Svěděk u soudu - právník a jeho cena?

869
14.12.15 13:30

Proč vám doporučili jako svědkovi právníka? A kdo vám to doporučil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
14.12.15 13:38
Můžu se zeptat na důvod?
Já, být Tebou, tak bych tedy nejdříve konzultovala s právníkem, jestli opravdu třeba. Stejně budeš muset s ním potkat ještě před samotným soudem.
@Anonymní píše:
Přímo na Policii na kriminálce ten inspektor co mě i vyslýchal, že on by si ho na mém místě vzal v tomto případě :think: :nevim: mám to jen doporučené nikoliv určené a to samé dneska naše sousedka notářka mi to doporučila když jsem se jí ptala :roll:
  • Citovat
  • Upravit
1515
14.12.15 13:42
@Anonymní píše:
Jsem předvolaná jako svědek k soudu a bylo mi doporučeno abych si vzala právníka není to zrovna nějaká poklidná kauza ale docela zásadní, kde jsem jako jedinej svěděk takže si budu muset nějakého najít ale můj dotaz je - Vy co jste byli u soudu jako svědci měli jste také právníka?
@Anonymní píše:
Přímo na Policii na kriminálce ten inspektor co mě i vyslýchal, že on by si ho na mém místě vzal v tomto případě :think: :nevim: mám to jen doporučené nikoliv určené a to samé dneska naše sousedka notářka mi to doporučila když jsem se jí ptala :roll:

To zas byl někdo u PČR chytrej :roll:
Co je to za kauzu (typově)? Můžeš se svoji výpovědí sama dostat do nebezpečí trestního stíhání?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
14.12.15 13:43

Druhá anonymní, tak jestli je to jediný svědek u celkem důležité kauzy, tak je asi právník na místě. Aby toho svědka právník obžalovaného neroznesl na kopytech možná.

Můj partner byl taky svědčit u soudu, měl s sebou právníka. Právník si naúčtuje, podle svého sazebníku, někdo má pětikilo, nekdo dvojku na hodinu, někdo za úkon. To se musíš domluvit přímo s daným právníkem.
My tam měli známého, takže se přiznám, že ani nevím, o co si řekl. Každopádně partner dostal náhradu od soudu za náklady spojené se svědectvím, takže předpokládám, že by se do toho počítal i ten právník a i cestovné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1515
14.12.15 13:46
@Mar__tanka1983 píše: Každopádně partner dostal náhradu od soudu za náklady spojené se svědectvím, takže předpokládám, že by se do toho počítal i ten právník a i cestovné.

Svědečené je náhrada cestovních výdajů a ušlého výdělku. Rozhodně ale ne právní pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1515
14.12.15 13:59
@Anonymní píše: :( a ještě představa, že bych si měla platit pro sichr svého právníka když jsem já sveděk tak to prostě je mazec :zed:

Nevím, odkud jsi, ale právník zas tolik nestojí, opravdu.
Zkus se podívat na net, obvolat pár advokátních kaneláří. Nemáš ve svém okolí někoho z právní branže, s právním vzděláním, klidně i studenta? Jsou různé skupiny, může se dotyčný poptat, zda by to někdo nevzal pro bono.
Hlavně hledej včas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41433
14.12.15 13:59
@Anonymní píše:
No o to mi šlo zda se to tam dá započítat nebo kolik si vůbec řekne za to pokud tedy dojde na to, že ho opravdu budu potřebovat fakt netuším a nechci zbytečně plašit nebo naopak něco opomenout :roll: jiný svědky nemají mi řekli na Policii a že moje výpověď bude klíčová takže tam prostě musím i když nechci a nejde se z toho nijak vykroutit :pocitac: já už to i obulela proč já :( a ještě představa, že bych si měla platit pro sichr svého právníka když jsem já sveděk tak to prostě je mazec :zed:

popravdě si moc nedokážu představit, proč by jsi jako svědek měla mít u soudu právníka a k čemu by ti tam byl. Buď vypovídat budeš nebo nebudeš - k tomu tě poučí soud. A dál řekneš, jak vše bylo. právník ti tady k ničemu není. Navíc ti ho opravdu nikdo neproplatí, takže záleží, kolik do toho chceš investovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41433
14.12.15 14:00
@anonymouss píše:
Nevím, odkud jsi, ale právník zas tolik nestojí, opravdu.
Zkus se podívat na net, obvolat pár advokátních kaneláří. Nemáš ve svém okolí někoho z právní branže, s právním vzděláním, klidně i studenta? Jsou různé skupiny, může se dotyčný poptat, zda by to někdo nevzal pro bono.
Hlavně hledej včas.

Já ti teda nevím, ale pokud je to tak šílená kauza, že jako svědek potřebuje advokáta (což se mi trochu nezdá),tak bych si rozhodně nebrala studenta, který je praxí nepolíbený…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1515
14.12.15 14:04
@Keyllah píše:
Já ti teda nevím, ale pokud je to tak šílená kauza, že jako svědek potřebuje advokáta (což se mi trochu nezdá),tak bych si rozhodně nebrala studenta, který je praxí nepolíbený…

Ne aby si vzala studenta, není kamikaze :)
Ale studenti mají přístup i k absolventům, na praxích do různých AK, skupin advokátů, studentů je jich několik stovek v ročníku, znají se… a možná tento zná někoho, nějakou slušnou AK která by to vzala pro bono. Tak to bylo myšleno :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41433
14.12.15 14:07
@anonymouss píše:
Ale studenti mají přístup i k absolventům, na praxích do různých AK, skupin advokátů, studentů je jich několik stovek v ročníku, znají se… a možná tento zná někoho, nějakou slušnou AK která by to vzala pro bono. Tak to bylo myšleno :)

Aha :-)) jsem možná mimo, ale má svědek u soudu vůbec nárok na advokáta? Aby se s ním radil během líčení? já si totiž myslím, že ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.15 14:11

@anonymouss Já se přiznám, že jsem se v právu téměř 20 let pohybovala a toto mi přijde celkem nepravděpodobné 8) Tedy jen můj názor.

@anonymouss píše:
Ale studenti mají přístup i k absolventům, na praxích do různých AK, skupin advokátů, studentů je jich několik stovek v ročníku, znají se… a možná tento zná někoho, nějakou slušnou AK která by to vzala pro bono. Tak to bylo myšleno :)
  • Citovat
  • Upravit
1515
14.12.15 14:11
@Keyllah píše:
Aha :-)) jsem možná mimo, ale má svědek u soudu vůbec nárok na advokáta? Aby se s ním radil během líčení? já si totiž myslím, že ne…

No právě, svědek nárok nemá. Proto ex offo třeba nikoho nemůže dostat.
Max. ji může nabrífovat předem, aby neříkala něco. Jinak, pokud vypovídala na policii, a je to sučástí spisu, tak je fajn taktika říkat, že odkazuje na svoji výpověď. :D
(ale to by chtělo vědet, o co konkrétně jde, to jsou slepé výstřely toto)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1515
14.12.15 14:13
@Anonymní píše:
@anonymouss Já se přiznám, že jsem se v právu téměř 20 let pohybovala a toto mi přijde celkem nepravděpodobné 8) Tedy jen můj názor.

Já se pohybuju nyní, a pokud jde o nějakou nezištnou pomoc, tak se to fakt vyskytuje :) (ale zase - záleží o co jde, kde to je etc.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41433
14.12.15 14:59
@anonymouss píše:
No právě, svědek nárok nemá. Proto ex offo třeba nikoho nemůže dostat.
Max. ji může nabrífovat předem, aby neříkala něco. Jinak, pokud vypovídala na policii, a je to sučástí spisu, tak je fajn taktika říkat, že odkazuje na svoji výpověď. :D
(ale to by chtělo vědet, o co konkrétně jde, to jsou slepé výstřely toto)

Já nemyslela ani tak „nárok“ na právníka, jako to, aby ji u soudu „zastupoval“- tohle právo dle mého svědkům nepřísluší..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1515
14.12.15 15:03

@Keyllah
Ne, to také ne. Rozhodně to není strana sporu, aby tam sebou (vedle sebe) měla zástupcu. Proto píšu - nabrífovat předem, před výpovědí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová