Sportku nebo Šťastných 10, ale co víc kupovat? Opravujeme dům, čekáme druhé dítě, tak co víc kupovat?
Mně třeba nenapadá nic, co bych potřebovala měsíčně nějak pro sebe, pro co se mi hodí kapesné ![]()
@Basterao v tak krátkém soužití bych společné peníze vůbec neřešila. Nevidím jediný důvod ![]()
@Maty1989 tak uvedu priklad, co jsem kupovala nedavno. Permici na plavani, permici na masaze, nove boty na kolo, nove sedlo na kolo, listek na festival, dovolena s mojima neterema a tak. Proste o spolecnych penezich se domlouvame, ale jako pracujici chci mit castku, kterou si muzu nehospodarne rozhazet. A proc prispivam do teto diskuze, protoze polovinu z teto castky setrim.
Neřešila bych to složitýmy počty. Založila spořící účet bez poplatků, je zde vyšší úročení i když nijak závratné. Na tento účet bych vkládala nebo přeposílala měsíčně nebo čtvrtletně - z k tomu určené obálky - částku z té hotovosti. Pokud jde o výši, držela bych se středu - z toho co lze ušetřit/postrádat z celé hotovosti. Tohle uvažování je nanejvýš rozumné a moudré. Nakonec je jedno zda se naspořené peníze využijí v budoucnu v těžké situaci, na auto nebo společnou dovolenou. A pro diskutující, co pomaleji chápou - zakladatelka si sem přišla pro inspiraci.
Jak jsem psala, máme sice dva účty, ale bereme to tak, že jsou to společné peníze. Ale na druhou stranu jsem ráda, že mám svůj účet a můžu z něho vybírat a utrácet dle svého uvážení. Takže chápu. Blbý je, že ti chodí jen část peněz na účet. Banky občas nabízejí zřízení účtu s 0 poplatky, tak zkus kouknout a případně si založit další účet, kam budeš dávat část hotovosti.