Stěhovat se v 18?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34473
25.10.16 07:28
@Šťastná.máma.4 píše:
Já říkám, že ono těmi zákazy, se to někdy jen zhorší, já se odstěhovala, školu dodělala dálkově a přitom jsem si vydělala tolik, abych mohla fungovat. Samozřejmě souhlasím s tím, že škola je v tomto sledu nejdůležitější, ale lze to zvládat mnohými způsoby.

Tak nesmí to být zákazy typu „protože proto“ nebo chování hraničící s omezováním svobody dítěte. To potom beru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.10.16 07:31

I

@terien píše:
Já jsem asi konzerva, ale bydlení u přítele nebo nastěhování si přítele domů když ještě studujes SŠ je proti memu přesvědčení. Kdybys byla moje dcera tak to nedovolim. Svoje dítě bych tedy v tomto nepodporovala. Ve volnu ať se schází, o víkendu u sebe přespí ale společný život až po škole. Na to aby ses starala o domácnost máš času dost.
Ale souhlasim že hodně záleží na přístupu rodičů. Pokud nedají mladým dýchat i když k tomu nemaji důvod tak se prostě seberou a jdou.

Jenže ona je v 18cti dospěla, kdyby šlo o to co muže a nemůže, pakliže bych neřešila slušnost, muže se na den 18ctin sebrat a jít, pokud se o sebe zvládne postarat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
25.10.16 07:31
@Didina_didi píše:
Bydlela bych s přítelem. Ne sama. Jde mi o to. Ze ať se to rodičům líbí nebo ne, jsem uz dospělá. Vím co se má a nemá dělat. Všichni chceme, abych měla školu. Ja to vím a taky se toho držet budu. Jen chci říct, že kdybychom bydleli na baraku s rodiči, byli bychom oba hlídáni a nebylo by žádné soukromí. Jen nevim, jak jim to normálně předložit, aby se to řešilo v klidu.
A ano, ve 14 jsem pod zákonem byla. S rodiči jsem měla kvůli přítele doma peklo. Jenže ted je to jiné. Pochopili, že to není žádný baraba bez práce, mravnosti a cti. Mají ho rádi. Jenže, chceme vlastní soukromí. A hypotéku by platil i on samozřejmě. Jelo by se půl na půl.

Jestli se uzivite sami bez cizi pomoci, tak ano klidne bych te nechala zit s pritelem. Jinak i kdyz ti je 18 nemas narok na soukromi - nebo nebna takove jake si predstavujes. Pokud bych te zivila, tak u me by to neproslo a byla bys s rodinou pohromade.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
25.10.16 07:33
@Jana206 píše:
V první řadě máš nárok na výživné od obou rodičů, lze to řešit soudně. Nejsi závislá jen na brigádách.

Hele a když tady operujes tím jaký má práva, víš i jaký má vůči rodičům povinnosti? Tohle je dneska typický, každý ví na co má právo a konec :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
25.10.16 07:34
@Šťastná.máma.4 píše:
Jenže ona je v 18cti dospěla, kdyby šlo o to co muže a nemůže, pakliže bych neřešila slušnost, muže se na den 18ctin sebrat a jít, pokud se o sebe zvládne postarat sama.

No pokud studuje mohla by po rodicich chtit alimenty i kdyz odejde z vlastni vule.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
@terien píše:
Tak nesmí to být zákazy typu „protože proto“ nebo chování hraničící s omezováním svobody dítěte. To potom beru.

Myslím, že kdyby jí máma za všechno třeba nepeskovala, holka by nechtěla ani,,utíkat", líbil by se mi model víkendy si buď u partnera přes týden bych rada, aby jsi byla spíše doma. A tak… jenže ono to je o tom ty děti spíše vychovat tak, aby samy chtěly se učit, najít dobrou práci, nalézt do postele s každým, proste aby vnitřně věděly co je a dobre a co není pro jejich budoucnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
@Šťastná.máma.4 píše:
Jenže ona je v 18cti dospěla, kdyby šlo o to co muže a nemůže, pakliže bych neřešila slušnost, muže se na den 18ctin sebrat a jít, pokud se o sebe zvládne postarat sama.

Jasně že může, ale nemůže se divit že z toho rodiče budou skákat radostí do stropu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
25.10.16 07:35
@terien píše:
Hele a když tady operujes tím jaký má práva, víš i jaký má vůči rodičům povinnosti? Tohle je dneska typický, každý ví na co má právo a konec :pocitac:

A jaky ma povinnosti vuci rodicum v 18 letech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
25.10.16 07:37

@terien Soud je krajní moznost, pokud se nedohodnou. Zakon hovoří jasně, pokud studuje a nevda se, do 26 let k ní mají vyživovací povinnost, i k dítěti, které by se jí případně narodilo.
Nikde nepisu, ze tam ma hned zitra jit, jen informuji o vsech moznostech.
Dale ma právo převést si přídavek na dítě na sebe, pokud rodice pobírají.

Chápu touhu po samostatném životě a bydlení, chápu, ze 26 letý chlap nebude chtít jit bydlet k nim.Ne vzdy bydleni s chlapem musí nutně znamenat ukončení školy a špatnou životní cestu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.10.16 07:37
@terien píše:
Jasně že může, ale nemůže se divit že z toho rodiče budou skákat radostí do stropu.

To je pravda, rodiče s tím nic neudelaji, ale nemusí projevit absolutně žádnou radost, podporu. Možná kdybych viděla, ze je dítě takto rozhodnu a nezměnim jeho rozhodnutí. Sedla bych si s nim, řekla mu proč si myslím, ze to z nebo pohledu není dobrý nápad, ale ze samozřejmě do jistě míry chápu, ze chce zkusit se osamostatnit a ze bych s nim nadále rada měla dobře styky a věděla jak se mu daří, v případě toho, ze by to nezvládlo, ze má právo se kdykoli vrátit domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.10.16 07:39
@Šarlota4 píše:

Rodiče mají vůči svým dětem vyživovací povinnost. A platí to i obráceně. Děti se musí o své rodiče i prarodiče starat, když oni sami se starat nemohou. Pro ty, kteří to nevědí sami od sebe, to říká zákon o rodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
25.10.16 07:39
@Šťastná.máma.4 píše:
Myslím, že kdyby jí máma za všechno třeba nepeskovala, holka by nechtěla ani,,utíkat", líbil by se mi model víkendy si buď u partnera přes týden bych rada, aby jsi byla spíše doma. A tak… jenže ono to je o tom ty děti spíše vychovat tak, aby samy chtěly se učit, najít dobrou práci, nalézt do postele s každým, proste aby vnitřně věděly co je a dobre a co není pro jejich budoucnost.

Souhlasim. Na druhou stranu v 18 je spousta lidí ještě v „telecím“ věku a nedokáží všechno domyslet, vidí to jak Hurvínek válku. Navíc proč takhle spěchat, hnát se do starostí a povinnosti,… I to by mi bylo u mé dcery líto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
25.10.16 07:42
@Šarlota4 píše:
Úplně stejný jako ve 40 nebo v 60, to snad víš.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
25.10.16 07:44
@Šarlota4 píše:
No pokud studuje mohla by po rodicich chtit alimenty i kdyz odejde z vlastni vule.

Presne tak. A kdyby teoreticky žádala o nějaké dávky od státu, v první radě by jako studentka musela mít výživné od obou rodičů.
Chápu, ze to zdejší expertky pobourilo, ale je to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
25.10.16 07:46
@Jana206 píše:
@terien Soud je krajní moznost, pokud se nedohodnou. Zakon hovoří jasně, pokud studuje a nevda se, do 26 let k ní mají vyživovací povinnost, i k dítěti, které by se jí případně narodilo.
Nikde nepisu, ze tam ma hned zitra jit, jen informuji o vsech moznostech.
Dale ma právo převést si přídavek na dítě na sebe, pokud rodice pobírají.Chápu touhu po samostatném životě a bydlení, chápu, ze 26 letý chlap nebude chtít jit bydlet k nim.Ne vzdy bydleni s chlapem musí nutně znamenat ukončení školy a špatnou životní cestu.

Já vím co hovoří zákon i spoustu věcí chápu ale koukam na to z pohledu rodice a myslím že rok a půl to u rodičů ještě vydrží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí