Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj ![]()
Včera zamnou přijela neteř na prázdniny a jak víte tak prázdniny jsou skoro u konce a začíná školní rok. Teď bude nastupovat na střední školu. Neteř se mi svěřila s tím, že má obrovský strach ze seznamovacího pobytu, který mají na začátku školy na 4 dny. Bojí se, že se s ní nikdo nebude bavit a já se ji snažím uklidnit že to bude v pohodě, ale ona je takový ten typ člověka co je takový „tichý“ nebo jak to říct
Prostě se tak nějak nerada seznamuje s novými lidmi. Říkám jí pořád dokola, že to půjde samo. Ale už se mi tu i rozplakala. Je to podle mě zbytečné takové stresy
Tak sem se chtěla zeptat, co se na takových seznamovákách děje? Jen se hrají nějaký ty hry, na seznámení, nebo jak se to jmenuje ne?
Tak abych ji aspoň trochu uklidnila vašimi zkušenostmi, zda tam vaše děti byli a vše bylo v pohodě ![]()
@ruzovazenska Jsou to normální obyvy z nového prostředí. Chce jí to uklidnit, vysvětlit jí, že je to dobrá příležitost spolužáky poznat, najít si kamarády ještě před začátkem roku. Rozhodně tam nebude sama takový typ, alespoň si bude schopná hned někoho podobného k sobě najít.
Hrají se právě seznamovací hry. Většina lidí se nebude znát. Jezdí tam i poradce ze školy, učí je, jak se učit.
Mám pocit že adapták? Já na první škole taky jela, a upřímně byl to nejlepší výlet za celé tři roky školy, bude to v pohodě hrají se tam hry, různé blbiny, určitě se i někam zajde, vysvětlila bych že není se čeho bát, že se opravdu bojí zbytečně, ostatní děcka na tom budou stejně, nové prostředí, nové lidi, nové učitelé, všichni se budou bát
nakonec se zjistí že to bylo uplně zbytečné, já to zjistila dvakrát ![]()
Já se taky bála, ale bylo to nakonec super! Hráli se hry (někdy sportovní, někdy třeba deskové nebo i karty jsme mastili na body
), jeden celodenní výlet pěkně po svých, večer jsme opékali buřty u ohně… Na seznámení mezi sebou to bylo fakt skvělý, a navíc tam s námi byla naše budoucí třídní, tak nás i ona poznala hned na začátku jinak než unuděné v lavicích, což bylo taky plus ![]()
Na adptaku se hraji ruzne typy her. Nektere jsou seznamovaci, nektere maji rozkryt urcite veci. Vysledky pak dostavaji vetsinou tridni ucitele, aby s nimi v pripade potreby mohli pracovat. Kazdopadne to byva jedna z nejlepsich akci skoly
.
To je tezke, vysvetlit to, kdyz ma ten dotycny strach. Ale hraji se tam hry, hraji se ruzne, cela trida nebo ve dvojcich, po skupinkach a taky budou nejak ubytovani, takze minimalne s par holkama se bude muset bavit. Urcite bych ji doporucila, aby byla pozitivni, hezky se usmivala hned jak je uvidi, aby byla slusna a s kazdym prohodila par slov, urcite to pro ni bude tezke, jsem podobny typ cloveka, ale jestli chce ty ctyri roky ne prezit, ale uzit si je, musi se na zacatku trochu snazit, prekonat strach. Vsichni maji totiz strach, introverti urcite vetsi, ale i ti extroverti mivaji strach. Vsadim se, ze se tomu oak bude smat, jak se tolik bala. Alespon ja to tak mela ![]()
Pak napis jak to zvladla ![]()
Hned ji to jdu dát přečíst
Snad ji to trochu víc uklidní a pochopí, že se nemusí bát. Taky jsem říkala, ať se usmívá a snaží se být milá ať udělá dobrý dojem.. přece ten první je nejdůležitější
A půjde to samo.
Bát se bude každej
Zkus jí říct, že minimálně o něco víc bude znát kamarádku z lavice, se kterou si první den sedne, takže tu pak může považovat na seznamováku za spřízněnou duši. Navíc pokoje budou třeba po 4, tak už jen tím docela snadno získá další „spojence“. Někdo je prostě tichý a nepotřebuje být nejlepší kámoš s celou třídou, ale ať se nebojí, že by si minimálně tři čtyři kamarádky nenašla. A nakonec co může vědět - třeba se sejde úžasný kolektiv a půjde to přirozeně a samo ![]()
Jak už tady padlo, hrají se různé hry. My jsme třeba hodně chodili na výlety. Žáčci měly různé besedy v rámci prevence patologických jevů (třeba s policií, horskou službou, psycholožkou). Nikdy se mi nestalo, že by některé s dětí bylo odstrčené. Větší problém začlenit se do kolektivu měli pak Ti, co na kurzu nebyli.
Jsou to 4 dny, které právě mají sloužit k tomu, aby se i ti bojácnější a introvertnější s někým seznámili snáze, než v běžném školním provozu a zároveň jim to dodá zážitky, kterých se mohou bavit, takže odpadá klasický problém „proboha o čem mám s tím neznámým člověkem mluvit“.
Je jasné, že se bojí, protože to je nové a neznámé. Ale ať určitě jede, bude to lepší než si představuje a teda hlavně - pokud by tam nejela, tak by pak přišla do třídy, kde už se všichni znají a mluví o tom seznamováku. Čímž by se zcela naplnily její děsivé představy.
Syn také nastupuje do prváku na sš, na adaptačák také nechce, ale holt musí jedou jen na tři dny od 9-11.září, takže ani ne tři dny, je introvert po mě, za nás toto nebylo, ale já byla na intru, takže tam už sme se seznamovali dohromady všichni. Můj brácha nezvládal ani se svou třídou sběr chmelu, vždy pro něj musela mamka jet, že měl bolesti břicha…