Poradna duly
Jana Čurdová
Já bych si svatbu taky klidně hned zopakovala
(ale tentokrát bez tchýně
) Byl to nádherný zážitek.
Saryk75: to chodíš k doktorce tak málo
Já chodím každý 3týdny.. Jsi prvorodička??
Taky si občas už připadám „netěhotně“ a musím se raději podívat do průkazky, že se mi to nezdálo a pak se mi udělá „krásně“ blbě - tak nakonec ty nevolnosti fungujou jako uklidňovák
![]()
Holky, chci se zeptat, jaká vyšetření vám dělal váš Dr.? Mě zatím nic
Není to divné? Sestra mi jen změřila pánev. Na každé návštěvě se teď vážím a měří mi tlak. Na příští (to bude 2.2.) už mám přinést i moč. Ale jinak nic. Zatím mě Dr. jen kontroloval vaginálním UTZ. Žádný odběr krve, žádné vyšetření. Ne že bych po tom nějak zvlášť toužila, ale myslela jsem, že se na počátku těhu dělají i třeba nějaké stěry. Jak jste na tom vy?
Cecetko mi taky nikdo nic nedělal, to jsi na tom ještě líp než já, páč já jsem zatím byla na kontrole jen jednou, jen se podívala utz,jestli jsem těhu a pak nic.Žádná krev,tlak ani jiné vyšetření nebylo a na kontrolu jdu až 30.1.Jsem už hrozně zvědavá. Jo a to už mám donést moč.Takže divné to není, že zatím nic moc nedělají.
Cecetka
Tak u mě je to takhle:
starý dr. mi bral pořád krev, ale jen na hCG a dělal vnitřní utz. To bylo vše.
Nový dr.
Vnitřní utz, stěry si vyžádal dokumentaci od starého dr., podle toho uvidí.
Jinak vůbec nic. 30.1. jdu na první testy (krevní skupina, toxoplasmoza, HIV,sifilis a ještě něco,ale mám to doma napsané). Potom bude následovat utz a pak mi dají těhuprůkazku. To jsou testy co se dělají na konci prvního trimestru. Zatím se mě neptali ani na váhu, ani mi neměřili tlak prostě nic. Tak snad toho 30.1.
Možná je opravdu ještě brzy na nějaká vyšetření. Ale snad toho 2.2. se už bude něco dít. To bych snad už mohla dostat i průkazku.
A jinak, jak psala Mostule, Dr. mi říkal, že se budeme vídat co 3 týdny, pak co dva a v posledním měsíci každý týden. Myslím, že ke konci těhu ho už budu mít taky plné zuby ![]()
Tak špinění ustalo,tak nevím,co to bylo,asi tím,že jsem měla dostat včera menstruaci,kdybych nebyla těhotná.Děkuju všem za podporu,jste skvělé ![]()
Jinak já byla 9.1. taky na první kontrole,udělala mi utz a potvrdila těhotenství,ale jinak taky nic,jdu teď 23.1. tak uvidím.Ta moje doktorka si prvorodičky zve v 1.trimestu co 14 dní,prý aby měla vše pod kontrolou ![]()
Ahoj ![]()
Hlásím návrat od lékaře. Všechno je OK, srdíčko bije a mimi roste, prý mám být klidná, vše je tak, jak má být. Dnes už mi dělal UTZ přes břicho, tak jsem tam nic moc neviděla, jen se to všechno třepalo, tak mimi mělo asi mejdan. Dr. mi říkal, tady je hlava, tady trup. A já: a naše dítě nemá nožičky a ručičky ? A on, že je to ještě mini, tak to nejde tak dobře vidět. Takže věřím zkušenějšímu a budu v klidu. ![]()
Jinak, mě krev brali na protilátky, krevní skupinu, hepatitidu B a toxoplasmózu. Jinak mi vždy dělá UTZ a dnes jsem se vážila a měřila tlak. To jsou zatím veškerá vyšetření.
Svatba nás také čeká, 11. 3. Šaty jsem byla obhlížet dnes. Já nechtěla svatební, ale společenské jsem si žádné nevybrala. Nakonec tedy budou asi svatební a ještě jedna kombinace se mi líbila, vínově červený korzet a šampaň sukně. To taky šlo. Nepřišlo mi to tak oficiální. U nás to proběhne jen v kruhu rodinném.
Ještě dodatek. Dnes jsem dostala průkazku a další kontrolu mám za tři týdny, teď jsem byla po 14-ti dnech.
Holky musím vám říct, jak mě dnes ráno překvapil manžel.
Bavili jsme se,že toho 30.1. jdu na kontrolu a on sám vyrukoval s tím,že si vezme dovču a pojede se mnou. Vyzvídal jestli půjdu na utz a jestli uvidí naše miminko. Tak to mě od něj dost překvapilo. Dokonce jsem ho ani nemusela nijak dlouho přemlouvat, jestli půjde k porodu. Postavil se k tomu zodpovědně a prý půjde. A taky si pořád dělá srandu, že půlka porodného bude jeho a že si koupí za ní satelit… To je prostě můj manžel. ![]()
Holky,
tak je vidět, že to má opravdu každá jinak a záleží na dr.
Já jsem prvorodička a měla jsem to takhle
:
V 5 týdnu jsem byla kvůli zjištění těhu. Na UTZ byla vidět malá dutinka, ale dr se zdálo, že je moc vysoko, tak mě vystrašila s mimoděložním a trochu jsem si nadávala, že já tam lezla…protože mě zároveň uklidňovala, že pokud jsem neměla žádné záněty, tak je to nepravděpodobné. No, tak mě objednala na další kontrolu - to byl 7 tt a tam jsme zjistili, že se mimi uhnízdilo, kde mělo. Taky mi vzala stěry a zjistila, že mám nějakou bakteriální infekci, takže jsem si zaváděla mast (u které jsem se mimochodem dočetla, že v prvním trimestru se dává jen ve vyjímečných případech!) Tak jsem pak lozila na netu a našla jsem si, že touhle bakteriální infekcí trpí hodně žen a že je lepší to i v I.trim vyléčit, než to nechat být, protože to by mohlo uškodit mimískovi víc… No a v 8 týdnu jsem šla na další kontrolu, zjistila jsem, že je mimi v pořádku - doktorka konečeně měla spokojený výraz
a objednala mě na 3/1 na zápis mezi těhule. Tam jsem musela donést moč, vážili mě (pánev mi ale neměřili, ani nevyšetřovali prsa
) brali mi krev na sifilis, HIV, zjištovali RH faktor - mám nulu + naštěstí - atd, atd, pak už jsem si jen volala, jak jsem dopadla - dobře
no a dostala jsem těhu průkazku a v ní další zápis - kontrola až 9/2. Takže když to shrnu, nejdřív jsem běhala na gyn pořád a teď nic. Ale pořád se uklidňuju tím, že v rodině žádné problémy nemáme a dřív taky neměli utz a dětičky se rodily. Prostě jsem v pohodě a nepřipouštím si nic zlého. Nic jiného se taky dělat nedá.
Tak ať nám bříšenka rostou ukázkově ![]()
Cecetka
Dr. je v pohodě,ale byla jsem u něj zatím jen jednou… Ale úplně jiný přístup. Cítila jsem se tam v pohodě, a neodcházela jsem se slzama v očích jako naposledy od starého dr.
Čečetko, já pokaždé nosím moč a hlásím aktuální váhu, taky mi měří tlak. Většinou mi dělala UTZ, ale posledně vyšetřovala jen pohmatem. Krev mi bude brát až okolo 16tt - to kvůli triple testu, okolo 20tt následuje velký UTZ, co bude dál bohužel zatím nevím ![]()
Posledně jsem sledovala dvě těhulky. Obě už měly pěkná bříška. Jak přišly, automaticky daly moč do dřezu, samy se šly zvážit, nahlásily váhu, sedly si na židli, sestra jim změřila tlak a šly se připravit do kabinky. Pak si je zavolal doktor, no a po kontrole se jen objednaly na další termín. Už aspoň vím, co mám dělat příště, až tam přijdu ![]()
EvikP tak snad se zadařilo vybrat toho správného. My jsme s Dr. probírali, jestli jet někam na dovču nebo ne. Říkal, že zahraničí nezakazuje, ale nedoporučuje. Z jednoho prostého důvodu. Kdyby nastaly nějaké komplikace, tak většina lékařů chce po těhulkách platbu v hotovosti, i když mají připojištění, jinak je prostě neošetří. Tak raději nebudeme s manželem nic riskovat, ať si to pak nevyčítáme. Však u nás je taky hezky ![]()