Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Jojooo, tohle jsme si s bývalou tchyní říkaly taky, když jsem se s jejím synem rozešla kvůli jeho žárlivosti, tak jsem byla za k…a dělala mi ze života peklo
Můj synáček od snachy odešel a nechal ji s vnukem a dluhy. A já vytáhla kešeni, dluhy zaplatila a vnukovi platím ledacos, když se se snachou dohodneme. Můj syn je - řekněme komplikovaný případ (je to blb, ale krev není voda, takže jsem mu ještě nezakroutila krkem, stejně je v cizině).
Máme to stejně, proto nám oběma ty řeči o nesnesitelných tchýních vadí.
![]()
@Bábrdl
Hele já tomu svýmu synovi říkala, že dělá největší chybu svýho života a že takovou holku už nikdy mít nebude. To měl keců, jak je hrozná. Sice to neříkal mě, protože já bych ho srazila ze schodů, ale pomlouval ji všude. Já se divím, že to ta holka zkousla a vrátila se k němu. Asi jsem udělala ve výchově nějakou chybu, ale byl můj první, školy na výchovu vlastních dětí nejsou a tak to byl pokus omyl. To chlapský myšlení přehluší všechnu výchovu. Jsem ráda, že jsou zase rodina, ale pořád lehce trnu. On opravdu hodně polevil ve své netoleraci a ona si řekla, že to všechno nebude tak prožívat. Musí prostě chtít oba. Můj syn je také komplikovaný případ, ale už si teď dá i říct. Sláva.
@Kobliha51 píše:
@Bábrdl
Hele já tomu svýmu synovi říkala, že dělá největší chybu svýho života a že takovou holku už nikdy mít nebude. To měl keců, jak je hrozná. Sice to neříkal mě, protože já bych ho srazila ze schodů, ale pomlouval ji všude. Já se divím, že to ta holka zkousla a vrátila se k němu. Asi jsem udělala ve výchově nějakou chybu, ale byl můj první, školy na výchovu vlastních dětí nejsou a tak to byl pokus omyl. To chlapský myšlení přehluší všechnu výchovu. Jsem ráda, že jsou zase rodina, ale pořád lehce trnu. On opravdu hodně polevil ve své netoleraci a ona si řekla, že to všechno nebude tak prožívat. Musí prostě chtít oba. Můj syn je také komplikovaný případ, ale už si teď dá i říct. Sláva.
I syn je furt jenom chlap
![]()
Manželství mého syna nebylo šťastné od začátku, nebylo založeno z dobrých důvodů a bylo zjevné, že nevydrží. Jenom jsem doufala, že to ten můj synáček neudělá ve velkém stylu. Ale on dělá všechno ve velkém stylu.
Snacha narozdíl od něj je rozumná holka do života a naštěstí padá na všechny čtyři.
Kobliho a Bábrdl, máte můj obdiv.
Nejen proto, jak vycházíte se snachami, ale hlavně proto, s jakou trpělivostí komunikujete tady ![]()
To, jak se Kobliha správně snažila několikrát vysvětlit rčení o krvi a vodě, a je tady pořád někdo, kdo to absolutně nechápe a snaží se překrucovat… to je na medaili
Mně stačí ty nesmysly číst a už se mi ježí všechny chlupy. Říkala jsem si, že nebudu reagovat, ale nedalo mi to. Jak může být někdo tak 100% přesvědčený o svojí pravdě a inteligenci, až je tím směšný… to prostě nepochopím.
Svoji tchyni jsem v životě viděla asi 3×, takže nemám k tomuto tématu co říct…leda to, že krev opravdu není voda, a přestože tchyni v podstatě neznám, tak bych NIDKY neřekla, že je to CIZÍ ženská. Proboha! Je to matka mého muže a babička mých dětí. Stejně jako moje matka. A ať je jakákoli, ať žije kdekoli, ať už mám k ní výhrady jakékoli, vždycky v krvi mých dětí budou kolovat její geny a NIKDY bych nedokázala říct, že do rodiny nepatří a že je cizí… Tímto nereaguji na problém zakladatelky, ale na to, že někdo dokáže babičku vlastního dítěte označit jako cizího člověka, který na „moje“ dítě nemá žádné právo.
Je mi až do breku. Opravdu
Kobliho, ne - z tebe opravdu nečiší žádná zášť a nenávist, narozdíl od tvé oponentky. Ani se mi nechce jít o stránku zpět a hledat její jméno a komolit ho nechci
, ale myslím, že netřeba jmenovat. Tu bych nechtěla ani za sousedku, natož za snachu
Ženský - tchyně - fandím vám. A vy, snachy, které to máte v té komunikaci s tchyněmi těžké, držím palce, ať se dokážete vzájemně naladit na společnou strunu. Myslím, že kdo s druhým vycházet chce, tak s ním vyjde. Vždycky je to jen o kompromisech a nějaké toleranci ![]()
@lulje
Moc děkuju za zastání. Ty mladé matky, které se tak nesnesou s tchýní, beru s nadhledem, zrovna tak jako @Bábrdl . Když jsem byla mladá, taky jsem měla dost radikální názory, ale v povaze i úctu ke starším. Ne že bych byla s tchýní kamarádka, byl to fakt generál, ale po nějakých neporozuměních jsme našly zlatou střední cestu. Ale musí se prostě chtít a v životě člověka potká tolik věcí, které prostě musí překousnou, aby mohl jít dál. Tohle je třeba jedna z nich. A ty debaty jestli je to rodina nebo ne, to už mě nechává chladnou. ˇ
Ale pořád mluvím o lidech, kteří se nijak extra neodlišují od běžné polulace. Jsou tchýně psdychicky nemocné, alkoholičky, gamblerky, feťačky - zrovna tak jako snachy. To se pak musí samozřejmě řešit jinak. Ještě jednou děkuji
@Bábrdl píše:
No ne, ona chce vidět svoje vnouče KAŽDÝ TÝDEN a budovat si s ním vztah?
Tak to už vážně přehání, copak si neuvědomuje, že je jen jeho babička a ne žádná blízká příbuzná.![]()
Co bude příště? A co až trochu vyroste? Vezme ho do zoo? Půjdou krmit kachny? Bacha na to, za chvíli by ji mohl mít rád.A teď vážně. Tobě fakt tak strašně vadí, že pokud bude tchyně chodit za prckem častěji, přestane „u ní řvát jako tur“, přestane její návštěvy „trpět“ jako ty a třeba se nedejbože začne na babičku těšit? Ohrozí tě to nějak v pozici matky?
jestli tím budováním vztahů chápeš to, že přijde VŽDY když děti spí. (ačkoli já už jí už po x-té říkala, že děti pravidelně odpoledne v tu dobu kdy ona přijde spí, ať přijde před anebo po spaní.
jestli budování vztahů je podle Tebe to, že když přijde, tak že manžel malýho vzbudí aby si ho mohla užít..(když už přišla, tak aby u nás neseděla jen tak naprázdno že… Kafe jí uvařim, buchtu nabídnu, můžem pokecat než se prcek dospí, ale ona buď sedí na čtvrtce prdele nebo stojí 2 metry od stolu a říká že nic nechce, za mnou na pokec přece nepřišla že jo - jo chtělo by to trochu slušného vychování, pokud hostitel pozve hosta ke stolu, tak je SLUŠNOST se k tomu stolu posadit a nabídnout si co hostitel připravil že… No ale to bych chtěla asi moc.
jestli si představuješ budování vztahů kdy s nevyspalym mrnětem třese jak s hadrovým panákem a 110× opakuje např. ŘEKNI NĚCO BABIČCE… tak já teda ne.
Výsledkem toho pajtlování nakonec je - jak jinak - řev nedospalého nevrlého mimina… Já si takhle budování vztahů nepředstavuju.
A můžu říkat horem dolem jak na to aby byla spokojenost na obou stranách, jenže já svůj úkol už splnila - porodila jsem - a teď jsem NEVIDITELNÁ a NESLYŠITELNÁ.
Prostě NEEXISTUJU (Kolikrát jí nestojím ani za pozdrav když přijde…a otvírá jí manžel)
Ano vážně mi vadí, že za těchto podmínek chce chodit za prckem častěji, když po její návštěvě je prcek rozeřvanej a usíná bůh ví kdy… Jednou týdně toho mám až za vandr.
O ohrožení mé pozice jako matky tu řeč není. Jde o prostý respekt k nastaveným rituálům, které dítě má, a které ona nechce pochopit. Toť vše.
Sáhni si sama do svého svědomí, jestli Ty bys byla v klidu, kdyby ti budili dítě, když spí a když bys ty byla pro ní naprosto neviditelná a neslyšitelná.
@Zehavia A to si necháváš líbit?? Rozhodně bych dceru nebudila. Vyspalá dcera je mi přednější. Dospělá a rozumná ženská by měla pochopit, že je přednější potřeba dítěte (spánek) nad potřebou její (pomazlit se s vnoučetem).
Co mě fakt rozčiluje je právě toto. Když někteří někoho strašně „milují“, ale jejich „láska“ je sobecká a upřednostňují své chutě a tužby. Má dcera je právě v období, kdy jí je dobře jen u mamky a taťky. Občas se nechá na chvilku pochovat od jiných, ale když už ke mně chce, tak by jí ostatní měli pustit. Nekoukat na sebe, ale vcítit se do ní, jak se asi cítí. Ukazují mi že jejích „láska“ je v uvozovkách. ![]()
@Žirafa17 píše:
Tohle je legrační.
Já kdybych měla takovou tchýni, která mi vezme o víkendu děti na procházku (i třeba pochlubit se kamarádkám), tak skáču radostí do vzduchu. Minimálně proto, že mám takovou tchýni, která mi umožní strávit nějaký čas také jen a pouze se svým mužem nebo abych já si mohla jít zacvičit, za kamarádkou, nebo koupit něco na sebe. Cokoliv. Jen ne sedět sama půl dne doma. Zehavio, máš ty vůbec kromě dětí nějaké jiné své záliby?
Žirafo, zálib mám kupu. Na rozdíl od tchánovců, kteří nemají záliby žádné (pominu-li listování letáky a obíhání hypermarketů a nakupování stopadesáté čokoládové pochoutky v akci)
Jenže když potřebuju hlídání abych se svým zálibám mohla věnovat, tchýně NIKDY nemá čas. Takže pak buď hlídá druhá babička, nebo jdeme společně s kamarádkami a děti si ohlídáme navzájem.
A když mám už na víkend nějaké plány s dětmi, tak je nebudu měnit kvůli tchýni, pro kterou jsem neviditelná protože svůj úkol - porodit vnoučata - jsem už splnila.
Asi máš problém porozumět tomu, co jsem psala. Mě vadí sedět zavřená v bytě u tchýně na návštěvě, když je venku krásně.. to radši jdu ven. No a jelikož je manžel celý týden pracovně velmi vytížený, tak jsem šťastná, když o víkendu můžeme být s dětmi všichni spolu - jít společně na procházku, popovídat si. On děti vidí vždy jen večer.
No ale pro tebe je asi jednodušší šoupnout děti ke tchýni a udělat si nehty a obíhat nákupní centra co? No každá to máme jinak.
Já raději jdu s dětmi ven, ať pěšky nebo s bruslemi, nebo vezmu vozík za kolo a vyrazíme na projížďku, - děti koukaj jak je svět velkej a jsou spokojený.
@Anonymní píše:
@Zehavia mas naprostou pravdu! zakl.
no ale některým zasloužilým tchýním to prostě nevysvětlíš ![]()
@Kobliha51 píše:
Už dříve jsem ti chtěla napsat, že je v tobě hodně nenávisti a že to není dobře, ale nenapsala, protože jsem se tě nechtěla dotknout. Ale promiň - to výše uvedené píšeš o své matce? Opravdu o své matce? Takhle se k ní chováš? Tak to už tě úplně chápu. Ty dáváš své matce ceres? S touhle povahou nebudeš mít lehký život a já ti přeji abys jednou otevřela oči a viděla i to pěkné.
Kobliho, mám takový pocit, že jakákoli logická argumentace jde jen okolo tebe. Prostě pokud něco dělá blbě matka, tak si to s ní prostě vyříkáš, matka to pochopí a znovu stejnou chybu neudělá. jenže tchýni je to těžší říct a pokud jí něco vytkneš, tak se naježí (jako se tu ježíš ty)
a stejně na to nedbá a jede si podle svýho.
Nemyslím, že chatwenna má v sobě hodně nenávisti, jen se nebojí nazvat věci pravým jménem
![]()
@Elilen píše:
@Zehavia A to si necháváš líbit?? Rozhodně bych dceru nebudila. Vyspalá dcera je mi přednější. Dospělá a rozumná ženská by měla pochopit, že je přednější potřeba dítěte (spánek) nad potřebou její (pomazlit se s vnoučetem).
Co mě fakt rozčiluje je právě toto. Když někteří někoho strašně „milují“, ale jejich „láska“ je sobecká a upřednostňují své chutě a tužby. Má dcera je právě v období, kdy jí je dobře jen u mamky a taťky. Občas se nechá na chvilku pochovat od jiných, ale když už ke mně chce, tak by jí ostatní měli pustit. Nekoukat na sebe, ale vcítit se do ní, jak se asi cítí. Ukazují mi že jejích „láska“ je v uvozovkách.
mě se to nelíbí, jenže manžel když přijdou se jde mrknout jestli malej nespí - a jaká to náhoda, zrovna se vzbudil…
No dospělá rozumná ženská by to měla pochopit, taky si říkám
ale bohužel nechápe.
Podle Koblihy51 a Bábrdl jsem asi nesnesitelná snacha, když si dovolim být nespokojená s přístupem tchýně, ale to přežiju ![]()
Jo taková „opičí“ láska mě točí, navíc ještě rostu když malej už řve jako tur a já jdu abych ho uklidnila a tchán „dejte mi ho ještě, já si ho dneska ještě nepochoval“…
No pro mě tobude ještě běh na dlohou trať
@Zehavia
Nepamatuju si, že bych někdy říkala že jsi nesnesitelná snacha. Bohužel jsi jen naježená dopředu a nejsi schopná si to s tchýní vyříkat. Nikdy bych neschvalovala, aby mi někdo dítě vzbudil a třásl s ním. Ty neumíš mluvit? Tvůj manžel neumí svou matku usměrnit? Je to jen na vás jak si nastavíte mantinely. Proč chodíš ke tchýni když jsi pro ni neviditelná? A koukám, že tchán taky nestojí za nic.
Tohle píšeš žirafě:
No ale pro tebe je asi jednodušší šoupnout děti ke tchýni a udělat si nehty a obíhat nákupní centra co? No každá to máme jinak.
a přitom si stěžuješ, že tchýně nechce hlídat, abys mohla jít za svou zábavou.
Právě to je to umění, umět se i zabavit, věnovat se někdy jen manželovi bez dítěte na krku. To není nic špatného, ale na to taky jednou přijdeš. Život není jen mateřství. A proč měníš kvůli tchýni plány proboha. Tak je sakra neměň. Teď máš svou rodinu a ta je pro tebe prioritní. Ostatní mohou jen nakukovat a je jen vaše věc, jak dalece je do své rodinky pustíte. Až si tohle zařídíš, nebudeš si muset stěžovat. Když mi moje snacha řekne, že si něco nepřeje, tak se jí podřídím. Je to její dítě a pokud je ona při smyslech (a že je), tak jí vždy vyhovím. Ale musí se o tom mluvit.
Co bych dala za to aby se mi sem tam někdo o malýho postaral a já si mohla dát nohy hore ![]()
Moje mamka se snaží, ale přece jen je zaměstnaná a nemá tolik času, krom toho nebydlí moc blízko ![]()
Nicméně, když je toho moc, tak to asi taky není výhra. Tak to řekni chlapovy a ať se o tchýni postará, je to přece jen jeho matka ![]()