Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kobliha51 Vždyť @chatwenna sama napsala, že její tchyně a otec dítěte o jejího prcka nejeví zájem (což je jejich smůla), takže to je úplně jiná situace než v rodině, která funguje normálně funguje a snaží se spolu přes různé spory vycházet. Babičce, která nejeví zájem, bych se nevnucovala. je smutné, že dítě nebude mít babičku (nebo tátu), ale nějaké vnucování by žádný vztah nevybudovalo.
Tahle debata byla o babičkách, které se o první vnouče starají „až příliš“.
Několikrát jsem psala, že kdo se drží zásady, že „krev není voda“, tak to může brát tak, že tchyně není jeho příbuzná, ale jen příbuzná manžela a dítěte. Ale to je prostě nepraktický a vůči dítěti i bezohledný (TVOJE babička mě nezajímá)
@Kobliha51 Jezisimarja, ty jsi asi hodne nechapava, ze? ![]()
Mne cesky ucit nemusis.. Pozivam toto uslovi velmi spravne… Protoze snacha s tchyni pokrevni pribuzenstvo nejsou!!!
@Anonymní píše:
No, děvčata, každopádně já si to vyřešila s partnerem, prostě tam budeme jezdit oba méně často a trávit ten čas spolu. Už jsme začali a musím říct, že paráda. Taky jsem přišla na to, že chci, aby jezdila tchyně i k nám a ne jen my tam. Tohle já můžu brát taky tak, že ji nechce vidět, i když vím, že to není pravda, ale PROČ teda mi ji trhá z ruky a je celá tak žhavá, ale k nám nepřijede??? Od narození tu nebyli a čas ani doprava fakt ten problém není. Ani to, že bysme je nepozvali. Jen se prostě „nestačili domluvit“ a pak asi se na to vykašlali, když jsme jezdili my tam. Pokud přijedou k nám na návštěvu, ať si vezme kočárek, ať s ní jde do pojíku a hraje si s ní a má na rukou celou dobu návštěvy a já budu ráda.
No prosím. Tomu říkám rozumný a konstruktivní přístup.
@Bábrdl Možná to tak nevypadá, ale opravdu to chápu. Jen já jsem povahově taková, že nikomu do ničeho nemluvím a tak očekávám od ostatních, že se tak budou chovat ke mně. Obzvlášť když se jedná o tchýni. A že by se našlo spoustu věcí, které by mohla dělat lépe. Rozum mi ale říká, že jí to tak vyhovuje, že to tak dělat chce, tak jí přeci nebudu poučovat. Je mi jasné, že by o to ani nestála. A tento postoj očekávám já od ní, ale i rodičů, sourozenců a všech. Aby sis nemyslela, že jsem proti ní zaujatá. Mně už mimochodem skoro vůbec neradí, protože jsem jí po „radě“ vysvětlila můj postoj, proč co jak dělám. Asi pochopila, že si stejně všchno udělám podle sebe a tak to vzdala.
![]()
Jsem zvědavá, jaká bude mamka tchýně v pozici bratrovo budoucí přítelkyně, protože teď je to tchýně milionová a přítel si nestěžuje. Žádné názory nám nevnucuje, neříká, jak máme žít. Protože se s ní většinou stýkám sama, když je přítel v práci, tak se vidí minimálně… Takovou tchýni bych chtěla taky.
ALe věřím, že má budoucí švagrová bude mít výtky. A budu to chápat. Je to přirozené. „Cizí“ ženská je zvyklá na jiný styl života, má jiné zvyky, chování a tak poleze švagrové na nervy. Je to přirozené.
@chatwenna píše:
@Kobliha51 Jezisimarja, ty jsi asi hodne nechapava, ze?Mne cesky ucit nemusis.. Pozivam toto uslovi velmi spravne… Protoze snacha s tchyni pokrevni pribuzenstvo nejsou!!!
Nejsou. Ale pokrevně příbuzná nejsi ani s manželem ![]()
A ve tvém dítěti jsou tvoje a její geny, to mi připadá jako silnější pouto, než třeba s vnučkou strýce mého dědy (tedy mé pokrevní příbuzné)
@Elilen píše:
@Bábrdl
Jsem zvědavá, jaká bude mamka tchýně v pozici bratrovo budoucí přítelkyně, protože teď je to tchýně milionová a přítel si nestěžuje. Žádné názory nám nevnucuje, neříká, jak máme žít. Protože se s ní většinou stýkám sama, když je přítel v práci, tak se vidí minimálně… Takovou tchýni bych chtěla taky.ALe věřím, že má budoucí švagrová bude mít výtky. A budu to chápat. Je to přirozené. „Cizí“ ženská je zvyklá na jiný styl života, má jiné zvyky, chování a tak poleze švagrové na nervy. Je to přirozené.
No právě.
Je to prostě o té vyváženosti. Abys moc netlačila ty na ni, ale zas aby ses nenechávala utlačovat. Jasně, můžeš si říct „peču na ni, ať se s ní nervuje manžel s děckem sám“, ale podle mě to prostě vůči dítěti nevysílá dobré signály.
@Bábrdl píše:
@Elilen @chatwenna : Holky, copak vy vážně nechápete, že tchyně jsou jen vyrostlé snachy? Některé takové, jiné makové. Že to jsou ženské jako vy? Že taky budete v té situaci? Že ve chvíli, kdy se stanete tchyněmi se neozve „cink“, která vás koplet změní?
Kdyby tu psaly tchyně o snachách, že by bylo nejlíp, kdyby se s tou svojí syn rozešel, tak bych jim psala to samé, co vám.
Nevim, proc mas potrebu mi vysvetlovat porad neco o tchynich… Kdyz cela moje myslenka spocivala v tom, ze se mi nelibi, kdyz nekdo argumentuje tim, ze „tchyne je prece rodina, tak to dejte, holky, dohromady“ - protoze podle me to tak uplne rodina neni, ani se z tech dvou rodina nestane tim oddacim listem… Takze na tom „RODINOVANI“ se musi pracovat - neni nam dano do vinku… PROTOZE KREV NENI VODA… @Kobliha 51
Ale ty a tvoje kamoska jste asi nechapave, takze ja tady koncim…
A jo, je mi jasne, ze ze snach budou jednou tchyne apod., ale ne kazdy (osoba jako takova) ma potrebu porad nekomu kecat do zivota. To je opravdu specifikum tchyni starat se o to, co jim neprislusi… Mozna to je i proto, ze chlapi nejsou tolik ukecanani a tak se tchyne toho tolik od synacku nedozvi, jdou tedy „otravovat“ snachu… ![]()
Kdyz tady ctu ty historky, tak moje mamka by uz davno dostala takovy ceres, ze by si to uz v zivote nedovolila… Jenze k „cizimu“ si clovek tolik nedovoli. Mozna, ze to je kamen urazu.
@Bábrdl Jenze s manzelem jsme na tom vztahu pracovali a ROZHODLI jsme se vzit a milujeme se… ![]()
@chatwenna píše:
@Kobliha51 Jezisimarja, ty jsi asi hodne nechapava, ze?Mne cesky ucit nemusis.. Pozivam toto uslovi velmi spravne… Protoze snacha s tchyni pokrevni pribuzenstvo nejsou!!!
teď čtu, že ani nejsi s jejím synem, takže vlastně vůbec o nic nejde. Jen to dítě je s tchýní pokrevně spřízněno a to z něj nedostaneš ani transfůzí
Ty jsi vlastně naštvaná na tatínka a tím potažno i na tchýni. Že by byla snacha se tchýní pokrevně spřízněna mě nenapadlo ani ve snu. A nevím, co se vůbec do rodiny tchýně motáš, když tě tam zřetelně nikdo nechce. V tomto případě myslí soud upravuje styk dítěte s babičkou, pokud to babička bude chtít a není to nějaký asociální živel. A ani na tom „rodinování“ nepracuj. To by byla od tebe zbytečná investice. Kašli na tchýni, bude líp jí i tobě. ![]()
@chatwenna píše:Kdyz tady ctu ty historky, tak moje mamka by uz davno dostala takovy ceres, ze by si to uz v zivote nedovolila… Jenze k „cizimu“ si clovek tolik nedovoli. Mozna, ze to je kamen urazu.
Přesně to jsem říkala ![]()
@Bábrdl píše:
To nevím, jak bys reagovala ty? „Tchyně“ nejsou žádná homogenní skupina mimozemšťanů, jsou to prostě ženské.
Stále dokola bych opakovala svůj postoj k jistým věcem. Činila jsem tak a pochopila, že mám svou hlavu, kterou umím používat. ![]()
Doufám, že tu nezním jako někdo, kdo chce babičce odepírat vnouče! To vůbec ne. To si o mně nemyslete. Mohly bychom s ní být každý den. Ale já mám ráda svůj klid. Jsem samotář a tak i tři dny nechci potkat někoho blízkého, s kterým bych musela vést nucený rozhovor. A to i v případě rodičů, kamarádek. A tak se vidíme 1-2× týdně. Stejně tak se vídáme s mamkou, tak to neberu jako odepírání vnoučete.
Neschoda názorů (nenávist) u mě neznamená, že tak povedu i dceru a babičku neuvidí. Pokud babičky nedělají něco, čím by ohrožovaly život vnoučete, tak to pro mě není důvod, aby je nemohly vidět. Sice s tchýní nejsme stejná krevní skupina, ale dcera třeba bude. Tak ať! A budu jim to přát.
@chatwenna píše:Kdyz tady ctu ty historky, tak moje mamka by uz davno dostala takovy ceres, ze by si to uz v zivote nedovolila…Jenze k „cizimu“ si clovek tolik nedovoli. Mozna, ze to je kamen urazu.
Už dříve jsem ti chtěla napsat, že je v tobě hodně nenávisti a že to není dobře, ale nenapsala, protože jsem se tě nechtěla dotknout. Ale promiň - to výše uvedené píšeš o své matce? Opravdu o své matce? Takhle se k ní chováš? Tak to už tě úplně chápu. Ty dáváš své matce ceres? S touhle povahou nebudeš mít lehký život a já ti přeji abys jednou otevřela oči a viděla i to pěkné.
@Kobliha51 píše:
Už dříve jsem ti chtěla napsat, že je v tobě hodně nenávisti a že to není dobře, ale nenapsala, protože jsem se tě nechtěla dotknout. Ale promiň - to výše uvedené píšeš o své matce? Opravdu o své matce? Takhle se k ní chováš? Tak to už tě úplně chápu. Ty dáváš své matce ceres? S touhle povahou nebudeš mít lehký život a já ti přeji abys jednou otevřela oči a viděla i to pěkné.
Myslím, že přeháníš…
No, děvčata, každopádně já si to vyřešila s partnerem, prostě tam budeme jezdit oba méně často a trávit ten čas spolu. Už jsme začali a musím říct, že paráda. Taky jsem přišla na to, že chci, aby jezdila tchyně i k nám a ne jen my tam. Tohle já můžu brát taky tak, že ji nechce vidět, i když vím, že to není pravda, ale PROČ teda mi ji trhá z ruky a je celá tak žhavá, ale k nám nepřijede??? Od narození tu nebyli a čas ani doprava fakt ten problém není. Ani to, že bysme je nepozvali. Jen se prostě „nestačili domluvit“ a pak asi se na to vykašlali, když jsme jezdili my tam. Pokud přijedou k nám na návštěvu, ať si vezme kočárek, ať s ní jde do pojíku a hraje si s ní a má na rukou celou dobu návštěvy a já budu ráda.