Svědek u soudu - jak to chodí?

43035
20.10.11 13:37

Svědek u soudu - jak to chodí?

Manzel dostal predvolání k soudu jako svedek. Je to pekelne daleko, v Breclavi. On bude den predtim prebyvat u rodicu se starsim klukem, to je napul cesty, tak by se mu hodilo tam jet s nim a pak domu. Chci se zeptat:

1. Je realne jit k soudu s deckem? jak to chodi, jak dlouho to trva, muze prijit na konkretni hodinu, odsvecit to svoje a zmizet, nebo tam musi byt po celou dobu liceni (poskozenych je 70). Hlidani v Breclavi samozrejme nemame.
  2. V informacich pisou, ze dovoli jet svedkovi autem jen za vyjimecnych okolnosti - jde o proplaceni cestovneho. Proplati cenu za MHD, ale jde o to, jak ochotne soud cestu autem povoluje.

Asi nas napadnou jeste dalsi dotazy, kdo se vyznate, prosim jeste tuhle diskusi sledujte. Diiiiiiik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9649
20.10.11 13:44

Tak asi zalezi jak je syn velky. Pokud by vydrzel v klidu sedet a ani nedut, a jednani je verejnosti pristupne, myslim, ze by to nevadilo.
Taky zalezi o co by se tam jednalo, jestli je to „vhodne“ pro detske usi.

Ja byla svedcit nekolikrat. Je narizeno jednani, zalobce a zalovany jsou do sine (tedy u me byli pritomni) a ty cekas. Potom si te pozvou dovnitr, vse jim vypovis a odchazis. Byli tam pritomni i jini lide - prislusnici rodiny a tak.

Potom by mel mit manzel na nahradu cestovneho, popripade hotelu, a taky se uvadi nejake „svedecne“ ale to moc presne nevim co to je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
20.10.11 13:46

Promin, zamotala jsem se do toho, sazebnik za cestovne by mel byt nekde na internetu, tam se hleda, kolik se dava za kilometr s naftakem ci benzinakem… :nevim:
Jo a ja jsem cekala, nez si me zavolali, ale svedkove jsme byli jen dva, pokud jich tam ale bude 70, tak bud nebudou pozvani najednou, nebo budou mit alespon priblizny casovy harmonogram, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
454
20.10.11 13:47

BYla jsem na soudu jako svědek jednou, přišla jsem na čas, odsvědčila svoje a pak šla, na nic jsem nečekala, celé to trvalo asi 20min. Pak mě předvolávali ještě jednou, to jsem tam napsala, že jako matka na MD se starám o dítě a nemám čas na další svěděctví, navíc, když vše jsem již řekla a nemám co jiného dodat.
Jako svědek se můžete i omluvit, potvrzení od lékaře, nebo ošetřovačka na dítě.
Dítě s sebou, asi jak uznáte za vhodné, s sebou do jednací síně asi ne, ale jestli vydrží chvíli samo na chodbě, klidně ho vezměte. Svědectví dlouho netrvá. Nikdo to neprodlužuje. Nevím kolik svědků je předvoláno, může ho třeba pohlídat některý z čekajících. Jinak tam jsou pracovníci justiční stráže, ale ty mě jako chůvy moc nepřesvědčovali :-D
O náhradách cestovného nevím nic, jak říkám, byla jsem na MD :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
20.10.11 13:48

Ahoj,
manžel má nárok na úhradu nákladů svědka - tedy na nezbytné výdeje, jako je cestovné, ubytování a případně ušlá mzda. Já jsem dělala v práci formulář právě pro případ, že si náš úřad někoho pozve jako svědka, tak aby ten svědek měl na čem požádat o proplacení těch výdajů.
Paní jela vlakem z Opavy, jela 1. třídou, což měla smůlu a proplatili jsme jen druhou třídu. Z práce poslala potvrzení, že jí ten den zaplatí,tak jsme to nemuseli platit my.
Pokud to nespěchá, můžu se na to po neděli podívat, protože ode dneška jsem doma na OČR, ale příští týden plánuju jít na pár dnů do práce.
Dvouleté dítě bych k soudu nebrala. Dneska jsem si musela vzít do práce šestiletá dvojčata, děti vydržely asi hodinu a půl být v klidu a pak mi pěkně lezly na nervy. A to moje děti patří k těm výrazně klidnějším. Za sebe říkám, že k soudu bych si troufla s dcerou (kdyby to netrvalo moc dlouho), ale rozhodně ne se synem. S oběma už vůbec ne.

• Citovat
  • Upravit
20.10.11 13:52

já jsem byla svědčit jen jednou jako v podstatě jediný svědek, už nevím, jak to bylo, ale šlo to rychle, asi za pět minut jsem byla venku. Záleží taky asi, o jaký případ jde. Ale strávila jsem tam dlouhou dobu, jelikož jsem dorazila brzo:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65398
20.10.11 14:03

Pudli…gratuluju ti k miminku :kytka:
Já byla jako svědek jednou a teda s malým uvnitř si to nedovedu představit…
Stát za tím „pultíkem“ a nevím,kam bych dala dítě :nevim:
Nebude tam nikdo,kdo by ho na chvilku pohlídal??
Jinak hned po svědectví jsem mohla odejít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
20.10.11 14:06

Ja jsem byla cisteho casu v sini asi 40 minut! Fakt zalezi na tom, co po nem vlastne budou chtit slyset, ja svedcila ohledne napadeni, kdy bylo i ublizeni na zdravi, tak se v tom soudkyne fakt piplala!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9265
20.10.11 14:28

Já jsem teď nedávno byla svědčit. Dítě mladší 18 let do soudní síně nesmí. Štěpána mi hlídala na chodbě mamka. Po tom, co jsem odsvědčila, mohla jsem hned odejít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4542
20.10.11 15:06

Ahoj, není vyloučené, aby tak malé děcko bylo v soudní síni, pokud to soudce dovolí, ale není to úplně vhodné, vzhledem k tomu, co se tam probírá a vzhledem k případnému vyrušování, takže se to povoluje jen výjimečně hlavně v případech péče o děti - tohle je trestní řízení, tam to růžově nevidím. Nicméně, pokud by ho musel vzít s sebou, tak bych dopředu před jednáním poprosila soudce, jestli vás nemůže vzít na začátku, a děcko v nejhorším držela na rukách. Taky můžeš zavolat den dopředu a zeptat se na to. Budete secdět na chodbě a voláni, ale pokud je tam tolik svědků, může to být na dlouho (i tak nebudou všichni voláni na stejný den).

Ještě existuje možnost zavolat, omluvit se, a požádat, aby vzhledem k malému dítěti, byl vyslechnut manžel u jiného soudu - asi nebude zásadní svěděk, třeba by to šlo (ale už je asi dost pozdě).

Auto - no, fakt záleží na soudu, u nás se většinou platí, ale u 70ti svědků nevím nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
20.10.11 16:30

No hlidani v Breclavi samozrejme zadne nemame a fakt nevim, kdo by tam s nim jel. Ja teda s novorozencem fakticky ne. Tak asi pojede 200 Km domu a pak 400 Km zase tam :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
20.10.11 16:34

Ohledne toho cestovneho - celkem jedno, kolik to bude, pisou, ze zaplati cenu jako za vlak. spis jestli ochotne dovoli jet autem a nebo budou chtit fakticky zavazny duvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4542
20.10.11 17:45

Nevím, kdy to má být, ale být tebou, tak fakt zavolám a zkusím se poptat, ono je docela možné, že tam fakt nebudete muset vůbec. Autem můžeš jet bez problémů, to nikdo neřeší, jen ti proplatí ten vlak prostě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.2.12 13:34

prosím poradte. Dostala jsem předvolání k soudu. Nevím jestli mám nějakou šanci že bych tam nemusela jít když se celodenně starám o 2leté dítě a plně kojenné 3 měsíční dítě. Samozřejmně že hlídání nemám, manžel i babičky pracují a stejně by kojit nemohli. Děkuji za rady

• Citovat
  • Upravit
441
13.2.12 13:43
Anonymní píše:
prosím poradte. Dostala jsem předvolání k soudu. Nevím jestli mám nějakou šanci že bych tam nemusela jít když se celodenně starám o 2leté dítě a plně kojenné 3 měsíční dítě. Samozřejmně že hlídání nemám, manžel i babičky pracují a stejně by kojit nemohli. Děkuji za rady

bohužel k soudu musíš jinak ti hrozí pokuta 50 000,–
být tebou tak bych kontaktovala soud, at jdeš mezi prvníma
ps. nebo si vem dítě sebou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová