Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Betty MacDonald píše:
Protože MADAM ZAKLADATELKA mermomocí chce být světová a trendy, ale nemá na to kapacitu, ani finanční, ani tu mentalníjá bych tam tak chtěla bejt, a koukat na svatební herinky, chleba se sádlem a dusítko zvané kremrole
a přitom po očku závistivě pozorovat paní matku, jak se cpe naleštěným minivětrníčkem
@smile_xxx píše:
My říkáme svatební cukroví. Pamatuji si, že když jsem byla malá, a ženil se strýc, tak tam měli právě i to cukroví ( kromě dortů a zákusků), A jedno z cukroví bylo i linecké, ve kterém byly zapečené 2 prstýnky, to jsme jako malé holky opatrovaly😀. A taky tam byly různé ozdoby z pravého marcipánu. Ale to je asi specifikum SM.
Tam odkud pocházím, se dělá na svatby přesně takové svatební cukroví, které popisuješ. Jižní Čechy.
ale teď už to někdo nahrazuje těmi minizakusky. A tím, jak je to teď drahé a není to tak často ty svatby, tak se na to lidi dost vrhají.
a hlavně už lidi moc nepecou ani doma, tak je to vzácné.
Příspěvek upraven 16.09.23 v 10:46
@smile_xxx píše:
Kde to psala? To jsem nezachytila. Protože jsem se ptala, zda to byli ochutnat, a neodpověděla.
To je dobrý tip pro budoucí nevěsty.
My jsme si do té restaurace zašli s přáteli inkognito na oběd a pozorovali, jak to tam funguje. Velká spokojenost, jídlo, obsluha, ostatní hosté také vypadali velice spokojeni.
@svistitko píše:
Ano, pochopila jsem, že mám udělat sweet bar pro vsechny, ale je skutečně svatba jen o jídle. Ano je fajn si dat něco sladkého ke kafi, ale mít tam zas hordu sladkého, které se nesní? Není to plýtvání? Mé zas znání řikali, ze kus velkého dortu na svatbě moc lidí nejí. Že si ďubnout, pár lidi něco sní, ale je to zbytečnost. Spíše si liné dají něco lehčího, po tom těžšim obědě. Lehké kremrole nám přošly fajn, navíc budou přímo z Jeseníků, kde jejich výroba má dlouhou tradici.
Když mas hnusny dort tak to nejí. Naši si chodili přidat, protože byl fakt vynikající
@hospodki My jsme měli dort stejný jako moje sestra. Nebyli jsme líni ho jet objednat a vyzvednout v den svatby hodinu cesty do cukrárny. Jenom jsme tedy trnuli, aby ho muž dovezl, aby nemusel někde prudce brzdit. Byl to třípatrák. Pamatuju si ho dodnes. Na střídačku světlé, kakaové, světlé těsto, tvarohový, šlehačkovy, tvarohový krém a uvnitř mraky čerstvých jahod. Nahoře také mraky ovoce a taková zvláštní poleva. Nevím, jak to ta cukrárna udělala, ale nebylo to vůbec oschlé. Snědl se celý a nezbylo nic. Všichni ho chválili. Mám fotku, jak na něj děti při krájení úplně zbožně koukají, nejmladší, tehdy tříletá neteřinka se sepjatýma ručičkama. ![]()
Příspěvek upraven 16.09.23 v 11:08
@zrcadlo píše:
Ostatní hosté třeba taky rádi ochutnávajíObjednala bych minizakusky pro všechny, a když se to nesni, rozdá se jako výslužka. Mít tácek pro rodinu je nevkusné, to je radši vezmi jiný den do vyhlášené cukrárny a pohosti je tam.
A kolik byste dala ks minizákusků na osobu, když tedy nebudeme mít dort.
@svistitko píše:
Tak minimalne 5 ks na osobu…
@smile_xxx píše:
Ty budeš raději mít na oběd 3 druhy masa, které rozhodně nesní každý, a tak se to vyhodí, ale tady ti plýtvání nevadí. Ale za sladké je ti dát líto peněz. Jestli to jsou ti stejní známí, co ti posvětili to sádlo a smažák, tak to jo. A když už jsi s nimi všechno poctivě konzultovala, ptala ses jich taky, jestli jim nebude vadit, když oni dostanou kremrolí, a tvá matka a sestra budou mít výběrové mini zákusky? Co ti na to řekli?
Jinak bych se zamýšlela nad tím, co ti píše většina nezaujatých lidí. Ať uděláš přesný opak toho, co chceš udělat, jinak to bude pro 80 lidí ostuda. Někdy ty názory lidí fakt nejsou od věci. I šetřit se dá s noblesou.
Jo, a jestli spoléháš na to, že ti hosté zaplatí svatbu z darů, tak abys pak nebyla nemile překvapená. Na hladové svatbě se ještě nikdy nikdo nepředal.
Jak jsem psala v předchozí diskuzi. Máme paušál na osobu na jídlo v rámci, kterého nám dají ty tři druhy masa/tři druhy příloh. Pokud bychom chtěli, tak nám můžou dát jen jeden druh, ale to z ceny neubere. Říkáme si, že co zbude z rautu, sníme další den s kamarády na odpolední party. Z cenou dolů už nemůžeme jít. Není to tak, že bychom se vydali na slaném a na sladké by nám nezbylo. A proč by měla být svatba hladová, když tam bude spousta jídla? A hold se třeba nepřecpou sladkým, ale bude toho akorát… ![]()
@stinga píše:
u nás prodávají koláčky v každé pekárně, a každá pekárna je má trošinku jiné - ale výborné jsou všechny
U nás aj na vesnici v pekárně mají koláčky. Ty jsou taky výborné. Jen je to balené na tácku a v igelitu. Což je znát. Od paní čerstvé, domácí jsou o level lepší, krásně skládané v krabici. Na fotce viditelně chybí. To jsem cestou domů od ní otvírala krabici a užírala
.
Ale k ní nemůžu pro pár koláčků. To se ji neoplatí, aby rozpalovala troubu. Na ty hody se nás tam sešlo asi 50, když rozdávala objednané krabice a to měl každý minimálně po 100 ks.
V pekárně mívají balení koláčků po 10 ks nebo větší tuším 15ks. Když se mi nechce doma nic péct. Tak to beru místo sladkostí děckám na svačinu, doplnění svačiny. To má vždycky úspěch. Musím je vždycky schovat odpoledne nebo zrovna rozdělit do boxů svačinových. Jinak to sní hned.
@svistitko píše:
Dala bych alespoň 8 ks na osobu..
@svistitko Co třeba ze studeného baru běžně jí děti? U nás by to skončilo tak na troše šunky. A možná ten toast, kdyby byl z obyčejného sýru. Bude tam někde alespoň zelenina a ovoce?
Příspěvek upraven 16.09.23 v 11:26
@svistitko píše:
Jak jsem psala v předchozí diskuzi. Máme paušál na osobu na jídlo v rámci, kterého nám dají ty tři druhy masa/tři druhy příloh. Pokud bychom chtěli, tak nám můžou dát jen jeden druh, ale to z ceny neubere. Říkáme si, že co zbude z rautu, sníme další den s kamarády na odpolední party. Z cenou dolů už nemůžeme jít. Není to tak, že bychom se vydali na slaném a na sladké by nám nezbylo. A proč by měla být svatba hladová, když tam bude spousta jídla? A hold se třeba nepřecpou sladkým, ale bude toho akorát…
Máte tam zbytečně moc slaného.. Někdo je především na sladké.
@smile_xxx píše:
My říkáme svatební cukroví. Pamatuji si, že když jsem byla malá, a ženil se strýc, tak tam měli právě i to cukroví ( kromě dortů a zákusků), A jedno z cukroví bylo i linecké, ve kterém byly zapečené 2 prstýnky, to jsme jako malé holky opatrovaly😀. A taky tam byly různé ozdoby z pravého marcipánu. Ale to je asi specifikum SM.
Kdepak, taky se to u nás ( jižní Čechy) dělá. My nechali napéct asi 5 druhů plus 6 druhů kolacku plus dort.