Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@boball Pokud nevíš tvůj gynekolog ti řekne jaká rizika jsou se stoupajícím věkem rodiček…Oni se jen tak pro nic za nic neposílají matky od 35roku do Genettu.Nekdy se tam tedy posílají i mnohem mladší ale to jsou výjimečné případy…
@Anonymní píše:
Ahoj všem, chtěla bych slyšet nějaké názory na svou situaci, poradit se, protože mi to už vůbec nemyslí a točím se stále na místě a v jednom kruhu… O co jde. Za pár týdnů „oslavím“ 39, už jen z tohohle mám depku jako hrom, ovšem k tomu jsem sama (přítel mě opustil před 2 lety), dítě nemám. Celé 2 roky, které jsem sama, jsem nikoho vhodného nepotkala, všichni ženatí nebo zadaní, samozřejmě s dětmi. Do teď mě straší bývalej, ten rozchod jsem nepřekousla a nezpracovala. A teď co s tím, že… Chodím do práce, nijak nadšeně, prostě abych se uživila. A mám panickou hrůzu z budoucnosti, že zůstanu jednou úplně sama. Na internetovou seznamku nikdy, to jsem zkusila a už nezkusím, bylo to příšerně ponižující, připadala jsem si jako kobyla na trhu. Já fakt nevím, co mám dělat
Jsi svobodna a bezdetna chodis do prace jenom aby ses uzivila? A proc si nenajdes praci/cinnost, co te bude naplnovat? ![]()
@BloomingGorgeous to napsala moc hezky, souhlasim.
Jenom bych dodala, ze nechapu tu obecnou averzi vuci seznamkam. Ja bych ji uplne nezatracovala.
V dnesni dobe, kdy je spousta lidi v praci od nevidim do nevidim, je to pro netere kolikrat jedina alternativa. Par takovych znam a rozhodne si tam zadne idioty nenasli, naopak
. Tech individui tam clovek potka stejny mnozstvi, jako v realu na ulici bych rekla ![]()
Na tvem miste bych si zbytecne neubirala moznosti k seznameni, jen kvuli predsudkum. ![]()
Na druhou stranu, pokud nemas posledni vztah v sobe porad jeste uzavreny, tak si myslim, ze bude navazovani vztahu pro tebe obecne tezke, nehnala bych se do vseho za kazdou cenu.
Příspěvek upraven 01.08.18 v 16:33
Já být ve tvé situaci, zažádám si o adopci nebo se pokusím o pěstounskou péči. Nedokážu si představit žít bez dětí. A nikde není psáno, že za rok někoho nepotkáš, to by vás mohlo být nakonec ještě víc.
@Annabela11 To sice vím,nicméně všechny co znám,co ty postižené děti mají,tak měli děti v mladém věku.Tož tak.A navíc můj gynekolog mi nic říkat už nemusí,já měla poslední dítě v 41 a půl letech.Zdravé,chytré,zatím
Za rok je mi pade,to už se rodit nechystám.Ale když tady pořád čtu jak poměrně mladé ženě furt někdo cpe adpoci vyskočila bych z kožíšku. ![]()
@Karleon já nevím, zatím, co jsem tu četla zkušenosti s dospělými nebio dětmi, tak celkem jsem valila oči, jak šlo všechno s pubertou do hajzlu
bála bych se hodně… Jasan děti do 10 let jsou všechno bobanci, ale nikde moc krásný konce k přečtení nejsou, osobně znám z okolí 2 smutné případy ![]()
@Bubla_Bučková Ano, já vím, máme to v rodině, můj nebio bratranec už tři roky bere. Ale život nemusí být vždy perfektní, ne?
@boball Tak jistě že se stane že i mladá holka má postižené dítě.....to je jasné.
Příspěvek upraven 01.08.18 v 16:45
@kat kat Ale jde,dokonce se to jmenuje social freezing a znam par holek co to podstoupilo, dokonce i registrovany lesbicky par. Je jasne, ze na oplodneni je potreba podpis muze, ale to se da zaridit a rozhodne si tim treba prodlouzi obdobi plodnosti o dalsich 5let a odpadne ten stres, ze to treba pozdeji nepujde. Podle me je to celkem prakticka vec, v tom procesu pred tim se proveri i plodnost coz je taky dobre vedet a myslim ze to vyjde cca na 20t. Kazde reprodukcni centrum uz to dneska umi. Byla jsem sama dlouho jejich klientem tak uz vim jak to chodi.
@Annabela11 Samozřejmě,s tím souhlasím,starší žena to má i možnost možná snáz zjistit,jelikož se to u ní tak nějak víc předpokládá.Takže ten věk je v tomhle vlastně výhoda
I když všechny vady se stejně poznat nedají ![]()
To máš těžké. Pokud hodně toužíš po biologicky vlastním dítěti, máš několik možností. Taková vyčkávací by mohla být zeptat se v CARech, jestli by ve tvém věku (podle vyšetření) bylo ještě vhodný tzv. social freezing, tedy zamražení vajíček. Každý rok je teď vzácný. Mladším bych to jen tak z prevence nedoporučila, kvůli rizikům spojeným se stimulací a odběrem (a ceně). Ale u tebe by se stejně jednalo jen o několik let, případně se to třeba za pár let bude dát řešit náhradní matkou (dnes je to složitější).
Pak máš možnost mít dítě bez chlapa, třeba s kamarádem, nebo na inzerát. Je v tom taky dost rizik, navíc v tomhle věku to taky nebude možná hned (a možná jo
). Tam je ale blbý, že rovnou dítěti sebereš tátu, budeš na něj sama, bude možná o to těžší si najít muže…
Nebo se opravdu víc dostávej do společnosti, na kurzy, nebála bych se ani těch seznamek, i když tvůj pocit z nich chápu. Ale i tam se občas sejde náhoda a štěstí a vyjde to nad očekávání. ![]()
Každopádně držím palce. Tohohle jsem se taky bála (a vlastně pořád bojím, protože ač se vdávám, dítě stále nemáme), hodně se toho bojím i u kamarádek. Nejen u těch, co prostě nemají zatím štěstí na chlapa, ale taky u těch, co zatím prohlašují, že děti nechtějí, resp. nechtějí je teď, ale až později. Tak aby toho odkládání nelitovaly… ![]()
@kytkalenka Jiste, ja mluvim o te potrebe mit legalniho otce, tj muze, ktery bude uveden jako otec v rodnem liste.. Nepsala jsem, ze to musi byt jeji partner, jen, ze je potreba takoveho cloveka mit, ktery se k otcovstvi zavaze. To, co jsi psala predtim ty, znelo jako ze neni problem nechat si oplodnit vajicka coby singl zena. Tak jsem to jen uvadela na pravou miru.
A pokud jde o IVF, take mam sve zkusenosti. Vetsina zen - mladsich a s vlastnimi vajicky, ktera se nemrazi, ale ihned pouziji - podstoupi IVF nekolikrat, rozhodne ne kazde se to podari napoprve. A pokud jde o mrazeni, i krasne blastocysty, ktere maji stovky bunek, se nekdy nepodari rozmrazit (ani po vitrifikaci), natoz vajicka, ktera coby samostatne bunky jsou vyrazne vice nachylne k poskozeni. Spolehat na to, ze se necham ve 39 nastimulovat a odebrat si vajicka, ta si necham po par letech rozmrazit, oplodit darcovskymi spermiemi a budu z toho mit dite, je mirne naivni a ze strany CARů je to ciry business. Hormonalni stimulace, odber vajicek, vitrifikace - kryokonzervace se na vajicka nepouziva, uchovani, darcovske spermie, ICSI/PICSI/IMSI…, prodlouzena kultivace, transfer atd atd… - dohromady si takhle CAR klidne na 50-60 tisic za „jednu varku“ s velmi nejistym vysledkem…
Přesně tak
. Moje kamarádka partnera cíleně nehledala. Bylo jí 36 let. Po nějaké době ji známá seznámila se spolužákem z vš. První dítě kamarádka měla ve 40 letech a druhé ve 42. A nemůžu říci, že by její děti nějak strádaly, ba naopak, mají se jako v bavlnce, mají milující rodiče, výborné zázemí.