Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Zehavia píše:
@Evianka to je jako bys psala o mé tchýni. Když přijde na návštěvu a chce si pochovat mrně, tak malej řve jak tur, když ale jsem v dohledu, tak to nějak přetrpí. No a tchýně z toho vyvodila, že bude chodit na naávštěvu častěji, aby si na ní malej zvyknul… a to je tu nakýblovaná každej tejden.
No ne, ona chce vidět svoje vnouče KAŽDÝ TÝDEN a budovat si s ním vztah? ![]()
Tak to už vážně přehání, copak si neuvědomuje, že je jen jeho babička a ne žádná blízká příbuzná.
Co bude příště? A co až trochu vyroste? Vezme ho do zoo? Půjdou krmit kachny? Bacha na to, za chvíli by ji mohl mít rád.
A teď vážně. Tobě fakt tak strašně vadí, že pokud bude tchyně chodit za prckem častěji, přestane „u ní řvát jako tur“, přestane její návštěvy „trpět“ jako ty a třeba se nedejbože začne na babičku těšit? Ohrozí tě to nějak v pozici matky?
Tohle je legrační.
Já kdybych měla takovou tchýni, která mi vezme o víkendu děti na procházku (i třeba pochlubit se kamarádkám), tak skáču radostí do vzduchu. Minimálně proto, že mám takovou tchýni, která mi umožní strávit nějaký čas také jen a pouze se svým mužem nebo abych já si mohla jít zacvičit, za kamarádkou, nebo koupit něco na sebe. Cokoliv. Jen ne sedět sama půl dne doma. Zehavio, máš ty vůbec kromě dětí nějaké jiné své záliby? ![]()
@Bábrdl Podivej, ale ja se tady nepru, ze by NEMELY byt rodina… Ja rikam, ze ten vztah vybudovat je holt tezky… ![]()
A to byl tady argument jedne z holek, ze „to je prece rodina“… Jenze ona to tak rodina uplne neni, no…
@chatwenna píše:
@Bábrdl Podivej, ale ja se tady nepru, ze by NEMELY byt rodina… Ja rikam, ze ten vztah vybudovat je holt tezky…A to byl tady argument jedne z holek, ze „to je prece rodina“… Jenze ona to tak rodina uplne neni, no…
I když nemáš úplně ideální vztah třeba s matkou, pořád „je to rodina“ a má smysl snžit se ty vztahy normalizovat. Pokud by tchyně nebyla rodina, ale nějaká cizí paní se sklonem ke kritizování a povahou, která ti nevyhovuje, tak by si se s ní s klidným svědomím přestala stýkat, že
Jenže to není cizí paní, je to „rodina“ tvého dítěte, chceš-li. Proto má smysl snažit se ty vztahy udržovat. (jako ano, může k ní jezdit jenom chlap a dítě, ale jaký tím dítěti vysíláš signál - „u nás v rodině se nemáme rádi, nemám ráda tvoji babičku, mámu tvého táty, tvoji krev a ona zase nemá ráda tvoji maminku, nějak se s tím srovnej“)
Pokud se nepletu, psalas, že se s otcem svého dítěte a jeho rodinou nestýkáš a že oni nemají o dítě zájem. To je smutnéˇ(a je to i jejich smůla), ale je to úplně jiná situace než v „normální“ rodině, kde chlap žije s ženskou, ale zároveň udržuje kontakty se svými rodiči. Tam je prostě potřeba hledat nějaké cesty.
@Bábrdl Ale to mas samozrejme pravdu.
Ale ja si porad stojim za tim, co jsem napsala, ze papir rodinu neudela…
A opravdu ne, kdyby moje matka byla posahana pani, tak se s ni stykat nebudu.
Zvlastni je, ze kdyz je diskuze o tom, ze nevychazime s vlastnimi rodici, najde zde zakladatelka velkou podporu..
Ovsem, kdyz jde o „cizi“ tchyni, tak ji hodne holek pise, ze je to rodina a ze se musi snazit a ze je dulezity respekt apod…
Ja si proste myslim, ze kdyz je nekdo blb, tak se nemuze divit, ze s nim nikdo nepromluvi. Rodina, nerodina…
@chatwenna píše:
@Bábrdl Ale to mas samozrejme pravdu.
Ale ja si porad stojim za tim, co jsem napsala, ze papir rodinu neudela…A opravdu ne, kdyby moje matka byla posahana pani, tak se s ni stykat nebudu.
Zvlastni je, ze kdyz je diskuze o tom, ze nevychazime s vlastnimi rodici, najde zde zakladatelka velkou podporu..
Ovsem, kdyz jde o „cizi“ tchyni, tak ji hodne holek pise, ze je to rodina a ze se musi snazit a ze je dulezity respekt apod…
To není zvláštní, to je prostě tím, že k nestýkání se s vlastními rodiči mívá každý velmi velmi velmi dobrý důvod, zatímco ke snahám o nestýkání se s tchyní stačí hloupě zvolená poznámka typu „jejda, mařenko, ty ses nám spravila“. Zvláště, když se pak žena snaží zakázat styk s rodinou i manželovi, nebo mu ho alespoň co nejvíc znechutit.
Navíc spousta holek chápe, že jednou budou taky tchyně. Tak pak třeba nechtějí zažít, že jim syn řekne „hele, mami, ty ses s babičkou taky nestýkala, bětuška za tebou jezdit nebude a já se s ní nechci hádat, to snad chápeš, budem si volat, ale nevolej mi domů, ať nemám peklo, dobře?“ ![]()
Snaha by měla být na obou stranách. Pokud ale tchýně kritizuje výchovu, oblékání, jídelníček, protože zkrátka před 40ti lety byly jiné zvyky. Neříkám, že špatné! Tenkrát dělaly to nejlepší. My také chceme dělat to nejlepší, které se dělá dnes.Tak snacha tam samozdřejmě nebude celá nadšená jezdit. Ono se přes to dá přenést, ale poslouchat každý váš krok, který je dle tchýně špatný, není příjemné a tím to trochu snachu opravňuje k tomu, aby tam jezdila méně.
Snažím se to brát objektivně. I z pozice tchýně. A pokud bych já, „skorocizímu“ člověku kecala do života (vždyť mluvení do života je tak osobní, nesnesla bych to od rodičů, obzvlášť od „skorocizí“ paní), tak bych chápala, že mu se mnou není příjemně a že mě nebude často vyhledávat.
Pokud bych kamádce říkala, že musí vařit každý den, že moc obléka syna… Tak je mi jasné, že jí vidím naposled. Tohle se prostě nedělá. Lidé by si měli žít svůj život a nekecat do života druhých.
Zajímalo by mě, jak by reagovaly tchýně, kdybychom jim při vaření říkaly, že dávají moc soli; ať ten guláš nezahušťují moukou ale chlebem; že vytírají špatně, musí na to jít přes tento tah; že ta sukně jim přidala 10 kilo; ať si vezmou bundu, že tam fouká… Byly by tolerantní??
@Bábrdl Aha, takze v pripade vlastni matky to je dobry duvod, v pripade tchyne pouze hloupa poznamka… Ja ti tedy nevim, ale zdejsi diskuze rikaji neco jineho..
A propos - mozna, ze kdyby si vsechny tchyne uvedomily, ze snacha je pro ne „cizi“ a zacaly se podle toho chovat, diskuzi tady na tema „tchyne“ by ubylo…
O tomhle jsem s tebou diskutovat vubec nechtela, protoze muj nazor na tebe je ten, ze omluvis cokoliv, co se tchyne tyce… Coz mi opet rikaji zdejsi diskuze.
Ma myslenka byla, ze proste krev neni voda a z tchyne se nestane rodina mavnutim kouzelneho proutku, ale na tom „rodinovani“ se musi pracovat…
@chatwenna píše:
@Bábrdl Aha, takze v pripade vlastni matky to je dobry duvod, v pripade tchyne pouze hloupa poznamka… Ja ti tedy nevim, ale zdejsi diskuze rikaji neco jineho..
Copak tady je někdo, kdo by se přestal stýkat s matkou kvůli hloupé poznámce?
@Elilen @chatwenna : Holky, copak vy vážně nechápete, že tchyně jsou jen vyrostlé snachy? Některé takové, jiné makové. Že to jsou ženské jako vy? Že taky budete v té situaci? Že ve chvíli, kdy se stanete tchyněmi se neozve „cink“, která vás koplet změní?
Kdyby tu psaly tchyně o snachách, že by bylo nejlíp, kdyby se s tou svojí syn rozešel, tak bych jim psala to samé, co vám.
@chatwenna píše:
@Bábrdl Aha, takze v pripade vlastni matky to je dobry duvod, v pripade tchyne pouze hloupa poznamka… Ja ti tedy nevim, ale zdejsi diskuze rikaji neco jineho..A propos - mozna, ze kdyby si vsechny tchyne uvedomily, ze snacha je pro ne „cizi“ a zacaly se podle toho chovat, diskuzi tady na tema „tchyne“ by ubylo…
Ma myslenka byla, ze proste krev neni voda a z tchyne se nestane rodina mavnutim kouzelneho proutku, ale na tom „rodinovani“ se musi pracovat…
O tomhle jsem s tebou diskutovat vubec nechtela, protoze muj nazor na tebe je ten, ze omluvis cokoliv, co se tchyne tyce… Coz mi opet rikaji zdejsi diskuze.
Krev není voda znamená, že tvé dítě a tchýně mají stejnou krev a krev je více než voda. Například s tvou kamarádkou nemá tvé dítě společnou krev, proto to není rodina. Proto se říká pokrevní příbuzenstvo atd.
Používáš toto úsloví špatně, už jsem ti to jednou napsala. Už nevím, jak ti to vysvětlit. Všem ostatním, které si nepřejí aby pro ně byla tchýně „cizí“, blahopřeji k babičce dítěte. Ty ostatní by to měli tchýni narovinu říci, že je pro ně cizí a okamžitě s ní ukončit i ten minimální vztah. Nenechte ty tchýně se zbytečně namáhat. A vy tchýně budete muset počkat, až vnouče trochu povyroste a samo k vám najde a nebo nenajde cestu. Pak mu vysvětlíte, co bylo příčinou toho, že jste ho dost let neviděly. A nebo to jde myslím i soudně, alespoň jsem o tom četla.
@Elilen píše:
Zajímalo by mě, jak by reagovaly tchýně, kdybychom jim při vaření říkaly, že dávají moc soli; ať ten guláš nezahušťují moukou ale chlebem; že vytírají špatně, musí na to jít přes tento tah; že ta sukně jim přidala 10 kilo; ať si vezmou bundu, že tam fouká… Byly by tolerantní??
@Elilen píše:
To nevím, jak bys reagovala ty? „Tchyně“ nejsou žádná homogenní skupina mimozemšťanů, jsou to prostě ženské.