Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
musím říct,že téma přetahování předkožky mě zajímá a mate zároveň.
Mám mezi dětmi 7.5 roku věkový rozdíl. a jak tušíte,tak u prvního syna to bylo naprosto jinak než teď… ![]()
Přetahovala jsem mu předkožku od miminka a úplně se mi ji podařilo přetáhnout někdy ve školce(přesný věk bohužel nevím).Jen jednou jedinkrát jsem asi použila víc síly než jsem měla a museli jsme jeden den mazat Framykoinem.Jinak bylo vše naprosto v pořádku a dnes bere přetahování předkožky během koupání jako běžnou věc,stejně jako třeba čištění zubů.
A druhý syn?Je mu půl roku a samozřejmě mi bylo řečeno,že NEPŘETAHOVAT!
Neumím si to představit,že začnu třeba až ve třech letch,vždyť dítě co na to není zvyklé musí vyvádět co se mu to vlastně děje,ne? ![]()
Tak mám „kompromis“.Během koupání to třeba 1× za týden zkusím ale nijak to nehrotím a uvidím co bude a co ne.
Připadám si tedy jako právě zmiňované babičky a tchýně co mají jinou zkušenost a myslí si,že právě ta jejich je ta správná,ale nemůžu si pomoct.
@Phoebe13 ono to záleží na tom, jak ta předkožka vůbec vypadá. Některým klukům jde bez násilí přetáhnout od narození, někomu se uvolní v roce, někomu ve dvou… Jenže když má dítě předkožku fakt zúženou, tak s tím žádné brzké přetahování nic neudělá, protože to přetáhnout zkrátka nejde ani o fous, když tam má otvor 2-3mm.
Tam se pak čeká, že se předkožka neuvolní mechanicky, ale vlivem hormonů, které tělo začne samo produkovat a jejich vlivem se předkožka roztáhne (podobný princip jako kortikoidová mastička) a postupně i sama rozlepí.
Takže pokud má dítě předkožku volnější, tak mu nebude působit žádný šok, když se zkusí bez násilí přetahovat třeba až ve 2-3ltech, protože by mu to stejně tak šlo už v roce.
holky ted se m vycural na podlahu, sice bulel ale ne tak hrozne
mam hroznou radost z ty louzicky
to je dobře.nech ho jen ve slipenkách nebo v trenýrkách.a když se počurá tak ho netrestat říct že se nic nestalo a bud nočník nebo záchod.tak týden.já jsem byla ráda že si uvědomil že je velký kluk a krásně pak chodil na nočník.nebo když začné poplákávat takovéto nervozní tak hned jdeme na nočník.je to velký šikula
Ahoj, ráda bych přidala svůj příspěvek a poprosila ostatní maminky o názory a zkušenosti. Synovi je 18 měsíců, včera jsme byli u doktorky, která násilím přetáhla předkožku. Maličký hrozně plakal. Na jedné straně ji má srostlou a nejde přetáhnout úplně. Teď, když čůrá se drží v rozkroku a běží mě rychle obejmout a pláče, celý den, celou noc, je to k nevydržení. Dr. řekla, že máme přetahovat každý den a mastit mastičkou. Jenže jeho to tak hrozně bolí, že jen když mu sundám plenku a nic nedělám, tak pláče. prosím o názor, přetahovat nebo ne? Nebylo by lepší, kdyby mu to chirurg hned šmikl, aby jsme si ušetřili bolesti a trápení? Děkuji za názor
@kristynkaa píše:
Ahoj, ráda bych přidala svůj příspěvek a poprosila ostatní maminky o názory a zkušenosti. Synovi je 18 měsíců, včera jsme byli u doktorky, která násilím přetáhla předkožku. Maličký hrozně plakal. Na jedné straně ji má srostlou a nejde přetáhnout úplně. Teď, když čůrá se drží v rozkroku a běží mě rychle obejmout a pláče, celý den, celou noc, je to k nevydržení. Dr. řekla, že máme přetahovat každý den a mastit mastičkou. Jenže jeho to tak hrozně bolí, že jen když mu sundám plenku a nic nedělám, tak pláče. prosím o názor, přetahovat nebo ne? Nebylo by lepší, kdyby mu to chirurg hned šmikl, aby jsme si ušetřili bolesti a trápení? Děkuji za názor
Zvážila bych žalobu. Kdy tohle skončí? Já si malýho na kontrolách hodně hlídám, tohle je pohlavní zneužití.
Jako vážně se tohle bere jako pohlavní zneužití? Snažím se prcka taky hlídat, ale prostře to najednou vzala a přetáhla, brečela jsem společně se synem, nikdy jsem ho neslyšela tak moc plakat ![]()
Ja jsem to klukum udelala doma.take to mely napuchle mazala jsem jim to a po tydnu totalni pohodicka.pri kazdem koupani si to umivaji. prostredni si stim hraje na horu a dolu. takze nema moznost zarust.
Jenže nás to hrozně bolí
Nevýhoda je, že syn je nedonošený, tudíž velmi drobný a trochu líný, on ještě ani neví, co to je a jen tak se za něj tahá, ale aby přetahoval..to ne
Prostredni to delal pred
2 rokem a sem tam si to stahuje v cervnu bude mit 3.
@kristynkaa píše:
Takže co mám tedy dělat? stahovat nebo ne?![]()
Je to šílený, chudáček stále pláče a mě je z toho zle
Já bych tý doktorce taky stáhla!! ![]()
Co vim tak jsem nekde cetla, ze se to ma hlidat a pretahovat az nekde po 3 letech…do te doby se pa nechat pindik na pokoji, tohle udelat nase mudr, tak jdu okamzite k jine
…musi to bolet jak cert
chuderka ![]()
Při roční prohlídce vašeho chlapečka se poraďte se svým dětským lékařem, jak postupovat dál. Většinou se ale volí minimálně do dvou let konzervativní postup a předkožka se násilně neuvolňuje. Mezi druhým a třetím rokem je už vhodná porada s urologem nebo dětským lékařem.
Přetahování předkožky aplikujeme však jen tehdy, jde-li to zcela volně, aby nedošlo k natržení předkožky! Po zahojení zůstává jizvička, kůže tak ztrácí svou elasticitu a předkožka pak nejde přetáhnout přes žalud vůbec. Násilné přetahování tak často končívá úplným operačním odstraněním předkožky neboli obřízkou.