Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Šťastná.máma.4 píše:
@malinikaTak jak tady píšete vy dvě, jsem měla stejné rodiče jáoba vysokoškoláci s dobrými příjmy a stálým zaměstnáním, jejich přístupem to skončilo tak, že jsem ještě před 18ctinami oznámila jsem těhotná, soudně si nechala povolit svatbu s přítelem a s nimi nekomunikuji dodnes. Tak aby jste taky jednou se nedivily
asi tak, ono se krásně mluví o tom, jak dcerušky ještě ve dvaceti budou držet doma pod zámkem kvůli škole, „divným“ kamarádům, nesprávným chlapům…
Když bude chtít (tím spíš holka, kluci mi přídou větší maminčiny prdelky), tak prostě půjde, možná před maturitou, možná úderem osmnáctých narozenin, ale není moc pák, které by dospělé dítě, které chce vylítnout z hnízda, udrželo doma.
A pak raději, ať jde s požehnáním než za hysterického křiku ![]()
Jak jsem psala, my rodice nejasali a rekli ze pokud budu doma, budu mit ke skole vsechno, jidlo kapesny bydleni… ale jestli chci bydlet sama at teda se vsim, bylo mi 18 a zakazy mi mohli dat ale vedeli ze to bude spis k horsimu, dvere jsem mela otevreny vzdy… bracha ma slecnu u nas doma, protoze uz ma pokoj pro sebe, ma ji rok, je mu 18 a nasi s tim nemaji problem, nechavaji jim jejich soukromy, oni samozrejme doma, kdyz je potreba, pomahaji, Natalie doma dokonce zehli.. je to fajn holka a je fajn vedet s kym bracha travi cas ![]()
Jen dodám, že záleží na tom kdo je jak vyspělej, když je to nerozumný tele, co si mysli ze v 18 muze najednou vsechno, tak to pak nemusi dobre dopadnout… ale nasi mi v zivote nakladali co se zodpovednosti a o sebe se starani tyce
Příspěvek upraven 25.10.16 v 09:42
@malinika píše:
Ano, právo máš. Ale je otázka na kolik je to spravne (i vuci rodičům, kteří Te podporují a snaží se, aby z Tebe něco bylo). Musíš si být vědoma toho, že pokud budeš chodit po brigadach, aby sis vydělala, učení půjde stranou. Což tesne před maturitou nepovažuji za rozumný krok. S tímto bych jako rodič mela největší problém.
A až odejde za dva roky na vysokou, tak už to v pořádku bude, jo? Pokud se o sebe sama postará, tak ať se odstěhuje, je dospělá.
Já chodila na brigádu denně celou SŠ a odmaturovala jsem s vyznamenáním, kdyby tě to zajímalo.
@Mar__tanka1983 píše:
asi tak, ono se krásně mluví o tom, jak dcerušky ještě ve dvaceti budou držet doma pod zámkem kvůli škole, „divným“ kamarádům, nesprávným chlapům…
Když bude chtít (tím spíš holka, kluci mi přídou větší maminčiny prdelky), tak prostě půjde, možná před maturitou, možná úderem osmnáctých narozenin, ale není moc pák, které by dospělé dítě, které chce vylítnout z hnízda, udrželo doma.
A pak raději, ať jde s požehnáním než za hysterického křiku
Není žádná páka, pokud dítě není lenoch, který si bude užívat rozmazlování ve formě peněz, což mi zase nepřijde moc výchovné. Já měla s mamkou skvělý vztah a mám, s celou rodinou, ale prostě jsem v 19 odešla na školu a živila se sama, starala jsem se o sebe sama a dělala jsem si, co jsem chtěla. Dospělý člověk na to má právo a NIKDO mu to nemůže zakazovat.
@radkka Ano, kdyby potom šla na VŠ, ať se klidně sestěhují. SŠ vnímám jako předěl, kdy člověk nezůstane úplně bez vzdělání.
Jako nemám problém, aby u nás případní nápadníci za pár let zůstávali přes víkend. Ale spolubydlení v tomto období opravdu podporovat nebudu. Doufám, že mé děti se mi podaří vychovat tak, aby to vnímaly stejně.
@malinika píše:
@radkka Ano, kdyby potom šla na VŠ, ať se klidně sestěhují. SŠ vnímám jako předěl, kdy člověk nezůstane úplně bez vzdělání.
Jako nemám problém, aby u nás případní nápadníci za pár let zůstávali přes víkend. Ale spolubydlení v tomto období opravdu podporovat nebudu. Doufám, že mé děti se mi podaří vychovat tak, aby to vnímaly stejně.
Ale, že se ti to nebude líbit je asi jediné, co zmůžeš. Já neříkám, že bych byla nadšená, ale je dospělá, je to už její věc.
@malinika píše:
To doufá asi většina normálních rodičů..
@radkka píše:
Ale, že se ti to nebude líbit je asi jediné, co zmůžeš. Já neříkám, že bych byla nadšená, ale je dospělá, je to už její věc.
Na to mám jiný názor. Dokud ji živím a mám vůči ní jako rodič nějaké povinnosti, tak to její věc není. To je stejné jako 18 leté dítě, které odmítá rodičům ukazovat svůj prospěch na SŠ. Také je to právně v pořádku, protože mu je 18, ale z lidského hlediska to v pořádku není.
@Nikous12 Což mi přijde od rodičů jako rozumný návrh. Jsi dospělá a chceš se osamostatnit, ok, se všemi právy i povinnostmi. Je Tvou prioritou studium, ok, platí rodiče a navíc se k Vám může přestěhovat Tvůj přítel. Přijdou mi hodně tolerantní.
Zahlídla jsem někde, že se chcete sestěhovat s přítelem do vlastního bytu a budeš platit polovinu hypotéky a všeho? S prezenčním studiem na SŠ?
Nechci být černým prorokem, ale abys utáhla všechny finanční závazky, budeš muset regulérně nastoupit do práce a škola půjde stranou. A jen se ZŠ dobrou práci snadno neseženeš.
Když u rodičů bydlí i přítelkyně Tvého bratra a funguje to, proč vidíš jako takový problém, že bys tam bydlela se svým přítelem i Ty?
@malinika píše:
@radkkaNa to mám jiný názor. Dokud ji živím a mám vůči ní jako rodič nějaké povinnosti, tak to její věc není. To je stejné jako 18 leté dítě, které odmítá rodičům ukazovat svůj prospěch na SŠ. Také je to právně v pořádku, protože mu je 18, ale z lidského hlediska to v pořádku není.
Ale kdyz povi ze jde a ze od vas nechce ani korunu tak uz ji zivit nebudete a jeji vec to bude
@demian píše:
@Nikous12 Což mi přijde od rodičů jako rozumný návrh. Jsi dospělá a chceš se osamostatnit, ok, se všemi právy i povinnostmi. Je Tvou prioritou studium, ok, platí rodiče a navíc se k Vám může přestěhovat Tvůj přítel. Přijdou mi hodně tolerantní.Zahlídla jsem někde, že se chcete sestěhovat s přítelem do vlastního bytu a budeš platit polovinu hypotéky a všeho? S prezenčním studiem na SŠ?
Když u rodičů bydlí i přítelkyně Tvého bratra a funguje to, proč vidíš jako takový problém, že bys tam bydlela se svým přítelem i Ty?
Nechci být černým prorokem, ale abys utáhla všechny finanční závazky, budeš muset regulérně nastoupit do práce a škola půjde stranou. A jen se ZŠ dobrou práci snadno neseženeš.
Me se tohle netyka, ja kdyz jsem mela v 18 pritele, byl jednak starsi a druhak jsem mela pokoj s mladsim brachou tudis 0 soukromy…
@Nikous12 Omlouvám se, spletla jsem si Tě se zakladatelkou.
@malinika
Jak by se resilo studium v zahranici? Spousta lidi od nas ze stredni slo na rok skoly do USA.. a bydleli tam sice u rodiny ale vlastne „sami“
@Tunrida píše:
Jakože rodiče můžou za to, že jsi v 17 otěhotněla?A jak to dokázali?
Přečti si to ještě jednou, třeba to pochopíš a jestli ne, pomohu ti, myslím, ze par uživatelek to pochopilo až na tebe ![]()