Taky se na dítě vztekáte?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
pet p
20.3.22 18:11

@jaia00 Ano, ta věta není sama o sobě špatná. V mnoha situacích může být vhodná. Zmiňovala jsem ji v tom kontextu, jak to psala @Markéta Rudná že to říká maminka na hřišti dítěti, které hází písek.

• Citovat
  • Upravit
53190
21.3.22 06:52
@jaia00 píše:
@pet p @Markéta Rudná holky, prominte, ze vam vstupujem do diskusie (ktora ma inak hrozne bavi :palec:).
Ja len k tej vete: „jak ti muzu pomoci, aby…“ mne sa nahodou krasne osvedcila. Nepouzivam ju samozrejme v pripade, ked sa moje dieta snazi druhych ohadzovat pieskom alebo nejak ublizit druhym ci sebe… Ale napr ked sa nechce ist kupat, nechce ist k doktorovi, nechce odist z pieskoviska domov. On vymysli nejaku prkotinu a je spokojny. A musi zapnut logicku cast mozgu, takze sa predide aj emocnemu vylevu. Samozrejme je dolezite v akych situaciach sa pouziva, ze jo… A ani nam to nefunguje na 100%, ale aspon niekedy :D

Tak moje děti by na tuto větu použitou ve chvíli, kdy po nich něco chci a ony se vztekají odvětily „tím, že řekneš, že to dělat nemusím“ :mrgreen: :mrgreen: Zcela typicky čištění zubů, koupání, odchod do postele :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marina28
21.3.22 07:21
@Markéta Rudná píše:
@pet p Hele já nevím, principy respektujícího rodičovství alespoň rámcově znám o výchově jsem se toho snažila dost načíst, ale některé věci, co se v nevýchově hlásají mi příjdou fakt mimo a rozhodně to není univerzální styl výchovy vhodný pro všechny děti. Osobně mi přišly mnohem přínosnější rady z teorie osobnostních typů (kniha Nejsou stejné od Mikové), minimálně to pokrývá to, že každé dítě potřebuje jiný přístup. A hlavně znám cca 5 dětí vychovováných metodami z nevýchovy, dva kluci klidnější submisivnější úplně v pohodě, spokojené děti i maminka. Ale ty divočejší kousky děs běs (všichni mají teď 5), jedna maminka na pokraji zhroucení, druhá přešla na opačný extrém k vařečce a docela drsné autoritativní výchově a třetí zdrhl tatínek, protože už to doma nemohl přežít (a bylo to opravdu hlavně kvůli sporům o výchově).
Tak nevím, možná je to tím, že když zkoukneš pár videí a nepochopíš to správně, zklouzneš k té úplně liberální, ale já s tím opravdu dobrou zkušenost nemám.
Ale většina rodičů to pochopí přesně jako Marina28, bych chtěla vidět, jak 15měsíčnímu dítěti vysvětlíš, že tě nemá kousat a ono to velmi dobře pochopí a nechá toho :roll:

Tak to nejdrive sama vyzkousejte a pak davejte rady. Samozrejme ne kazdemu diteti a rodici vyhovuje to same, to je snad logicke!!
Nam to fungovalo a kousani prestalo, proto doporucuji, ale kazdy si musi vyzkouset to sve.
Boze boze 🙄

• Citovat
  • Upravit
417
21.3.22 07:34

@Marina28 No já jsem tento přístup právě zkoušela u syna a výsledek je ten, že je teď rozmazelný a je to s ním hodně náročné, na druhou stranu sebevědomý a individualita je fakt pořádná. Takže přesně proto to píšu. Za mně každé dítě potřebuje individuální přístup, který vyplývá z povahy díte a když je dítě svéráz a ještě divoké, tak to v něm tímhle ještě podpoříš. Jako takhle u nás rozhodně nepanuje nějaká direktivní výchova, děti si rozhodují často sami, myslím, že jsem našla takový zlatý střed, abychom byli všichni happy. Podle mně to dost ovlivňuje kolik dětí máš, když jedno, můžeš se snažit vést nevýchovu, ale když 2 nebo nedejbože 3 a nejsou to klidné děti, tak je to na blázinec se se všemi dohadovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
21.3.22 07:55

@pet p :lol: Docela ráda bych s tebou někdy pokecala naživo, protože si myslím, že by to mohla být obohacující diskuze. Domnívám se, že s těmi názory vlastně nejsme od sebe vůbec daleko. Jasně, že velmi přísná výchova člověka určitým způsobem deformuje, ale to ta velmi respektujícící taky a průšvih je, že zatím není moc dospělých lidí, na kterých bys pak mouhla zkouknout ty výsledky (trochu mě děsí, že jsou to asi ty youtubeři ve vile :lol:. Takže jsem se snažila si z toho vyzobat, co se mi líbí, ale u zbytku se držím toho tradičnějšího. Myslím, že ten přístup právě často volí rodiče, kteří měli až příliš autoritativní výchovu a snaží se vůči tomu vymezit a pro své děti chtějí něco jiného. Já jsem byla s výchovou doma relativně spokojená, takže se holt odchyluju jen lehce. A souhlasím, já se budu snažit děti vychovat tak, aby byli aspoň trochu ambiciozní, nemusí mít x vysokých škol, ale chci aby je práce bavila a chtěli se v ní nějak posouvat kupředu (to může i řemeslník, prodavačka tolik ne). V těchle věcech jsem konzervativní (jojo asi deformovaná výchovou :lol: ), přece jenom člověk je sociální tvor a když je taková individualita, že ho to vyřazuje od ostatních, není to za mně dobře viz. silikonové barbie, tetovaní po celém těle s piercingy všude možně. Takový ten extrémní individualismus mi příjde jako srovnatelné zlo jako bývala konformita v Číně (příjde mi, že mileniálové už jsou i tam docela individuality, ale zas to nesleduju).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1949
21.3.22 08:16

@Markéta Rudná koľko z tých neúspešných pokusov o Nevychovu (ak správne chápem, tak vrátane teba samej?) boli ľudia čo prešli celým kurzom a koľko len čerpalo z článkov a občasného webinara?
Ja som teda nebola v celom kurze (viac ma zatiaľ zaujali iné respektujuco-vychovne zdroje) ale z toho čo píšeš mi príde, že nepopisujes až tak Nevychovu (čo je fakt blbý názov, lebo už len ten samotný môže človeka zvádzať v prípade že si nieje istý tak chybovat smerom k žiadnej výchove) ako skôr nevychovu v zmysle nenastavujeme hranice skoro vôbec. Čo sú dve dosť rozdielne veci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
351
21.3.22 08:32
@unuděná píše:
Tak moje děti by na tuto větu použitou ve chvíli, kdy po nich něco chci a ony se vztekají odvětily „tím, že řekneš, že to dělat nemusím“ :mrgreen: :mrgreen: Zcela typicky čištění zubů, koupání, odchod do postele :P

Mozog mojho maleho este nepochopil, ze aj to by bola odpoved :lol: zatial mu staci, ze si zuby umyje aj panda :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.3.22 08:37
@jaia00 píše:
Mozog mojho maleho este nepochopil, ze aj to by bola odpoved :lol: zatial mu staci, ze si zuby umyje aj panda :mrgreen:
Šťastná to matka :mrgreen: U nás už 5 let probíhají denodenní dohady nebo alespoň kyselé obličeje, že UŽ ZASE SE MUSÍME KOUPAT/čistit zuby??? Jako kdyby někdy nemuseli :roll: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
21.3.22 23:22

@scentini Tak ve škole už to snad dělat nebudou ;) ale zrovna dnes mě fakt naštvala, jelikož nemluví, a něco chtěla, a to je furt „ee“ a prostě nějak jsem podle ní špatně vydedukovala její přání, tak zařvala a ještě si dupla! A to mě naštvalo, tak jsem na ní zařvala, že takhle teda ne a ať si jde do pokojíčku, nu a už byla na zemi a brečela. Musím říct, že mě je to i líto když brečí, ale tohle válení a hysteráky nesnáším, by si mohla klidně ještě do mě bouchnout 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
22.3.22 00:37

@Elfido o čem je nevýchova, to já vůbec netuším a ani hledat nebudu, nikdy mě to nezaujalo. K autoritativní výchově mám ale dost daleko a k fyzickým trestům ještě dál. Co mě ale zaujalo, je to skoro nenastavování hranic. Já mám za to, že hranice dětem dávají bezpečí a jsou pro ně důležité. Jak je to tedy vysvětlené, proč se skoro nenastavují? :think:

• Citovat
  • Upravit
2709
22.3.22 01:04
@jaia00 píše:
Knizka Maminko, nekric! Vrelo odporucam.

K teme maminkovskeho hnevu odporucam kate. travnicek (alebo tak nejak) na instagrame a psychologicku Vladku Bartakovu (ma spustu zadarmo clankov a podcastov a videi) o vychove.

Ze ta dieta nastve k prasknutiu je vcelku normalne, este podporene nevyspanim… Kusanie a bitie dietata je zial bezne tiez, aj ked nespravne.

K nocnemu spanku mam radu, s ktorou vacsina suhlasit nebude, ale ked dieta v noci nechce spat, hodku/dve sa s nim pohraj a potom sa vratte do postele. Syn (teraz 2 roky) mal take obdobie (asi 2 krat v trvani par tyzdnov). Dnes prespi celu noc a spankove problemy nema. Mne viac vyhovovalo polehavat na gauci a jednym okom kontrolovat hrajuce sa dieta, hoc aj o druhej rano, ako sa vztekat a bojovat s nim. Z pohladu biologie ma pravdu tvoje dieta, prespat celu noc nie je nieco, co bolo v minulosti bezne, ani na to nie sme ako zvieratka nastavene. Je to len spolocensky vyzadovane.

Ohladom kusania, proste si pyta pozornost. Sama vravis, ze to robi v case, ked nieco potrebujes robit. Aj nastvana mama je lepsia ako mama, co si nevsima. Moja rada je bud to nerobit, venovat sa dietatu, alebo ho do cinnosti co najviac zapojit. Ked bude „varit“ s tebou, nebude stihat hryzt.

Hrát si s dítětem 2h v noci, tak zatímco to dítko pak možná usne, já už nikoliv a výsledek bude pro mě ještě víc kontraproduktivní : ještě více nevyspalá, nevrlá a ve finále i nemocná.

Dítě se nemůže zapojit do všeho, obzvláště takto malé dítě. Pokud to jinak nejde, tak bych spíš po tu dobu, kdy se dítěti opravdu nemohu věnovat, jej zavřela do vysoké ohrádky, postýlky atd., aby nemělo možnost přelézt, prostě někde, kde si neublíží, obklopit hračkami.. i matka je jen člověk a nemůže se rozkrájet a dělat x věcí najednou či 24/7 se jen věnovat dítěti.
A to kousání, nezlob se, ale tohle je zapotřebí přerušit zavčasu, pak se to s dětmi často táhne ještě ve školce. Záhlavek byl plácnutí v afektu, chápu, ale tvrdě zvednout hlas, být přísná v tu chvíli a dítě za trest odložit a chvíli si jej nevšímat na závadu není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1949
22.3.22 06:30
@Capelucia píše:
@Elfido o čem je nevýchova, to já vůbec netuším a ani hledat nebudu, nikdy mě to nezaujalo. K autoritativní výchově mám ale dost daleko a k fyzickým trestům ještě dál. Co mě ale zaujalo, je to skoro nenastavování hranic. Já mám za to, že hranice dětem dávají bezpečí a jsou pro ně důležité. Jak je to tedy vysvětlené, proč se skoro nenastavují? :think:

No som to zle napísala. Nevychova (veľké N) hranice práve má a je to jedna z hlavných tém. Preto sa pýtam, či sa jednalo vôbec o Nevychovu, alebo skôr nevychovavanie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
22.3.22 07:35
@Elfido píše:
@Markéta Rudná koľko z tých neúspešných pokusov o Nevychovu (ak správne chápem, tak vrátane teba samej?) boli ľudia čo prešli celým kurzom a koľko len čerpalo z článkov a občasného webinara?
Ja som teda nebola v celom kurze (viac ma zatiaľ zaujali iné respektujuco-vychovne zdroje) ale z toho čo píšeš mi príde, že nepopisujes až tak Nevychovu (čo je fakt blbý názov, lebo už len ten samotný môže človeka zvádzať v prípade že si nieje istý tak chybovat smerom k žiadnej výchove) ako skôr nevychovu v zmysle nenastavujeme hranice skoro vôbec. Čo sú dve dosť rozdielne veci.

To je dobrý postřeh - když nevím, radši neudělám nic, protože NEvýchova. Opravdu neskutečně hloupý název.

• Citovat
  • Upravit
pet p
22.3.22 07:38
@Hiavnaan píše:
@scentini Tak ve škole už to snad dělat nebudou ;) ale zrovna dnes mě fakt naštvala, jelikož nemluví, a něco chtěla, a to je furt „ee“ a prostě nějak jsem podle ní špatně vydedukovala její přání, tak zařvala a ještě si dupla! A to mě naštvalo, tak jsem na ní zařvala, že takhle teda ne a ať si jde do pokojíčku, nu a už byla na zemi a brečela. Musím říct, že mě je to i líto když brečí, ale tohle válení a hysteráky nesnáším, by si mohla klidně ještě do mě bouchnout 8o

Přečti si knížku AHA rodičovství. Díky tomu pochopíš, že a jak je mozek takhle malého dítěte nevyzrálý a že ono si v těch hysterácích nelibuje ani to nedělá schválně. Někde jsem četla pěkný příměr, že batole má silný názor, ale nízké vyjednávací schopnosti. To je přesné :-) Měla bys ji brát jako DÍTĚ a ne jako malého dospělého.

• Citovat
  • Upravit
pet p
22.3.22 07:40
@Markéta Rudná píše:
@pet p :lol: Docela ráda bych s tebou někdy pokecala naživo, protože si myslím, že by to mohla být obohacující diskuze. Domnívám se, že s těmi názory vlastně nejsme od sebe vůbec daleko. Jasně, že velmi přísná výchova člověka určitým způsobem deformuje, ale to ta velmi respektujícící taky a průšvih je, že zatím není moc dospělých lidí, na kterých bys pak mouhla zkouknout ty výsledky (trochu mě děsí, že jsou to asi ty youtubeři ve vile :lol:. Takže jsem se snažila si z toho vyzobat, co se mi líbí, ale u zbytku se držím toho tradičnějšího. Myslím, že ten přístup právě často volí rodiče, kteří měli až příliš autoritativní výchovu a snaží se vůči tomu vymezit a pro své děti chtějí něco jiného. Já jsem byla s výchovou doma relativně spokojená, takže se holt odchyluju jen lehce. A souhlasím, já se budu snažit děti vychovat tak, aby byli aspoň trochu ambiciozní, nemusí mít x vysokých škol, ale chci aby je práce bavila a chtěli se v ní nějak posouvat kupředu (to může i řemeslník, prodavačka tolik ne). V těchle věcech jsem konzervativní (jojo asi deformovaná výchovou :lol: ), přece jenom člověk je sociální tvor a když je taková individualita, že ho to vyřazuje od ostatních, není to za mně dobře viz. silikonové barbie, tetovaní po celém těle s piercingy všude možně. Takový ten extrémní individualismus mi příjde jako srovnatelné zlo jako bývala konformita v Číně (příjde mi, že mileniálové už jsou i tam docela individuality, ale zas to nesleduju).

Mám pocit, že jsi přesvědčená o tom, že respektující výchova vede k přílišnému individualismu a tito jedinci jsou pak moc odlišní a nezapadají do „systému“.

A jinak pěkná sebereflexe, že ta tvoje konzervativnost je deformace výchovou, tak to asi bude :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML