Tchýně a její věčné stesky

Anonymní
9.4.12 20:05

Tchýně a její věčné stesky

Ahoj. Potřebovala bych poradit. Moje tchýně vede přede mnou neustále sáhodlouhé monology, jak jí kdo kdy ukřivdil, neustále si na něco stěžuje, je pořád ublížená atd. Ty řeči se týkají i některých členů její rodiny - některé znám, jiné ne, vykládá někdy dost nechutně podrobné rodinné historky. Ve skutečnosti je dost prořízlá a nemá problém někomu vynadat. Mně ty věci vůbec nezajímají a nejhorší je že to začíná vykládat i dětem. Připadá mi že chce být hlavně zajímavá. Jak jí říct aby s tím přestala, děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7139
9.4.12 20:08

mám něco podobného, já to pouštím jedním uchem tam, druhým ven, ale až začne malá rozumět tak jí řeknu at tak před malou nemluví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
9.4.12 20:59

Obávám se, že tohle nezměníš. Pokud to nechceš mít denně na talíři a nechceš, aby dětem vymývala mozek, jedině omezit kontakt… Ale možná je výjimečně rozumná a pochopí to, když jí něco řekneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
9.4.12 21:04

Mám podobnou tchýni. Taky je to ten největší chudáček na světě, které každý ubližuje a nikdo s ničím nikdy nepomůže. Na všechno je sama, nikdo ji nepolituje atd. atd.
Většinou, když k nim dojedeme na návštěvu a ona spustí tak jdu na záchod nebo si začnu povídat a malým a nebo se snažím převést řeč jinam stylem: Tu vázíčku máte novou? Většinou se chytne a přestane skuhrat. Když ne, tak ji přestanu poslouchat a přemýšlím si nad svými věcmi.
Aby s tím přestala se tchýni dost dobře říct nedá a zvlášť takovému typu tchýně, protože by se to okamžitě obrátilo proti tobě.
Takže nejlepší rada: nerešit, neposlouchat, omezit kontakt na minimum.
A pokud by začala takhle klavírovat i do mého syna, tak to bude musel holt řešit manža, jinak tchýně jako babička skončila. V tomhle tom jsem nekompromisní. Nenechám děckovi motat hlavu nějakými blbými žvásty :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
9.4.12 21:18

Rozhodně jí to řekni v jejím mateřském jazyce :D aby rozuměla, ale myslím, že se časem naučíš jedním uchem dovnitř a druhý ven. Přítelova babička vždycky, když s náma někam jela autem, tak vykládala, kde kdo umřel a cestou zpátky taky. No a jednou jsem jí řekla, že ať mi radši řekne, kdy se kde kdo bral, že to je veselejší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
9.4.12 21:39

Takovýhle stesky a křivdy jsem poslouchala od svý babičky cca 18let. Přestala jsem se s ní vídat a je mi hej. Ať si křivdy vykládá někomu jinému, když jí to tolik naplňuje :roll: Tak ti přeju, aby tvoje tchýně „prozřela“ :) dřív a nemuselo to skončit, jak u nás- nefungovalo pouštět druhým uchem ven, nefungovaly jemnější ani silnější náznaky, prostě nic, max.jsem se tím přidala do zástupu křivditelů :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
10.4.12 06:57

Máš jen dvě možnosti - buď to bude poslouchat jedním uchem sem, druhým tam (takhle „navštěvuju“ vyvdanou babičku a její stesky na zdraví, ale nevadí mi to) nebo do toho začni hodně a nápadně šťourat - jestli a jak to chce řešit, hodně to rozebírej a mluv o tom, nabízej různé rady a nápady, i když o ně evidentně nestojí. Pokud to bude negovat, tak se jí zeptej, proč ti to teda vykládá :nevim: . Určitě chce jen nějakého posluchače a časem jí otráví, že to budeš pořád řešit.
Ale děti bych tím rozhodně otravovat nenechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
10.4.12 08:49

Taky vidím jen dvě možnosti. Podle toho jak moc Vám to vadí a podle závažnosti historek - buď jí to říct otevřeně (u nás teda náznaky nezabírají) třeba „babičko, prosím Vás, nemotejte tomu dítěti hlavu. Nechci, aby to poslouchal, to se dítěti neříká.“ Nebo pouštět její řeči jedním uchem sem a druhým tam a zkusit třeba nadhodit „neškodné“ téma, které jí od toho odvede.
Sama mám podobnou tchýni, která když má den tak buď chrlí příšerné historie co se jakému dítěti v okolí stalo (konec každé historky je, že umřelo za hrozných okolností atd.), nebo nadává na všechny okolo (příbuzný, vlastní děti, sousedy). Z její návštěvy jsem vycucaná jako citron, úplně kolem bere veškerou energii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.12 20:44

Díky vám za všechny názory a můžu říci, že mně to vadí teda silně, už jenom to poslouchat pořád dokola, dost to vysává energii. Hodně často to dělá v autě a už jsem jednou chtěla zastavit a vysadit jí protože mně to ročílilo a málem bych nabourala. Pak jsem se ovládla hlavně kvůli příteli aby byl klid.

• Citovat
  • Upravit
14079
11.4.12 06:52
@Anonymní píše:
Díky vám za všechny názory a můžu říci, že mně to vadí teda silně, už jenom to poslouchat pořád dokola, dost to vysává energii. Hodně často to dělá v autě a už jsem jednou chtěla zastavit a vysadit jí protože mně to ročílilo a málem bych nabourala. Pak jsem se ovládla hlavně kvůli příteli aby byl klid.

A to já bych zastavila. Řekla bych, že mě to při řízení ruší :nevim: . Neboj se, buď slušná, ale asertivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová