Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@aterka Na štědrý den jsme doma s přitelem a dcerama, rodiče navštěvujeme až následujcí dny. Já jsem ráda, vyhovuje mi to tak, ráda si dělám vše po svém, ani mě nenapadlo myslet si, že jsme,,sami,, ![]()
@aterka já to mám nastavené trochu jinak, ale chápu, že pokud Vám to tak vyhovovalo a všichni jste byli spokojení, je Ti to líto. S mými rodiči bych to asi také zvládala lépe
Také vím, jak dokáží být děti fixované na prarodiče. A nejdete třeba druhý den k mamce na oběd? Tak jsme to zavedli my.
@ElisC A u sebe jim to okecat nedokážeš? Já třeba už druhé Vánoce jím s dětma místo kapra lososa a nikoho to nepohoršuje. A před dvěma lety jsme dokonce dělali krom klasického bramborového salátu i odlehčený se zálivkou a nakrájenou salátovou okurkou. Každý si dá, co mu chutná a je.
@Akivasha píše:
Tak my jsme doposud byli na Štědrý den u rodičů a letos první rok sami s prckem ve třech. Jsem z toho taková na rozpacích, protože na jednu stranu se těším, že budeme konečně spolu sami, vytvoříme si vlastní tradice a tak… no a na druhou stranu bych tu chtěla mít i rodinu, ale to je bohužel neproveditelnéBude to jiné no, člověk má Vánoce s něčím spojené a teď si bude muset zvyknout na nové. Uvidíme, zda to bude lepší či horší.
Hm, cítím to podobně. Bude to určitě fajn, jen je mi to trochu líto no…
Zveme k nam domu, moje i manzelovo rodice a slavime vsichni pohromade a moc se na to tesime a az budou deti tak to bude jeste hezci ![]()
@MisaHanuska Mohla bych sebrat odvahu a alespoň to zkusit
Že držím dietu a udělám si odlehčenou verzi bez salámu
To by mohlo vyjít, o dietě mluvím každou chvíli ![]()
Travivame vanoce v uzkem kruhu rodinnem, ale my byli 4 deti
Takze desna banda.
S partnerem jsme se letos odstehovali a bracha se ozenil, ale nejak mi to prislo ve dvou osamocene. Proto jdeme k mym rodicum. Bude nas tam teda 6.
Druhy den frcime za jeho rodici, kde budou druhe vanoce ![]()
Ahoj holky, vy máte aspoň ty prcky
já jsem s mým (tento rok už) manželem sama, jenom ve dvou. Je to divné období. K našim se nám už nechce (mu ne) a prcka nemáme, tak je to takové „smutné“ trošku - spíš o ničem. Chlap Vánoce každoročně bojkotuje, prý to jsou komerční svátky a nemají toho ducha, jako když byl malý. Všechno je podle něho zbytečené a přehnané.
Večeři uvařím, pojíme, rozbalíme si pár dárků (vše si kupjeme přes rok, tak aby se neřeklo) a pak se jdeme projít ven třeba na půlnoční. No říkám o ničem…
V těchto chvílích bych ráda byla u našich, protože tam to aspoň má atmosféru. Byli jsme zvaní ke tchýni, ale to chlop nechce, protože přece už máme svoji „rodinu“…ale věřím, že až bude prcek (nebo dva), tak to bude lepší ![]()
Od doby co jsme s manželem spolu trávíme vánoce spolu, teď už s dětmi a na svátky pak jezdime k rodičům. Nám to takhle vyhovuje
já jsem z většího množství lidí nervózní ![]()
@aterka píše:
@martina.se Asi jde o to, na co je člověk zvyklý no.
tak nějak ![]()
Dokud jsme neměli děti, jezdili jsme ke švagrové (partnerova sestra), měli dvě malé holky, plus tam byla tchýně s partnerem. Takže celkem velká sešlost o osmi lidech.
Bylo to trochu bláznivé, hodně lidí, ale také hodně legrace.
Když se malej narodil, jeli jsme od nich separé (hlavně kvůli spaní přes den), to bylo klidnější, komornější, ale také krásné, stíhaly se i pohádky ![]()
Letos to je ještě složitější, protože tchýnin partner se zranil, takže letos to bude asi „každá rodina sama za sebe“ a pak se sejdeme 27.12. všichni dohromady u tchýňky.
Co je lepší? Nedokážu se rozhodnout. Domácí pohoda je skvělá, ale ten drobnej zmatek, kam šlápneš, tam dítě, ale pak zase velká rodina u stolu, to je také krásné.
@aterka píše:
Achjo, mamka ted co má přítele, nemá čas. Táta už není, babička taky zemřela před pár lety. Manželovo rodiče bývají vždycky sami. Já bych taky uvítala, kdyby někdo pomohl, nějak nevím, jak to všechno s miminem stihnu. Manžel s dcerou pomáhají, ale u plotny a vánočky budu muset kralovat já, jinak bude kapr a vánočka na uhlí, salát leda tak pro slepice…no dokážete si to představit. Ale tohle nějak zvládnem. Spíš je mi smutno, že to ztratí to kouzlo, že je nás víc pohromadě.
Hihi, nemělo by to být obráceně, jakože maminka doma pláče, že zůstanou s tatínkem sami, protože dítě vyletělo z hnízda?
Proboha ženská, nefňukej, však nejsi sama, máš dvě děti a manžela. I máma má právo být šťastná a žít si svůj vlastní život, nemůžeš po ní chtít, aby trávila čas jen s vámi. Pokud je zamilovaná, tak to je pochopitelné, že na vás má míň času. Nabal mimino do kočáru, pošli manžela ven a můžeš vařit a péct dle libosti. Stromek může se starším ozdobit on a pak večer se půjdete projít všichni a manžel jen odběhne zamknout, protože jste přece (jako!) zapomněli, rychle nahází dárky pod stromek, nechá za dveřmi mobil se speciálně nastaveným vánočním zvoněním a poběží za vámi. Pak přijdete z krátké procházky, jeden z vás nenápadně začne prozvánět ten mobil za dveřmi a pak už stačí říct - jé, musíme potichu, už je tu Ježíšek. No a dítě nezjistí nic. Že zvonil mobil, co leží na botníku, ho nenapadne. Jen pak nezapomeňte vyměnit zase zvonění za normální ![]()
@Sinquinita a nemáte kamarády také páry bez dětí?
Udělat si vánoce s nimi? To je taky super. Zažila jsem jeden rok a bylo to ![]()
Letos sme se dohodli, že bysme to chtěli znovu zopakovat, ale kvůli dětem už to nebudeme dělat přímo na štědrý den, ale až 25.12.
Sejdeme se u kamarádky doma k večeru (poté co se všichni vrátíme od babiček) a budem tam přespávat. Uložíme tu malou zvěř a posedíme v šesti dospělých. Pěkně pohádky, pokec, nějaký ten alkohol, jednohubky. Možná uděláme „pyžamový“ večírek. Beztak je to pohodlnější než být ve slavnostním ![]()
Pak rozložíme gauč, přitáhnem spacáky a budem spát kdo kde padne ![]()
@Amys No ona ten čas s náma moc netráví, nevím, jak jsi přišla na to, že je pořád s náma. Ale já jí to nezazlívám. To jsi špatně pochopila. MOžná trochu fnukám, protože nás bývalo ještě před pár roky u stolu hodně. A já to zkrátka měla ráda. Ale tak návštěvy proběhnou ty další dny no…