Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj ženy ![]()
Mám dotaz na vaše zkušenosti ohledně styku otce s kojencem… Partner od nás odešel poprvé když jsem byla těhotná, podruhé když byly dceři necelé 3 měsíce, kvůli jiné ženy.
Původně jsme měli dohodu-momentálně u soudu a stání máme na konci měsíce-že dcera bude v mé péči a na alimentech jsme se taky dohodli.
Ex si dceru bere víceméně nepravidelně, ale pokaždé jsem mu vyhověla. Jeden den teď zabil tím, že ačkoli měl pracovní volno a měl si pro dceru odpoledne přijít, napsal až odpoledne sms, že si pro ni už nepřijde a pak z něj vylezlo, že vezl přítelkyni kdesi. Prý si ji vezme druhý den. To jsem mu ale řekla, že má smůlu, protože už jsem domluvena s jeho bratrem, že budou hlídat (měla jsem nějaké povinnosti). Samozřejmě že se naštval.
Vzhledem k jeho nepravidelné pracovní době mi termíny návštěv sděluje opravdu takříkajíc za minutu dvanáct-např. dopoledne zavolá že si dceru vezme odpoledne, v lepším případě to hlásí den předem. (Pracuje jako řidič a když ho odvolají do práce, neví jestli přijede za den nebo za 14 dní). Chápu, ale na druhou stranu je to pro mě taky nepříjemné. Proto jsem mu řekla, že se taky může stát, že mu prostě někdy nebudu moct vyhovět. Načež on vyrukoval s tím, že mu teda asi nechci umožnit styk a blablabla, mele si svou. Dal tomu korunu tím, že bude žádat střídavou péči a snížení alimentů. S jeho pracovní dobou nevím jak ![]()
Mám trochu pocit, že to je jen hra. Když měla dcera horečky a já ho o tom informovala, ani se nezeptal co jí je a jak jí je, ale jen plácal že se těší k soudu…Další perlička je ta, že mě osočil, že mu dceru dávám jen když se to hodí jemu
. Je to přesně naopak, že. Vše řeším se sociální pracovnicí a mám v záloze i právníka.
Ale abych se dostala k dotazu
Dceru nekojím, takže na mě závislá není. Je možné, že mu např. soud dovolí, aby ji měl na noc a nebo jak často a dlouho?
Nikdy s ní nestrávil víc než pár hodin denně a její pláč nezvládá. Když si ji bere na procházku, vždy k tomu potřebuje asistenci, protože podle jeho slov neví co má s ní takhle sám dělat
Takže mu většinou asistuje jeho matka, která jinak vnučku nevidí, protože mi hlídání sama nenabídne. Mám spíš strach, že to on nezvládne psychicky. Na druhou stranu, budu ráda když si taky „tatínek“ užije a počítám s tím, že u toho bude i jeho partnerka.
Sociální pracovnice mi řekla, že vzhledem k jeho pracovní době mu ani soud neurčí pravidelný styk a že by bylo fakt nejlepší dávat mu dceru podle dohody.
Dnes už jsem se jistila tím, že jsem mu napsala které dny mám s dcerou své plány, aby pak nemohl plácat že mu ji nechci dát.
Snad jsem to nenapsala moc zmateně, ono je to celé na román ![]()
@Veve79 u takhle malého mimča to přes noc rozhodně nebude, střídavka do 3 let věku dítěte taky nehrozí. A potom by musel dokazovat, že má podmínky, dokáže se postarat. Očekávej 2× v týdnu třeba 2-3 hodiny. Soud může určitě styk i na dohodě rodičů, ale tam je to takové zvláštní, že rodiče se musí umět dohodnout, což jak čtu, tak moc není ![]()
@martina.se Jasně. Což o to, jak říkám, zatím jsem mu ji dala pokaždé když chtěl on, s výjimkou toho dne kdy jsem byla už domluvená s jeho bráchou. Ani ho nežádám o hlídání když potřebuju.
@Veve79 ono je to jednodužší, když je dítko malé. Ale časem zjistíš (až půjde do školky, školy), že ta domluva bude složitější - né vždy bude čas, dítě bude chtět mít koníčky a pod.. ale na to máte ještě čas. Pokud se dohodnete, tak není problém, aby soud návštěvy stanovil na základě dohody rodičů. U nás to tak funguje, ex má taky nepravidelnou prac. dobu. Co byl mladý ve školce, nebyl problém ho na den dva odhlásit, teď už to nejde, takže ex má volné víkendy, které tráví doma (někdy 3 v měsíci, někdy jen jeden).. ale domlouváme se předem, cca měsíc, kdy má rozpis služeb. On si třeba i vezme dovolenou, když mu to vychází špatně…
Já bych dala návrh k soudu třeba na dvě dopoledne v týdnu a jeden den o víkendu. Určila bych i ty dny, třeba pondělí a středa, že máte v jiné dny kroužky nebo podobně. A když si pak on v daný den nebude moci dítě vzít, je to jeho problém.
Rozhodně bych nepřistupovala na styk dohodou, protože to se potom budete pořád hádat, bude na poslední chvíli měnit plány a ty se nebudeš moct bránit. Tkahle to budete mít černé na bílém a jestli on nemůže, je jeho problém, když ti to bude vyhovovat můžete se domluvit na jiný den, ale ten základ by byl daný.
My s exmanzelem jsme sepsali dohodu o styku s ditetem (pisemnou) pres pravniky, protzoe jsme se taky neumeli dohodnout. Ted, co je maly vetsi, tak to budeme asi resit pres soud, protoze maly potrebuje uz pravidelny styk a ten se ze strany exmanzela nedeje.
U maleho to bylo od 8-mi mesicu (co se odstehoval pryc take kvuli jine divence). A podle soudkyne jsme tu dohodu meli sepsanou pomerne dobre. ![]()
Mel 2× tyden styk na 3 hodiny do kocarku a podle „postupujiciho“ veku potom rozsireni styku.
Ale chce to myslet i do budoucna, kvuli prave vicedennimu styku, chtelo by to sepsat u pravnika dohodu, co je ted a co bude treba od 2 nebo 3 let (protoze ten styk se upravovat s vekem musi). My tam bohuzel zahrnuli jenom momentalni dobu tehdy a neupravovali jsme, co bude za 2 roky, protoze jsme si to neumeli ani jeden predstavit. Dneska bych tu dohodu napsala take jinak… ![]()
Drzim palce, at to vyresite dobre.
(kdybys chtela, tak Ti napisi SZ, ale nechci takhle verejne kvuli ex).
A stridavku mu ted rozhodne nedaji, protzoe dite je male, prestoze nekojis..
![]()
@martina.se @zichisek No podle soc. pracovnice ty určené dny neprojdou… on totiž ani nemá nějaký měsíční rozpis služeb. prostě sedí doma a zavolají mu, že za 8 hodin vyjíždí např. do Holandska. Když vyjede, neví jestli se vrátí za dva dny nebo za týden, za dva.. tohle je úplně na pytel. Takže on přijede domů a volá že si ji vezme odpoledne, popř. zítra-a to mi většinou ani není schopen říct hodinu ![]()
Příspěvek upraven 15.08.13 v 09:45
@Veve79 píše:
@martina.se @zichisek No podle soc. pracovnice ty určené dny neprojdou… on totiž ani nemá nějaký měsíční rozpis služeb. prostě sedí doma a zavolají mu, že za 8 hodin vyjíždí např. do Holandska. Když vyjede, neví jestli se vrátí za dva dny nebo za týden, za dva.. tohle je úplně na pytel. Takže on přijede domů a volá že si ji vezme odpoledne, popř. zítra-a to mi většinou ani není schopen říct hodinu
někdy je to těžké.. ale zase výhoda pro Tebe, s takovou prací nemá šanci na střídavku, ani kdyby se rozkrájel…
Já tedynevím, ale pokud chce u soudu projít dohoda, tak následný styk je opět o dohodě, nebo se pletu? Pokud tedy je styk podle dohody, nikdo nemůže kontrolovat, jak ta dohoda vypadá, nikde není kontrola, jestli on ji chtěla a tys mu ji nedala nebo jestli tys mu malouchtěla dát a on si nepřišel, nebo se pletu? Jeho doba ti může být přeci putna, buď se bude řídit dohodou, to ale znamená, že se dohodnete, ne, že on poroučí hodinu dopředu a ty skáčeš, to znamená, že taky někdy, když si pískne, tak mu můžeš říct, že aktuálně se ti to nehodí, to je dohoda, nebo ať si nechá určit pevný rozpis a tím se řídí. Hotovo, tečka, tohle bych mu řekla a dál to neřešila.
@terinka4444 mě paní na sociálce řekla, že pokud se nedohodneme, je na mě, kdy mu dceru dám. A pokud se nedohodneme a on s tím bude mít problém, zažádá si o úpravu styku - což mu stejně vzhledem k jeho práci bude na dvě věci. No, jak tak na to koukám, vychází mi z toho, že to tatínek nemá moc dobré ![]()
Uvidíme co na to paní soudkyně…
No právě, o tom píšu, pokud je dohoda, nikdo nemá šanci kontrolovat, a ani nemá jak, jestli jako tu dohodu dodržujete. Pokud se mu to nelíbí, aŤ si pevně určí styk. Nevěřím, že by nějaký soudce řekl, že chudák tatínek, neví, kdy má volno, takže ty matko jedna, jakmile ti zavolá, všeho nech, obleč dítě a vítej ho ve dveřích. je to nesmysl, buď ti kývne na dohodu a bude se chovat slušně a tak jako ty vycházíš vstříc jemu, musí vycházet vstříc i on tobě, když se ti to zrovna nehodí, nebo má nárok na pevný styk, a ať si to udělá, jak chce, co tobě je do toho? Je dospělý.
Já tu četla případ, kdy chlap nikdy svoje dítě neviděl. V 8 měsících věku se přihlásil o dítě a soud mu určil zrovna 3 dny v kuse i s nocí, ale nevím jak často. ![]()
Mám nové info…Právě jsem se vrátila z OSPODu ![]()
Můžu vám říct, že nevím jestli paní ke které patříme je objektivní, ale rozhodně nenadržuje matkám… Dala mi úplně jiné informace než před měsícem. A to, že soud mu styk s dcerou klidně určit může (minule tvrdila, že kvůli jeho prac. době mu to neurčí, jinak by to vůči němu nebylo fér). A že střídavka je taky možná už v Juliiném věku ![]()
Dojala mě otázkou, jakože o co mi to vlastně jde…
Já: „Jde mi o to, že na mě vyjíždí se střídavou péčí, když ho upozorním, že vzhledem k tomu jak dalece předem mi hlásí návštěvy, se může stát že mu prostě nebudu moct vyhovět.“
Ona: „a proč byste třeba nemohla?“
Já: „Třeba budu mít něco naplánováno, že pojedu na chatu atd.“
Ona: „Ale jste na mateřské, takže tam můžete jet kdykoli, že?“
![]()
Pak mě deptla informací, že otec má přednost před prarodičema. Takže už vidím situaci, že Julie pojede s našima v pátek na chatu a on se večer ozve že ji bude chtít v sobotu vidět. A můj taťka nabere Julii do auta a poveze ji papínkovi, protože ten přece nemá auto???
Zakončila to perličkou, že když ona bude mít pocit, že otci ve styku bráním a dělám problémy, tak ona může podat k soudu návrh na střídavku.
Fajn, ok, super, no comment. ![]()
@Veve79 Dobrý večer,
v diskusi čtu několik neporozumění, což je pochopitelné - řekl bych, že se rozvádíte poprvé. ![]()
@katalyzator Nerozvádím se ![]()
Jinak paní ze sociálky se zná s mou ex-tchýní a je to znát ![]()