Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@Run kdyz jdete kupovat boty Na co vsechno koukate? Kolik je idealni nadmerek, kdyz dite stoupne Na stelku a ma byt i " nadmerek" do sirky? Trochu hloupy dotaz Na to ze ma dcera uz tri roky, myslela jsem ze superfit je jistota a zaruka kvality
a da se dobre zmerit noha doma a pak koupit na netu?
@Micink píše:
@Run kdyz jdete kupovat boty Na co vsechno koukate? Kolik je idealni nadmerek, kdyz dite stoupne Na stelku a ma byt i " nadmerek" do sirky? Trochu hloupy dotaz Na to ze ma dcera uz tri roky, myslela jsem ze superfit je jistota a zaruka kvalitya da se dobre zmerit noha doma a pak koupit na netu?
Nadmerek do sirky na kazde strane 2mm…do delky tak 1,5cm..divam se na misto pro prsty, na ohebnost a hlavne zadnou tvarovanou stelku, zvyseny podpatek.
@Micink jo a kupuji jen pres net na zaklade dobreho zmereni nohy ![]()
@Micink Schválně zkuste doma malou postavit na vložku ze Superfitů - lze určitě vyndat, někdy hůře, ale jde, já si pomáhala příborovým nožem. A uvidíte
Malý leze přes vložku malíček i palec. Stejně tak ve valné většině tenisek. Má to bohužel po mě
Máme malíček úplně otočený a prsty hodně od sebe. Já vlastně nejsem celý život schopná koupit si elegantní obuv, do většiny se vůbec nenacpu ani do čísla 42 a to právě kvůli šířce. Takže ačkoliv na délku mám max 40 na šířku nemám šanci. A právě barefoot na tohle myslí, špička je velmi široká. Jinak kupuji i přes net, ale každý rok si říkám, že už to neudělám, protože už jsem několikrát šlápla vedle. Naštěstí se pak boty zase dobře prodaly.
Superfit jsou určitě kvalitní boty, jsou vcelku ohebné, v goretexových může stát v louži a ani si toho nevšimne, ale bohužel jsou úzké. Dělají i širší (w - je to označeno přímo na vložce) ale upřímně já moc rozdíl nevidím a mému dítěti to stejně není dost široké. Jinak já koukám hlavně na ohebnost - i do stran, co nejširší špičku a vhodný nadměrek. Klidně beru i s pevným opatkem, nejsem nijak militantní barefooťák. Nebo i kotníčkové.
@Micink superfit jsou vyborne pro deti s uzsi nohou. Dcera v nich nikdy zmrzla nebyla, ale ma dost uzkou nohu. Zaujaly me ty teple ponozky - ty mela jako jedinou vrstvu, nebo mela normalni ponozky/puncochy a na nich jeste teple? Protoze paradoxne cim vice je na noze vrstve (proste cim mene mista ma v bote), tim se noha hure prokrvuje a je zima. Takze bych zkusila dat jen jednu vrstvu - ponozka, nebo puncocha. Jestli ma dcera nohu spise sirsi a na ni tlustou ponozku, tak je mozne, ze mela studenou nohu z tohoto duvodu.
Nejlepsi bota neexistuje, zalezi na siri nozky, vysce nartu. Celkove se pri nakupu divam na sirku (vytahnout a postavit na vlozku), jak sedi pres nart, ohebnost podrazky a komfort boty. Na nadmerek hledim az nakonec, protoze u konkretni boty, ktera splnuje vyse uvedene, pak staci rozhodnout se mezi velikostmi.
Superfit jsou pro děti se 3-4 prsty:-) I pro úzké nohy, mají úzké špice prostě a prsty nepracují. Stačí se po čase podívat na otisk chodidla na vložce. Ale některé modely jsou přijatelné i pro normální nožky, chce to hodně hledat.
Ahojda, take by me zajimaly pekne nebarefoot botky, neco jako Superfitky, jen o par mm sirsi ![]()
Starsi dcera ma ultra uzkou nohu a absolutne nic jineho nez Superfitky mit nemuze, i na doma ma od nich backorky, protoze se vsech ostatnich se ji vyzouva noha (a fakt ma na vlozce misto vedle prstu, proste dlouha uzoucka noha).
A vzhledem ke spokojenosti jsem je kupovala i mladsi, ta ma take relativne uzkou nohu - prsty ve vlozce neprecuhuji, ale neni vedle nich centimetr jako u starsi. Tak hledam cokoli podobne ohebneho a super zpracovaneho s goretexem (starsi kupuju leta celorocky superfit s gtx) a nenachazim
Nevite nekdo? Nebo nemate zkusenosti s Richter, Viking, Primigi atd.?
@Aliik některé modely Primigi by se daly slušně použít-v eshopu (je i kamenný krám) plzeňské obuvi U Beránka jsou uvedeny jako BF, i když nálepku nemají.
@Aliik Primigi super, loni je měla a fakt skvělý, ale nebyl to klasický model sněhulí nebo sportovních, byly takový nazouvací, i v bf skupině jsou chválené jako dobrý kompromis.
My měli ty první, u těch druhých vypadá ta podrážka mohutná, ale není, máme teď velmi podobnou u Ecco bot a ačkoliv to působí traktorově, ve skutečnosti jsou velmi ohebné. Jen ta špička je samozřejmě zvedlejší než u toho prvního typu.