Tchýně a moje dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15977
19.4.13 11:03
@chatwenna píše:Kdyz tady ctu ty historky, tak moje mamka by uz davno dostala takovy ceres, ze by si to uz v zivote nedovolila… Jenze k „cizimu“ si clovek tolik nedovoli. Mozna, ze to je kamen urazu.

Proto jsem se k ní začala chovat otevřeně. Když dělá něco, co se mi nelíbí, tak se ozvu. Řeknu, proč si myslím, že by to dělat neměla. Ona třeba nemohla vědět, že se mi nelíbí něco, co s vnučou dělá a tak nechápala, proč v sobě dusím vztek. Hlavně to říkám normálně, neštěkám při tom. Očekávám, že bude třeba argumntovat, aby obhájila, proč onu věc dělá a já se díky tomu dozvím pohled z druhé strany. Většinou tedy mlčí a „poslechne“ mě. Což je škoda, protože kdyby si obhájila své jednání, mohu poté přehodnotit to své a zjistit, že její je lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
19.4.13 11:04

@Elilen

Myslím, že jsi to vzala za správný konec. Lidi si nemusí stále viset kolem krku, stačí když se budou k sobě slušně chovat. Když se nemusí, tak se do ničeho nutít nemají, ono si to sedne. Tchýně taky pochopila, že si to uděláš po svým a tak je to dobře. S některými lidmi se domluvit nedá, ale s většinou ano a ty jsi to zvládla. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
15977
19.4.13 11:05
@Bábrdl píše:
No právě.
Je to prostě o té vyváženosti. Abys moc netlačila ty na ni, ale zas aby ses nenechávala utlačovat. Jasně, můžeš si říct „peču na ni, ať se s ní nervuje manžel s děckem sám“, ale podle mě to prostě vůči dítěti nevysílá dobré signály.

Souhlasím, souhlasím, souhlasím. :palec: Někdy je pro obě strany ale těžké, najít tu správnou cestu. A přiznejme si, „babičky“ prostě mají potřebu předávat své zkušenosti mladým, nezkušeným. Jenže nezkušené si na to chtějí přijít samy. Je tak krásné, když sama něco objevím. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
19.4.13 11:06
@Elilen píše:
Proto jsem se k ní začala chovat otevřeně. Když dělá něco, co se mi nelíbí, tak se ozvu. Řeknu, proč si myslím, že by to dělat neměla. Ona třeba nemohla vědět, že se mi nelíbí něco, co s vnučou dělá a tak nechápala, proč v sobě dusím vztek. Hlavně to říkám normálně, neštěkám při tom. Očekávám, že bude třeba argumntovat, aby obhájila, proč onu věc dělá a já se díky tomu dozvím pohled z druhé strany. Většinou tedy mlčí a „poslechne“ mě. Což je škoda, protože kdyby si obhájila své jednání, mohu poté přehodnotit to své a zjistit, že její je lepší.

Správný přístup. Nedá se nic dělat, musím tě z pozice tchýně pochválit.

• Citovat
  • Upravit
chatwenna
19.4.13 11:09
@Kobliha51 píše:
Už dříve jsem ti chtěla napsat, že je v tobě hodně nenávisti a že to není dobře, ale nenapsala, protože jsem se tě nechtěla dotknout. Ale promiň - to výše uvedené píšeš o své matce? Opravdu o své matce? Takhle se k ní chováš? Tak to už tě úplně chápu. Ty dáváš své matce ceres? S touhle povahou nebudeš mít lehký život a já ti přeji abys jednou otevřela oči a viděla i to pěkné.

Ne, nikdy jsem to udelat nemusela… :) Moje mamka by mi totiz nikdy do niceho nekecala… :)

Ale kdyby se chovala jak zde uvedene tchyne, tak bych ji rozhodne nemela problem rict, co si myslim… :)

To je nahodicka, ja si zase myslim, ze velmi nenavistna jsi ty. :)

Kdyz jsi konecne pochopila, ze uslovi „Krev neni voda“ pouzivam velmi spravne a jen ses ztrapnila, tak jsi zacala resit mou situaci. Ale ta se tady prece neresi… Nebo se muzeme vyjadrovat jen k tomu s cim mame osobni zkusenosti.

Uz si to presne nepamatuju, ale myslim, ze jsem podporila snachy - ve smyslu, ze jim rozumim, ze budovani si vztahu „s cizim clovekem“ neni vzdycky uplne jednoduche…

Ty ses toho chytila a zacalas opravovat me vyjadrovani, ackoliv bylo spravne, zastavas se tchyni na vsech frontach a ani na okamzik nezapochybujes o tom, ze se nejdy nechovaji koser, natoz abys uznala, ze proste snacha a tchyne nejsou pokrevni pribuzenstvo, takze to muze byt trochu slozite, co se tyka budovani vztahu…

A nakonec, kdyz reknu, ze je tezsi rict nazor „cizimu“ nez mamce, tak to otocis, ze jsem otresny clovek, co peruje mamku… :))

Ty mas proste dost. Ale o tom jsem se presvedcila uz v jinych diskuzich.

PS: Lituju tvou snachu :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.4.13 11:10

Holky, už toho nechte, očividně se stejně nedomluvíte :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Kobliha51
19.4.13 11:12

@chatwenna
Už jsem někde napsala, že se svou snachou si rozumím více, než se svým synem a považuji ji za svou dcerou. Mám ji moc ráda a myslím, že i ona mne, alespoň mi to říká. Takže o to se neboj. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
chatwenna
19.4.13 11:15

@Kobliha51 Mozna by me vic zajimal jeji nazor… :)

Ja sem taky muzu napsat, ze mam ctyri usi a pindourka :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.4.13 11:17
@chatwenna píše:
@Kobliha51 Mozna by me vic zajimal jeji nazor… :)Ja sem taky muzu napsat, ze mam ctyri usi a pindourka :mrgreen:
:pankac:
@Kobliha51 píše:
@chatwenna
Už jsem někde napsala, že se svou snachou si rozumím více, než se svým synem a považuji ji za svou dcerou. Mám ji moc ráda a myslím, že i ona mne, alespoň mi to říká. Takže o to se neboj. :mavam:

Jojooo, tohle jsme si s bývalou tchyní říkaly taky, když jsem se s jejím synem rozešla kvůli jeho žárlivosti, tak jsem byla za k…a dělala mi ze života peklo :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
15977
19.4.13 11:21
@Kobliha51 píše:
@ElilenMyslím, že jsi to vzala za správný konec. Lidi si nemusí stále viset kolem krku, stačí když se budou k sobě slušně chovat. Když se nemusí, tak se do ničeho nutít nemají, ono si to sedne. Tchýně taky pochopila, že si to uděláš po svým a tak je to dobře. S některými lidmi se domluvit nedá, ale s většinou ano a ty jsi to zvládla. :mavam:

Bohužel to trvalo dlouhých devět měsíců. :( Má tchýně je hodná. Pro nás by udělala vše. Jenže po porodu jsme obě zažívaly hodně perné chvilky, kvůli kterým jsem k ní začala cítit nenávist. Hodně silnou. Nedokázala jsem překonat, že má celé dny malou. Byla to MÁ dcera. Pořád mi říkala, co mám jak dělat, i když já to cítila jinak. Dokonce za mými zády dala mé pár denní dceři čaj, i když věděla, že čaje dávat nechci. To mi opět hodně vadilo, protože se chovala, že já jsem nikdo, který nemůže nic rozhodovat a že ona s dcerou může dělat vše, nehledě na to, zda s tím souhlasím. A tak nenávist rostla a rostla. Nedokázala jsem se ozvat a říct jí, že hned po kojení si nepřejí, aby mi jí „brala“, chtěla jsem se s ní mazlit, což nebylo možné, když mi jí dennodenně „brala“. A tak jsem jezdila k rodičům a tchýni viděla od druhého měsíce až do pátého měsíce dcery jen 2×. Asi pochopila, že je něco v nepořádku a tak se začala chovat hodně odtažitě. Ale viděla, že se pořád nedokážu ozvat a tak si s dcerou dělala vše, co se jí zlíbí. Od prosince se zlepšuji a říkám, co se mi nelíbí. Dnes už říkám vše. Nebojím se. Sice se s tchýní nebavíme, často jí „napomínám“, ať dceru netahá, když chce lézt, ale obě se cítíme lépe. Babička vídá vnučku a já tam nechodím s hrůzou, protože se dokážu ozvat. :palec: A věřím a doufám, že časem se to mezi námi srovná a budeme se spolu normálně bavit. Dříve jsme totiž měly kamarádský vztah. Popíjely čaj, koukaly se na Ulici…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15977
19.4.13 11:26
@Kobliha51 píše:
Správný přístup. Nedá se nic dělat, musím tě z pozice tchýně pochválit.

Od tebe to zní velmi dobře. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
19.4.13 11:27

@Elilen

Je to všechno o schopnosti se domluvit ale i naslouchat. Vám se to povedlo a i když určitě ještě nějaké třecí plochy přijdou, teď už obě víte, jak na to. Zlobou se fakt nic nedokáže, jen se tadruhá strana zasekne. :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
15977
19.4.13 11:35

@chatwenna V někteých věcech s tebou souhlasím. Těžko se buduje vztah s „cizím“ člověkem, kterého si nevybereme. Pokud jsou ale obě strany rozumné, jde to. Jenže musí chtít obě strany. Pokud se snaží jen jedna, nepůjde to. Ale už kvůli vnoučatům by ta snaha měla být. Vždyť přeci připravujeme děti o jednoho člověka, který je může mít rád a dávat jim jiný pohled na svět. A o spokojenost dětí nám má jít především a tak prostě zkousnout antipatie ke tchýni, pokud neohrožuje vnouče na zdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
19.4.13 11:36
@Anonymní píše:
Jojooo, tohle jsme si s bývalou tchyní říkaly taky, když jsem se s jejím synem rozešla kvůli jeho žárlivosti, tak jsem byla za k…a dělala mi ze života peklo :pocitac:

Moji mladí se rozešli na dva roky a už nějakou dobu jsou zase spolu. I po dobu jejich rozchodu jsem jí pomáhala jak hlídáním tak i finančně. Nikdy bych ji neopustila. Moje snacha mi vždycky přesně říkala, co ode mě požaduje, jak a co mám s vnoučetem dělat, kolik čeho a kdy má jíst atd. A já jsem ji vždy poslechla, protože je to za a její dítě a za b - proč bych si přidělávala starosti vymýšleních svých vlastních postupů, které už jsem za tu dobu co moje děti vyrostly, stejně napůl zapoměla. A tak je to dodnes. Mám prostě štěstí, protože ta holka ačkoliv je mladá, tak je hodně vyzrálá a má to hlavě srovnané. Mám ji prostě ráda a to se nezmění, i kdyby jim to někdy opět krachlo. Ona už vždy zůstane moje rodina a já doufám její. Asi tak.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.4.13 11:37

@Kobliha51 v tom případě super :palec: :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky