Svatba a rodinné vztahy

20BezeJmena02
26.8.25 12:01

Svatba a rodinné vztahy

Ahoj,
dnes jsem mým rodičům oznámila, že se budeme s přítelem brát, ale že tam z důvodu špatných vztahů nechci svoji sestru.
Moje máma si myslí, že si to schválně vymýšlím, přitom o nás sestra po rodině vykládá věci, které nejsou pravda. Kdyby to bylo něco validního, tak to neřeším, ale že všem lže a všichni ji bezmezně věří a ani si u nás nic neověří, to už mi přijde moc.
Uvedu jeden příklad. S přítelem oba podnikáme a tudíž nemáme moc volného času.
Bratranec slavil 18. narozeniny a my jsme si naplánovali práci 14 dní dopředu tak, abychom se mohli dostavit. Moje sestra začala tvrdit rodičům i všem okolo, že jsme se kvůli tomu strašně hádali (prý to děláme pořád) a že nám strašně vadí, že tu musíme být.
Celý víkend za námi chodili a ptali se, co máme za problém a proč jsme tedy jezdili… Nikdo nám nevěřil, ani když jsme jim normálně sdělili, že mají asi špatné informace, že jsme si cestu plánovali už 14 dní dopředu :lol:, abychom nemuseli nic řešit. I mí vlastní rodiče mi začali den předtím psát, proč slibuji něco, co nedodržím, atp., když už jsme se domluvili napevno…
Dělá takto samé naschvály a všichni jí to žerou… :,( Svádí vinu na mě… :?
Co si o tom myslíte? Uvítám pohled ze strany rodiče i sourozence.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
620
26.8.25 12:08

Hele, koho si na svatbu pozveš, je tvoje věc, do toho ti nikdo nemá co mluvit. Ale upřímně, ten příklad s bratrancovými narozeninami zní jak z mateřské školky. Jo, sestra se chová nedospěle, ale tvoje reakce není o nic lepší, ještě to celé navíc vytahuješ do diskuze kdo s koho. Asi si potvrdit, že děláš dobře. No ne no. Obě se chováte evidentně podivně :roll:

Pokud ji nechceš pozvat, tak to prostě udělej, ale jako zralá žena, která se chystá na manželství, by sis to měla promyslet ještě jednou. Protože jestli sama nevidíš, že takovým přístupem působíš dětinsky, pak je možná lepší, abyste se ještě nebrali. Manželství vyžaduje nadhled a schopnost řešit věci s chladnou hlavou a s takovým přístupem alá „uražené dítě na písku“ to prostě dlouhodobě nevydrží. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3589
26.8.25 12:12

Souhlasím s tím dětinským chováním, možná né školka, ale maximálně puberta, dál určitě ne :)
Byla bych nad věcí, chovala bych se dospěle, ať ségru prostě převýšíš,,,nemyslím jen teď kolem svatby, myslím pořád,,,ono to to okolí jednou uvidí. Na svatbu bych ji pozvala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
26.8.25 12:12

Jako někdo kdo má 2 sestry, nechápu proč má tvoje sestra potřebu si takhle vymýšlet. Možná ti závidí úspěch v podnikání :nevim: Ne že bychom si občas se sestrami nelezly na nervy :D ale takhle lhát by nás nenapadlo. Pokud sestru na svatbě nechceš tak ji zvát nemusíš, ale připrav se, že bude uražená a nejspíš bude vykládat zase nějaké lži o tom proč jste ji nepozvali. Každopádně chápu proč jí tam nechceš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41508
26.8.25 12:18
@20BezeJmena02 píše: Více

a to, že jí celá rodina věří, tě nijak nezaráží? :think: je trochu s podivem, že jí to všichni „žerou“, nebude za tím něco víc? :think: Nicméně, to, koho si pozveš, je tvoje věc. Nicméně jestli kvůli tomuto sestru nepozveš, tak ti garantuju, že se celou tvoji svatbu nebude řešit nic jiného, než to, proč jsi ji chudáka nepozvala a jaká jsi hrozná sestra a ke konfliktu zcela jistě dojde a některým se tam potvrdí, že ta problémová jsi „ty“ :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20BezeJmena02
26.8.25 12:33

Abych to doplnila, co je na mém chování dětinské? Uvedla jsem příklad, jak se chová, vykládá i to, že jsme svatbu měli a nikoho nepozvali. Když řeknu, že to není pravda, tak mně nevěří.
Ségru vždy protěžovali a já ze své strany rodiny nezvu skoro nikoho. Proč bych si kazila svůj den falešnými lidmi?
Zaráží mě, že ji všichni věří i bez důkazu, ale ona je přece “dokonalá” a nikdy by si nevymýšlela. 🤣
Závidí mi, to je jasné. V jejím věku jsem měla už dům, auto, práci a super přítele. Ona se rozhodla studovat a to mi je taky předhazováno, že jsem nešla na VŠ a ona jo. 🤣 Nikdy jsem se nad nikoho nepovyšovala a ani jsem se nevytahovala, že mám něco víc.

• Citovat
  • Upravit
101918
26.8.25 12:39

No, je to jednoduché, ty si muzes na svatbu pozvat koho chces, no a vsichni si zas mohpu vytvořit svuj nazor na to, proc jsi toho ci ono pozvala ci nepozvala a i se rozhodnout, zda za daných okolnosti přijdou nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10913
26.8.25 12:41

Tak kdyz nikoho nezves, tak odkyvej, ze svatba byla a mas klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
620
26.8.25 12:45

@20BezeJmena02

Podívej, nezávisle na svatbě, chápu, že si myslíš, že se nepovyšuješ, ale okamžitě, jak začneš mluvit s cizími lidmi na webu o tom, že jsi měla dům, auto, práci a přítele před ni, působí to přesně jako povyšování. Tím, že sama porovnáváš svůj život s jejími volbami, dáváš ostatním i sobě jasný signál: „já mám víc, proto mi určitě závidí“. :think:

Fakt je ten, že nikdo ti nemusí věřit ohledně svatby nebo hádek, problém je, že sama situaci prezentuješ způsobem, který působí, že se stavíš nad ostatní. Takto to zvenku vypadá jako souboj ega, ne jako dospělá rodinná situace. Vrána k vráně sedá. A upřímně, ty nejvíc vytlemené smajlíky opravdu nedokazují, že jsi nad věcí, působí to spíše naopak. :nevim:

Zajímal by mě jen tak mimochodem ještě pohled sestry a rodinných příslušníků, asi by vše nakonec bylo trochu jinak, že :think:

Příspěvek upraven 26.08.25 v 12:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20BezeJmena02
26.8.25 12:54

@Fitsun uváděla jsem příklad, mně pořád každý říká, že jsem asi blbá, když jsem nešla na VŠ a radši do práce. Nikomu z rodiny se nesvěřuji, nikdo ani nevěděl, že jsme si koupili auto, atp. dokud jsme nepřijeli na návštěvu. S přítelem vůbec nemluvíme o tom, kolik vyděláváme, co máme, atp. Rodina se k tomu staví tak, že mě prý změnil můj partner, ale asi logicky se nebudu chovat teď, jako když mi bylo 17. Kontakt se mnou nikdo neudržuje, když se sama neozvu, nikdo mi nenapíše. :nevim:
Když mám nervy, můj obranný mechanismus je smích a zlehčování situace, jinak bych si to asi hodila (ironie).

• Citovat
  • Upravit
324
26.8.25 13:05

Takže zakladatelka píše o tom, že její sestra o ní roznáší lži a z toho důvodu ji nechce na svatbě a nakonec se to tady v diskuzi otočí proti ní a najednou je ta špatná ona a její sestra je svatá. Do jejich rodiny nevidíme, to je pravda, ale úsudek si děláme podle toho, co nám napsala zakladatelka a já nevím, kde jste vzaly, že se chová dětinsky atd. Já osobně bych na svatbě taky nechtěla někoho, kdo o mě roznáší lži a neustále si něco vymýšlí, ať je to moje sestra nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20BezeJmena02
26.8.25 13:07

@Peta94 vadí mi i to, že mi předhazují, jak je ségra strašně úspěšná, že zhubla a já přibrala (nikomu jsme neřekli, že jsem potratila) a že já ji jenom závidím a když řeknu, že ji nechci na vlastní svatbě, tak jsem jenom vztahovačná…

• Citovat
  • Upravit
2176
26.8.25 13:50
@Keyllah píše: Více

Zažila jsem „chudáka“, který měl taky potřebu říkat po rodině lži. Z nějakého důvodu mu to taky dlouho věřili. Moje teorie je, že se ty lidi báli konfrontace, potažmo konfliktu, takže pro ně bylo prostě jednodušší tomu věřit nebo „věřit“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2176
26.8.25 13:51
@j.a.n.i1 píše: Více

Ono to ještě pokračuje - ty si o tom jejich názoru můžeš myslet, co uvážíš. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101918
26.8.25 14:01
@KKubula píše: Více

No, což ovšem neni schopen udelat clovek, ktery kvuli tomu zaklada diskuzi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová