Štěstí v bytě, bez chalupy...

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
12
18.6.19 13:35

Ahoj. My bydlime v krasnem byte v pronajmu. Jsme spokojeni, na vlastni byt nemame, hypoteku nechceme. Nekolik mesicu jsme se trapili vyberem chalupy, ale jsou drahe. Tak jezdime kazdy druhy vikend do hor do penzionu. Neni to drahe, jsme cely den venku, nemusime nic udrzovat a vrazet do toho dalsi penize. Mame dve male deti a letos zacnem stanovat. Chalupa je proste draha zalezitost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22771
18.6.19 13:36

Jsme v bytě v paneláku, bez chalupy nebo zahrádky (tu mají naši, ale tam se dostanu stěží jednou do roka a nějak to poslední dobou už taky není, co bývalo). Jo, takhle když je hezky, kolikrát mě zamrzí, že nemám tu možnost posedět venku, fakt bych to brala všema deseti. Ale baráček v plánu není určitě, chalupa nejspíš taky ne (manžel s tím na 100% nepočítá vůbec, nikdy, ale bůhví, jestli jednou, na starý kolena, nezmění názor). Mně by moc pomohlo mít aspoň balkon. Což není úplně nereálný, už se o tom u nás v baráku několikrát hlasovalo, ale zatím stále není „na pořadu dne“. Doufám, že se jednou dočkám :) Ale náš byt i lokalitu, kterou jsme vybrali, mám moc ráda, teď jsem hodně často s dcerkou venku a snažim se žít tak, jako bych tu zahrádku měla - vzít si ven k hřišti pletení, čtení, kamarádku… Sednout si ven s ledovým kafem. Doma co nejvíc kytek do oken, včetně jahod a rajčat. A i to mě momentálně uspokojuje. Ale my jsme oba s mužem „panelákový děti“, dokonce oba bez toho balkonu :mrgreen: Takže snění o baráčku nebo chalupě je pro oba spíš z oblasti sci-fi (muž teda ani nesní, je to pro něj spíš noční můra - vidí hlavně tu práci s starosti kolem). Věřím, že když jde někdo z domku do bytu, je to hodně velkej a nepříjemnej skok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3903
18.6.19 13:40

Já žila do 20 let na baráku a pak se odstěhovala na byt a nemůžu být spokojenější.
Ano, člověk přijde o tu možnost zahrady - kdykoliv vyjít s kávou ven, pogrilovat, vypustit děti a zvířenu. Ale mě na baráku strašně moc štvalo to, že se tam musí neustále makat (starý barák) - na jedné straně člověk skončí a na druhé může začít. Neustále se do toho lijou peníze a obrovské množství času a energie. A když už nejsou v plánu opravy, tak zase nutná údržba - ať už domu nebo zahrady.
Do toho město ještě zavedlo nedělní klid - kdy nikdo nesmí rušit nikoho hlukem (sekačky atd). Takže všechna práce se MUSÍ stíhat přes týden a nebo v sobotu. Takže to probíhalo tak, že člověk celý týden makal v práci, v sobotu se zedřel doma a v neděli byl rád že žije a nemusí se pohnout.
Teď jsme na bytě, máme tunu volného času a volných peněz, takže jezdíme po výletech. Sem tam nás přátele pozvou na jejich zahrádky, kde pogrilujeme. Rodiče od manžela mají svoji zahrádku, kde se pravidelně scházíme skrz celé léto a bohatě nám to stačí. Takže pokud tě to opravdu takhle moc užírá, tak prostě dál hledej nějaký pozemek na zahrádku.
Já se do baráku vracet nechci, manžel by chtěl ale on zase žil celý život v bytě a vůbec neví jaké množství práce barák se zahradou obnáší.
Můj dobrý kamarád z práce se s rodinou taky přestěhoval z bytu na starší baráček - hlavně kvůli dětem a psům, aby měly kde běhat. No… po třech letech jsou zpět v bytě a jsou moc šťastní, protože mají daleko víc času jak na své koníčky, tak sami na sebe.
Rodiče od manžela taky utekli z baráku do bytu a jsou spokojení. To samé: spousta volného času a peníze, které můžou dát za dovolené. Sice si občas říkají, že by byl baráček fajn, ale doopravdy už by do něj nešli. Už jsou starší a mají obavy jak by to zvládali v pokročilejším věku.
Takže tvému snu o baráčku rozumím, je to krásný život, ale má i pár negativ :) Jsou lidi, kteří by přes to všechno v životě nežili v bytě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
18.6.19 13:41

Asi takhle, pokud toužíš po zahradě, tak tě těžko uspokojí, že někdo jiný je spokojený v bytě. Já ti třeba povím, jak to máme my. Šli jsme do bytu dobrovolně (máme tedy velký balkon i na to zahradničení, ale to je tak vše), abysme neměli starosti kolem baráku. Vyrostla jsem ve velkém domě a vím, kolik je na něm (i na zahradě) práce, jak člověk i když by chtěl dělat něco jiného, musí zrovna třeba posekat trávu nebo natřít plot atd. Nemluvím o finančním odlivu. Díky bytu máme možnost věnovat čas a peníze našim koníčkům, jsme každý víkend někde pryč, po práci si jdeme klidně na prochajdu nebo na pivko a neřešíme. Až děti vyrostou, plánujeme přesun do baráčku mimo Prahu, zatím je to tu pro nás ale nejkomfortnější. Ani na vašem místě bych se nevzdávala vidiny na bydlení v baráku, však stačí hledat. A třeba mezitím splaskne i ta bublina drahých nemovitostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
18.6.19 13:42

Vzdyt nemusite byt v byte navzdy. Jasne, po dobu Tveho rodicaku asi ano, ale postupne muzete nasetrit na vysneny dum, nebo se objevi zahradka k pronajmu… neprestavej to sledovat, polev v nekterych kriteriich pro vyber (cena, stav, vzdalenost) a urcite se casem neco najde :) Ve mestech uz je dnes take dost vyziti pro deti (plavani, cviceni, herny, parky a mnoho peknych hrist)… tak bych to nevidela tak cerne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
18.6.19 13:42

Máme byt, žádnou chatu, nic. Jezdíme na výlety, piknik si uděláme kdekoliv, chodíme do parku. Nemám ráda být na jednom místě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
18.6.19 13:45

My jsme takoví neposedové, že bychom dům prostě nedali - údržba zahrady, stavby… :nevim: Přes týden jsme v práci, manžel většinou až do večera, já přijíždím odpoledne, ale beru hned prcky a psy ven (hřiště, les, park), večer padáme na hubu. O víkendech jezdíme po výletech, o dovolených turistíme, nic nám nechybí. Rodiče mají chatu, občas tam s nimi zajedeme, ale deptá mě, jak si nedokáží dát ani v klidu kafe - pořád je žene jakási nutnost. Posekat trávu, dokud neprší či dokud není hic, vyplet záhon, dokud viz předešlé, opravit plot, okopat chodník, natřít okapy a zábradlí na balkóně, zatřít zateklé fleky na stropě… Prostě furt něco. Neumím si představit tohle provozovat ve velkém na baráku.

Koupili jsme byt, zrekonstruovali ho dle našich představ, už jsme v něm 3. rok a pořád si vychutnávám to, že je to tak, jak jsem si přála… :-) Taky vnímám to, že ten byt je jen taková ulita na přenocování, hlavně v létě, jinak jsme pořád v luftě.

Jo, dokážu si představit tu hezčí stránku bydlení v domě - pořídila bych si pár slepiček, měla svoje vajíčka, psi by se vyřádili bez vodítka… Ale prostě víme, že ta negativa u nás převažují.

Spíš moc nechápu tu dnešní potřebu, kdy spousta lidí míří z bytů do domů, zadlužují se až do důchodu, staví na kdysi orné půdě, bydlí v sídlištích na placato, pořizují auta pro každého dospělého člena rodiny, aby se dostali k civilizaci, rozvážejí děti do škol a školek… :nevim: Ale každému, co jeho jest, my jsme fakt spokojení, ale nedokážu ti říct, jestli je to stav vrozený nebo získaný… :lol: Být tebou, tak si zkusím v klidu sednout a úplně upřímně a reálně si na papír sepsat, pro a proti bydlení v době a v bytě. A uvidíš, jestli tě rozumové argumenty nenasměrují…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15731
18.6.19 13:48

Já byl nejšťastnější v bytě. Pro ženu byl sen barák, tak jsem sen splnil. A osobně jsem z toho dost nešťastnej.
Ne, že bych byl úplný žebrák, ale mít splacený byt, nebo splácet vícemilionovou hypo na barák je už trochu rozdíl.
Do toho o 100% více starostí, naprosto nulové soukromí a do toho další opruz - jeden v neděli rozjede sekačku, druhýmu dělá v noci bordel hlučné čerpadlo k bazénu, třetí pálí každou noc odpadky v kotli. Do toho má snad každý kočku a ty se domluvily, že budou chodit s**t na náš pozemek. Do toho se min. jednou týdně najde magor, který zastaví před naší garáží, druhej soused zase nechává vzkazy na autě, ať parkuji jinde, že nemůže se svého pozemku vyjet, přitom jsem si nevšiml, že by tam měl kamion s návěsem a tak pořád něco. @Anonymní dnes v 13:16 víš, ono že má každý barák vůbec neznamená, že na to má. Hodně známých má také baráky, ale hypotéku do 70 a chodí na trávu, protože i Lídl je drahý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22771
18.6.19 13:55

@Zumpa Ha ha, tak to je krásně realistickej pohled :) Já si v tom našem paneláku občas zanadávám, když někdo v noci pere, jinej kouří každou chvíli z okna (čímž jde smrad a kouř otevřeným oknem k nám do bytu), občas mě fakt štve dupání a rány a jindy zas ten pocit, že my svým dupáním a ránama nejspíš někoho taky pěkně obtěžujeme :oops: A řikám si - jo, tohle bysme v baráku řešit nemuseli. A ejhle :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2160
18.6.19 14:08

Jsou bytový typy a jsou barákový typy. I když ti tady někdo řekne, že je spokojenej v bytě, tak tebe to stejně ve skutečnosti neuspokojí, protože po tom baráku budeš prahnout úplně stejně. Člověk by neměl být tam, kde ho to netěší. Zase na druhou stranu, co jsem tak pochopil, nikdo z tvé rodiny nikdy barák neměl, takže bych měl strach, jestli si to až příliš neidealizuješ. Ono je skutečně fajn vyběhnout na zahradu a tam fungovat celej den (já jsem barákovej, takže do bytu bych nechtěl). Ale je třeba si uvědomit, že to je jenom jedna stránka věci. O ten barák a o tu zahradu se musíš starat několikanásobně víc než o byt a je otázka do jaké míry si to dokážeš představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30634
18.6.19 14:10

Ja jsem vrozene spokojena v byte. Pro zmenu cela sirsi rodina nechape, proc jsme si koupili byt v Praze, kdyz jsme meli „na barak za Prahou“. Ja neridim, chlap nerad. My jsme fakt spokojeni s MHD, co jezdi kazdou chvilku. Uplne mi staci, co je prace na byte, jeste zahradu k tomu, to tak :mrgreen:. Ale to ma kazdy jinak, z nasich odpovedi nic nevyspekulujes :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
18.6.19 14:10

Já jsem štastná v bytě, nový dům v Praze je absolutně nad naše možnosti a mimo Prahu nechci. Kupovat něco staršího by mě ani nenapadlo, vidím to v okolí, místo radosti je to skoro vždy jen velká starost a neskutečná, ale fakt neskutečná pokladnička na peníze. Máme teda možnost vyjet na víkend na chatku. (Krásný pozemek, ale chatička velmi skromná) Píšeš, že teď je koupě chaty nad vaše možnosti, ale to je teď, za pár let může být všechno jinak. ;) Navíc plno rekreačních chat se dá dnes koupit za vcelku slušné peníze, takže já bych přemýšlela tímto směrem. Pro mě je to ideál, bydlet v bytě a mít kam vypadnout - na chatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15731
18.6.19 14:16

@Alushka.S Ale černá díra na peníze je i nový barák. Všichni, co stavěli, překročili rozpočet. A on když máš rozpočet na krev na 3,5M a pak zjistíš, že ti skoro další milion chybí, tak je to provaz. A to vynechám otřesnou kvalitu a nebetyčnou drzost dodavatelů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
18.6.19 14:19

@Zumpa proto jsme predjednali hypotéku s patřičnou rezervou. Pak nás presvihnuti rozpočtu nechávalo v klidu a naopak jsem mohla přidávat různé prvky, jak bylo třeba. S kvalitou jsme naštěstí problém neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15731
18.6.19 14:19

@krtek93 Jsem si vzpomněl:

Existuje legenda, která říká, že v neděli po sedmé ráno jsou zdi paneláku nejměkčí.

A u toho obrázek s vrtačkou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1