Štítná žláza, AMH a snažení se

7
14.1.26 15:25

Štítná žláza a AMH

Dobrý den, prosím o zkušenosti, jestli se s tím někdo také potýkal.
Byla jsem na vyšetření AMH a přišly mi výsledky. Zároveň mi vyšla TSH 6,19 (snížená funkce štítné žlázy). Má někdo podobnou zkušenost a podařilo se vám i s těmito hodnotami otěhotnět? Na endokrinologii docházím pravidelně, beru Euthyrox 125 a téměř vždy mi říkají, že jsou hodnoty v pořádku. Teď mám ale trochu obavy, jestli to nebude mít vliv na otěhotnění. Máte prosím někdo zkušenost se sníženou funkcí štítné žlázy a úspěšným otěhotněním?

Další dotaz mám k hodnotě AMH – vyšlo mi 3,3. Bylo mi řečeno, že pokud bych chtěla například dva roky čekat, doporučovali by zamražení vajíček. Je to opravdu tak vážné?
Podle tabulek co jsem hledala a našla bych měla být ve svých 30 letech v normě. Překvapilo mě, že by to mohlo tak rychle klesat a za pár let už by to mohl být problém.

Případně budu ráda i za tipy na doplňky stravy, které by mohly podpořit plodnost. Momentálně beru od Verry – plodnost a těhotenství a Omega-3, ale zatím bez výsledku.

Moc se omlouvám za delší rozepsání a předem děkuji za vaše zkušenosti a poznatky. 🤍

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
279
14.1.26 19:07

Ahoj, hodnota AMH je dobrá. Pokud chceš čekat dva roky, tak nemyslím, že by AMH byl problém. Někdy rádi straší a tlačí do něčeho kvůli penězům.
Ale můžeš si nechat i z krve vyšetřit FSH - to se dělá i na pojišťovnu, a pokud je nízké, určitě vaječníky pracují. Dle AMH ale aktuálně ano.
Ale to TSH je vysoké. Nejen pro otěhotnění, ale i běžně. Nejsi unavená, studená, zpomalená, nemáš zácpu?
Určitě si dojdi na endokrinologii nebo aspoň k obvodní, dají ti něco (Eurtyrox, Letrox), aby ti to TSH kleslo. Alespoň kolem 2-3.
FT4 máš OK?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
14.1.26 21:25

Ahoj, ja nemam stitnou zlazu vubec a beru take Euthyrox. 2 mesice po operaci jsem otehotnela a dnes mam jiz zdraveho dvouleteho chlapecka. Behem tehotenstvi jsem byla myslim 2× na endokrinologii a navysovaly my hodnoty :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69032
14.1.26 23:42

TSH rozhodně hodnot v pořádku nejsou (a to ani pro nikoho, kdo zrovna neplánuje těhotenství), ideál je srazit to před otěhotněním někam k 1, maximálně 2. Je samozřejmě možno, že doteď jsi v pořádku byla a teď to vylítlo, ale tak jako tak, doporučuji kontaktoat s těmito výsledky svého endokrinologa a zdůraznit mu, že chceš otěhotnět.
AMH je naopak zcela v norě a pokud tě někde straší, že za dva roky budeš s touhle hodnotou neplodná a je třeba si nechat zmrazit vajíčka, šla bych jinam. Já měla v tomhle věku hodnotu 0.7 což ano, již bylo pod normou, ale stejně se z toho nikdo nehroutil.
Takže - TSH řešit, AMH se netrápit a samozřejmě i vzhledem k věku, až bude vyřešená štítná žláza, těhotenství neodkládat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
15.1.26 07:48

@Kykyka
Ahoj, co se týče únavy, tak ji na sobě poslední dobou pociťuji. Na endokrinologii jsem objednaná na pondělí, tak to aspoň začnu pořádně řešit. FT4 hodnotu momentálně neznám, TSH a AMH jsem se dozvěděla díky tomu, že jsem si šla sama na kliniku udělat test plodnosti, abych zjistila jak na tom jsem a ze kterého mi vyšly tyto výsledky. Moc děkuji za odpověď a uklidnění, už jen to kdyby to teď z nějakého důvodu nešlo se ještě stravovat z toho, že se to musí zvládnout do určité doby moc nepřidá. :⁠-⁠)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
15.1.26 07:55

@ugluk děkuji za odpověď, na endokrinologii jdu v pondělí, tak se o tom zmíním a doufám, že to začneme řešit. :⁠-⁠) Jsem ráda za uklidnění, začala jsem mit strach, že už pomale není čas. Takhle se o těhotenství budu snažit s klidem a ne ve stresu, že to musí vyjít. Ještě jednou moc děkuji. :⁠-⁠)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
790
15.1.26 08:06

Já měla TSH 4 když jsem se snažila otěhotnět, ale nevěděla jsem že je 4. Což je hraniční hodnota. A pokud žena těhotná není tak se neřeší a proto ani u mě to nikdo neřešil i když jsem byla před rokem na odběrech. Ale shodou okolností jsem na nich byla znova s týden potom jsem zjistila že jsem těhotná a hned mě poslali na endokrinologii. Jaké hodnoty mám teď netuším, ale chodím co 2 měsíce a prý se Syntroxinem vše v pořádku. Zeptala bych se na endokrinologii vzhledem m plánovanému těhotenství jestli to víc nesnížit, takhle vysoká hodnota vliv mít může. Celkem se divím že ti ty hodnoty lékama stahuji na hodnotu 6. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
15.1.26 16:14

@miamia142 děkuji za odpověď, mě překvapilo hlavně to, že ani ne před půl rokem mi na kontrole říkali že mám vše v pořádku a teď taková hodnota. :( Nevím jestli to nemůže být i tím, že jsem začala brát ten produkt na pomoc k těhotenství. To je ale jen moje domněnka. Zkusím se na to zeptat na endokrinologii. :⁠-⁠)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
790
15.1.26 16:36
@Sarka276 píše: Více

Nemyslím si že by to souviselo s doplňkama. Ty právě obsahují většinou jód který spíš ŠŽ pomáhá. Můe to být čimkoliv, u mě to bylo životním stylem a stravou která se mi zhoršila a pak mi nešlo ani hubnout když jsme pro to udělala cokoliv. A pak po roce světe div se “ no máte ty hodnoty dost vysoké” a hned mi to došlo. Doporučuji třeba používat sůl s jódem a obecně potraviny které jód přirozeně obsahuji. Tím tu štítnou žlázu jen podpoříte a nebude to na škodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
20.1.26 12:44

Tak jsem byla včera na kontrole a dnes vysledky TSH 1,63. Je mozny že to behem 14ti dní takto dokázalo skočit? Za tu hodnotu jsem teda dost ráda. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
790
20.1.26 15:29

@Sarka276 ano, bereš léky a ty tu hodnotu upraví :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69032
20.1.26 17:32

Tak ty léky bereš stále stejné, ne? Jinak je to velmi nepravděpodobné, aby to spadlo o tolik během tak krátké doby. Mně i když změní dávkování, dřív jak za měsíc mě nekontrolují, spíš za tři, než se to usadí.
Jsou oboje stejně jednotky? Jaké mají ty dvě laboratoře referenční meze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2117
20.1.26 18:01
@Sarka276 píše: Více

To je dost zvláštní. Co se změnilo od té doby? Dělala jsi před odběry něco jinak, třeba?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
20.1.26 19:20

@ugluk ano stále beru euthyrox 125, 1× denně. No oboje by melo byt TSH, taky jsem na to koukala, že během tak krátké chvíle by to šlo tak dolů. Jediné co me tak napadá, že jsem brala v tu dobu kdy jsem si šla dělat test plodnosti antibiotika. Ale na to jsem se te sestřičky ptala jestli to na to ma vliv a říkala mi že ne. Tak nevím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
20.1.26 19:27

@enyf taky jsem se tomu divila, snad to tak opravdu je. Objednali mě na další kontrolu v červenci. Jak jsem psala výše tak mě napadlo, že jsem brala v tu dobu, kdy jsem si šla dělat test plodnosti antibiotika. Ale tam mi bylo řečeno, že to na to nema vliv. A jeste jsem předtím v týdnu cca 3 dny vynechala ty vitamíny od Verry a jak mi dosly tak jsem je začala brat ne k obědu, ale až k večeři, aby to nebylo tak brzo k Euthyroxu. Tak jestli i toto pomohlo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí