Štědrý den večer - poprvé sami

853
17.12.15 11:58

Štědrý den večer-poprvé sami

Ahoj,
zajímalo by mne, jak trávíte Štědrý den a večer. Jestli jen vaše úzká rodina ( mám, táta, děti) nebo širší ( babičky a dědové apod.). Já jsem byla zvyklá na tu širší, minimálně jsem vždy trávila svátky s mojí mamkou a tátou. Táta před pár lety zemřel. Nyní má mamka přítele a chtějí být jen sami. Starší dcera je z toho smutná, že s námi babička nebude. A mně je z toho popravdě taky trochu smutno. Budem poprvé sami čtyři ( s miminkem).Přemlouvat mámu nechci. Chápu, že její přítel, ač vycházíme dobře, nechce trávit Štědrý večer,,na návštěvě" u mladých. Ale je mi to fakt líto, mám ráda, když je víc lidí u stolu. navíc babička vždycky trochu pomohla udělat Ježíška. Šla s dcerou na procházku, nebo my a ona zvonila…Dcera ještě věří a nějak nevíme, jak to uděláme. POněvadž stromeček je v obývákokuchyni, do toho mimino.
Napište, jak trávíte svátky vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1017
17.12.15 12:01

Když jsme bydleli v zahraničí, tak jenom rodina (2+3), když už jsme byli na stálo v Česku, tak první rok taky jen užší rodina a po večeři přišli rodiče atd. Letos jsme na první Vánoce v novém domě a bude nás moc :) 2+3 děti, sourozenci s polovičkama a s dětma, rodiče a prarodiče :potlesk: Bude to velký, moc se těším :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
17.12.15 12:02

@aterka U nás je na Štědrý večer ještě teta a jeden dědeček, takže je nás celkem 8. Jsou to moc hezké svátky. Umím si teda představit, že bychom byly jen rodiče s dětma, ale pro mě by to byla mnohem větší honička. A u nás děti na Ježíška taky věří. Jeden dospělý zůstává doma a ostatní jdou na balkon zapalovat prskavky, aby nás Ježíšek našel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1740
17.12.15 12:02

Ahoj, slavíme s mými rodiči, bydlí o patro níž, jinak si to ani nedovedu představit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2292
17.12.15 12:03

My vzdycky travily s rodici a i babicky, co mame se setrou deti jsme vzdy u nasich, i kdyz pritel by radsi aby jsme byly sami, ale ja si neumim predstavit stedry verer bez rodicu atd. navic pritel ma deti z predchoziho vztahu a ty prijdou asi navecer tak jeste nevim jak to zkloubime :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
853
17.12.15 12:04
@H8N2O4S píše:
Když jsme bydleli v zahraničí, tak jenom rodina (2+3), když už jsme byli na stálo v Česku, tak první rok taky jen užší rodina a po večeři přišli rodiče atd. Letos jsme na první Vánoce v novém domě a bude nás moc :) 2+3 děti, sourozenci s polovičkama a s dětma, rodiče a prarodiče :potlesk: Bude to velký, moc se těším :jazyk:

To ti teda závidím. Já se obávám, jestli mi právě z toho nebude smutno, dcerce určitě ano a potažmo i mně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4140
17.12.15 12:04

My trávíme Vánoce sami dva s manželem. Děti nemáme. Jsem zvyklá na slavení Vánoc spíše s užší rodině, babičky, dědečkové ani žádné tety s námi nikdy na Štědrý den neslavili. Myslím, že,,sami" čtyři není vůbec žádná tragédie. Buď ráda, že máš svoji rodinu. Jsou lidi na Vánoce i úplně sami, nebo ženský sami s dítětem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
17.12.15 12:05

Travili jsme vzdy v úzkém kruhu rodinném. Letos trávím s mamcou a mým přítelem. Ale nevadí mi trávit Vanoce i bez rodiny.
Jinak nasi kdyz jsme jeste verili na Jeziska, nas zavřeli v pokoji a nanosili darky. Jeden z vas muze byt s detmi a druhy rict, ze se jde podivat jestli uz Ježíšek přišel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
17.12.15 12:07
@aterka píše:
To ti teda závidím. Já se obávám, jestli mi právě z toho nebude smutno, dcerce určitě ano a potažmo i mně.

Já ti nevím, je potřeba to brát jak to jde. Maminku chápu, že chtějí být sami. No nás bude kolem 25, naštěstí všichni pohodáři a věřím, že si to fakt uděláme krásný. Přes rok se skrz práci nemáme moc možností v takovém počtu sejít, tak aspoň ty Vánoce ať stojí za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
17.12.15 12:08

Letos budeme u mých rodičů, já s manželem a moji dva sourozenci (jeden sám, druhý se ženou a dvěma dětmi). Původně jsme měli být letos s manželem poprvé sami v našem v novém domově, ale nakonec mi to přišlo líto, tak jdeme společně k mojí mamce (tak, jak jsem trávila každé Vánoce, manžel býval u své rodiny, ale ti to moc neslaví, tak se rozhodl že letos budeme pohromadě u našich). Má to tu správnou vánoční atmosféru, moc se těším :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
853
17.12.15 12:10

Achjo, mamka ted co má přítele, nemá čas. Táta už není, babička taky zemřela před pár lety. Manželovo rodiče bývají vždycky sami. Já bych taky uvítala, kdyby někdo pomohl, nějak nevím, jak to všechno s miminem stihnu. Manžel s dcerou pomáhají, ale u plotny a vánočky budu muset kralovat já, jinak bude kapr a vánočka na uhlí, salát leda tak pro slepice…no dokážete si to představit. Ale tohle nějak zvládnem. Spíš je mi smutno, že to ztratí to kouzlo, že je nás víc pohromadě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
17.12.15 12:10

@aterka od 18 jsem trávila štědrý den sama nebo s přítelem, později manželem. Teď trávíme svátky taky jen s dětmi. Moje rodina daleko, tchýni pravidelně zveme, pravidelně odolává, prý nám nechce překážet - přitom ji tu rádi uvidíme. K ní chodíme aspoń 25 na oběd, k našim je to moc daleko, takže si voláme. Já si neumím představit nebýt sama s dětmi - prostě je to v úzkém kruhu rodinném, tak nám to vyhovuje :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11176
17.12.15 12:11

Ahojky, u nás je zvykem jen úzká rodina, ale co je moje mamka sama, je s námi (mnou, přítelem a dcerkou). Mě osobně by se strašně líbilo, abychom byli celá banda, babičky, dědeček, sourozenci od přítele a jejich děti a tak, přijde mi to veselejší, ale chápu, že reálně se to asi nedá. Asi blbý přirovnání, ale líbí se mi to v těch amerických filmech, že jsou všichni takto dohromady, všude plno lidí, dárků, jídla, pití, dětí a tak. Škoda, že u nás to není až tak běžné a netroufám si to navrhnout, protože z mé strany jde v podstatě jen od mamku, od přítele je to velká kupa:-). Trochu mi to kompenzuje pak rodinná sešlost na Štěpána, kde se právě takto všichni sejdeme, tak zase 2× po sobě by to bylo hloupé:-). Je tam i druhá vlna dárků (hlavně pro děti) a je to moc fajn. Na to se vždy moc těším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
17.12.15 12:14

Tak my jsme doposud byli na Štědrý den u rodičů a letos první rok sami s prckem ve třech. Jsem z toho taková na rozpacích, protože na jednu stranu se těším, že budeme konečně spolu sami, vytvoříme si vlastní tradice a tak… no a na druhou stranu bych tu chtěla mít i rodinu, ale to je bohužel neproveditelné :( Bude to jiné no, člověk má Vánoce s něčím spojené a teď si bude muset zvyknout na nové. Uvidíme, zda to bude lepší či horší. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
17.12.15 12:14

Celých dvacet roků trávíme štědrý den sami s mužem a dětmi.
Teď jsem ale začala mít chuť udělat tu velkou hostinu, jak je známá z amerických filmů. :mrgreen:
Zvala jsem letos mé i manželovy rodiče, ale každý chce být doma. :mrgreen:
S postupujícím věkem mi taky přijde důležitější poskytnout stůl těm, kteří jsou sami, takže bych ráda pohostila i nějakého vzdálenějšího (nejen) příbuzného, byl-li by osamocený. :)

Příspěvek upraven 17.12.15 v 12:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová