Středoškolačka - problém

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1794
25.10.23 17:44

Mně se něco podobného stalo na střední.

Vyřešilo se to tak, že mi otec na nějakou dobu sebral modem, abych nemohla být na netu. Dostala jsem dvojku z chování a bylo to. :nevim:

Pozn. Trpěla jsem šikanou a moje známky vůbec neodpovídaly mým schopnostem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
25.10.23 17:55

To nebude ani fóbie, ani nemoc. Je to prostě důsledek benevolentního přístupu k dětem. Nic nemusí, nemají respekt, neznají slovo zodpovědnost, jsou takhle vychované. Holčina je v pohodičce, matka na ni nemůže, neobtěžuje se s ní ani mluvit. Přesto má plný talíř, teplou postel - co by se namáhala. Tady těžko radit, konzultace s odborníky je na místě. Možná by pomohlo, aby žila u táty, jestli on bude mít respektu víc. Když ne, tak ji ze školy vyhodí a půjde makat. Časem jí to dojde, dostudovat může dálkově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5625
25.10.23 22:07

Na lůžko na psychiatrii se momentálně může čekat měsíce. A to dokonce i děti, které se sebepoškozují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.10.23 07:15

@hanka.br. Jak to dočítám, začínám mít podobný názor. Slečna nemá nastavené mantinely, dlouhodobě na matku kašle (neplní si domácí povinnosti, přesto stále nějaké kapesné dostává, do nákupáku s holkama může, mobil taky doteď měla), no a logicky situace eskaluje. Za mě je načase dupnout a to důrazně, a pokud to neumí matka, mohl by pomoci otec.
Ad gympl a srovnání se sourozenci, jak píšeš - tohle taky může být jádro pudla. Starší sourozenci to zvládali, ona má pocit, že ne. Známky v říjnu ještě moc hodnotit nejde, teď teprve to začíná nabírat na obrátkách, možná se do školy bojí právě proto, že mají přijít písemky a obává se špatných známek.
Jsou to spekulace, samozřejmě, ale já tam žádnou psychickou patologii nevidím, jen pubertální holku bez respektu k rodiči. Udělala bych si na ní teď o víkendu víc času. Promluvila k věci, důrazně a jasně: buď začneš chodit zase do školy, plnit své domácí povinnosti, normálně se mnou komunikovat o provozních věcech atd., nebo prostě v pondělí hospitalizace na psychiatrii, tam už si s tebou poradí. Možná jí klidně někde najdi, jak taková hospitalizace probíhá, co se tam smí a co ne, a co to pro ní bude znamenat. Jak jsme psaly, pokud je to jen móres, mohla by se leknout a začít fungovat. Pokud ne, ta hospitalizace stejně bude nutná. Nekomunikující a nefungující dítě prostě psychiatrickou pomoc potřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.10.23 07:16
@Veveří píše:
Na lůžko na psychiatrii se momentálně může čekat měsíce. A to dokonce i děti, které se sebepoškozují.

Když zavolá RZ s tím, že má obavy o život své dcery, tak jí neodmítnou a někde jí umístit budou muset.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
26.10.23 08:34
@unuděná píše:
Když zavolá RZ s tím, že má obavy o život své dcery, tak jí neodmítnou a někde jí umístit budou muset.

To ale není pravda a na psychiatrii poznají, že slečna nemá sebevražedné úmysly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.10.23 08:37
@jejjej píše:
To ale není pravda a na psychiatrii poznají, že slečna nemá sebevražedné úmysly.

To poznají, ale rozhodně si jí důkladně prověří. Už to samo o sobě může na slečnu zapůsobit jako studená sprcha (že máma jednou taky udělala to, čím vyhrožovala, a mohlo by to mít následky) a aspoň vyloučí depresi například.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.23 08:37

@unuděná Asi to bude kombinace. Vždy byla výchovně problematická. Sourozenci jsou v mantinelech, pravidla měli všichni stejná.
Ohledně učení, může to tam taky být, rozhodně to nedává najevo, že by školu prožívala, dost věcí jí jde bez učení, slabší výsledky má v matice, biologii, ale je to hlavně otázka toho, že by na tom musela víc dělat, což není zvyklá a tak se zatvrdí, že to nechápe.

Jinak ty restrikce - přijde mi kontraproduktivní sebrat mobil středoškolačce, ktera dojíždí do školy a dnes mají hromadu věcí digitálně, online, byla by to pro ni další výmluva, proč nemůže pracovat. Nemá jinak žádný tablet, noťas (na prezentace ap. jí doma půjčuju svůj). Bez mobilu si nesežene zápisy za absenci apod. Není to základka.
Kapesné má od léta tak nízké, že si koupí za měsíc tak 3 svačiny, když potřebuje. Ktedit má 200 měsíčně. Prostě vše opravdu základ. Ví, že když začne pomáhat, bude mít uklizeno ap., dostane víc, ale bez efektu.

• Citovat
  • Upravit
53190
26.10.23 08:41
@Anonymní píše:
@unuděná Asi to bude kombinace. Vždy byla výchovně problematická. Sourozenci jsou v mantinelech, pravidla měli všichni stejná.
Ohledně učení, může to tam taky být, rozhodně to nedává najevo, že by školu prožívala, dost věcí jí jde bez učení, slabší výsledky má v matice, biologii, ale je to hlavně otázka toho, že by na tom musela víc dělat, což není zvyklá a tak se zatvrdí, že to nechápe.Jinak ty restrikce - přijde mi kontraproduktivní sebrat mobil středoškolačce, ktera dojíždí do školy a dnes mají hromadu věcí digitálně, online, byla by to pro ni další výmluva, proč nemůže pracovat. Nemá jinak žádný tablet, noťas (na prezentace ap. jí doma půjčuju svůj). Bez mobilu si nesežene zápisy za absenci apod. Není to základka.
Kapesné má od léta tak nízké, že si koupí za měsíc tak 3 svačiny, když potřebuje. Ktedit má 200 měsíčně. Prostě vše opravdu základ. Ví, že když začne pomáhat, bude mít uklizeno ap., dostane víc, ale bez efektu.

Jenže ty jsi psala, že si jde dělat to, co má ráda - sedí na telefonu apod. To zrovna asi neřeší školní prezentaci, což? Family link a nechat jen to, co potřebuje na školu :nevim: A pokud by ani toto nepomáhalo, pak bych šla v restrikcích klidně i dál, určitě najdeš něco, co by jí „zabolelo“, když zakážeš. Ony děti velmi snadno poznají, když je rodič bezradný, když na ně vlastně nemá žádnou páku. Tváří se, že jim je všechno jedno, klidně si mi seberte i vzduch, že (znám to, taky mám doma puboše), ale jedno jim to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65094
26.10.23 08:53
@unuděná píše:
To poznají, ale rozhodně si jí důkladně prověří. Už to samo o sobě může na slečnu zapůsobit jako studená sprcha (že máma jednou taky udělala to, čím vyhrožovala, a mohlo by to mít následky) a aspoň vyloučí depresi například.

No nevim, cetla jsem nekolik diskusí, kdy se dite o sebevrazdu pokusilo, zustalo treba den na JIP a vzapeti ho propustili, protože proste nebylo misto. Matky byly zoufale v tech diskusich, nevedely, co delat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.10.23 08:57
@vokishka píše:
No nevim, cetla jsem nekolik diskusí, kdy se dite o sebevrazdu pokusilo, zustalo treba den na JIP a vzapeti ho propustili, protože proste nebylo misto. Matky byly zoufale v tech diskusich, nevedely, co delat.

Ano, bohužel. Já si osobně ale myslím, že téhle slečně by právě celkem bohatě stačila ta noc někde na oddělení. Došlo by jí, že to máma myslí vážně a že si skutečně nemůže dělat, co chce, nechodit do školy a nekomunikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.10.23 08:59

Ale je pravda, že co se týče dostupnosti psychologické a psychiatrické péče, je to bída. Zrovna aktuálně sháníme klinického psychologa pro syna a je to peklo (a to jsme v Praze!). Už jsem obvolala snad všechny odborníky v okolí a nikdo nebere :? A přitom jsem četla, že psychologickou péči dnes potřebuje třetina deváťáků :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.23 09:01
@unuděná píše:
Jenže ty jsi psala, že si jde dělat to, co má ráda - sedí na telefonu apod. To zrovna asi neřeší školní prezentaci, což? Family link a nechat jen to, co potřebuje na školu :nevim: A pokud by ani toto nepomáhalo, pak bych šla v restrikcích klidně i dál, určitě najdeš něco, co by jí „zabolelo“, když zakážeš. Ony děti velmi snadno poznají, když je rodič bezradný, když na ně vlastně nemá žádnou páku. Tváří se, že jim je všechno jedno, klidně si mi seberte i vzduch, že (znám to, taky mám doma puboše), ale jedno jim to není.

Pořád má za ten kredit nějaká data (teď nevím kolik, kouknu se), takže i mimo wifi může. Omezení wifi už jsem řešila, ale technicky tomu nerozumím a pak jsem zjistila, že jí to funguje i s omezením.
Klidně prosím dejte tip, jak tohle technicky řešit. Podotýkám, že do telefonu se jí nedostanu.
Právě už vůbec nevím, co „by ji zabolelo“. Fakt nevím.
Včera po všech mých snahách s ní probrat možnosti psychologa, důvody, proč do školy nešla (bez reakce), chtěla jít se sourozencem ven do krámu. Řekla jsem jí, že když nebyla ve škole, ven nepůjde, že má využít ten čas na učení. Bez reakce, jen číhala, kdy proklouzne. Tak jsem si sedka do předsíně, ona seděla vedle, až mě to přestane bavit. Absurdní, naprosto. Po nějaké době jsem ji prostě zvedla (nesahej na mě!) a dost zostra jsem jí řekla, že kvůli ní nebudu sedět celé odpoledne v předsíni a řekla jsem jí pár věcí, ať si je uvědomí (že žije v pohodlí, kterého si neváží atd) a ať jde přemýšlet do svého pokoje.
Pak už se odejít nesnažila. Se mnou stále nemluví.

• Citovat
  • Upravit
53190
26.10.23 09:04

Nepamatuju si, jestli jsi to psala, ale jak daleko bydlí otec? Nemohl by si jí na nějakou dobu vzít k sobě? Mohla by od něj dojíždět do školy. Ty jsi na ní evidentně krátká a jen s ní dětinsky bojuješ. To není kritika, chápu tvou bezmoc, ale chtělo by to řešit co nejdřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.23 09:06
@unuděná píše:
Nepamatuju si, jestli jsi to psala, ale jak daleko bydlí otec? Nemohl by si jí na nějakou dobu vzít k sobě? Mohla by od něj dojíždět do školy. Ty jsi na ní evidentně krátká a jen s ní dětinsky bojuješ. To není kritika, chápu tvou bezmoc, ale chtělo by to řešit co nejdřív.

Nemohla, žije v zahraničí, téměř 1000 km daleko. Děti vídá jednou za 2-3 měsíce, v podstatě je jen navštíví. Kromě letní dovolené, to je má týden.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin