Jak poučit dítě o vyrarování se obtěžování/zneužívání?

Anonymní
18.8.13 18:08

Svět je plný úchylů

Předem prosím administrátory za bezpodmínečné zachování anonymity, děkuju.
Jako malá jsem byla sexuálně obtěžována strýcem a od toho se odvíjí to, jak vnímám hlídání svých dětí. Mí rodiče mě vždy varovali před cizími muži, že se nesmím s nikým bavit nebo sedat do auta, no a nebezbečí bylo uvnitř kruhu. Paradox, že ano? Můj dotaz zní- uvědomujete si, že na vaše děti může číhat nebezpečí i od lidí, které zná? Jakým způsobem je varujete? Jak uchopit výchovu a varování před cizími lidmi vím, nevím jak uchopit to, že mám dětem vysvětlovat, že nikdo nemá právo se jich dotýkat jistým způsobem, opravdu nevím a jsem v koncích. Necítím se dobře ani, kdyby mou malou dceru měl hlídat pouze její děda, vždy se cítím líp, když je tam i babička. Velmi mě trápí případy zneužívaných dětí třeba oddílovými vedoucími nebo třeba v církvi, prostě všude tam, kde to člověk nečeká, kde děti dospělým důvěřují. Jak to máte, vnímáte a řešíte vy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8743
18.8.13 18:13

Tak toto je velmi zajimave tema a rada si necham od jinych maminek poradit. vzdyt nekdy k tomuto muze dojit i od tatinku. nevim, opravdu nevim, co rict diteti. opravdu se to muze stat v kazdem krouzku, i ve skole v podstate. se skautem me to mrzi, sama jsem skautka a nechapu to :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
18.8.13 18:18

Uz jsem nad tim taky premyslela a budu se snazit vysvetlit, ze nikdo se jich nesmi dotykat a ze pokud by se to delo, ze se nemusi bat mi to rict. Jen nevim, od jakeho veku asi tak zacit s vysvetlovanim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
18.8.13 18:18

Drtivá většina sexuálního zneužívání je páchána osobou z okruhu nejbližších. Bohužel. Myslím, že je potřeba to vysvětlit dětem úplně stejně, jako by se to týkalo nebezpečí od kohokoliv cizího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2406
18.8.13 18:27

To je zajímavé téma. Už nějakou dobu se snažíme nevl. čerstvě 7 dcerce vysvětlit, že by neměla intimní části těla ukazovat ani nechat nikoho, aby se jí dotýkal. Krom rodičů, má-li nějaký problém a doktorů. Sice to odkýve, ale prostě ještě v sobě nemá stud, takže bohužel věříme, že by se dala lehko k lecčemu přesvědčit. :? Ono se těžko vysvětluje, že se nemá za co stydět, že nahota je přirozená, ale zároveň, že něco už je moc. Zvlášť když pojem zneužívání a rizika zná jen povrchově a nechápe závažnost těchto slov.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
18.8.13 18:30

Děti mam male a v podstate je nepoustim moc z dohledu, tak jsem to jeste neresila…ale nevim, myslim, ze je dulezita i duvera dite v rodice, ze s cimkoliv se mu sveri, bude ho brat vazne. Nekdy mi toto prijde jako kamen urazu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
18.8.13 18:36

Říkám dětem, že jim nikdo nesmí ubližovat, a naopak. A pokud by se jich někdo dotýkal na intimních místech, nebo kdekoliv jinde a nelíbilo by se jim to, tak mi to mají říct, nebo to mají říct nějakému jinému dospělému člověku, který je poblíž a že se vůbec nemusí být, říct to. Ale taky mám v jistých částech mého vysvětlování mezery, ráda se zde poučím, co a jak zlepšit :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
18.8.13 18:39

@suik samozrejme,ze je to dulezite moje kamaradka mi rikala, ze ji jeji dcera sverila, ze ji babicky pritel saha na pipinku.Kdyz se to zacalo resit on to poprel ale holcina tvrdila, ze to pravda je melas strach, ze ji maminka nebude verit. Verila!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
18.8.13 18:40

No a kolik tem vasim detem je? od kdy vysvetlujete? pochybuju, ze ve trech letech to dite pochopi, aximalne to odkyve a bude to opakovat ale to je asi vse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20457
18.8.13 18:41

Svět je plný úchylů

Děkuju za téma-zajímavé. Ošklivá zkušennost! My sme zatím synovi-5let-říkali, že nesmí s nikým cizým chodit nikam sám, že na něj krom nás rodičů a lékařů když sme u toho nemá právo nikdo sahat, třeba na toaletu chodí jen se mnou či s tatínkem, nikdy nechce s prarodičema atd..také sem mu říkala, že svlékat se může zatím také jen doma a u lékaře popř. ve školce do pyžamka atd. Opravdu je dost složité to dítěti vysvětlit, tak aby to v určitém věku pochopilo, ale situace zneužívání či různých úchyláren jsou opravdu dost časté a člověk by mohl podezírat kohokoli, bohužel! Také téma kdy pustit dítě samotné si hrát ven je vcelku těžké, to nevím a tu dobu, co ho jednou ven pustím asi zešílím strachem, tím, že nevidím, tak ho ani nemohu sledovat z okna kde je apod. takže to bude opravdu zajímavé. Důležité také je mít k sobě důvěru jak my k dítěti tak hlavně dítě k nám, aby se nám nebálo cokoli a kdykoli svěřit.. Ať se nám tyto ošklivosti obloukem vyhýbají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nananana
18.8.13 18:54

U me to byl třeba vlastní tata

• Citovat
  • Upravit
8523
18.8.13 18:56

Já si zase říkám jednu věc. Kdybych se někdy rozvedla, tak bych už asi nikdy s žádným chlapem nebydlela. Mám dvě holky a prostě bych se bála, že po nich půjde.
Neříkám, že bych si chlapa nenašla, ale žádný bydlení nebo hlídání dětí o samotě. Jsem v tomhle docela paranoidní. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.8.13 19:03
@PetraJ píše:
Já si zase říkám jednu věc. Kdybych se někdy rozvedla, tak bych už asi nikdy s žádným chlapem nebydlela. Mám dvě holky a prostě bych se bála, že po nich půjde.
Neříkám, že bych si chlapa nenašla, ale žádný bydlení nebo hlídání dětí o samotě. Jsem v tomhle docela paranoidní. :?

No, to mě taky napadlo, že být rozvedená máma dcery, tak nevím, jak bych zvládla nového muže. Zakl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.8.13 19:04
@nananana píše:
U me to byl třeba vlastní tata

To je ta nejhorší verze, co může být :(. A už jsi to nějak zpracovala? Zakl.

• Citovat
  • Upravit
7211
18.8.13 19:06

Často si to člověk prostě nespojí. Nedojde mu že je to něco špatného a že to nedělají všichni. Dítě nemá ponětí o světě tolik jako dospělí.

Dětem se říká že si musí čistit zuby protože to dělají ostatní, musí jíst u stolu jako ostatní :nevim: A když dítěti někdo blízký řekne že tohle taky dělají všichni :nevim: nemá šanci to poznat.

Navíc se to dá vysvětlit až většímu dítěti, takže za mě může člověk jenom doufat a přemýšlet o lidech co se pohybují kolem jeho dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí