Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Do jaké třídy chodí? A co tedy jí, když né obědy?
Já mám 8 letou dceru a řešíme jídlo od mala. Něco se postupem času zlepšilo, něco zhoršilo. V podstatě jí pořád to samé dokola. Závidím maminkám krásné svačiny pro děti, moje dcera má dvě věci furt dokola
Nejí žádné ovoce, nejí žádnou zeleninu. Na dětské oslavě nebo když mají ve třídě nějaké pohoštění, na návštěvě kdy ostatní děti se vrhnou v létě na melouny, jahody tak mé dítě nejí nic. Ty pohledy ostatních stojí za to
Ale prostě je od miminka nejedlík a já nemám šanci na sílu do ní něco dostat.
@kruel jen syrovou zeleninu. Prakticky nic jiného. Občas vejce nebo mozzarellu. Ovoce jen občas. Jí tedy melouny.
Půjde do první třídy, ale v MŠ obědy nejedl. Takže nečekám zlepšení.
@kruel nejí sladkosti. Všichni jsou z něj hotoví, že ani na sladkosti ho neutahneme. Nejí hranolky. To na mě taky koukají.
Jí pizzu.
Mám něco podobného a úplně se děsím školy, protože vím od staršího syna co tam.je každý týden za jídelníček. Samá luštěnina, těstovina, rýže, bulgur, zelenina, ovoce.
A tohle ten můj " nežrout " prostě nepozře.
Nejí v podstatě nic v čem je nakrájená a tudíž viditelná zelenina.
Jí: langoše, řízek, brambory na všechny způsoby (šťouchané, kaše…), 3 druhy omáčky, palačinky., tousty..no a tím bych asi skončila.
Má tedy problémy od mala.Na svačiny jí pouze rohlík se šunkou a máslem. Občas sní banán, mandarinku a kousíček okurku.
Běžně si rozdělává jogurt na svačinu jak ho sní s chutí a v půlce už „nemůže“.
Je schopnej to i vyzvracet.
Nesni mi ani pomazánky, salám, sýry, zeleninu, těstoviny, rýže, plněné maso…
Je to šílený a doma mám kvůli němu omezený jídelníček, ale zajímavý, že jeho bratr to je zde popelnice ten sní fakt všechno.
@Anonymní píše:
Kdo máte větší děti, co mají problémy s jídlem? Pojďte se společně podpořit. Vyměnit triky a tipy.
Jde mi hlavně o starší děti. Většinou se řeší mimina a batolata. My máme školáka. Řešíme svačiny, nejí obědy ve škole, nejí obědy doma.
Někdy stačí i jen slyšet nebo číst, že v tom nejsme sami.
Pamatuji se ze jako sestiletacka, jsem byla hubenoucka holcicka cca 20kg, ze ta velka taska na zadech byla vic videt nez ja..mama mi vzdy rikala dokud to nesnim tak se nehnu od jidla..jeste ted si pamatuji jak jen jsem u toho sedela 2 hodky a nee..obedy v jidelne hnusne..socik..rozjedla se az v puberte ale stejne jsem byla echt stihla 54 kg na 172..ale to uz zacala era prodeje hranolek a langosu a to mi chuatnalo, normal vahu mad 60 kg jsem zacala mut az po porodu..
@Jannys píše:
Mám něco podobného a úplně se děsím školy, protože vím od staršího syna co tam.je každý týden za jídelníček. Samá luštěnina, těstovina, rýže, bulgur, zelenina, ovoce.
A tohle ten můj " nežrout " prostě nepozře.
Nejí v podstatě nic v čem je nakrájená a tudíž viditelná zelenina.
Jí: langoše, řízek, brambory na všechny způsoby (šťouchané, kaše…), 3 druhy omáčky, palačinky., tousty..no a tím bych asi skončila.
Má tedy problémy od mala.Na svačiny jí pouze rohlík se šunkou a máslem. Občas sní banán, mandarinku a kousíček okurku.
Běžně si rozdělává jogurt na svačinu jak ho sní s chutí a v půlce už „nemůže“.
Je schopnej to i vyzvracet.
Nesni mi ani pomazánky, salám, sýry, zeleninu, těstoviny, rýže, plněné maso…
Je to šílený a doma mám kvůli němu omezený jídelníček, ale zajímavý, že jeho bratr to je zde popelnice ten sní fakt všechno.
Bych ho na ty obědy neposílala asi. Dala dvě svačiny a pak oběd doma v 15hod to co jí.
@Jannys Tak to máme dost podobný jídelníček…Vařím prakticky pořád to samé dokolečka, už snad ani neumím nic jiného mi přijde. Když dcery nejsou doma (ta druhá jí podstatně lépe) tak si s manželem konečně uděláme něco co máme rádi. Je to na prd…Hlavně ty svačiny do školy, za chvíli to zase začne a to bude dcera zase jen na rohlíku se šunkou a máslem a nějakých křupkách ![]()
@Anonymní píše:
@Veru1987 u nás to nejde. Pokud ho chci dát do družiny, musí na oběd.
@Jannys aspoň jí brambory. Co bych za to dala. Syn nejí ani brambory, pečivo, omáčky… Ve škole bude na suché rýži a těstovinách.
A co polévky? U nás ve škole si děti mohou vybrat buď polévku nebo druhé. Když je na druhé něco co dcera nejí a zrovna je dobrá polévka co jí, tak si dává jen polévku.
@kruel nejí polévky. Jedl je, než začal chodit do školky.
Já už na něj ohledy neberu a vařím pro nás normálně.
Svačiny nevím, co mu budu dávat. Pečivo nejí. Zeleninu má k večeři, když má 2× denně, tak ji nechce.
Neteř zase jedla jenom brambory nebo bramborový knedlík. K tomu kousek kuřecího. Nejedla zeleninu, z ovoce jen jahody a jablka. Dneska má stále svůj jídelníček velmi omezený, ale přeci jen alespoň něco přidala. Je to dospělá štíhlá ženská a je naprosto zdravá.
Nezbývá, než věřit mu, že jeho tělo si říká přesně o to, co potřebuje. Hlavně se domluv s dozorem v jídelně, že jej nesmí do jídla nutit. Ty dvě svačiny mu dej a buď v jídelně ochutná, nebo si pak dá svacu.
A jaký je teda jeho jídelníček přes den třeba teď o prázdninách?
Náš starší (6 let) je něco podobného, teď už teda lepší, ale jak byl malý, tak to bylo peklo, to mu stačil kousek okurky na celý den. Teď už se s ním dá domluvit, jedem formou odměn, že když sní, může si pustit telku nebo zahrát hru, jít ven na koloběžku apod. Taky pomáhá ho brát na nákup, aby si vybral jídlo přímo v krámu a pak pomáhá kuchtit, když si to uvaří sám, tak to spíš sní
na oběd ve škole sem ho ani nezapisovala, ale jsem doma s mladším, takže není problém uvařit a vyzvednout ho po škole a dát mu jídlo doma.
Kdo máte větší děti, co mají problémy s jídlem? Pojďte se společně podpořit. Vyměnit triky a tipy.
Jde mi hlavně o starší děti. Většinou se řeší mimina a batolata. My máme školáka. Řešíme svačiny, nejí obědy ve škole, nejí obědy doma.
Někdy stačí i jen slyšet nebo číst, že v tom nejsme sami.