Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Když jsem byla asi v půlce textu, myslela jsem, že jsi sobec, ale druhá část zas něco jinýho, je škoda, že chlap není při tobě. Odstěhovat se nebo si promluvit a pak to respektovat ![]()
Jo a nechápu, proč je takový problém slavit narozky dítěte dohromady?
Myslím že je chyba tak nějak všude a bohužél myslím že tchýni nezměníš, ony ty babičky prostě takové jsou, moje tchýně když hlídá malou tak taky do ní furt něco hučí a nenechá ji se moc projevit, ale mě to až tak nevadí, doma má jiný režim, podle mě a u babičky to prostě musí bejt jiný… jestli jsi sobec? to nemyslím, každá máma si to chce dělat podle sebe, ale asi bys měla ubrat, ona se ti totiž snažila pomoct, vstávala ti k dítku…ale myslím že hlavní problém je v tom že tvůj chlap se tě nezastane a jediná pomoc by byla asi kdybyste si sbalili i s chlapem svých pár švestek a šli bydlet sami, tím by se ty vztahy vyjasnily…
@andaluzie123 píše:
Přijde mi, ze to moc hrotíš. Tchýně ti pomohla s kojením, hlídá celý dny tvoje dítě, bydlíte u ní v baráku, a ta kráva si dovolí přinést na narozeniny dárky:-) Podle mě máte pravdu všichni: tchýně si neuvědomuje, jak je s péčí otravná, že také potřebujete trochu soukromí. Ty bys taky trochu víc vděku mohla projevit, ona to myslí dobře, děti má ráda, postará se o ně, tak co víc bys chtěla? Asi by to chtělo si s ní v klidu promluvit, ze by měla ubrat, ale ze jste rádi, že vám pomáhá. Další možností je se odstěhovat:-)
přesně tak ![]()
naši bydlí kousek a můžu je vyhazovat vydlema
prostě jim řeknu, že potřebuju být s holkama sama a ja to. Teď jsem nemocná a jsem ráda, že je děda s malou venku a babička si z druhou co je taky nemocná hraje ![]()
Kdybys byla sama a prarodiče 300km daleko tak budeš zakládat diskuzi nestíhám pomoc. Prostě si s tchýni sedni a řekni jí jak to cítíš. Přítel (manžel) s tebou doma celej den není takže ho do žabomyších válek s jeho matkou nepleť a vyřeš si to sama.
Taky si myslím, že největší problém je v tom, že bydlíte dohromady. Že to ani není problém v tobě, nebo v tchýni. Prostě každý máme jinou povahu a tak je to potřeba brát. Chápu chování tchýně - přijde jim, že jsi nevděčná, že se ti starají o děcko a ty jim ještě vynadáš. Ale stejně tak chápu tebe - ty jsi máma a nikdo ti nemá co mluvit do toho jak budeš pečovat o svoje děti. Mám takovouhle tchýni jako ty a nedokážu si představit bydlet s ní pod jednou střechou. Pokud se nemůžete odstěhovat, pokus se alespoň o to abyste si s přítelem „sjednotili“ názor na tchýni. Pokus se mu to vysvětlit co se ti nelíbí a proč to tak je. Vůči tchýni se můžeš tak maximálně obrnit velikou trpělivostí, protože ona se nezmění. Pro mě bylo vždycky setkání s tchýní velkou školou sebeovládání. A teď po 7 letech jsem už klidná a jakákoliv její narážka mě nechává úplně klidnou. Vím, že jsem moc neporadila, ale přeju hlavně pevné nervy. Tchýni nech plavat a soustřeď se na svoji rodinu. ![]()
@andaluzie123 píše:
Jo a nechápu, proč je takový problém slavit narozky dítěte dohromady?
Protože někdo si to nepřeje a chce je je v klidu užít jen v nejbližším kruhu rodiny, naprosto to chápu, anonym protože prožíváme s rodinoou něco podobného.
To je strasne tezka situace. Podle me musi ve vztahu kazdy vymezit hranice svoji rodine a to tvuj pritel neudelal, z pribehu mi prijde, ze ani udelat nechce. Je to proste tak, ze rodina jsou deti, pritel, tchyne, tchan a tbe neberou jako soucast rodiny, ale jako dlouhodobou navstevu. Ven z toho pujde tezce, nejlepsi je se odstehovat a mit svoji vlastni domacnost a rodinu, kde panem budes ty a pritel. Toho nikdy asi nedosahnes v dome, kde se k tobe chovaji, ze ti tam vlastne nic nepatri a jeste te odtamtud vyhazuji.
Na stranu druhou, na muj vkus, se ti tchanovci staraji o deti opravdu hodne a pokud to potrebujes a vyzadujes (hlidani), budes muset muset to zkousnout a prijmout, ze babi s dedou jsou soucasti vasi rodiny, staraji se o deti a maji holt narok na to, jim poprat k narozeninam. Nebo holt skoncit s hlidanim, prestat vyuzivat tchanovce na hlidani, nakonec proc nehlida pritel? Proc ho supluji jeho rodice?
@Anonymní píše:
Protože někdo si to nepřeje a chce je je v klidu užít jen v nejbližším kruhu rodiny, naprosto to chápu, anonym protože prožíváme s rodinoou něco podobného.
tak já svou tchýni nemusím a narozky jsou dcery a ta má babičku ráda přeci jí je kvůli konfliktům dospělých nebudu kazit.
Ach jo, proč lidi vůbec bydlí s rodiči a tchánovci? Já bych na to nikdy nepřistoupila, protože se znám, že by to nedělalo dobrotu. Takže za mě buď se nad některé věci povznést, nebo odstěhovat.
Na jednu stranu bereš všema deseti její pomoc a na straně druhé nejsi s to ustát její nadměrné vměšování do rodiny, pak to přeženeš tím, že je nepozveš na oslavu narozenin (to je fakt trapný).
Chyba začala tím, že jste si nestanovily na začátku pravidla hry (vy dvě mezi sebou) a že chlap za tebou nestojí. Ale asi má důvod za tebou občas nestát, pokud to fakt přeháníš. ![]()
Podle mě by měla tchýně vědět, že jsi ráda za její pomoc, měla by ses jí omluvit za různé výstupy, ale zároveň ji říct, že bys byla ráda, aby tě respektovala jako matku. Začínat s tím teď bude teda hodně pracné.
Taky pokud hodně potřebuješ její hlídání (celé dny), tak se nediv, že vychovává tak, jak je zvyklá.
Prostě to chce snahu o usmíření z obou stran, ale podle ty jsi ta, kdo by měl udělat ten první krok.
Samozřejmě vycházím z omezených informací, které jsi tu napsala. ![]()
Chyba je na obou stranách a ta největší v tom, že bydlíte dohromady. V drtivé většině případů to nedělá dobrotu a nechápu, že do toho někdo dobrovolně vleze. Chyba tchýně je, že tlačí příliš na pilu, do všeho mluví a zřejmě tě příliš nerespektuje. Tvoje chyba je, že bereš její pomoc, která se hodí, ale když už není potřeba, lifruješ ji pryč (alespoň to tak vypadá). Chápu, že jste chtěli narozeniny slavit sami, to je jen vaše věc, ale poslat je pryč bylo hodně nezdvořilé.
Take bydlim s tchyni a tchanen pod jednou strechou, mavic teprv budem pristavovat takze mame spolecnou kuchyn..nekdy je to peklo ale deti zatim nemamem, tak nevim co to obnasi, jsem dost tolerantni ale ma vem miste bych uz byla davno pryc. Priteli jsem rekla ze se nastehuju pod podminkou ze nase casti budou oddelene a ze chci abych v nem mela podporu a on se me bzdy zastal, ze bude zit se mnou a ne s maminkou tak at si to dpbre promysli..takhle bydlime rokba zatim se mi vzdy zasyal kdyz jsem chtela ale jelikoz se sni furt hadal tak mu reknu vzdy kdyz je to jen zavazne, malickosti si s tchyni resim sama. Nekdy je to na palici, ale snazime se byt co nejmene doma…zkus s detma hodne chodit na prochazky, prosye se ji vyhybat. Ale ppkud nemas podporu v partnerovi tak to vazne nema cenu a budes jwn trpet a, hlavne tvoje det budou vecne prihlizet na hadky…a jak jsem z toho ppchopila, mas doma peknyho mamanka
kazda mama da na svyho synacka, takze zkus zpracovat chlapa jinak s tchyni nehnes ![]()
@Kallkapa píše:
No podle mě sobecká jsi. To, že jsi je vyhodila za dveře ať 20 minut počkají, že jste nepředali ROČNÍMU dítěti ještě dárek vy - to je trochu brutus ne?. Vím, že už si tady diskuzi na stejné téma měla. Jiná rada než stěhování není.
Souhlas, ta oslava je v tomto věku dítěte spíš pro dospělé než pro dítě.
@Blanka S píše:
tak já svou tchýni nemusím a narozky jsou dcery a ta má babičku ráda přeci jí je kvůli konfliktům dospělých nebudu kazit.
Tady nejde o konflikty, já třeba se všema vycházím dobře, zvu je na narozeniny dětí samozřejmě, ale přiznám se že mi to kolikrát opravdu leze krkem a raději bych strávila narozky někde sama s dětma na chalupě v lese ![]()
Chování tchýně mi zas tak zcestné nepřijde. Na jednu stranu, hlídá, nespí a pomáhá s kojením, na druhou stranu nesmí ne děti mluvit, oslavit s nimi narozeniny. Povinností od snachy má naloženo víc než dost a práva jí nebyla propůjčena žádná. Podle mého, se chová jako každá babička.
Co mi ale nepřijde v pořádku je chování chlapa - snacha se „chytne“s tchýní, a chlap promtně vyhodí ženu i s děckama. ![]()
Jak už bylo řečeno výše - buď se odstěhovat, nebo si promluvit. Já jsem zastáncem toho, že nepříjemné věci má řešit vždy dítě s rodičem. To znamená tady syn s maminkou.