Švagrovi předci byli 8.března v roce 1944 zavražděni

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
9.3.13 21:10
@Piuse píše:
Já zase řeším tuhle rodinou hádanaku. Moje babička byla tak trochu romka, děda vypadal jako typickej žid. Přesto jsem našla foto jak můj praděda(otec dědy) stojí s náckama pod hákovým křížem. Jakto, že vzali k nacistům někoho kdo má zjevně židovské předky a jeho syn si vzal ženu s tmavší pletí???

Copak Hitler byl modrooký blonďák?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
9.3.13 21:10
@Jura007 píše:
@alisekR Přidej se k nám do stálé diskusní skupiny „Genealogie“ - tady na emiminu. Třeba najdeš odpovědi aspoň na některé otázky…

Je to uzavřené? Musím žádat o vstup?? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
9.3.13 21:12

@Jura007 Taky pravda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
737
9.3.13 21:19

No jak to tak čtu, mám hisí kůži.. Je to šílené, co se dělo :,( :,(

Moje babička je Polka. Před očima ji Němci pozabíjeli celou rodinu a jen ji a její sestru poslali na, poněmčení, ale kařdou někam jinam. Má babička se dostala po dlouhém putování sem do Čech. Kolikrát mi o tom vypráví se slzami v očích. Je jí přes 80let a ráda by věděla, jak to bylo s její mladší sestrou, kde žila no a otázek je prostě hodně. Nevíte někdo, kde a jak věci zjistit? Babička si toho moc nepamatuje… někdy už jí vypadávají i jména, plete si Polská města. Myslela jsem, že bych ji na místa o kterých vypráví vzala, ale to je jako hledat jehlu v kupce sena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
9.3.13 21:25
@Jiiriinka1 píše:
No jak to tak čtu, mám hisí kůži.. Je to šílené, co se dělo :,( :,(Moje babička je Polka. Před očima ji Němci pozabíjeli celou rodinu a jen ji a její sestru poslali na, poněmčení, ale kařdou někam jinam. Má babička se dostala po dlouhém putování sem do Čech. Kolikrát mi o tom vypráví se slzami v očích. Je jí přes 80let a ráda by věděla, jak to bylo s její mladší sestrou, kde žila no a otázek je prostě hodně. Nevíte někdo, kde a jak věci zjistit? Babička si toho moc nepamatuje… někdy už jí vypadávají i jména, plete si Polská města. Myslela jsem, že bych ji na místa o kterých vypráví vzala, ale to je jako hledat jehlu v kupce sena.

Tak to řešíme podobný problém, manželovo prarodiče byli národností taky Poláci, ale my jsme z jižních čech, takže o válečných poměrech na polských hranicích nevíme nic. Já to znám z vyprávění tady u nás, celá moje rodina zas žila v Sudetech. Rodina se rozdědila na dvě půlky, národností Němci, ty kdož se přihlásili k Němcům zůstali, druhá část se hlásila k čechům, šla do vnitrozemí. Po válce se to otočilo, Německá část musela pryč z čech. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
9.3.13 21:31
@Jiiriinka1 píše:
No jak to tak čtu, mám hisí kůži.. Je to šílené, co se dělo :,( :,(Moje babička je Polka. Před očima ji Němci pozabíjeli celou rodinu a jen ji a její sestru poslali na, poněmčení, ale kařdou někam jinam. Má babička se dostala po dlouhém putování sem do Čech. Kolikrát mi o tom vypráví se slzami v očích. Je jí přes 80let a ráda by věděla, jak to bylo s její mladší sestrou, kde žila no a otázek je prostě hodně. Nevíte někdo, kde a jak věci zjistit? Babička si toho moc nepamatuje… někdy už jí vypadávají i jména, plete si Polská města. Myslela jsem, že bych ji na místa o kterých vypráví vzala, ale to je jako hledat jehlu v kupce sena.

Za minulého režimu bych poradil obrátit se na Mezinárodní červený kříž, prostřednictvím Československého červeného kříže.
Dneska mě napadají spíš organizace, které se zabývají záležitostmi protinacistického odboje - zkusit si tento výraz vygooglit a pak ty organizace oslovit e-mailem, jednu po druhé.
A samozřejmě že existují i soukromí badatelé, kteří se studiu historie věnují pro vlastní zábavu a přitom udělají i kus záslužné práce. Co vím, tak v posledních letech dostali před soud třeba terezínské esesáky Mallotha a Viela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
9.3.13 21:35

@Jiiriinka1 Pokud se tvojí babičce pletou jména měst, dalo by se v jejich vzpomínkách zorientovat i jinak - třeba jména hradů (zámků) a jména kostelů, podle zasvěcení určitému patronovi, ty se po staletí nemění… Třeba by se z toho dalo vycházet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
9.3.13 21:36

@bamba Švagr to ví od své maminky a ta od své, švagrova babička znala celou svou rodinu, věděla o všech strýcích, tetách, co kdo dělal, kdy šli do transportu, jen se nedozvěděla, kdy kdo přesně zemřel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
9.3.13 21:44
@Lenka002 píše:
@bamba Švagr to ví od své maminky a ta od své, švagrova babička znala celou svou rodinu, věděla o všech strýcích, tetách, co kdo dělal, kdy šli do transportu, jen se nedozvěděla, kdy kdo přesně zemřel.

Tak to by možná stálo za to obrátit se na památník Yad Vashem… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
9.3.13 21:52

@Jura007 On ani jeho mamka to nechtějí vědět, dokonce si představují, že někdo z nich to přežil, utpěl ztrátu paměti a žije třeba v Australii resp. jeho či její potomci.
Jen taková pohádka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
9.3.13 21:55

V Yad Vashem toho mají dle mých zkušeností méně než např. v databázi Památníku Terezín, oběti jsou k dohledání i s některými dokumenty na www.holocaust.cz ale jsou tam chyby, je potřeba kombinovat více zdrojů, lokální archivy, matriky, žid. muzeum…
Co se toho 8. března týče, jednalo se o největší hromadnou vraždu českých občanů za 2. svět. války. Zmiňuje se o tom i Madeleine Albright ve své knize Pražská zima, i její příbuzní tehdy zahynuli. Ten tzv. rodinný tábor v Auschwitz-Birkenau byl původně vybudován jako „modelový“, měl se ukazovat inspekcím Červeného kříže apod. Nakonec ale propaganda shledala, že ho nepotřebují a rozhodli se pro likvidaci. Protože se ale informace o vraždění z této noci podařilo dostat do vysílání BBC /trvalo to 3 měsíce/, tak už to nedokončili, část vězňů přežila díky tomu, že je poslali na práci či jinam.
No, nebudu to dál rozvádět, je toho hodně, ale je k tomu i hodně literatury…

• Citovat
  • Upravit
9044
9.3.13 22:01
@Lenka002 píše:

Zkus si najít na internetu Yad Vashem. Zadej to do googlo, je to v anličtině, ale orientace je tam dobrá. Zadáš si tam příjmení a tam najdeš, všechny osoby toho jména, je tam kdy zemřeli, v kterém koncentračím táboře a od kud byli, je tam, ale asi jen země ne město. Doporučuju projít i všechny obdoby babičina jména, ona někdy v záznamech mohla být chyba a nebo odlišnost jména židovského-polského a židovsého-českého atd. dělá rozdíly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
10.3.13 06:41

@alisekR Děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
6.4.13 18:04

Tak jsem tady našel takový všeobecný článeček k tématu… TADY