Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Byla jsem na předporodním kurzu při prvním, absolvovala jsem ho celý 10 lekcí - 30min cvičení ve vodě, 30 v tělocvičně. Bylo mi to na houby. Když přišlo na věc, tak jsem nevěděla pomalu, jak se jmenuju. Dýchání jsem měla v malíčku, ale v praxi, když jsem to chtěla vyzkoušet, tak to vůbec nefungovalo. U druhého jsem nechodila, spoléhala jsem na PA a bylo to fajn. A taky jsem se víc informovala na péči po porodu. Třeba jsem si asi 10× pouštěla DVD o kojení, to mi moc pomohlo, protože synka jsem kojila málo a ještě s problémy. Tak jsem si teoreticky v tomto zdokonalovala a měla jsem taky pro jistotu tel.na laktační poradkyni, která mi pak moc pomohla a díky ní jsem kojila 14 měsíců. Míváte už poslíčky? Mi dneska nějak děsně tvrdne břicho. Ve středu jdu k dr., tak se musím zeptat, jestli to je normální v tomto týdnu? S tím sluníčkem nevím, slyšela jsem, že ho mají miminka rády. Popravdě řečeno tady na Moravě toho sluníčka moc nemáme, tak ani nevím, jak na něho prcek reaguje, neměla jsem šanci si to vyzkoušet. Jo a jinak, s tím vstáváním chlapů k mimču-moc tomu nevěřím. Oni sice snahu mají, ale většinou mají tak tvrdé spaní, že ani mimčo neslyší.
Alespoň tak jsme se na tom s kamoškama shodly. Možná jsou i výjimky, ale osobně je neznám
Jinak závidím všem, kteří v těhu v pohodě spí, nějak tentokrát trpím nespavostí a třeba 2-3 hodky v noci nespím a jen se převaluju. Je to psycho
. Jo a pijete třeba maliník nebo lněné semínko na lehčí porod? Nebo děláte něco jiného pro snadnější porod?
Ahoj, mám termín 7.8. Zaregistrovala jsem se před delší dobou, ale zjistila jsem, že diskuze těhulek se srpnovým termínem je uzavřená:-( Tak jsem ráda, že jsem vás tu objevila.
tak ja teda žádný pomocný věci nepiju,a co jsem slyšela tak se mají snad pít až po ukončeném 36. týdnu. A s těma chlapama a vstáváním nesouihlasím, švagr po tom co ségra přestala kojit tak k malé vstával sám a bez problémů. Jinak mě břicho začalo tvrdnout asi před 14 dny,někdy jen občas některý den vůbec, já se jen snažím to hlídat aby toho nebylo za den moc.Tak to pak dej vědět co ti na to doktor řekl,jsem celkem zvědavá. já se pořád snažím přemluvit že začnu cvičit ale nějak se mi to nedaří,jsem totiž strašnej lenoch na sport a vše kolem. Dleiro vítej,čím víc názorů tím líp.
Jo, já taky znám výjimky, které k dětem vstávají. Popravdě řečeno manžel taky vstával, když jsem přestávala kojit, ale bylo to jen na 14 dní. Oni ti chlapi mají holt tvrdší spaní a i kdyby chtěli, tak se nevzbudí. Ale třeba ten tvůj bude taky patřit do té výjimečné kategorie
Ale líbí se mi, když se chlap dokáže o mimi postarat. Ten můj to taky celkem zvládá. Sice když něco s dětmi dělá, tak to udělá úplně jinak než já, ale v konečném důsledku jsou všichni spokojeni. A to je hlavní. S tím břichem dám vědět, tvrdlo mi včera i v noci, tak jsem měla trochu strach, ale dneska je to celkem dobré, tak jsem ráda. Místo cvičení praktikuju procházky, na to cvičení jsem taky lenoch.
Sice jsem si říkala, že budu cvičit, dokonce mám i nějaké cviky, ale ještě jsem nezačala.Pít zatím taky nic nepiju a váhám, jestli to má nějaký účinek. Při prvním jsem pila ten len, při druhém maliník, přenášela jsem oba, tak nevím
dleirejak ty jsi na tom? Jak se cítíš?
No, už se cítím na porod
, ale ještě mám nějakou dobu čas. Jinak před těhu jsem hodně sportovala,ale většinou to nebyly sporty pro těhulku, navíc jsem byla ze začátku hrozně unavená. Je zvláštní, že nejlíp je mi vlastně až ve 3. trimestru. Začala jsem chodit plavat,ale bojím se tam těch „žraloků“, kteří jedou a nevnímají okolí, že mě někdo třeba kopne do břicha. Jinak chodím na procházky a občas cvičím jógu, ale hned jsem udýchaná:roll:
Ještě se chci se zeptat, jestli už máte nějaké ty falešné kontrakce? Občas se mi stane, že mám bolest v podbřišku, jako při menstruaci, ale bolí mě ještě k tomu v kříži a jako do stehen. Jsou to tak 2 minutky a pak to přejde,ale není to nic moc. Včera už se mě manžel ptal, jestli už nerodím ![]()
Ahoj, tak tě tady vítám
Já taky rodím poprvé. A víš co to bude nebo se necháváš překvapit?
Ahoj, taky se přidám, termín mám 23.8.
a prý to bude kluk (moje první velmi vytoužené mimi)
Ahoj Katjo a Spee, je fajn, že se přidáváte! Jak se cítíte vy? A co vaše mimi? Náš má být taky kluk.
Dneska mi ho dr.na UZ moc hezky ukázal. Dleire mám taky ty falešné kontrakce, ale někdy i v noci a dneska mne právě dr.postrašil, že mám měkčí čípek, pokleslé klenby a hlavička už je níž, tak že se mám šetřit. Docela mne to překvapilo, vždycky jsem přenášela a čípek měla dokonce těhu tvrdý jak beton. Ale je fakt, že taky chodím hodně na procházky, tak nevím, jestli je to proto? ![]()
Jančiku, přesně jak si napsala co ti říkal doktor, tak to mi říkal při poslední prohlídce taky. Jen jsem si to nedokázala tak hezky zapamatovat a doma jsem to reprodukovala, jako že jsem uvnitř „změklá“
Je fakt, že jsem před tím turistovala po Šumavě, tak to možná i tím pohybem bude. Jen poslední měsíc mi náš chlapeček dává zabrat. Cca okolo páté ráno začne kopat a kope tak dlouho, až se úplně vzbudím. ![]()
Ahojky, tak jsme byli dneska v poradně na posledním ultrazvuku. Malej už má 2160g a je to na 100% kluk
Jinak všechno je prý v pořádku, jen ten tlak si mám sledovat
. Nechápu to, v poradně mi naměří vždycky kolem 130/85 i víc, ale doma, kdyz se měřím, mám tlak uplne v pohode i nizsi, tak nevim
.
Holky, jak já vám ty chlapečky závidím. My čekáme určitě holčičku. U přítele v rodině se totiž chlapečci nerodí. Mají nějakou vadu, že neumí chlapečky
. Ale třeba by jsme to mohly nějak porušit příště. Katjo, to jste teda pěkně těžcí, my měly před týdnem teprve 1900g. Tak nevím. Možná jsme menší. Já jsem taky menší, tak snad to poleze líp
. Já zatím asi žádné minikontrakce nemám. Nebo je nepoznám.
Občas mi ale ztvrdne břicho a dole pod tím „balonem“ mi jakoby něco tluče.Ale nevím co to je. Srdíčko miminka to není, to by mělo srdíčko v hlavě nebo snad ještě níž. Je otočené už totiž správně. Tak nevím, myslíte, že to jsou poslíčci?
KatjaV píše:
Ahojky, tak jsme byli dneska v poradně na posledním ultrazvuku. Malej už má 2160g a je to na 100% klukJinak všechno je prý v pořádku, jen ten tlak si mám sledovat
. Nechápu to, v poradně mi naměří vždycky kolem 130/85 i víc, ale doma, kdyz se měřím, mám tlak uplne v pohode i nizsi, tak nevim
.
To je v pohodě, já to mám taky. Sestřička mi říkala, že to je syndrom bílého pláště.
Vždycky mě několikrát přeměří, než se vejdu do jejích tabulek ![]()
Těším, já budu ráda za jakýkoliv termín v srpnu, to už budu vědět, že mimi nebude nezralé. Od začátku těhu mám velké problémy, tak o to více se těším. Jak se daří Tobě?