Stěhovat se v 18?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5299
25.10.16 07:46

Já jsem se odstěhovala v 18ti, našla jsem si práci a byt jsem sama utáhla, k tomu jsem studovala vysokou školu. Naši mě podpořili a měla jsem u nich vždy dveře dokořán. Zkus to s nimi rozumně probrat, nejlépe s tím, že se ale už budeš živit sama / s přítelem. Ale jednodušší bude počkat ještě ten rok, než dostuduješ střední školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
25.10.16 07:50
@Jana206 píše:
Presne tak. A kdyby teoreticky žádala o nějaké dávky od státu, v první radě by jako studentka musela mít výživné od obou rodičů.
Chápu, ze to zdejší expertky pobourilo, ale je to tak.

Zlato jedna věc je, že dozenes rodiče k soudu a vymuzes si něco na co máš právo a druhá věc jsou mezilidské vztahy které tím určitě nevylepsis a vlastní schopnosti a zodpovědnost když si tedy chci hrát na dospělou. Doufej že jednou nebudeš jako expertka stát u soudu a proti tobě vlastní dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
25.10.16 07:50

Pokud se chceš odstěhovat, musíš dokázat za sebe převzít odpovědnost. Pokud chcete bydlet společně s rodiči, tak to soužití musí mít nějaký pravidla. Normální věc

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
25.10.16 07:55

Nechapu, proc chce jit pritel v 26letech zpet k rodicum do baraku kdyz ma vlastni byt. To je prece krok zpet. Jestli se matinka takhle vybarvuje, tak s ni budes mit peklo, ptz te ma za mladou studentku, co o zivote nic nevi a muze kecat i do veseni pradla. To je pak od rodicu k rodicum a zmena je nulova ne-li k horsimu.

• Citovat
  • Upravit
44228
25.10.16 08:00

@terien zklidni hormon, ja bych se s dcerou a jejím přítelem dohodla, dala ji přiměřené kapesné a nechala ji jít. Kdyby to z nejakeho duvodu potřebovala posvětit soudem, jde jen o dohodu. V praxi je to častější, nez si myslíš. Zrovna dospěla studující vnučka známé, která s ni zije ve společné domácnosti, potřebovala výživné od soudu uz jen k vuli vyřízení přídavků sama na sebe.Na obou stranách ma vztahy dobré, slo jen o formalitu.

Predstavuji si to nejak tak, jak pise @JituleF

Prisla jsem jen poradit zakladatelce, jaké jsou moznosti, protože to v 18 letech nemusi vědět, pokud nestuduje skolu se zaměřením sociální oblast.Ne diskutovat s vámi o tom, jestli a za jakých okolností je to správně a o vzájemné vyživovací povinnosti rodičů a dětí. Na to nemam čas :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
25.10.16 08:02
@Šťastná.máma.4 píše:
@malinikaTak jak tady píšete vy dvě, jsem měla stejné rodiče já :roll: oba vysokoškoláci s dobrými příjmy a stálým zaměstnáním, jejich přístupem to skončilo tak, že jsem ještě před 18ctinami oznámila jsem těhotná, soudně si nechala povolit svatbu s přítelem a s nimi nekomunikuji dodnes. Tak aby jste taky jednou se nedivily :nevim:

Jakože rodiče můžou za to, že jsi v 17 otěhotněla? :lol: A jak to dokázali? :lol:

• Citovat
  • Upravit
34473
25.10.16 08:07
@Jana206 píše:
@terien zklidni hormon, ja bych se s dcerou a jejím přítelem dohodla, dala ji přiměřené kapesné a nechala ji jít. Kdyby to z nejakeho duvodu potřebovala posvětit soudem, jde jen o dohodu. V praxi je to častější, nez si myslíš. Zrovna dospěla studující vnučka známé, která s ni zije ve společné domácnosti, potřebovala výživné od soudu uz jen k vuli vyřízení přídavků sama na sebe.Na obou stranách ma vztahy dobré, slo jen o formalitu.

Predstavuji si to nejak tak, jak pise @JituleF

Prisla jsem jen poradit zakladatelce, jaké jsou moznosti, protože to v 18 letech nemusi vědět, pokud nestuduje skolu se zaměřením sociální oblast.Ne diskutovat s vámi o tom, jestli a za jakých okolností je to správně a o vzájemné vyživovací povinnosti rodičů a dětí. Na to nemam čas :mavam:

To víš že jo :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.10.16 08:08

Máš hodně tolerantní rodiče slecinko, když smíš u vašich bydlet s přítelem.
Ale ty si toho nevazis vůbec.
Takovi tolerantní rodiče (měla jsem stejně) co by za to dali jiné decka co jich matky drží doma dokud tam bydlí a nikam nesmí a nic.
Ty si oficiane zadaná, tak nechtějí reci, že se někde tahas z jinýma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
25.10.16 08:11
@terien píše: Úplně stejný jako ve 40 nebo v 60, to snad víš.

Tak mi odpovez konkretne. Protoze ja o zadnych zakonnych povinnostech nevim. Vim o povinnosti postarat se o nemohouci/stare/nenocne rodice a taky to, ze i dite muze mit vyzivovaci povinnost vuci rodicum. Coz, ale neni momentalne zakladatelky problem.

Edit. Ted nemluvime o moralce a cti vuci vlastnim rodicum ( pro me samozrejmost )ale zminila si orava a povinnosti, tak me zajimaji ty povinnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.10.16 08:20

Já nejsem a nebudu v tomhle konzerva, pokud si budou chtít dovest přítele/pritelkyni nemám v tom problém, ale pokud to bude někdo staly, kdyby si chteli dovest každý měsíc novy model, tak jim slapnu do úsměvu a pak budu ta nejhrosi megera matka.
Ale pokud se nastaví pravidla a budou se dodržovat nevidím důvod proč jim něco zakazova, mi to zakazování kontaktu přijde ubohé. Jestli u nás ma někdo behem týdne prespat průběžně nebo tu byt fut to už rozdíl nevidim.
My se i pro možnost decek vodit si návštěvu dom stěhovali do většího baraku, aby jsme každém dopřáli svuj pokoj, své soukromí.
A pokud by tu nějaký frajer bydlel neva :pankac: ona je potřeba posekat tráva pravidelně, poryt zahradu, jezdí se neco udělat i k nasim na barak, tchán má vinohrad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
25.10.16 08:20

@Didina_didi Neživíš, tak nepřepínej!!! :mrgreen: Mám děti ve tvém věku a minimálně do dokončení střední školy budou doma. Řekla bych, že jsem dost tolerantní, respektuji jejich názory a partnery, ale přes některé věci prostě vlak nejede. Nejdřív odmaturuj a pak se stěhuj. Z mého pohledu si kazíš život. Potřebuješ už teď být sama a starat se o chlapa a domácnost? Nebuď hloupá, užiješ si toho ještě celý život. Měla by ses učit, bavit, pařit, tančit, cestovat a ne se stěhovat k příteli. Bože jak já ten výraz nemám ráda :cert: A poslední rada. Pokud jsou tví rodiče normální, tak to s tebou nikdo na světě nemyslí tak dobře jako oni. Howgh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
25.10.16 08:33

My jsme se s manželem (tenkrát přítelem) stěhovali v mých čerstvých 19. Poznali jsme se v 18, půl roku spolu chodili, půl roku bydleli v baráku u našich, kde přispíval na energie a jídlo. Jenže jsme měli malý prostor (jeden pokoj, 16m2, my dva a velký pes), míň soukromí, a hlavně v tom pokoji byl dlouhodobě problém s vlhkostí a plísní, a to mi nedělalo vůbec dobře na dýchací ústrojí. Tak jsme našli jeden z nejlevnějších podnájmů, domluvili se s rodičema co a jak a stěhovali se, rodiče nám pomohli. Já měla brigádu, dostudovala střední, studovala dálkově vysokou, rodiče platili školu (studijní materiály atp) a 2000/měs jako,,kapesné"- resp. příspěvek na domácnost. Náklady platil ve větší míře přítel, ale zvládali jsme to. Rodiče chodili občas na návštěvu, byli rádi že se nám daří. Jediný problém nastal na střední, stěhovala jsem se asi dva měsíce před maturou a odmítali mi uznávat omluvenky do školy psané mnou, horko těžko vysvětlovat, že nepojedu za rodiči přes půl města aby mi napsali omluvenku, že jsem ráno byla u lékaře. Od státu jsme na nic nárok neměli, pokud ten druhý nebere v práci vyloženě almužnu, je každému jedno, jak kdo vyžije.
S rodičema máme dodnes velice dobré vztahy, jsou rádi že jsem se brzy osamostatnila a tím i o dost dřív dospěla než moji vstevníci. Momentálně jsme kupovali vlastní dům, rodiče nám tu hodně pomáhají s rekonstrukcí, a jednou sem půjdou i bydlet, budou mít své patro. Manžel je má radši než svou vlastní, dost povedenou, rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
276
25.10.16 08:48

@Kelsey mám to stejně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
25.10.16 09:00

Reaguji na zakládací příspěvek, pak dočtu.
jsi plnoletá, takže doma tě za vlasy držet nemůžou.
ALE.
Samozřejmě je důležité se na to podívat jejich očima - jsi si jistá, že školu doděláš, když budeš s chlapem? To bude jistě jedna ze starostí tvých rodičů.
Pokud víš, že jsi „cílevědomá“, chceš školu dodělat, najít si zaměstnání a žít vlastní život, tak to tak rodičům podej a budou se s tím muset smířit ;)
Pokud máš v plánu se na všechno vykašlat a dny trávit pařením, vykašláním se na školu a pod. tak se rodičům nemůžeš divit, že jim to není - nicméně, jsi plnoletá, můžeš si vlastně dělat co chceš, jen se zamysli, jeslti to, co děláš, je pro tebe dobré nebo ne. Abys pak nesplakala nad vejdělkem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
25.10.16 09:03

Mimochodem, já fakticky bydlela pryč od matky ještě před mými osmnáctinami, po maturitě sem si našla práci a velice brzy sem sbalila tašky. Na názor sem se jí moc neptala, ale u nás byly vztahy jemně řečeno „nestandardní“ :?
Už si to moc nepamatuju, myslím, že nějaká hádka tam proběhla (něco o tom, že jsem nezodpovědná kráva :roll: ), ale což… :mrgreen: to ona si o mě myslela vždycky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí