Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Národnost je to, jak se člověk sám cítí a sám se k takové národnosti hlásí. Někteří se cítí být rómy, tak mají rómskou národnost, já se třeba hlásím k moravské, někdo k české…To není vyhraněné. Národnost zůstává i při změně státního občanství. Můžu mít třeba jemenské státní občanství, ale národnost si budu uvádět pořád moravskou.
@Apaji takže státní příslušnost je občanství? Mám v tom opravdu hokej. A je to tedy to, co se mění…?
Řekla bych, že jednoduše národnost je to, kde ses narodila, kým se cítíš být. Státní příslušnost je aktuální stát, kde máš vydanou občanku/pas ![]()
Národnost se nemění, státní příslušnost může.
@Mar__tanka1983 Ano, také si to tak myslím. Takže státní příslušnost a občanství je totéž?
Jo, je to totéž
státní příslušnost je oficiální „úřední“ termín, jinak je to synonymní.
A co když jsem narozena na Slovensku, žiju 35 let v Čr. Jakou mám uvádět národnost? Cítím se být Češkou. Rodiče mi psali národnost slovenskou
jde to samovolně změnit
PROSÍM O ZACHOVÁNÍ ANONYMU
@Anonymní píše:
A co když jsem narozena na Slovensku, žiju 35 let v Čr. Jakou mám uvádět národnost? Cítím se být Češkou. Rodiče mi psali národnost slovenskoujde to samovolně změnit
PROSÍM O ZACHOVÁNÍ ANONYMU
No, vzhledem k tomu, že člověk se může hlásit k jedné nebo více národnostem, nebo také žádné, si myslím, že to jde.
Edit: Wiki říká toto: „Národnost člověka se může změnit v průběhu života, zejména když žije v jiném národnostním prostředí, než ve kterém vyrůstal“.
Více na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Národnost
Ahoj, narodnost si muzes zmenit.
Obcanstvi take. Statni prislusnost je v podstate to same, jako obcanstvi.
@Apaji píše:
No, vzhledem k tomu, že člověk se může hlásit k jedné nebo více národnostem, nebo také žádné, si myslím, že to jde.Edit: Wiki říká toto: „Národnost člověka se může změnit v průběhu života, zejména když žije v jiném národnostním prostředí, než ve kterém vyrůstal“.
Více na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Národnost
A teď se zeptám jako blb
kvůli změně národnosti musím žádat úřad?
@Anonymní píše:
A teď se zeptám jako blbkvůli změně národnosti musím žádat úřad?
Ja myslim, ze ne. Narodnost je proste to, cim se vnitrne citis.
@Anonymní píše:
A teď se zeptám jako blbkvůli změně národnosti musím žádat úřad?
Taky si myslím jako @74paja, že ne. Na spoustě formulářů ani kolonka „národnost“ není. Na formuláři, kde se taková kolonka objeví, bych uvedla národnost takovou, o jaké jsem vnitřně přesvědčena. Hodně dlouho jsem měla národnost českou, až před několika lety jsem dospěla k národnosti moravské, protože se vnitřně a niterně cítím takhle. Nikde jsem nic neměnila, jen na každé lejstro, kde jsem měla národnost uvést, jsem už od té doby napsala „moravská“.
Ahoj holky. Potřebuju poradit. Raději anonymně, stydím se za to, jak jsem hloupá
Jsem amatérská spisovatelka, píši si sobě do šuplíku. Teď píši o holce, co se přestěhovala kvůli lásce do jiné země. A aby to bylo věrohodné, musí se řešit platnost víza a… No a právě. A! Když si zažádáte o občanství v jiné zemi, co se vám (při vyhovění) změní? Tuším, že národnost to není
Ale je to státní příslušnost nebo co?
Děkuji za odpovědi na mou hloupou otázku…