Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@srpen89 píše:
Ne, z toho fakt nevycházím.pro ty, kdo neumi cist tak znova
Vy si totiz precte a reagujete jenom na to, kde muzete rejpat a co se vam zrovna hodi do kramu. Ale aby mi tady bekdo odpověděl, na co hsem se vas ptala, to ne
Tady je to ale naprosto bezne. Takze jak jsem psala, muj syn je naprosto samoststna jednotka, studuje, pracuje a vydelava si v 16 letech tak, ze si o tom mnoha z vas muze nechat jen zdat, vcetne me
, sportuje, pomaha s malou, hlida… atd Ale i presto, ze je tak zodpovědný a schopny, nikdy bych ho doma tyden nenechala ! Nestoji to za to, nahoda je blbec. Muze se stat cokoliv, bude potreba muj podpis, souhlas a ja budu nejde na dovolený, treba tisice kilometru daleko ? Kdyz vam je to jedno a mate to na haku, case vec. Neco jinyho je jet na vikend na chatu 40 km a nechat ho doma. Ale jet si na tyden na dovolenou a pak ho jeste najit se starenou v posteli
** Jestli vy si takhle predstavujete tu samostatnost a zodpovědnost, tak**
![]()
Všimni si, kdo vybírá co se mu hodi a ještě je předpojatý. Moc na svého zodpovědného a zdatného syna nespoléhás. Proč ne? Protoze náhoda je blbec? A kdy přestane byt náhoda blbec?
Já jsem třeba odpověděla - co se úrazu týče - měla podepsanou plnou moc moje švagrová, synova teta, která na něj za dobu naší nepřítomnosti hodila očko. Bylo mu čerstvě 15.
Víš, mně to přijde směšné - pokud je vše, jak píšeš, tak tvůj syn je normálně regulérní dospělý muž, samostatný, se vším všudy. Navíc je asi superman, když to všechno stíhá. Každopádně, pokud muži, co stíhá toto všechno, nenecháváš úplnou svobodu a hlídáš ho, přijde mi to naprosto nesmyslné a defacto ponížení pro něj. Zvládá toho tolik a pak nemá tu možnost být zodpovědný sám za sebe, nemá možnost být svobodný? Divné.
Možná, že kdybys mu dala větší volnost, neměl by potřebu mít x brigád a kdesicosi, aby ti zdrhnul a tys ho neměla pod kontrolou. Ono to je defacto to samé, jako když to dítě člověk nechá samotné, jen tedy s tím rozdílem, že v tom tvém případě u něj tedy budeš, pokud by se něco stalo.
@stock píše:
Všimni si, kdo vybírá co se mu hodi a ještě je předpojatý. Moc na svého zodpovědného a zdatného syna nespoléhás. Proč ne? Protoze náhoda je blbec? A kdy přestane byt náhoda blbec?
Az mu bude 18 a prebere za sebe plnou zodpovědnost k pravnim ukonum. V 16 letech sam za sebe nemůže v nemocnici podepsat ani souhlas s hospitalizaci, s operaci, s nicim ! Uvedomujete si to vubec ? A vzhledem k tomu, te nemame babicky, dedecky, strycky ani teticky, dokonce uz syn nema ani otce, kteri by nas eventuelne zastoupili v pravnich ukonech, jakym souhlas s hospitalizaci je, tak fakt nenecham syna na pospas osudu. Jak jsem psala, vikend, kdyz jedeme na chatu, v pohode, za 30 minut jsme doma kdyby neco, ale odjet na tyden buhvi kam, to fakt ne. A musim rict, ze jsem az sokovana, ze se tady nenajde ani jedna jediná z vas, ktera by to chápala a mela by to stejne, jako to mam ja fakt vsechny moje kamosky a zname.
Mozna, kdyby jsme byly holky ze vsi, mozna bych chápala ja vas, protoze nekde na malem meste, na vsi, to funguje jinak, ale ve velkych mestech, pokud rodice nejsou nejaky fetky nebo socky, 16 lete deti bezne doma samotne tyden nenechavaji. ![]()
@Gituš píše:
@srpen89Já jsem třeba odpověděla - co se úrazu týče - měla podepsanou plnou moc moje švagrová, synova teta, která na něj za dobu naší nepřítomnosti hodila očko. Bylo mu čerstvě 15.
Víš, mně to přijde směšné - pokud je vše, jak píšeš, tak tvůj syn je normálně regulérní dospělý muž, samostatný, se vším všudy. Navíc je asi superman, když to všechno stíhá. Každopádně, pokud muži, co stíhá toto všechno, nenecháváš úplnou svobodu a hlídáš ho, přijde mi to naprosto nesmyslné a defacto ponížení pro něj. Zvládá toho tolik a pak nemá tu možnost být zodpovědný sám za sebe, nemá možnost být svobodný? Divné.
Možná, že kdybys mu dala větší volnost, neměl by potřebu mít x brigád a kdesicosi, aby ti zdrhnul a tys ho neměla pod kontrolou. Ono to je defacto to samé, jako když to dítě člověk nechá samotné, jen tedy s tím rozdílem, že v tom tvém případě u něj tedy budeš, pokud by se něco stalo.
Napíšu to znovu, pro ty, co neumi cist, nebo jsou mene chápající
Volnosti ma kolik chce. Studuje, pracuje, sportuje, má slecnu,pomaha nam s malou, hlida. Chodi si kam chce, vraci se kdy si rekne, dela si co chce. Pres vikend byva doma sam, mame chatu s dojezdovou vzdalenosti 30,40 minut, takze „kdyby neco“ jsme doma coby dup.
Přesto vsechno, bych ho tyden dima samotného nenechala, coz jasne vysvetluju vyse. Tecka. ![]()
@srpen89 píše:
@warita @Celina a odpovědim na me otazky
jste se hezky diplomaticky vyhly, ze ?zkrátka to chce myslet trochu dopredu a rozhodne nenechavat nezletilce samotneho doma vice nez několik hodin a hlavne, byt v dosahu, aby člověk mohl okamzite zareagovat v případě potizi. A co se tyce bydleni na intru, tak to je snad trochu o necem jinem.
my jsme loni syna nechali pár dní doma samotného, nechtěl s náma na dovču (pak ho to mrzelo, ale to je jiná věc). Bylo mu tehdy 16. Zásoby jídla měl v lednici/mrazáku, peníze v kasičce, mobil po ruce a opodál rodina, kdyby něco. Kluk to přežil, barák taky a babička dosud nejsem. Ani za těch pár dní nezvlčil, nekouří, nechlastá, studuje. Takže se přidávám k těm, kdo v tom nevidí problém.
Zakladatelko, já bych v takové choulostivé situaci dala se synem řeč, v soukromí. Proč má známost s o tolik starší ženou, co od toho očekává on/ona a je - li si vědom řady rizik (těhotenství, ev. rozpad rodiny, skandály…). Prostě bych to s ním pořešila jako se skoro dospělým mužem, aby věděl, že za své jednání ponese zodpovědnost.
@srpen89 33letá stařena? Kdyby ti bylo 15, tak tu optiku chápu, ale tobě je tuším kolem 40ky. To jsi jako nad hrobem, nebo jak se vidíš?
@srpen89 píše:Žiju ve meste, ktere ma 2,3 milionů obyvatel. Takze ves to není. Nikdy jsem nedrogovala a ani nebyla sociální případ. Přesto jsem nechala dite/děti, kdysi davno
Az mu bude 18 a prebere za sebe plnou zodpovědnost k pravnim ukonum. V 16 letech sam za sebe nemůže v nemocnici podepsat ani souhlas s hospitalizaci, s operaci, s nicim ! Uvedomujete si to vubec ? A vzhledem k tomu, te nemame babicky, dedecky, strycky ani teticky, dokonce uz syn nema ani otce, kteri by nas eventuelne zastoupili v pravnich ukonech, jakym souhlas s hospitalizaci je, tak fakt nenecham syna na pospas osudu. Jak jsem psala, vikend, kdyz jedeme na chatu, v pohode, za 30 minut jsme doma kdyby neco, ale odjet na tyden buhvi kam, to fakt ne. A musim rict, ze jsem az sokovana, ze se tady nenajde ani jedna jediná z vas, ktera by to chápala a mela by to stejne, jako to mam ja fakt vsechny moje kamosky a zname.Mozna, kdyby jsme byly holky ze vsi, mozna bych chápala ja vas, protoze nekde na malem meste, na vsi, to funguje jinak, ale ve velkych mestech, pokud rodice nejsou nejaky fetky nebo socky, 16 lete deti bezne doma samotne tyden nenechavaji.
16ti letý kluk si neumí sám natáhnout budík, aby vstal do školy?
16ti letý kluk si neumí sám dojít do obchodu?
16ti letý kluk si neumí sám uvařit čaj nebo si ohřát jídlo?
16ti letý kluk si neumí sám vyčistit zuby nebo se umýt?
16ti letý kluk neumí zacházet s telefonem a neví, kam a komu má zavolat, kdyby byl nějaký problém?
atd atd…
„V 16 letech sam za sebe nemůže v nemocnici podepsat ani souhlas s hospitalizaci, s operaci, s nicim !“ - to jsem nějak nepochopila, viz. tady: https://klubsvobodnychmatek.cz/…raci-ditete/
@Monika7878 píše:
16ti letý kluk si neumí sám natáhnout budík, aby vstal do školy?
16ti letý kluk si neumí sám dojít do obchodu?
16ti letý kluk si neumí sám uvařit čaj nebo si ohřát jídlo?
16ti letý kluk si neumí sám vyčistit zuby nebo se umýt?
16ti letý kluk neumí zacházet s telefonem a neví, kam a komu má zavolat, kdyby byl nějaký problém?
atd atd…
„V 16 letech sam za sebe nemůže v nemocnici podepsat ani souhlas s hospitalizaci, s operaci, s nicim !“ - to jsem nějak nepochopila, viz. tady: https://klubsvobodnychmatek.cz/…raci-ditete/
Co na tom nechapes ? Je to tam jasne napsane, ze u malych deti musi souhlas podepsat rodice, u vetsich je to na posouzeni lekare, jestli je dite dostatecne vyspele a muze napr. o hospitalizaci rozhodnout sam. Zaracuju ti, ze neexistuje lekar, ktery by si to vzal na triko. A take ti zarucuju, ze bude chtit, aby u toho byli rodice a jedno, jestli je tomu diteti 5 nebo 16. Delam v tom 30 let a hsem si 100% jista, ze zadny lékař si to na triko nevezme a nebude rozhodovat o tom, jestli je dite dostacne vyspele na to, aby to podepsalo, nebo ne. Ano, pokud by to byl život ohrozujici stav, bude ho operovat z vitalni indikace, ale jinak.....
Takze co udelaji, pokud rodice nebudou k dostizeni ? Zavolaji na socialku a prusvih je na svete. Ale je to vase vec, kazdy at si dela co chce, co me je vubec do toho,ze ?
![]()