Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@vertunka píše:
Za deset let mi bude teprve 34. Ale za dvacet let mi bude 44 a to uz budu opravdu NA DETI stara. Asi ne nadarmo to rikaji i lekari.
tyjo, 24? to na profilové fotce teda ale nejsi ty ne?
@Anonymní píše:
@Alušáček No,ja jsem to sotva zvladam asi trochu prehnala… jako zvladam si predstavuju mit denne vytreno a naklizeno, vse vyzehleno, pect domaci rohliky, delat detem doma kostymy na maskarni, s detmi malovat vodovyma barvama a ucit je tancovata sama cvicila a byla fit..
Tak to se mi vede tak zpoloviny… Jenze se tim dost uziram, ze to nezvladam tak, jak chci…
Rozum mi taky rika, ze bych se mela venovat i sobe - at se neznicim a vydrzim pouzitelna
Jen.asi.mam pocit, ze mi.neco utima a uz nikdy nebude?
Zakl.
Chápu, ten pocit být těhotná, přivést na svět nový život je jedinečný… Taky mi připadá zvláštní, že já už to nezažiju.
Na druhou stranu chci fungovat pro rodinu, nepřijít o práci, věnovat se trochu sobě, tady nastupuje rozum ![]()
@vertunka píše:
Za deset let mi bude teprve 34. Ale za dvacet let mi bude 44 a to uz budu opravdu NA DETI stara. Asi ne nadarmo to rikaji i lekari.
nevim komu se vysmíváš, já umim počítat..fajn tak sem napiš za těch dvacet..sice máš dvě děti, ale o životě víš velký kulový dámo..
@berusa.m píše:
Ježíííš klídek! Taky mi táhne na 40 tak se neboj že jsem nějaká dvacítka co si myslí o čtyřicítkách že jsou za zenitem. Ale na rození dětí už má opravdu dost let. Klidně se tyto „přestárlé matky“ (hláška z Bridget Jones) můžou poplácávat po ramenech a hrát si na mladice, ale je to prostě FAKT, že těhotenství je ve 40+ letech prostě nepřirozené. Sama píše jak je na tom už zdravotně špatně a péče je pro ni náročná. Proč asi? Protože dala zabrat tělu ve věku kdy už prostě nemá fyzičku jako pětadvacítka.
těhotenství je přirozené dokud není ženská v menopauze, né nadarmo dřív měli ženský třeba deset dětí a nikdo to neřešil ![]()
p. s. a zdravotně špatně na tom může být i dvacítka..to jen tak mimochodem..tohle fakt není o věku, spíš o přístupu k životu, aneb věk je jenom číslo ![]()
@berusa.m píše:
Asi tak. Mít dítě ve 43, tak ho v 50 vedu do školy.Jsou případy, kdy to třeba ze zdravotních důvodů nejde a zadaří se ve 40…no budiž. Mě to ale přijde, že dnes je to spíš o tom, že si ženské nechtějí připustit stárnutí, nebo co?
to si nemyslim ![]()
@Lama Lama píše:
Me je 37 a prijdu si mlada, vitalni. Ale ja deti stara. A to ne jen na vychovu, ale zejmena na tehotenstvi. Se vsechny desne divi, ze potraci, maj komplikace, rodi predcasne, s preeklampsii, casteksi vyvojove vady…
Jako ok, do te ctyricitky, prvni ditee, mozna i dyl, kdyz to nejde, tak to proste zkousi, co to jde… Ale ty skoropadesatky, s dvema trema detma, co si musi poridit s tim novym na dukaz lasky jeste mimiska…
jo tomu rozumi, mě taky přijde na první dítě ve čtyřiceti pozdě
ale druhé třetí, když je matka zdravotně i psychicky včetně zázemí o. k. proč ne, fakt neni stará…
@quinsley píše:
Myslím, že normální je a bylo rodit děti tak, jak to tělo dovolí. Dívky otěhotněly třeba hodně mlaďoučké, skoro ještě děti, ale výjimkou nebyla ani těhotenství daleko po 40tce.
Myslím, že je každému do toho prd.
Fandím i mladým maminkám. Nic jako ideální věk neexistuje pro všechny stejně.
Zpětně bych já osobně začala dřív, klidně v pětadvaceti, ale holt život šel jinak.
Ale znám spoustu spokojených maminek a děti po 40tce, dokonce i po 45tce
@brumdinka píše:
nevim komu se vysmíváš, já umim počítat..fajn tak sem napiš za těch dvacet..sice máš dvě děti, ale o životě víš velký kulový dámo..
A to soudis podle ceho jako? Ze jsem napsala, ze je zena ve 40ceti stara na dite? ![]()
@Petra_z_Nuslí jsem to ja ![]()
@vertunka píše:
A to soudis podle ceho jako? Ze jsem napsala, ze je zena ve 40ceti stara na dite?@Petra_z_Nuslí jsem to ja
jj přesně..žena ve čtyřiceti vůbec není stará, až do toho věku dospěješ třeba pochopíš, co jsem tím myslela ![]()
@Anonymní píše:
@Alušáček No,ja jsem to sotva zvladam asi trochu prehnala… jako zvladam si predstavuju mit denne vytreno a naklizeno, vse vyzehleno, pect domaci rohliky, delat detem doma kostymy na maskarni, s detmi malovat vodovyma barvama a ucit je tancovata sama cvicila a byla fit..
Tak to se mi vede tak zpoloviny… Jenze se tim dost uziram, ze to nezvladam tak, jak chci…
Rozum mi taky rika, ze bych se mela venovat i sobe - at se neznicim a vydrzim pouzitelna
Zakl.
Toto mne prijde hrozne nepodstatne, v tom te zastane kde kdo (placena pani na uklid, pekarna apod). Ale budes mit silu na 3 nemocne deti, na pendlovani se 3 detmi mezi skolou, domovem, krouzky… Co delas za praci? Mas nejakou zodpovednost, kde bude problem, ze budes casto doma s nemocnymi detmi, i kdyby to byly jen prvni dny nemoci, nez je predas opet nekomu na hlidani? Ono to neni uplne o veku, jako o tom poctu deti.
@brumdinka píše:
těhotenství je přirozené dokud není ženská v menopauze, né nadarmo dřív měli ženský třeba deset dětí a nikdo to neřešilp. s. a zdravotně špatně na tom může být i dvacítka..to jen tak mimochodem..tohle fakt není o věku, spíš o přístupu k životu, aneb věk je jenom číslo
No, ve svanacti to asi taky nikdo nepovazuje za prirozene. A to ivf do 39na pojistovnu ma zjevne sve duvody taktez.
K tomuto můžu říci, že plodnost žen je velmi individální, závisí na hladině hormonu AMH a ten je již vrozený a nenaděláte s tím nic. Znám bohužel holky, které jsou ve 32 v přechodu a pak znám ženy, které mají vysoké AMH v 45 a nic jim nebrání mít děti.
Stějně jako někdo je nemocný už ve 30 a někdo je zdravý a fit v 50. A jako někdo vypadá ve 24 na 40 a jiný naopak. Je to opravdu velmi individuální.
@Anonymní píše:
Ac si cenim Vasich pripominek, chtela jsem oslovit zejmena starsi maminky a zajimaj me jejich nazory ci zda prozivaj neco podobneho taky. Vase pripominky bohuzel, vyjma urazek, nereflektuji dotazzakl.
Myslím, že každá z nás si ve svých příspěvcích řeší svůj osobní postoj a možná i nějakou bolest, co v sobě skrývá.
Já jsem měla děti brzy a sama si často kladu otázku, jestli třetí mít nebo nemít, ale dokud budu mít byť jen malou pochybnost, nepůjdu do toho.
@Cuddy píše:
Toto mne prijde hrozne nepodstatne, v tom te zastane kde kdo (placena pani na uklid, pekarna apod). Ale budes mit silu na 3 nemocne deti, na pendlovani se 3 detmi mezi skolou, domovem, krouzky… Co delas za praci? Mas nejakou zodpovednost, kde bude problem, ze budes casto doma s nemocnymi detmi, i kdyby to byly jen prvni dny nemoci, nez je predas opet nekomu na hlidani? Ono to neni uplne o veku, jako o tom poctu deti.
Ahoj - mam dost narocnou praci. Na MD/RD hodne premyslim. o tom, ze se do puvodniho zaprahu asi nebudu moct na plny uvazek vratit. Uvidim.
Ja vim, ze uklidit atd za me.muze kdekdo-z druhe strany ja jsem rada, kdyz si s detma maluju a delam vse JA, kdyz jim pecu/nebo s nima pecu atd…
No prave, ja se citim t.c.ze na to nemam.silu mit jeste dalsi dite-z druhe strany jako bych i chtela a pripadam si lina a neschopna, ze mam strach a obavy do toho jit. A tim.se trapim…
Zvladnout dve deti se vstavanim, alergiema a vsim okolo je pro me narocne. Cas pro sebe nemam vubec-kdyz ano (ze mi nekdo pohlida) tak to makam do prace…abych se udrzovala v nejake kvalite (i kdyz samozrejme tim, ze jsem odesla na materskou a zustala doma i na RD jsem si karieru vicemene zazdila).
Ale proste nejak to ted prozivam a resim…
@Alušáček No,ja jsem to sotva zvladam asi trochu prehnala… jako zvladam si predstavuju mit denne vytreno a naklizeno, vse vyzehleno, pect domaci rohliky, delat detem doma kostymy na maskarni, s detmi malovat vodovyma barvama a ucit je tancovat
a sama cvicila a byla fit..
Zakl.