Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky. Momentálně se vzpamatovávám ze šoku, který mi byl uštědřen a potřebuji to někomu napsat. S partnerem proběhla hádka…ok, to se prostě stane, když to není na denním pořádku, tak s tím občas člověk počítat musí… Jsem toho názoru, že vše se dá řešit a vše se dá vyřešit. Ovšem teď to zašlo prostě za čáru a to tím, že přítel se během hádky tak rozčílil, že z něj na mou adresu lítaly dost sprostý slova a urážky. Zůstala jsem stát jako opařená a zalily se mi oči slzami. Přestala jsem se dohadovat, jelikož to již nemělo smysl a v tu chvíli jsem si prostě byla jistá tím, že končím. Nevím, zda to sem psát, jestli je to důležité, ale byly to opravdu dost sprosté výrazy. Večer, když se emoce trošku zklidnily, jsme mu řekla, že tohle co řekl, ve mě zanechá takový šrám, že myslím, že bude lepší, když si dáme pauzu. Povídám mu, že já bych si nikdy nedovolila mu takto nadávat byť bych byla seberozčilenější. On to uznal, že chápe, že to zanechá šrám a že jsem ho tak vytočila, že si nemohl pomoct, ale já mám pocit, že mě to už ani nezajímá. On nepříjde a neomluví se…prostě nic a já ho pořád vidím jak na mě řve ta ponižující slova. Jsme spolu 11 let, zatím bez dětí a podotýkám, že hádka neproběhla kvůli nějaké nevěře nebo tak…celkem banální věc se řešila. Je to už třetí den a já mám vím, že tohle už nikdy nechci zažít a nikdy už nechci slyšet taková slova od člověka, který tvrdí, že mě miluje. Jak byste reagovaly? Děkuji za každou odpověď.
Asi bych uvažovala, jestli s ním zůstat, když se chová hnusně kvůli banalitě. Co by udělal po tom když by to bylo vážné?
@Janikuli asi bych to tak nehrotila…teď co jsem s dětmi doma a zrovna se toho na mě nakupí víc…tak dokážu v hádce říct takové věci, které mě pak hrozně mrzí! Ale manžel to chápe
takže mě spíš pošle někam vypnout
Nechceš napsat proč jste se hádali? Není on třeba unavený nebo to má v práci špatný? Třeba se mu to taky nahromadilo a tys to prostě schytala…
Nevim..kazdopadne nejaka ucta mezi partnery, by mela byt stale, hadka nehadka. Jakmile se jednou ta hranice preskoci, bude se prekracovat stale. Hadat se da do krve, ale ve vsi slusnosti. A jestli se nehodla omluvit a opravdu projevit nejakou litost a jeste to omlouva tim, zes ho vytocila, tak nevim. Udelal to poprve?
No jste spolu dlouho…Ale tak to neznamená nic, jak píšeš děti nemáte. A myslím že o to co ve vztahu jde je důvěra. Jak mile druhý partner v nás zanechá stopu, bud třeba pohlavek, nebo nadávky. Je to špatně. A i to hádáteli se často. říkám si o čem to pak je?..Já žila v dost vyhroceném vztahu dva roky, na nadávky jsem si na chvýli zvykla i na ty hádky…Ale pak toho bylo už tolik, že jsem doslovně utekla a zaplat bůh. Jen se zeptám máte spolu nějaký spol majetek? A ty hádky byli vždy nebo až ted?
@Janikuli nemohla bych žít s někým, kdo mi (byť v afektu) sprostě nadává. Nedivím se ti, že jsi v šoku, byla bych taky a nikdy bych to nerozdýchala. To vím určitě. S manželem jsme 20 let a za tu dobu nepadla jediná nadávka. Nehádáme se. Nesnáším hádky (trauma z dětství) a manžel není konfliktní. Je to podle povahy, někdo to snese úplně normálně a někdo vůbec. Já nejsem splachovací. Nenadávám a nenechám si nadávat.
Jinak je zajmavé když si všimneš, kolika ženským to příjde v pořádku a normální. Je to tím že dost z nás žije v nestabilním vztahu. ![]()
@Šáriii ja teda nevim, jasne, v hadce se kolikrat reknou hnusny veci, ktere mrzi, ale neumim si predstavit, nechat si nadavat vulgarne. Mozna bych skousla nejake to jdi do pr.dele,ale nic horsiho si nedovedu predstavit od partnera..
Tak ja taky nejsem na sprostá slova zvyklá a kdybych je slyšela na mou adresu tak bych to asi taky nepřekousla
Jednou mi jeden ex řekl at jdu do pr. d.e. l.e…
Tak jsem šla----druhy den jsem se vrátila pro věci a na otázku, kde jsem byla jsem řekla tam, kam si me poslal.
Moje výhoda byla ze dopoledne bylo výběrové řízení na městské byty a ja jeden dostala…složila jsem kauci a bylo to
Ahoj,
já už jsem pár nadávek od partnera taky schytala, u nich v rodině se prostě pro peprné slovo nejde daleko a mají tu čáru někde jinde. Vysvětluju mu to, že takhle teda ne… ale když v tom vyrůstal (a to podotýkám, že oba jeho rodiče jsou VŠ), je pro něj dost těžké to uhlídat. Takže musíš vědět ty, jestli ti ten člověk za to stojí a jestli je tam nějaká šance, že na tom bude pracovat. Pro mě jsou ta slova jako facka nebo kopanec, to samé. A hlavně je to nedůstojné pro oba. Snažím se mu to přiblížit, ale on když se rozčílí (je dost impulsivní), tak to prostě nedává. Pro dokreslení - když nějaká věc nefunguje jak má nebo se o ni zraní, tak ji prostě roztříská. Jinak je to ale skvělej a milující, inteligentní chlap, vcelku i empatickej, umí se omluvit.
Jestli ten tvůj není žádný hulvát nebo budižkničemu a jestli se milujete, tak zkus nebrat si to osobně a dej mu ještě šanci. ![]()
@Janikuli Chceš žít dál s člověkem, který ti řekl to, co ti řekl a že na nikoho lepšího nemáš? Buď s ním. Máš pocit, že máš na víc a že tohle nemáš zapotřebí? Odejdi. Jsi zodpovědná jen sama za sebe, děti nemáte. Nikdo není v tvé kůži, nikdo ti nemůže říct, jak by reagoval.
@Andy27 určitě nežiju v nestabilním vztahu ![]()
Já jsem nenapsala, že je to v pořádku. Vlastně ani nevíme, co partner zakladatelce řekl. Mohlo to prostě jen být vyústění něčeho jiného. Dám PŘÍKLAD. Chlap přijde z prace po nějakém náročném dni a ona ho třeba táhne koupit policku do kuchyně…a když nechce a ona premlouva, tak prostě vypění…neomlouvá ho…jen bych se asi nerozchazela po jednom uklouznutí…
Nechci ho tu hájit, ale já když se občas rozčílím, tak prostě mi to taky ulítne a partnerovi občas taky. Když už člověk nemůže a ani nechce, tak se zmůže už jen na ty sprostý slova. Teda aspoň já to tak mám, nikdy bych ho neurazila hned v začátku hádky, ale na konci když už nemám sílu se hádat.